Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Discursul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținut în cadrul ceremoniei de depunere a jurământului de învestitură în funcție a membrilor Guvernului României

„Domnule Președinte al Senatului,
Domnule Președinte al Camerei Deputaților,
Domnule Președinte al Curții Constituționale,
Onorată asistență,
Bine ați venit!
Domnule Prim-ministru Tudose,
Onorați membri ai Guvernului,

Vă felicit pentru învestitură și vă doresc mult succes. Noi, românii, și dumneavoastră avem mare nevoie de un succes guvernamental. Au trecut abia șase luni de când ne-am întâlnit aici pentru a învesti un guvern PSD - ALDE, după ce au fost câștigate alegerile parlamentare de către această coaliție.

O formulă scurtă, foarte scurtă, care ar caracteriza aceste prime șase luni din mandatul coaliție PSD – ALDE ar putea suna: „Ați băgat țara în criză fiindcă nu ați știut să guvernați”. Că a fost vina sau că este vina fostului Prim-ministru care nu s-a pus singur acolo, dar din păcate nu a știut să plece singur, sau a altcuiva, nu este o analiză pe care trebuie să o fac eu sau românii, este o analiză pe care, probabil, ați făcut-o sau o veți face în coaliție. Dar faptele rămân și dovadă că această formulă scurtă de concluzii este adevărată este chiar moțiunea de cenzură prin care ați demis propriul Guvern. Și asta o noutate în spațiul democratic european.

Fostul guvern nu va rămâne în istorie pentru scurtimea mandatului, au fost alții care au avut mandate mai scurte, ci, după părerea mea, fostul guvern va rămâne în istorie pentru nefericita Ordonanța 13, iar coaliția PSD - ALDE prin faptul că și-a demis prin moțiune de cenzură propriul guvern.

Acum, după ce unii s-au străduit destul de mult să termine repede această criză, găsim coaliția cu un nou guvern și, surprinzător, cu un nou program de guvernare. Noi taxe se anunță pentru români, noi impozite. După ce abia am promulgat legea prin care cresc salariile românilor deja se anunță contramăsuri. Programul de guvernare a fost schimbat în puncte sensibile.

Nu veți mai putea merge în față românilor cu argumentul că acest program de guvernare a fost votat.

Este dreptul legitim al coaliției să meargă cu ce program de guvernare dorește în Parlament și dacă obține votul de învestitură, Guvernul se va apuca de treabă dar, în șase luni, schimbăm de la reduceri de taxe la reintroduceri de taxe, de la creșteri de salarii la taxă de solidaritate. Un astfel de comportament cu certitudine nu se încadrează în ceea ce se numește predictibilitate fiscal-bugetară. Un astfel de comportament guvernamental cu siguranță induce dubii în rândul mediului de afaceri. Dacă va fi sustenabil, nu știm, nu am văzut astfel de calcule, dar stimați PSD-iști, ALDE-iști, UDMR-iști, în numele românilor vă rog să terminați cu această țopăială fiscal-bugetară, taxa de solidaritate.

Domnule Prim-ministru, onorați membri ai Guvernului, fiți solidari cu românii și guvernați responsabil! Vă solicit să guvernați în așa fel încât să ne încadrăm în marja de deficit de 3%. Vă solicit să guvernați în așa fel încât românii să aibă garanția că Guvernul României apără și promovează statul de drept. Nu-mi doresc niciodată să mai avem sincope de tipul Ordonanței 13.

Domnule Prim-ministru,
Onorați membri ai Guvernului,

Vă rog să faceți tot ce este necesar pentru a arăta partenerilor noștri din NATO, din Uniunea Europeană, aliaților noștri, că suntem oameni serioși, suntem o țară serioasă, cu toate sincopele politice, și că știm să ne respectăm angajamentele. Dovediți că știm să respectăm angajamentul de 2% pentru cheltuieli de apărare, așa cum am promis aliaților din NATO. Dovediți că suntem capabili să ținem deficitul bugetar sub control, să promovăm investiții publice și private, să avem în continuare creștere economică, așa cum ne-am angajat față de partenerii din Uniunea Europeană. Fie ca această a doua încercare de guvernare să aibă mai mult succes decât prima. Eu mi-o doresc, românii și-o doresc și pot doar să sper foarte tare că și dumneavoastră vă doriți același lucru. În acest sens, încă o dată, succes!”