Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută în cadrul ceremoniei de decorare a domnilor Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu, și Charles Muller, directorul general al Teatrului Municipal din Esch-sur-Alzette, Marele Ducat de Luxemburg

„Domnule Prim -ministru Bettel,
Doamnă Primar Fodor,
Doamnă Președinte al Consiliului Județean,
Domnilor ambasadori,
Doamnelor și domnilor,
Stimați domni Charles Muller și Constantin Chiriac,

Vă felicit călduros pentru înaltele distincții pe care le-ați primit astăzi din partea României și a Marelui Ducat de Luxemburg! Valoarea lor este cu atât mai mare, cu cât reprezintă și expresia aprecierii de care vă bucurați din partea publicului care vă urmărește și vă iubește, la Sibiu și la Esch – sur – Alzette!

Această ceremonie are un caracter inedit. Ne aflăm într-o sui-generis „punere în scenă”: la numai câțiva metri de noi, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, cel mai potrivit cadru pentru ceremonia de astăzi, își desfășoară, amplu, energiile pozitive.  

Dumneavoastră, domnilor Muller și  Chiriac, directori ai teatrelor din Esch – sur – Alzette și Sibiu, ați construit în acești zece ani o punte trainică între Capitalele Culturale Europene ale anului 2007.

Colaborarea dintre teatrele pe care le conduceți a continuat însă și s-a aprofundat și după 2007. Vă felicit pentru că iată, un deceniu mai târziu, ea se concretizează în continuare în spectacole produse în comun ori în participări la festivaluri, cum este cel de la Sibiu, care, inclusiv datorită dumneavoastră, a dobândit un prestigiu internațional redutabil şi strălucire culturală autentică!

Tocmai această frumoasă colaborare artistică este omagiată prin distincțiile pe care le-ați primit astăzi. Ea depășește însă simpla relație profesională dintre două teatre. Prin fiecare spectacol comun și prin participarea regizorilor, scenografilor și actorilor români și luxemburghezi la spectacolele Teatrului Național Radu Stanca și ale Teatrului din Esch, dumneavoastră sunteți exemplul viu al modului în care Cultura construiește Europa.

Doamnelor și domnilor,

Aniversăm prin această ceremonie și un deceniu de când Sibiu și Luxemburg au fost Capitale Culturale Europene. Pentru toți românii, nu doar pentru sibieni, anul 2007 se identifică prin două puternice simboluri: aderarea la Uniunea Europeană și deținerea de către Sibiu a onorantei misiuni de Capitală Culturală Europeană.

Acum 10 ani, Sibiul a primit cu bucurie, pentru prima dată, vizita Teatrului din Esch. Însă dumneavoastră, domnule Muller, nu ați fost singurul oaspete venit din locurile de unde, acum mai bine de 800 de ani, au plecat cei care au fondat medievalul Hermannstadt. Cele 40 de proiecte comune ne-au permis să cunoaștem foarte mulți actori, muzicieni, dansatori, profesori și cercetători de prestigiu din Luxemburg.

Rememorez cu mare plăcere vizita la Sibiu în 2007 a Alteței Sale Regale Marele Duce Henri, un semnal important de bun venit în marea familie europeană! Mulțumesc, de asemenea, tuturor celor ce au valorificat potențialul dialogului cultural dintre Sibiu și Luxemburg, de la operatori culturali la responsabili ministeriali, din România și din Marele Ducat.

Doamnelor și domnilor,

Parteneriatul dintre Sibiu și Luxemburg rămâne un exemplu pentru ceea ce înseamnă spiritul european. Experiența noastră comună din 2007 arată că, dincolo de un angajament politic, economic, social și de securitate, Europa a fost și va rămâne un spațiu al valorilor democratice, care sunt potențate prin dialogul intercultural.

Îmi amintesc cu plăcere faptul că, în 2007, deviza Sibiului a fost Oraş al Culturii, oraş al culturilor, în timp ce deviza Luxemburgului şi Marii Regiuni a fost Dincolo de frontiere.

Am ținut să le evoc pentru că sensul lor este şi astăzi valabil, nu doar pentru locuitorii oraşelor noastre, ci pentru tot mai mulți europeni.

Închei, așadar, cu speranța că frontierele de tot felul, care pot ridica ziduri între europeni, vor fi înlocuite prin punți ale culturii, ale libertății și ale toleranței!

Vă mulțumesc!”