Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Vladimir Plahotniuc, Președintele Partidului Democrat din Moldova: Bună ziua și bine v-am găsit. Am reluat, începând de astăzi, ședințele săptămânale de planificare ale Partidului Democrat. Am avut astăzi în ședință o agendă încărcată cu multe subiecte extrem de importante și am luat astăzi împreună cu colegii mai multe decizii pe care urmează să le anunț după care domnul Prim-ministru va detalia unele dintre aceste decizii.

Primul subiect pe care l-am discutat este legat de procesul de implementare a reformei Guvernului. Amintesc că scopul acestei reforme este ca instituțiile statului să devină mai eficiente și să ofere servicii mult mai bune oamenilor. Ca urmare, am stabilit că fiecare minister să-și adapteze planul de acțiuni la problemele prioritare ale cetățenilor. De asemenea, lansăm un amplu studiu sociologic care ne va permite în primul rând să verificăm modul în care cetățeanul percepe activitatea Guvernului și în al doilea rând să facem schimbările necesare acolo unde este cazul. Urmărim prin aceste acțiuni ca activitatea Guvernului să corespundă integral așteptărilor cetățenilor noștri. Și apropo de problemele oamenilor, am avut o discuție foarte serioasă cu colegii despre situația pe care o avem în acest moment în domeniul alimentației și aici mă refer atât la alimentele care sunt comercializate în magazine cât și la cele livrate în școli, grădinițe și alte instituții publice.

Am primit recent o scrisoare din partea unui grup de părinți unde era descris modul în care sunt livrate produsele alimentare în anumite școli și grădinițe. Am remis petiția dată instituțiilor abilitate să o analizeze și să acționeze conform legislației Republicii Moldova. Este un domeniu extrem de sensibil și am cerut aici măsuri ferme împotriva celor care sunt sau se fac responsabili de problemele existente. Dorim cu toții să vedem cât mai repede o îmbunătățire clară în alimentația copiilor și vom acționa insistent pentru a face ordine în acest domeniu și a proteja sănătatea oamenilor.

O altă discuție consistentă cu colegii am avut-o pe tema drumurilor unde am constatat că sunt bani de atâția ani în acest domeniu dar instituțiile nu au fost în stare să găsească soluții ca să folosească pentru lucrări de construcție sau reabilitare a drumurilor. Urmează ca Guvernul să vină cu o analiză în următoarele zile privind soluțiile care ar permite de a utiliza fondurile externe care le avem pentru drumuri și a începe rapid lucrările de reconstrucție a drumurilor. În unele situații s-ar putea să fie nevoie de operat modificări legislative, în ltele s-ar putea să fie nevoie desigur de concediat anumite persoane care nu-și fac treaba. Cert este că vom face tot ce este necesar pentru a mișca lucrurile în acest domeniu.

În continuare vă voi comunica o decizie luată în ședința de astăzi privind activitatea Parlamentului. Așa cum știți, Președintele Republicii Moldova a refuzat, într-un mod total nejustificat să promulge și a întors în legislativ mai multe legi care vizează mai multe domenii importante și anume: este vorba despre Legea cu privire la combaterea terorismului. O altă lege întoarsă de Președintele țării este cea privind reforma Academiei de Știință, a fost întoarsă și Legea cu privire la energetică, care prevedea mai multă independență regulatorului, Președintele a respins și Legea tichetelor de masă, o inițiativă care vine să acorde beneficii concrete cetățenilor. Argumentele prin care aceste legi au fost respinse, după părerea noastră, sunt lipsite de substanță, iar consecințele respingerii legilor pot fi doar negative pentru oameni. Noi în ședința de astăzi am decis împreună cu colegii să le votăm de urgență din nou, iar apoi să le trimitem pentru a 2-a oară Președintelui țării spre promulgare. Colegii din Parlament analizează posibilitatea de a organiza o ședință de plen specială doar pentru a vota în regim de urgență aceste legi, până la reluarea ședințelor ordinare. Urmează în scurt timp să anunțăm când va avea loc această ședință specială.

Tot astăzi, la ședință săptămânală de planificare am discutat și posibilitatea modificării Constituției, un proiect care se află de mai multe luni în lucru pe interiorul Partidului Democrat. Această inițiativă pornește chiar de la o Hotărâre a Curții Constituționale cu numărul 24 din 9 septembrie anul 2014. Prin acea Hotărâre, Curtea Constituțională constată că „orientarea spre spațiul valoric democratic european este un element definitoriu al identității constituționale a Republicii Moldova”. Ținând cont de această decizie, am hotărât să inițiem modificarea Constituției prin introducerea unei referințe care spune clar că orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană. Facem acest lucru pentru că ne dorim ca toată lumea să înțeleagă clar că direcția pe care mergem este integrarea europeană, iar toate instituțiile statului să acționeze doar pe această direcție, idniferent de schimbările politice care au loc pe viitor sau de interesele unor sau altor persoane. Vom comunica mai multe detalii legate de această modificare a Constituției pe parcursul desfășurării acțiunilor premergătoare. Când vor exista desigur mai multe consultări pentru a găsi formularea cea mai bună pentru această modificare.
Am discutat de asemenea situația apărută săptămâna trecută legată de plecarea soldaților moldoveni la exercițiile militare din Ucraina. Am ajuns să pierdem bani și programe importante care ne-ar ajuta să modernizăm forțele armate și asta din cauza unor decizii strict politice și geopolitice ale domnului Dodon. Ceea ce este foarte grav. Din acest motiv am cerut specialiștilor din Partidul Democrat, juriștilor, încă săptămâna trecută să vină cu soluții legale pentru ca plecarea militarilor în diferite misiuni, aplicații și exerciții militare împreună cu partenerii noștri externi să nu mai depindă de instituția prezidențială. Foarte curând, poate chiar în ședința specială despre care v-am vorbit, vom veni cu modificări legislative în acest sens. În opinia mea, este absolut inadmisibil modul în care domnul președinte Dodon a ajuns să amenințe militarii cu sancțiuni pentru că și-au îndeplinit misiunile.

Tot în acest context am discutat astăzi în ședință și candidatura pentru ministru al apărării. Și am luat decizia ca astăzi, Prim-ministrul Republicii Moldova să înainteze Președintelui țării numele persoanei care va conduce Ministerul apărării. Vreau să recunosc că am avut inițial o listă cu 7 candidați dintre care 3- doamne. În urma consultărilor cu colegii de coaliție, cu colegii de partid am optat pentru un candidat care să aibă capacitatea de a moderniza armata națională, să vină cu viziune managerială și desigur să știe să gestioneze politicile ministerului. Este vorba de cel care astăzi deține funcția de vicepreședinte al Partidului Popular European din Republica Moldova, iar anterior a activat în cadrul Cancelariei Guvernului, ceea ce i-a permis să înțeleagă în detaliu modul în care funcționează instituțiile statului. Candidatul înaintat de coaliția de guvernare este domnul Eugen Sturza. În cazul în care candidatura dumnealui nu va fi acceptată de președintele țării os pun de pe acum foarte clar că noi vom înainta a doua oară președintelui aceeași candidatură. Nu acceptăm niciun fel de scheme și compromisuri la acest subiect, nu venim cu un candidat doar pentru a deruta ca mai apoi să înaintăm o altă persoană. Cât privește posibila reacție a Șefului statului, noi avem deja o decizie a Curții Constituționale din ianuarie 2017 care spune foarte clar că Președintele este obligat să numească o candidatură înaintată în mod repetat. Așa dictează norma constituțională a țării iar noi suntem pregătiți să ducem acest proces până la capăt.

Și ultimul anunț privind o altă decizie luată în ședința de astăzi a partidului vizează dezbaterile care au avut loc pe tema unei noi legi a ONG-urilor. Dezbateri care au stârnit multe speculații în societate. Ministrul justiției ne-a prezentat o analiză la acest subiect ca să înțelegem mai bine de unde s-au iscat toate aceste speculații. În urma discuțiilor avute, împreună cu colegii de partid am cerut dlui ministru să anuleze grupul de lucru creat și să oprească orice fel de activitate legată de acest proiect.

După cum vedeți am avut o agendă plină astăzi la ședința partidului. Urmează o toamnă intensă, plină de acțiuni și desigur plină de realizări din partea Partidului Democrat.
În continuare am să-l rog pe domnul Prim-ministru să vă ofere câteva informații legate de evoluția reformei Guvernului, dar și informații despre efectele negative pe care le are decizia Șefului statului de a întoarce cele 4 legi și desigur argumentele de ce aceste legi trebuie revotate de urgență. Vă mulțumesc și vă doresc o zi bună în continuare.

Pavel Filip, Prim-ministrul Republicii Moldova: Bună ziua stimați reprezentanți ai instituțiilor media. Domnul președinte v-a adus la cunoștință în linii mari subiectele care au fost discutate la această ședință care o petrecem de obicei marți aici la partid. O să mă refer pe scurt la unele subiecte care au fost prezentate de mine și la care am solicitat unele intervenții ale colegilor din majoritatea parlamentară și a colegilor din partidul pe care îl reprezint.

În primul rând, cu referire la reforma Guvernului. Le-am spus colegilor cum merge această reformă, deja ați fost martorii aprobării în ședința de Guvern a noilor regulamente și organigrame a noilor ministere, au rămas din cele 16 ministere- 9, prin comasări. De asemenea, acum este în derulare concursul pentru selectarea Secretarului General al Guvernului, ulterior al Secretarilor adjuncți. De asemenea am pornit colectarea dosarelor pentru funcția de Secretar general al ministerelor 9 la număr și pentru funcția de Secretar de Stat în ministere. Noi preconizăm că acest exercițiu să fie finalizat în timp de o lună, maximum o lună și jumătate. În continuare lucrăm asupra reformării agențiilor guvernamentale, de fapt ați văzut deja crearea Agenției Servicii Publice, în continuare vom merge cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică, care deja de fapt se află în reformare, pentru că o lege în acest sens a fost aprobată. Urmează să venim cu reforma Casei Naționale pentru Asigurări Sociale și cu celelalte agenții. Astăzi, din cei 2053 angajați în administrația publică centrală, vorbesc aici de ministere în primul rând, vor rămâne să activeze în continuare 1158 de persoane. Astfel vor crește și salariile pentru funcționarii care muncesc în ministere, dar este foarte important încă o dată să scot în evidență, că această reformă a fost pornită pentru a crea instituții puternice ale statului. Un stat se poate dezvolta atunci când este fundamentat pe instituții puternice.

Un alt subiect cu care am venit la această ședință, am informat colegii și am venit cu solicitări, este vorba de legile care au fost aprobate de Parlament până la sfârșitul sesiunii și au fost transmise Președintelui, dar Președintele țării nu le-a promulgat și le-a întos înapoi Parlamentului. Este vorba despre niște legi foarte importante, din punctul meu de vedere. În primul rând legea cre modifică Codul educație și Codul pentru știință și inovare. Îmi pare rău că această lege a fost întoarsă înapoi de către Președinte pentru că nu a făcut altceva decât să frâneze reforma pe acest sector, iată pe perioada verii. Cu părere de rău, cunoașteți că urmează să comasăm 3 instituții în domeniul educației și cercetării și acest lucru trebuie deja făcut. Urmează să fie făcut după ce va fi aprobată această lege după ce iarăși va fi aprobată de către Parlament și promulgată, dar și despre distribuirea alocațiilor pentru cercetare. În urma acestei reforme, practic bugetul pentru cercetare se va dubla.

O altă lege este cea cu privire la tichetele de masă, o lege mult așteptată de către cetățenii Republicii Moldova și cu părere de rău nu a putut fi pusă în aplicare iarăși din cauza nepromulgării. Această lege vine să ofere un confort și un sprijin direct pentru salariați și este o formulă de a micșora povara fiscală în același timp pentru angajatori.
Un alt proiect de lege sau o altă lege la care țin foarte mult și colegii din Guvern au muncit aproape un an de zile sunt modificările la Codul muncii. Aceste modificări au fost elaborate împreună cu mediul de afaceri, au fost consultate și cu cei de la sindicate și cu toții sunt în așteptarea intrării în vigoare a acestor modificări, care vor duce la reducerea birocrației, care vor duce la flexibilizarea contractelor de muncă, dar și multe multe alte modificări foarte importante și așteptate de către mediul de afaceri. De aceea am rugat colegii din Parlament cât mai repede posibil să se întrunească într-o ședință specială a Parlamentului să se revoteze aceste legi, astfel încât să le punem cât mai repede în aplicare. Pentru că aceste nepromulgări costă Republica Moldova până la urmă, înseamnă bani pierduți, timp pierdut, spor de productivitate nerealizat și greutăți în implementarea Acordului de Asociere pentru că nu v-am spus încă de un proiect de lege foarte important, Legea cu privire la energetică. Este o restanță în aplicarea Acordului de Asociere, dar nu numai. Este o lege foarte importantă care vine să fortifice și să dea mai multă independență Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.

Și pe final, un subiect destul de important, din punctul meu de vedere, un subiect care a fost pus în discuție în spațiul mediatic în ultima săptămână, este vorba de participartea armatei naționale la aplicațiile militare de peste hotare. Ați fost martorii acestui, eu știu, conflict, din punctul meu de vedere, între Guvern și Președinte și desigur că astfel nu poate continua mai departe. Eu am zis și cu alte ocazii, Guvernul prin lege are responsabilitatea să asigure capabilitatea armatei naționale și vă asigur că noi vom face acest lucru. Pentru mine personal nu este clar acest refuz de fiecare dtă, este al 6-lea la număr din timpul când președintele țării a fost inaugurat. Ori ce se întâmplă, neparticiparea în aplicații militare, la exerciții militare înseamnă slăbirea armatei naționale. Eu nu pot înțelege logica acestor acțiuni, pentru că Președintele țării este și comandantul suprem, eu cu greu îmi închipui un comandant suprem care își dorește o armată slabă. De aceea, n-o să continui aceste gânduri, dar desigur că ele mă duc uneori absolut în altă dimensiune. Am rugat colegii din Parlament împreună cu Ministerul Justiției să găsească formula potrivită pentru a veni cu modificări la Legea cu privire la apărare, astfel încât așa cumn se cuvine într-o țară parlamentară, aceste decizii să fie asumate de către Guvern și Parlament. Vă spuneam că această soluție este una necesară, pentru a nu continua în asemenea mod cum a fost până acuma și a nu pune în situații dificile militarii care nu fac altceva decât servesc Republicii Moldova.

În același timp, Guvernul este pregătit să preia aceste atribuții imediat ce Parlamentul va face modificările legislative despre care v-am vorbit.
Astea au fost subiectele cele mai importante. Dacă sunt întrebări la mine, vă rog.

Jurnalist: [indescifrabi].

Pavel Filip: Nu pot să vin cu estimări nemijlocit, dar neimplementarea și nerealizarea reformelor costă în general Republica Moldova. Vă spuneam doar să fac referință despre modificările la Codul educației și Științei și inovării. Pentru că această reformă duce la schimbarea, dacă vreți, fundamentală a finanțării cercetării în Republica Moldova. În sistemul care a fost până acuma, jumătate din bani se cheltuia pentru mentenanță, pentru servicii, pentru nuștiu ce altceva, dar nu erau orientați toți pentru cercetători. În formula nouă acest buget va fi dublat practic, pentru că vom avea mai puțină grijă de administrarea clădirilor și infrastructurii așa cum o făcea Academia de Știință, dar vom orienta acești bani nemijlocit pentru cei care se ocupă de cercetare. Și multe altele, pentru că și Codul muncii costă, este o problemă acută pentru Republica Moldova, o problemă pe care o discutam și veneam și eu cu aceste inițiative atunci cand lucram în mediul de afaceri, toți acești ani, din punctul meu de vedere, au avut de suferit. Și în discuțiile cu sindicatele chiar, le spuneam că această împotrivire de fapt face mai rău angajaților, pentru că noi trebuie puțin să liberalizăm această piață a muncii și să nu impunem atâtea bariere birocratice și să constrângem mediul de afaceri. A fost multă muncă depusă, a fost mult efort, de comun acord, pe platforma consiliului economic, de comun acord cu patronatele, în discuții desigur că mai aprinse au fost atrase și sindicatele dar până la urmă a fost identificată această formulă care nu va face altceva decât să dea încă un impuls pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova.

Jurnalist: La ședința de astăzi a fost discutată și despre posibilul candidat la funcția de ministru al apărării, dacă puteți să ne spuneți când va fi examinată această candidatură și...

Pavel Filip: Da, un subiect foarte important încă despre care nu am vorbit. Desigur că este înaintarea numirii în funcție a ministrului apărării, prea mult timp a fost tergiversată această situație la noi, dar așa a fost conjunctura respectivă. Astăzi am venit cu această propunere, am înaintat pentru această funcție pe domnul Eugen Sturza, care din punctul nostru de vedere răspunde exigențelor și astăzi deja va fi înaintată această candidatură Președintelui țării spre aprobare.

Jurnalist: Dacă totuși vor fi operate modificări la Legea apărării, ar însemna că dumneavoastră veți deveni comandantul suprem al armatei. Dacă am înțeles...

Pavel Filip: Eu vă rog să nu anticipați și să nu speculați în acest sens pentru că este un subiect destul de sensibil. Eu am vorbit despre deblocarea situației de participare a armatei naționale la aplicații și exerciții militare și atât. O să vedeți în curând acest proiect de lege care av fi înaintat și înregistrat de către colegii mei și atuncea o să înțelegeți cu totul că de fapt nu se întâmplă nimic absolut drastic, decât să clarificăm niște situații pentru viitor, să nu intrăm în asemenea blocaje precum au fost.
Eu vă mulțumesc mult și vă doresc o zi bună.