Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Marina Tauber, vicepreședinte al Partidului „Șor”: Bună ziua, stimați reprezentanți ai mass-media. Din numele partidului „Șor” în primul rând aș vrea să vă mulțumesc că ați dat curs invitației noastre.

Dumneavoastră probabil cunoașteți că la data de 27 iunie curent, timp de 4 zile, împreună cu avocații domnului Ilan Șor, Denis Ulanov și Iulian Balan, la invitația reprezentanților delegației italiene la APCE și dpeutaților europeni noi am efectuat o vizită de lucru la Bruxelles și Strasbourg, unde am avut o serie de întrevederi consistente cu mai mulți oficiali în sediurile europarlamentului și Consiliului Europei.

Pentru mai multe detalii voi face o scurtă retrospectivă privind scopul vizitei noastre și rezultatele obținute în acest sens.

Scopul vizitei noastre a fost abordarea în detaliu cu europarlamentarii și membrii Consiliului Europei cazul lui domnul Ilan Șor, inclusiv aspectele legate de încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale ale liderului politic, precum și constrângerile la care este supus la moment. În cadrul vizitei am avut o serie de întrevederi cu deputații europeni, reprezentanți ai diferitor grupuri politice, membri ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, experți responsabili pe domeniu și reprezentanți mass-media internaționale, care s-au arătat foarte și foarte interesați de cazul Ilan Șor și în special și-au exprimat îngrijorarea privind respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, precum și siguranța personală într-o țară democratică ca Republica Moldova. Țară care a primit și continuă să primească asistență din partea Uniunii Europene pentru implementarea reformelor în domeniul justiției.

Împreună cu avocații noi am expus argumente veritabile și dovezi privind nevinovăția lui Ilan Șor. Mai mult, noi am prezentat actele necesare cu cifre și evenimentele cronologice, cu referire la situația Băncii de Economii, dar și încălcarea vehementă a drepturilor și libertăților de către organele de drept din Republica Moldova în raport cu Ilan Șor. Reacția reprezentanților organelor de conducere europene a fost una pe măsura și neașteptată pentru noi. Mai mulți deputați europeni și membri ai Consiliului Europei în unison și-au etalat sprijinul și plenitutidinea privind implicarea activă și monitorizarea cazului și asigurarea unui proces echitabil față de Ilan Șor. În acest sens am primit o serie de mesaje, spre exemplu europarlamentarul Fulme Martuschello, reprezentantul grupului Partidului Popular European, președintele delegației pentru relațiile cu Israel, membru al Comisiei pentru afaceri economice și monetare precum și membru al Comitetului pentru controlul bugetar care și-a exprimat susținerea față de liderul politic Ilan Șor, menționând citez: Puteți conta pe sprijinul nostru, Ilan Șor nu este singur și împreună vom obține victoria în cazul dat”. Totodată, un interes major a prezentat și doamna Mariana Petir, europarlamentară, reprezentanta grupului Partidului Popular European, vicepreședinta Partidului Țărănesc din Croația, precum și domnul Michelle Nicoleti, care este șeful delegației italiene la APCE, președintele grupului socialist, împreună cu reprezentanții delegației din Italia cu care am avut o întâlnire foarte productivă și care la rândul lor au venit cu declarații similare de susținere.

Mai mult decât atât, urmare a rezultatului întrevederii desfășurate în adresa partidului Șor a parvenit o declarație în care se menționează următoarele. Citez și vă arăt versiunea din engleză.

„Ieri, pe data de 28 iunie 2017, delegația italiană la APCE a avut o întrevedere cu delegația din Republica Moldova, reprezentând partidul politic Șor. Noi am ascultat despre o situație foarte dificilă prin care la moment trece liderul partidul politic Șor, primarul al orașului Orhei, donul Ilan Șor privind încălcarea drepturilor lui umane dar și constrângerile și nedreptățile care continuă să evolueze în cazul dumnealui. Drept urmare, noi vom urmări cu atenție evenimentele legate de Ilan Șor și vom monitoriza cazul dat, politica moldovenească care în special trebuie să asigure drepturile politice, umane, precum și siguranța personală să fie respectate în Republica Moldova și ca orice persoană aceste aspecte trebuiesc respectate în raport cu domnul Șor, care are dreptul la un proces echitabil”. Semnat de senator Sergiu Divina, membru al delegației italiene la APCE.

Totodată argumentele expuse europarlamentarilor și membrilor APCE au fost incluse pe agendele de lucru a Consiliului Europei și Parlamentului European. Responsabilii din grupurile de monitorizare a Republicii Moldova au inclus în agendele lor de discuții cu conducerea țării noastre. Mai mult, la solicitarea deputaților europeni împreună cu avocții lui Ilan Șor Denis Ulanov și Iulian Balan noi am susținut o conferință de presă în cadrul Consiliului Europei cu tematica „Respectarea drepturilor omului și a siguranței personale în Republica Moldova precum și recenta situație a lui Ilan Șor” unde au participat membri ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, precum și experți din domeniul dretpurilor omului, reprezentanți ai mass-media din mai multe țări. În cadrul conferinței noi am expus detaliile privind cazul Băncii de Economii, acțiunile întreprinse de Ilan Șor și aspecte importante care contravin Convenției Europene de respectare a drepturilor omului. Prin prisma cazului liderului nostru politic, primar de Orhei, Ilan Șor.

De asemenea, aș vrea să menționez că europarlamentarii interesați de cazul Ilan Șor ne-au solicitat să-i ținem la curent cu schimbările și evoluția cauzlui lui Ilan Șor, lucru pe care îl vom face neapărat. Mai mult, urmare a informațiilor detaliate și argumentelor veritabile prezentate de noi deputaților europeni, precum și relatarea proiectelor promovate și implementate de Ilan Șor care reprezintă un interes pentru europarlamentari, pe numele domnului Ilan Șor a venit o invitație pentru a efectua în luna iulie curent o vizită de lucru la Parlamentul European la Bruxelles, pentru a discuta situația lui ca lider politic care s-a creat din păcate în țara noastră, pentru a discuta mai multe proiecte, întrebări și colaborări pe linia între partid europene.

Noi, ca partid, considerăm că acest fapt este un succes enorm pentru noi, un rezultat care denotă că instituțiile europene ne-au auzit mesajul și suntem în așteptarea acestei vizite. Cu tot sufletul sperăm că Ilna Șor va merge în această vizită de lucru pentru a avea posibilitatea să-și expună punctul de vedere europarlamentarilor care îl așteaptă iar drepturile fundamentale ale dumnealui nu vor fi încălcate cel puțin în această situație. Luând în considerare că domnul Șor la moment se află sub control judiciar avocații chiar astăzi urmează să depună un demers către instanța de judecată și sperăm că instituțile de drept să respecte principiile fundamentale ale Convenției Drepturilor Omului și vor emite o decizie pozitivă în acest sens. Sperăm cu tot dinadinsul ca măcar în această situație să nu fim limitați în drepturi și Ilan Șor să aibă posibilitate pentru a discuta personal despre cauzl său cu conducerea instituțiilor europene. Vă arăt îndă o dată actele respective, declarația care a venit în adresa Partidului Șor și invitația care a fost primită pe numele președintelui Partidului Șor, domnul Ilan Șor.

Jurnalist: Bună ziua. Ce acțiuni veți întreprinde în cazul în care veți avea un aviz negativ și dumnealui nu va putea merge în această vizită.

Marina Tauber: Noi ca atare la momentul dat totuși așteptăm un aviz pozitiv, credem noi că ca lider politic Ilan Șor are tot dreptul dreptul să meargă în vizita aceasta, dar ce noi o să întreprindem dacă o să primim refuz ori răspuns negativ, cred eu n-o să comentăm, dacă se va întâmpla acest lucru, dar sperăm că nu se va întâmpla și noi nu o să primim rezultat negativ pentru că nu este niciun sens în refuzul dat.

Jurnalist: Merci mult.

Marina Tauber: Merci.