Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Ruxanda Rusan, membru al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr: Bună ziua, stimați colegi, stimați colegi din presa independentă. Eu sunt Ruxanda Rusan, sunt autorul campaniei pe care o lansăm astăzi. Suntem astăzi la Conferința de presă cu ocazia lansării Campaniei Naționale „Un milion de mâini”. Eu nu vreau să vă plictisesc eu cu detaliile campaniei, de aceea o să îi la pe colegii mei și anume pe Liviu Vovc, Vice-președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Arina Spătaru, Președinta Organizației Teritoriale din Bălți, Alexandru Slusari, Vice-președinte al Platformei DA și bineînțeles, Andrei Năstase, Prșeedintele Platformei DA.

Liviu Vovc, Vicepreședintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr: Bună ziua. Înainte de a vă spune în ce constă campania „Un milion de mâini”, prin care vom promova valorile democratice, vom încuraja tinerii și femeile să se implice mai mult în politică, vom elabora un plan de țară, cred că ar trebui să spunem de unde a început totul. Puțini dintre noi știu că anume tinerii sunt cei care stau la baza mișcării protestatre. Anume tinerii, mulți dintre care îi avem aici lângă mine, au fost motivul care au pornit mișcarea protestatră, alături de care s-au apropiat oameni de cea mai înaltă calitate și astfel a fost constituită Platforma Demnitate și Adevăr. Acum doi ani și ceva, mă aflam pe aceste trepte.

Țineți minte criza financiară, furtul miliardului din 2015, uite că în ianuarie 2015 am ieșit aici în stradă. Simțeam că după acel furt era oliniște mortală. Nimeni nu spunea nimic. Așa că eu, împreună cu Inga Grigoriu, cu Dinu Plângău și cu alți tineri am hotărât să ieșim aici, în scuarul catedralei. Alături de noi au ieșit sute de oameni. Domnul Nicolae Josan era cel care ne-a fost mentor la primele proteste. Mulți atunci ne-au spus: „nu aveți nicio șansă, degeaba faceți acest lucru, liniștiți-vă, plecați acasă”. Însă, spre dezamăgirea guvernării, mulți ne-au spus bravo, mergeți înainte, împreună vom reuși, noi vă vom susține. Și uite așa a început tot. Am înțeles că în linișltea asurzitoare care era atunci, mocnea furia poporului. Și poporul s-a ridicat, într-un mod pașnic și democratic. Se pare că cetățenii acestei țări cunosc ce înseamnă democrația mult mai bine decât politicienii din Chișinău, care au profanat acest cuvânt pe parcursul ultimilor ani. Ei vroiau sânge, noi vroiam pace. Ei vroiau să ne dezbine, noi ne-am unit cu toții. Am dat mâă cu mână și am devenit o forță de neoprit. Buturuga mică a răsturnat carul mare. Am reușit să demitem două guverne, să oprim o garanție de stat pe care trebuia să o dea guvernul Gaburici. Împreună cu presa independentă să anunțăm oamneii despre schemele guvernării. Am combătut propaganda mergând prin casele oamenilor, iar cel mai important, ne-am ridicat din genunchi.

Vreau să le mulțumesc tuturor celor care ne-au încurajat să nu renunțăm și cei care ne-au susținut din toată inima. Vreau să mulțumesc tinerilor care de la bun început au fost alături și sunt în continuare. Vreau să mulțumesc tuturor oamenilor care au fost alături de noi. Umăr la umăr, am ținut piept tuturor greutăților. Am dat mână cu mână și împreună am devenit o forță de temut a actualei guvernări și așa vom continua să fim mai departe. Vă mulțumesc.
Iar acum o să îi dau cuvântul doamnei Arina Spătaru.

Arina Spătaru, președinte al oranizației Bălți al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr: Mulțumesc, Liviu. Datorită ție și tinerilor suntem astăzi, aici, împreună. Eu, una, v-am cunoscut, stimați colegi, de la proteste și ca orice cetățean resopnsabil, nu am putut sta deoparte. Am făcut tot ce mi-a fost în cale, tot posibilulu ca să aduc adevărul și în muncipiul Bălți, din cauza că acolo adevărul a fost distorsionat și adevărul a fost transformat într-o unealtă geopolitică anti-europeană. Am refuzat să accept aceasta și am decis să mă implic, iar soțul meu fiind preot la biserica Sfântul Mare Mucenic Panteleimon, unul din cei preoți, care sunt patrioți și iubitori ai neamului, m-a încurajat și m-a susținut în toate.

Astăzi, această prblemăse întâmină în toate localitățile. Cel puțin nordul este împânzit de nedreptate și minciună. Plaforma ne-a adus o mobilizare cum n-am mai văzut-o în viața mea. Echipele ei se nășteau între oameni. Uite așa, oamenii în Moldova, necunoscându-se, au dat dat mână cu mână și s-au unit pentru țară. Astăzi, Platforma DA numărăr treizeci și șase de echipe în teritoriu, iar în această duminică a fost constituită organizația de femei. Deci treizeci și șapte de ecipe locale, în fiecare raion al Republicii Moldova, uniți pentru un singur scop, să ne salvăm țara.

De doi ani, Plaforma Demnitate și Adevăr colindă âara în lung și în lat pentru a se întâlni cu oamenii. Am ajuns în locuri demult uitate de politicieni. Se mai arată unii pe la alegeri cu un kilogram de orez sau ulei, apoi le fură votulși viitorul cu tot cu el. Minciunile holding-urilor lui Plahotniuc infectaseră o bună parte din populație și noi, înarmați cu multă determinare și răbdare, am decis că arma noastră rămâne adevărul. Am avut noroc de puțina presă independentă, care ca și astăzi, aduc adevărul în casele oamenilor. Cu această ocazie, aș vrea să mulțumesc din suflet vouă, stimată presă independentă, pentru profesionalism și integritate.

Da, cu adevărat putem spune că Platforma DA este altfel. Da, într-adeăr, noi ne-am născut din oamei și am rămas acolo, alături de oameni. O să-l invit acum pe colegul meu Alexandru Slusari să vă spună multe despre ce am aflat discutând cu oamenii și de ce suntem astăzi aici.

Alexandru Slusari, Vicepreședintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr: Bună ziua, stimați cetățeni. (Indescifrabil).
Acum, vreau să invit la microfon pe liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năsatse.

Andrei Năsatse, Președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr: Bună ziua tutror. Vă mulțumesc și eu pentru faptul că ați dat curs acestei invitații a noastre la ansarea unei campanii naționale cu nume simplu: Un milion de mâini. În ultimii doi ani de zile am cutreierat, cred, întreaga republică, dar și diaspora. Am dat mâna cu zeci, sute de mii de oameni cărora le-am spus și le-am auzit păsul. Din păcate, această guvernare nici măcar nu știu cu ce probleme se confruntă oamenii noștri. Ei nu știu cât de mulțt suferă oamenii de la țară, bunăoară. Ei nu știu câte familii au reușit să distrugă în ultima perioadă de timp, câți tineri au făcut să plece în pribegii, având în mână doar un singur bilet, doar tur.

Aceștia nici măcar nu înțeleg cât de greu este să-ți cauți dreptatea într-o țară în care cei care ar trebui să respecte legea, să respecte Constituția, o calcă în picioare fără rușinare. Am să mă adresez guvernanților: Voi, guvernanților, voi nici nu știți cât de multă înțelepciune și demnitate izvorăște din acest popor.

Platforma Demnitate și Adevăr este altfel. Platforma Demnitate și Adevăr va rămâne altfel decât tot felul de entități, zse, politice, care s-au perindat de vreo douăzeci și cinci de ani încoace la cârma țării. Iată de ce, Platforma Demnitate și Adevăr lansează astăzi o campanie națională, Un milion de mâini, și își propune ca în următoarea perioadă să ajungem la, cel puțin, un milion de cetățeni ai Republicii Moldova, indiferent unde s-ar afla: în satele, în cele mai îndepărtate sate sau în marele orașe din țară și chiar în diasporă.
Vom continua să străbatem ulițele satelor noastre și un element important, dacă vreți, nou în campania noastră care continuă de ceva timp, încă de atunci când nu eram încă constituiți ca partid politic, atunci când eram ca și activiști civic, iată această campanie va continua în fiecare sătuc. Dar poate o noutate în această campanie va fi întâlnirea noastră cu oamenii la ei acasă. O să mergem la gospodarii satelor noastre, acolo unde în particular cu ei, cu apropiații lor, cu oamenii din sat vom discuta problemele lor și vom găsi împreună soluții la tot cu ce se confruntă acești oameni uitați de cei, care în mod normal, ar trebui să se chemestatul Republica Moldova.

Este adevărat, nu avem sursele, nu avem mijloacele pe care le are acestă guvernare, nu avem milioanele lor furate de la cetățeni. Noi nu suntem ca ei. Oricât s-ar strădui prin intermediul holding-ului lor criminal să le asocieze lor, să ne spună că suntem la fel ca și ei, noi n suntem ca ei. Noi avem ceva mai mult, noi avem dragostea de oameni și dragostea oamenilor. Iată de ce, începând de astăzi, veți găsi echipele noastre în întreg teritoriul țării. Echipele noastre teritoriale, dar și cele autonome vor merge în satele noastre. Eu personal, împreună cu un grup de casmarazi de-ai mei, vom merge prin satele și orașele noastre, dar și prin diasporă pentru a duce lumii adevărul, pentru a discuta la modul direct, nemijlocit, nemijlocit de tot felul de televiziuni, site-uri, gazete și tot felul de deontologi, care s-au găsit în ultima perioadă în Republica Moldova.

Am să fac un îndemn către cei care vor sprijini această campanie. Să ne găsească la sediul Platformei Demnitate și Adevăr, să ne găsească pe paginile noastre de facebook, pe conturile noastre de facebook, dar în mod pricipal, să ne găsească pe pagina noastră web și cred că o aveți aici înscrisă: platformada.md, acolo unde veți găsi toate datele de contact și toate informațiile cu privire la această campanie națională: Un milion de mâini, strânse din inimă.

Prin această campanie vrem să cunoaștem Moldova, Moldova adevărată și s-o facem cunoscută această Moldovă adevărată lumii întregi. Spre final. premiteți-mi să profit de această ocazie, de prezența presei aici, să vă amintesc cât de important este ... tuturor ... că pe data de șaptesprezece septembrie, la ora doisprezece, să ne vedem în scuarul Parlamentului la o nouă manifestație de protest, protest împotriva acestei legi nedrepte a votului mixt, împotriva nedreptăților care se fac cetățenlor noștri, împotriva stării grave în care se află Republica Moldova și oamenii ei.
Politicienii vin și se duc. Noi am venit să făurim o țară în care să vrei să trăiești. Așa să ne ajute Dumnezeu.

Ruxanda Rusan: Cam asta a fost conferința noastră. Le mulțumesc foarte mult colegilor pentru discursuri și pentru speranța pe care au insuflat-o astăzi. Dacă aveți anumite întrebări, vă rog să le adresați acum. Dacă nu, atunci în scurt timp vom expedia un comunicat de presă, împreună cu poze de la eveniment și acolo veți găsi mai multe detalii. Vă mulțumim.

Andrei Năstase: Da. Înțeleg că nu sunt întrebări la temă, la campania noastră. Vom expedia acest comunicat de presă în care vom fi cât se poate de exhaustivi cu privire la această campanie și încă o dată, indiferent de obstacolele care ni se vor crea și se știe foarte bine că ni se crează și în continuare, vom trece peste orice obstacole pentru a ajunge la oamenii noștri. Vă promitem acest lucru. Și cum ne-am mai ținut odată de cuvânt și cum ne ținem de fiecare dată când ne dăm cuvântul, așa o facem și de această dată. Noi trebuie să fim mpreună, doar împreună putem să facem o țară în care să vrei să trăeiști. Vă mulțumim foarte mult presei pentru ați fost alături de noi și vă stăm la dispoziție pentru orice neclaritate pe viitor. Vă mulțumesc.