Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Andrei Năstase, Președintele Partidului Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”: bună ziua stimați reprezentanți ai presei, bună ziua stimați cetățeni, spectatori, cei care ne urmăresc la această conferință de presă și cei care bineînțeles ne vor urmări deseară la știri.

Prilejul cu care am ogrnizat această conferință este iarăși dedicat să spun așa persecuțiilor fără precedent asupra activiștilor Platformei Demnitate și Adevăr. Persecuțiile activiștilor Platformei Demnitate și Adevăr au căpătat o amploare fără precedent în ultima perioadă de timp în comiterea lor fiind implicate mai multe instituții de stat și media controlate de Plahotniuc și Dodon. Cei care au furat miliarde din bugetul statului au ajuns să intimideze oamenii onești care au mici afaceri pentru a-și întreține familiile, doar pe motiv că-și exercită drepturile cetățenești stipulate în Constituția țării și se implică în activități civice și politice îndreptate spre scoaterea Republicii Moldova din captivitatea mafiotă. Doar în ultimile câteva zile au fost supuși unor persecuții total nejustificate Arina Spătaru, președinta organizației noastre de la Bălți, Ruslan Verbițchi, Andrei Magalu, Sergiu Cebotari, Constantin Nicolae, alți membri și simpatizanți ai Platformei Demnitate și Adevăr. CAmpania de hărțuire, intimidare și denigrare a fost ampplificată anume acum și nu întâmplător, a fost amplificată anume acum din mai multe motive pe care am să le expun.

În primul rând e vorba de o tentativă jalnică de înfricoșare a cetățenilor în legătură cu protestul masiv preconizat pentru 17 septembrie în scuarul Parlamentului și asta în speranța că acțiunea populară nu va avea anvergura scontată. Este dovedit faptul că țintele campaniei de intimidare le reprezintă majoritatea persoanelor care au responsabilități clare pentru a asigura buna organizare și desfășurare a protestului din 17 septembrie.

În al doilea rând, se repetă situația când Plahotniuc și sculele sale comit ilegalități și ponegresc în cel mai parșiv și mârșav mod Platforma Demnitate și Adevăr tocmai în perioada în care organismele internaționale au comandat un sondaj de opinie ce vizează raitingul partidelor politice și a liderilor lor. Campaniile de denigrare și intimidare sunt pe larg oglindite în presa mogulului psihopat pentru a demoniza și incrimina oponenții politici, astfel influențând artificial simpatiile și antipatiile politice. Am să vă amintesc în campania prezidențială 2 sondaje au fost influențate în acest mod, prin aruncarea în spațiul mediatic, a mai multor informații denigratoare la adresa mea. În ultima perioadă de timp se desfășoară percheziții directe la domiciliu, controale la oficii pe motive inexistente și asta se face în prezența echipelor de filmare a unor posturi de televiziune cum sunt publika, prime, canal3 și așa mai departe. Urmărirea în plină zi, filaj, interceptarea convorbirilor telefonice, inclusiv a celor întreținute cu părinții, cu copii noștri, cu rudele, cu prietenii. Se organizează diversiuni. Iată situația de la Coșcodeni, cunoașteți atunci când s-a încercat să se aducă oameni angajați în spațiul public la instituții de stat să vină și să pună la cale o operațiune de denigrare a Platformei Demnitate și Adevăr și a mea personală cu aruncări de roșii, cu aruncări de produse stricate, alterate, cu vărsări de apă și așa mai departe.

Campania de persecuție se extinde și asupra persoanelor care participă la organizarea, în teritoriu, a întâlnirilor liderilor Platformei Demnitate și Adevăr cu cetățenii deșteptați, dornici să afle adevărul despre situația reală din Republica Moldova. Însă în ciuda încercărilor insistente de intimidare și defăimare, în cadrul acestor întâlniri de suflet oamenii ne încurajează și ne susțin. Ei știu că guvernarea lovește în noi atât de disperat tocmai pentru că anume de noi se teme cel mai mult. Am inițiat această campanie „un milion de mâini” și asta îi face să turbe. Ei înțeleg că noi avem niște principii, avem niște sentimente față de oamenii noștri și la rândul lor oamenii țin la noi. Iată de ce a început această campanie de linșaj mediatic și de denigrare. Platforma Demnitate și Adevăr reiterează hotărârea fermă de a se apăra și a apăra pe toți cei supuși atacurilor mârșave ale unei puteri criminale, putrede, ipocrite și lipsite de legitimitate. Totodată, chemăm populația să vină masiv la protestul de duminică, 17 septembrie organizat de Consiliul Marii Adunări Naționale pentru a ne revendica drepturile constituționale. Veniți să protestăm împreună. Astăzi ne atacă pe noi, mâine vor ajunge la ușile tuturor. Doar consolidați vom reuși să făurim o țară în care să vrei să trăiești.

Am să rog și colegii mei să vă vorbească despre ceea ce ni se întâmplă, despre cazuri aparte, ce se întâmplă cu colegii noștri și să știți că arealul celor atacați este destul de larg, oameni de la nord, oameni de la Ocnița, oameni de la Briceni, oameni de la centru, oameni de la sud, nimeni, fără nici un fel de cruțare merge peste ei cu tăvălugul. Ați văzut din presă, eu am văzut și altă presă decât cea prezentă aicea tirajată astăzi o știre foarte zguduitoare. În casa fratelui unui coleg de-al nostru au tăbărât azi noapte criminalii, au legat soția, au batjocorit-o și au avut grijă să transmită un mesaj de intimidare către activistul nostru Andrei Magalu care zilele trecute a fost trecut prin colimatorul linșajului mediatic al holdingului lui Plahotniuc arăta ca contrabandist în condițiile în care acest om are afaceri de ani de zile, de zeci de ani de zile n-a încălcat niciodată legea, chiar ei, chiar guvernarea, chiar organele coercitive au constatat că acest om Andrei Magalu este un om care respectă legea și prin actele lor au demonstrat că este un întreprinzător corect.
Iată că holdingul lui Plahotniuc a ținut neapărat să-l linșeze iar a doua zi nu a fost suficient acest lucru și au tăbărât asupra fratelui acestuia, asupra casei fratelui acestuia, batjocorindu-i soția și căminul familial. Dar despre asta vă va vorbi colegii mei, eu voi interveni mai tîrziu dacă veți avea întrebări. Un mesaj pe care vreau să-l transmit acestei guvernări este că noi nu ne temem, că ne vom apăra pe noi și pe cei care vor fi ținta atacurilor acestui regim criminal. Luăm această campanie de denigrare și de atac, de persecuție asupra oamenilor din Platforma Demnitate și Adevăr ca o invitație la război, o chemare la război. Ei ne cheamă pe tărâmul lor banditesc. Ei ne vor violenți, ei ne vor să recurgem la mijloacele lor criminale. Nu vom face acest lucru, vom rezista, vom rămâne în continuarea cei mai pașnici oameni ai acestui pământ, vom fi în continuare civilizați, democratici, vom îndemna lumea să iasă cât mai mult la protest, să se pătrundă de gravitatea lucrurilor care se produc în Republica Moldova, de gravitatea circumstanțelor în care un om ajunge în pușcărie și moare. Gravitatea la ceea se întâmplă în satele noastre. Sunați-vă mamele, sunați-vă părinții și o să vedeți cum în sate bântuie grupări de hoți, grupări care tăbărăsc în case. Și asta sub privirile acestei guvernări criminale. Nu vom accepta chemarea guvernării la activități ce nu ne caracterizează, noi vom rămâne ceea ce suntem- oameni ai demnității și adevărului și sunt sigur că doar împreună, doar consolidați, doar uniți vom reuși să scăpăm odată și pentru totdeauna de acest binom Plahotniuc-Dodon și să punem țara pe făgașul normalității astfel încât copiii noștri să ne vorbească doar de bine.

De la stânga la dreapta îl aveți pe domnul Liviu Vovc, vicepreședinte al Platformei, domnul Alexandru Slusari, vicepreședinte al Platformei Demnitate și Adevăr, domnul chiril Moțpan secretar general al Partidului și doamna Aliona Mandati vicepreședinte al Partidului, toți au trecut prin colimatorul acestei guvernări criminale, acestui holding ucigaș al lui Plahotniuc, așa că au ce vă spune. Vă rog.

Chiril Moțpan: Eu o să preiau mesajul lui Andrei Năstase ca acțiune de consolidare în special în ultima perioadă de timp acest mesaj este absolut necesar de transmis tuturor pentru că iată ce se întâmplă cu susținătorii Platformei Demnitate și Adevăt cu adevărat se poate întâmpla oricui din această țară, nu este obligatoriu să fiți membru de partid sau chiar susținător deschis. Ceea ce s-a întâmplat cu andrei Magalu și cu încă alți colegi de-ai noștri este o demonstrație directă. Eu mă voi opri nițel asupra acestui caz pentru că chiar este unul ieșit din comun, este o obrăznicie totală, este o crimă deschisă împotriva susținătorilor noștri și în special a lui Andrei Magalu care este un cetățean simplu, cu niște afaceri și cu afecțiune pentru dreptate. Are un suflet mare, scriu ăștia de la bublika, așa se cheamă da? că este un contrabandist, finanțator al Platformei, iată o să vă spun eu ăstora de la bublika și celelalte televiziuni puturoase, iertați-mi expresia, o spun în cunoștință de cauză în calitate de ziarist, niște televiziuni puturoase, care falsifică orice le dorește, murdăresc orice vorbă. O să vă aduc un simplu exemplu ce înseamnă Andrei Magalu și firma pe care o reprezintă el. Colega mea de alături fiind deja trecută prin această experiență urâtă.

În 2016 întreprinderea lui Andrie Magalu a achitat în total 8 100 000 de lei impozite și taxe în bugetul de stat al Republicii Moldova, în 2017 7 100 000, iar că răspuns Serviciul Fiscal de Stat i-a trimis o scrisoare în care indică, iată scrisoarea semnată de domnul Serghei Ușuță, scrisoare care indică că dumneavoastră adică Andrei Magalu și firma pe care o reprezintă ați fost selectat în calitate de contribuabil mare,oferirea acestui statut presupune anumite beneficii printre care se regăsesc dar nu se limitează la... și sunt enumerate aici un șir de beneficii. Vreau să vă informez că firma respectivă nu a cerut așa cum indică organele ăstea de presă nici nu știi cum să le mai zici vândute, pentru că chiar ieri am primit o scrisoare de la patronul firmei pe care o reprezintă Andrei Magalu în Republica Moldova, firma poloneză Polka, semnată de directorul și patronul acestei firme în care este indicat că Andrei Magalu și firma respectivă nu a cerut niciodată, deși a avut dreptul, certificat pentru a fi scutit de taxe vamale, special nu a cerut acest lucru.
Într-un demers se indică în scrisoare care a venit la a fost [indescifrabil]... la poliție în luna ianuarie ar fi fost vândute niște piese unui cetățean în sumă de 31 de mii de lei și acele piese s-au dovedit a fi false. Prin documentul oficial eliberat de organele competente este indicat că în luna ianuarie, firma respectivă a vândut acele piese pentru modelul Mitsubishi doar în valoare de 12 mii.

Andrei Năstase: Ca să nu intrăm în detalii care nuștiu dacă... vă pot fi puse la dispoziție, presei, un lucru care trebuie să se înțeleagă: un om care plătește la timp taxele, un om care este responsabil potrivit legii, un om care este cu respect față de lege și față de statul Republica Moldova este la distanță de aproape un an de zile este trecut prin colimatorul guvernării doar pentru că a ales să sprijine Platforma Demnitate și Adevăr. Mai mult sprijină acest om care a umblat în perioada colectării semnăturilor pentru alegerea președintelui decât întreg poporul. A fost alături de noi la proteste. Mai mult sprijin decât atât nici nu i se cere unui om. Iată pentru faptul că dânsul s-a alăturat Platformei Demnitate și Adevăr, etse trecut prin acest colimator, se arată la televizor, i se pune eticheta de contrabandist și după asta du-te și adu iată toate documentele ăstea prin care i se spune că etse cel mai bun contribuabil, că este cel mai respectuos om față de lege, că este unul dintre cei care nu au beneficiat de ceea ce în mod normal îi oferea legea, să ceară niște restituiri de fonduri. Iată ce se întâmplă cu oamenii care îndrăznesc să fie alături de platformă. Fac un apel către toți întreprinzătorii, către toți antreprenorii din această țară: să nu ne fie frică pentru că dacă pe timpul lui Votronin li se luau o deltă de 10-15% au ajuns acuma să li se ia 30-40% în condițiile în care într-un stat normal oamenii trebuie să plătească niște impozite decente, așa cum a venit Platformei Demnitate și Adevăr cu mai multe propuneri de modificare a sistemului fiscal așa încât oamenii să nu fie obligați să plătească salarii în plic, să plătească contribuții la fondul social exorbitante.
Avem și alte cazuri, cred că domnul Slusari ar putea să ne vorbească despre câteva:
Alexandru Slusari: bună ziua stimați cetățeni, bună ziua reprezentanții mass-media. Dacă ați observat, fiecare urmatoarea campanie de linșaj mediatic, de denigrare a Platformei DA este tot mai mârșavă și mult mai extinsă. Plahotniuc a înțeles, a simțit deja că la nivelul conducerii Platforma DA există deja imunitatea față de toate metodele neomenești după mine, care sunt aplicate față de Platforma DA și a extins această această campanie asupra activiștilor, asupra simpatizanților, asupra oamenilor de afacere, care îndrăznesc, fără voia lui să aibă poziție civică și să sprijine un partid de opoziție reală. Și iată noi în ultimile 2 saptamani așa cum s-a exprimat și domnul Andrei Năstase avem cu duiumul cazuri de intimidare și atacuri directe asupra activiștilor noștri. Doar 2 cazuri foarte succint:
Activistul nostru din Chișinău Ruslan Verbițchi. A activat și activează se ocupă cu comerțul, soția lui se ocupă cu... are un mic atelier. Nici un control de când se coupă cu activitatea de antreprenoriat nu au avut nici un control la dânsii, iată săptămâna trecută în aceeași zi, în aceeași oră aproape, poliția economică despre care Filip dacă țineți minte când a venit Prim-ministru a spus că peste o lună va fi lichidat acest organ de persecutare a oamenilor de afaceri. Iată poliția economică nelichidată a venit cu controale la Ruslan Verbițchi în piață, la tatăl lui și la soție. Asta nu cred că nu trebuie, alte detalii nu vă dau ce a fost acolo, câte ilegalități s-au comis acolo, cum au mers perchezițiile, dar doar acest fapt că concomitent în aceeași oră poliția economică vine la toată familia activistului nostru și aproape deschis îi spune că nu este cazul economic dar este cazul legat de activismul tău civic, prea mult umbli tu în maioul „nuPlaha” la mitingurile Platformei Demnitate și Adevăr.

Următorul caz: liderul organizației teritoriale din raionul Ocnița- Constantin Nicolaev. Soția lui are un magazin în orașul Ocnița, un magazin mic. El este președinte al unei asociații de economii și împrumut, pân nu s-a implicat în politică, pân nu a devenit activist al Platformei, iară, niciun interes nu a fost față de activitatea economică a acestui domn și a familiei lui, nimic nu îi interesa. Iată timp de un an percheziții după percheziții, câteva percheziții la magazin și domiciliu, la orice întâlnire cu cetățenii unde merge domnul Nicolaiev pe întrebările de partid și nu doar, este urmărit, este filat, se face o presiune psihică, presiune psihologică asupra acestui om, se face tot posibilul pentru a-l intimida, pentru a impune pe dânsul să iasă din activitatea politică, din activitatea civică.
Iată v-am dat doar 2 exemple. Eu n-am ce spune lui Plahotniuc, cu dânsul totul e clar. Acest individ are o frică sălbatică. În primul rând el conștinetizează ce a comis el în perioada de 10 ani cand a fost el la guvernare întâi în spatele lui Voronin pe urmă deschis după 2010, el știe ce îl așteaptă pe dânsul în cazul în care Moldova va avea o justiție independentă.

Doi la mână, ale are o frică specială, sălbatică față de Partidul Platforma Demnitate și Adevăr care cu certitudine, dacă vine la putere va asigura existența acestei justiții independente. Și iată această frică el încearcă să transpună pe întreaga societate, pe întreaga țară. El vrea să transforme Moldova în stat cu oameni zombi care să aibă doar o frică față de dânsul, dar partea activă a celor incomozi să fie persecutați, să fie intimidați, să fie presați în așa mod încât să fie provocată furia acestor oameni, să se înceapă război, să se înceapă niște atacuri murdare reciproce. Iată răspunsul nostru pentru acest individ: noi la metodele lui neomenești, la încercările lui care nu au nimic cu lucrurile elementare umane nu vom răspunde cu aceeași monedă. Noi, spre deosebire de dânsul suntem oameni, noi avem familii, noi știm ce înseamnă umanism și noi rămânem oameni pașnici și lui îi promitem că el nu va avea asemenea tratament de care suntem puși noi. El o să aibă proces echitabil, de o justiție independentă și o să vadă care este deosebirea între un mafiot și niște oameni demni, care vor proceda civilizat cu dânsul.

Eu am doar 2 mesaje către cetățeni și către partenerii noștri de dezvoltare: Cetățenii ai acestei țări, oameni buni, ceea ce se întâmplă cu noi acuma, cu oponenții politici, să nu credeți că mai departe nu se vor întâmpla cu ceilalți, să nu credeți că dictatorul nu poate fi oprit. Dictatorul niciodată nu se oprește. Dacă acuma, în această situație de cumpănă va fi strivită opoziția reală, oamenii care se opun dictaturii, instituirea statului polițienesc, mai departe va veni rândul oamenilor simpli. Ei nu vor fi persecutați pentru viziunile lor politice, dar pentru orice altă activitate, fie economică, fie socială, fie umanitară, fie în calitate de organizație non-guvernamentală. Noi deja am văzut, am simțit aceste tentative. Toți cetățenii, societatea civilă, fiți solidari, nu cu noi, fiți solidari cu viitorul Republicii Moldova, viitorul democratic, viitorul fără dictatură, viitorul fără apucăturile polițienești, ieșiți la proteste, mai ales la protestul din 17 septembrie, veniți cu o poziție, nu tăceți, tăcerea este nocivă pentru viitorul copiilor și nepoților noștri.

Și un mesaj special pentru partenerii noștri de dezvoltare, pentru Uniunea Europeană: o lună și ceva în urmă, când noi am făcut tot o conferință de presă tot pe același subiect, eu am menționat că noi suntem în penultima fază de linșaj mediatic, de atacuri mârșave din partea regimului. Următorul pas, ultimul pas, următoarea fază este deja atacurile directe fizice asupra oamenilor incomozi. Iată ceea ce s-a întâmplat azi-noapte este o dovadă elocventă că noi deja trecem în această fază. Asta deja mai departe putem să așteptăm asasinări în stradă, fără nici măcar încercarea de a face proces judiciar. Așa se vor lupta cu opoziția și partenerii noștri trebuie să înțeleagă nu că integrarea europeană, nici mirosul de integrare europeană nu a rămas în Republica Moldova, la noi acuma plenar se desfășoară procesul integrării într-o dictatură de la care ieșirea va fi una foarte foarte grea. Și partenerii noștri acuma trebuie să reacționeze foarte dur alături de poporul Republicii Moldova care rezistă acuma, care se luptă, care vor protesta și dacă noi vom conjuga eforturile avem șanse să întoarcem Moldova în făgașul normal, în albia normalității.

Aliona Mandati: Bună ziua stimați cetățeni și reprezentanții presei. De fapt are dreptate domnul președinte Andrei Năstase atunci când spune că nu este bine să intrăm în detalii fiindcă în rezultatul unei conferințe precedente, anterioare când eu de fapt am făcut acea greșeală și am intrat în unele detalii, bine eu din bune intenții ca să ajungă la cetățeni informația care este realitatea, ca o televiziune Canal2, Publika, Prime au transmis de fapt cum este stilul lor, tăiat, montat și relatat o știre falsă. Până la urmă eu nici până astăzi din cele ce au transmis informația asupra mea ponegritoare de fapt cu acea apă pe care chipurile nu o achit, nu am primit niciun răspuns. Mai mult ca atât am aflat că societatea pe acțiuni „Apă Canal” a primit deja scrisori și de la Comisariatul de poliție pentru a i se prezenta dosarul meu. Este și de râs deja pentru că eu care astăzi achit sute de mii de lei pentru apa pe care o folosesc pentru a iriga livezile, am ajuns să nu am 60-70 de lei pentru a achita pentru consumul casnic din bucătărie cunde folosesc apa. Mai nou, deci am aflat acum recent că deja sunt verificate companiile cu care eu am relații economice de către Banca Națională, în special au cerut informație de activitate a companiilor doar ale mele. Este evident faptul că urmăresc din ce surse obțin eu venituri, cum merg banii și cum ajung mai departe și unde ajung. Nu au decât să o facă, eu nu am fost niciodată împotriva verificărilor, ba mai mult, am fost pe poziția ca în acest stat să fie toți verificați dar în cadrul legal. Se urmărește foarte profund asupra tuturor membrilor, iată în special cei ce au activitate economică ca să le fie blocată activitatea economică. La fel cu mine se întâmplă astăzi dar nu vor obține, fiindcă noi activăm în cadrul legal care este astăzi în Republica Moldova, așa o vom face fiindcă suntem oameni care ne asumăm responsabilitatea și știm să activăm și le-aș sugera să facă și ei acest lucru, fiindcă astăzi sunt de fapt torturați și unii membri chiar ai PD, dar știți de ce? Doar pentru faptul ca să rămână membri ai acestei formațiuni politice.

Eu vreau să spun cetățenilor că astăzi suntem noi torturați, astăzi suntem noi cei care suntem linșați, sunt și mulți din jurul nostru, rudele, eu vă rog foarte mult, nu vă faceți griji, nu vă faceți probleme fiindcă o să și acea zi când toți vor trași la răspundere. Ieșiți oameni buni, ieșiți și vorbiți despre ceea ce vi se incriminează pe nedrept, ieșiți să protestăm în data de 17, în fața Parlamentului, alături de noi, pentru că dacă vom fi mulți într-adevăr vom obține ceea ce ne dorim.

Liviu Vovc: Bună ziua. Pe lângă toate cele expuse până acum, ieri la Bălți a avut loc un alt caz manipulatoriu și de intimidare asupra președintelui organizației teritoriale Bălți a Platformei Demnitate și Adevăr, Arina Spătaru. Vorbesc despre faptul că în același moment, la serviciu la ea s-a apropiat poliția, concomitent cu publika TV, ceea ce demonstrează că instituțiile statului colaborează direct cu holdingul manipulatoriu GMG. Au venit cu o plângere care era scrisă la Comisariatul Bălți prin care cetățenii blocului cer poliției să investigheze o construcție a unei mansarde. Ceea ce trebuie să știți este că câțiva ani în urmă deja este astfel de plângere a fost și este o declarație, o hotărâre a procuraturii de neîncepere a urmăririi penale pe acest caz pentru că nu este nicio încălcare. Dar cel mai interesant este că polițiia s-a sesizat în urma unei plângeri pe care nu este scrisă nicio semnătură și niciun nume a persoanei care a scris acea plângere. Nu ar fi de mirare dacă acea plângere a fost scrisă pe strada Cantemir sau la Comisariatul din Bălți de către polițiști. Ceea ce nu înțeleg ei este faptul că în Platforma Demnitate și Adevăr s-au adunat cei mai curajoși oameni, cei care își iubesc țara și vor merge până la capăt, iar astfel de acțiuni isterice de-ale lor nu ne face decât să înțelegem că noi suntem unica forță care putem să-i dăm jos și ei asta înțeleg astfel vom merge și vom lupta până la capăt, iar data de 17 septembrie le vom demonstra încă o dată că cetățenii nu se tem de intimidările lor și că ies în stradă pentru a-și cere drepturile.

Andrei Năstase: Să știți că acest cauzri descrise de colegii noștri nu sunt unice. În fiecare zi. Pur și simplu noi am încetat deja să ne mai facem publice, dar atunci când deja se întețesc, când se adună atâta amploare, când o întreagă familie este supusă unor persecuții, soț, soție, suscru, este evident că aceste lucruri nu mai pot rămâne nereclamate și le vom reclama nu doar opiniei publice naționale, dar și instituțiilor internaționale, amabasadprilor acreditați în Republica Moldova și instituțiilor de apărare a drepturilor omului.

Cazul lui Sergiu Cebotari, cel care a dezvăluit o crimă uriașă, o crimă încă în desfășurare, cea cu anabolizantele este unul strigător la cer. Acest om trebuia să se ocupe în ultima perioadă de timp de acustică. Acustică, adică de boxe, de microfoane, sonorizarea mitingului din 17 septembrie. Pe parcursul ultimelor 3-4 zile acest om este în permanență urmărit, în permanență este hărțuit. Acolo unde ajunge la cel care poate să-i furnizeze spre exemplu boxele, aparatajul, este urmat de oameni în civil, dar care mai degrabă sunt fie din structurile de stat, fie din structurile paramilitare ale lui Plahotniuc. Sergiu Cebotari este un băiat puternic, este un om puternic și eu sunt sigur că va rezista tuturor acestor presiuni.

Cazul Arinei Spătaru este unul vă spun este unul hilar. La sfârșitul știrilor holdingului ucigaș, apare imaginea mașinii doameni Spătaru un Dewoo vechi, am mers și eu în el și colegii mei și ne-am înnădușit, că na, este mic, ca să spună că este o mașină scumpă, este o mașină de lux. Arina Spătaru este o temerară, a îndrăznit acolo unde puțini au îndrăznit, puțini au îndrăznit- în Bălți. Acolo unde se știe că circumstanțele în care activezi nu sunt atât de simple. Iată această doamnă a reușit să facă organizație teritorială foarte bună, cu oameni silitori și iată a depus la primărie pentru un proiect. Era în primele rânduri pentru a obține acel proiect. Nu, ea acuma trebuie să fie linșată, trebuie să fie denigrată, vă amintiți, a mai suportat un asemenea linșaj ceva timp în urmă, vreo 3-4 luni în urmă, dar iată că au revenit. Succesele colegilor noștri în teritoriu, dragostea oamenilor îi sperie pe acești criminali. Noi vom continua, noi nu cedăm, vom fi alături de colegii noștri, cei care suntem în vizorul dumneavoastră vom ieși de fiecarea dată și vom aduce la cunoștința presei toate cazurile de persecuție. Noi nu intrăm în acest război, să fie clar și orice tentativă de a ne atrage pe un tărâm criminal este eșuată din start, degeaba se screme acest Plahotniuc. Nu va reuși. Acest individ nu înțelege. Noi nu am furat miliarde, noi n-am făcut spălătorie de miliarde, noi n-am făcut atacuri raider, noi am apărat oamenii. Eu personal al făcut ceea ce trebuia să facă orice avocat în această țară- să apere statul Republica Moldova atunci când era furat de milioane, și am reușit. Peste 250 de milioane am apărat atunci când ei furau miliardele. Iată difernța dintre noi. Ceea ce vrea să facă Plahotniuc este să ne arate că suntem exact ca și el. Că suntem hoți, că suntem minciunoși, că mergem în mașini scumpe. Dacă este cineva dintre noi care merge în mașină scumpă și are o casă mai bună, o are pentru că a muncit. Nu am lucrat niciodată la stat, n-am lucrat în domeniul public, n-am fost în politică, n-am fost la ministere, n-am fost la organele care să ne fi pricopsit din banul public. Nu. Am muncit fiecare în domeniile noastre de activitate, așa încât să nu ne fie rușine în fața copiilor noștri sau în fața vecinilor noștri, în fața întregii țări.

Oameni buni, cei care vă uitați la holdingul lui Plahotniuc, asigurați-vă că aveți lângă dumneavoastră lapte, aveți un Cahor bun, aveți niște produse care să vă dezintoxice de ceea ce vedeți acolo. Oamenii nu se mai uită, eu am să lungesc puțin conferința asta de presă, vin de la Spitalul Republican. Am strâns acolo mâinile oamenilor bolnavi, a infirmierelor, a personalului tehnic, a medicilor de acolo. Oamenii ne privesc cu încredere, oamenii își pun speranța în Platforma Demnitate și Adevăr. Și asta este un lucru foarte și foarte frumos. Mai devreme sau mai târziu răul va lua sfârșit. Îl vom termina. Politic, desigur. De asta vă îndemn și pe dumneavoastră: aveți grijă de sănătate, nu dați ascultare la toate porcăriile care se spun la holdingul lui Plahotniuc. Eu am să fc împreună cu colegii noștri ceea ce am promis. Vom merge în fiecare sat, vom ajunge în fiecare sat din această țară, vom vorbi cu miile, sutele de mii, ne-am propus să strângem mâna unui milion de oameni.

Aveți în spate iată acest banner care simbolizează campania noastră, vă îndemn să ne găsiți oriunde, acolo unde mergem, la piețe, la Casele de cultură, la oameni acasă, veniți să discutăm, să ne spunem unii altora păsul și să ne facem front comun împotriva acestei rîie- Plahotniuc-Dodon. Și trebuie să înțelegem că în tăcerea asurzitoare a lui Dodon se produc foarte și foarte multe lucruri. Vom avea, probabil va trebui să reacționăm și la ceea ce a făcut ieri Dodon, dar cred că trebuie să încheiem cu ceea ce i se întâmplă colegului nostru, imediat după ce a fost linșat la televiziunile lui Plahotniuc, fratele lui Andrei Magalu am spus, a fost supus unei persecuții, casa i-a fost vandalizată, iar soția batjocorită, maltratată. Domnul Chiril Moțpan a fost împuternicit din partea Platformei Demnitate și Adevăr să ia legătura cu familia și cunoaște mai multă informație de acolo.

Chiril Moțpan: Trebuie să recunoașteme că ceea ce se întâmplă acestui coleg al nostru este chiar ieșit din comun, pentru că de la linșajul mediatic de la bătaia de joc pe care a lansat-o s-a trecut direct la acțiuni de violență. Doar o singură remarcă de altă natură: polițiștii care au făcut verificările la Andrei Magalu câteva zile în urmă au întocmit un proces-verbal în care nu au indicat nicio încălcare. Seara la Publika apare însă că Magalu este contrabandist și finanțatorul...

Andrei Năstase: Apropo de la dispoziția presei ca să cunoașteți, exact ca și în caul Alionei Mandati care dacă vă amintiți a fost învinuită că nu și-a plătit serviciile comunale, n-a plătit apa. Și când am văzut documentele- absolut nimic despre asta. Știți bancul cu popa cu fetele. Să meargă pe urmă și să demonstreze că n-are fete. Iată asta i se întâmplă. Oamenii care se uită la televizor trebuie să înțeleagă că cel care l-a deranjat pe Plahotniuc va fi linșat la televizor indiferent dacă a făcut sau n-a făcut ceva. Eu m-am pomenit într-o bună zi să fiu la București și la holdingul lui Plahotniuc să se spună că sunt la Moscova. Am fost să mă întâlnesc cu diaspora, la holdingul lui Plahotniuc se spunea că stau în saună cu bandiții de la Moscova. Deci iată ce se întâmplă în spațiul mediatic domnul Moțpan, vă rog...

Chiril Moțpan: Da, cu alte cuvinte, vreau să se înțeleagă foarte bine că suntem supuși unui tratament inuman din partea guvernării, ni se încalcă absolut toate drepturile de cetățean, drepturile constituționale și asta se face pe întreg teritoriul republicii, indiferent de cine este persoana respectivă. Cred că aș putea aduce încă multe exemple. În dimineața zilei de astăzi în casa fratelui lui Andrei Magalu au intrat niște derbedei, niște brute care au maltratat soția, au legat-o, au încercat să o gâtuie, o să demonstreze asta și expertiza polițienească. Mesajul care a vrut să se transmită a fost: Andrei Magalu să se îndepărteze de Platformă. Asta a fost mesajul și cel mai dramatic este că asemenea mesaje se transmit cam tuturor. Dacă cineva este implicat în activitatea cetățenească, absolut cetățenească de salvarea a țării din captivitate, se influențează asupra lui prin rude, prin prieteni. Nu știu dacă s-a mai întâmplat lucrul acesta undeva, dar vreau să confirm ceea ce spunea și Andrei Năstase: Pe noi nu ne mai sperie nimic, noi deja avem imunitate la toate aceste atacuri, avem imunitate la măgăriile care se întâmplă, așa trebuie numite lucrurile acestea și vă invit și pe dumneavoastră, reprezentanții mass-media, să luați atitudine, să puteți discerne grâul de neghină, răul de bine și împreună cu cetățenii, dar în special mă adresez colegilor mei de breaslă, polițiștilor, celor care purtați epoleți: nu mai stați fraților acasă, nu mai stați că e pericol pentru țară. Astăzi ne sperie, ne maltratează pe noi, maine ne vor strânge probabil, dar dacă voi veți sta acasă, o să se întâmple același lucru cu întreaga țară. Trebuie să fim uniți, mobilizați pentru 17 septembrie și în genere, haideți să ne manifestăm civic plenar, așa cum poate s-o facă fiecare cetățean cu demnitate.

Jurnalist: Câteva detalii despre protestul de duminică: la ce oră și de fapt ieșiți în stradă pentru ce exact? din cauza votului mixt sau mai sunt și alte motive?

Andrei Năstase: Legat de protestul din data de 17 septembrie,așa cum am anunțat la ultimul nostru protest este asumat de Consiliul Marii Adunări Naționale. Doi: ne întâlnim în scuarul Parlamentului Republicii Moldova, întrucât autoritățile au decis ca Piața Marii Adunări Naționale să fie ocupată cu niște activități cultural-artistice. Ei de fiecare dată găsesc altceva decât ceea ce îi interesează și îi doare pe cetățenii Republicii Moldova. Mergem acolo pentru a protesta împotriva acestei legi nedrepte, a legii Plahotniuc-Dodon, de modificare a sistemului proporțional de vot cu unul mixt, un sistem de vot anti-popular,anit-democratic, unul salvator, este un colac de salvare a lui Plahotniuc și a partenerului său Dodon. Iată de ce, am zis să continuăm aceste proteste. Dar, aceste proteste și revolta din noi nu este legată doar de sistemul electoral. Sistemul electoral, am spus, este colacul de salvare a lui Plahotniuc. Noi ieșim să protestăm împotriva nedreptății, împotriva minciunii, împotriva linșajului mediatic, împotriva transformării Republicii Moldova într-o enclavă a dictaturii, a corupției, a sărăciei. Noi am fost în teritoriul Republicii Moldova, am vorbit cu oamenii de acolo. În principal, știți foarte bine că satele noastre au îmbătrânit, au îmbătrânit foarte și foarte tare. Noi vorbim cu pensionarii. oamenii sunt pur și simplu dezarmați. Nu mai pot, nu mai găsesc cum să-și lege tei de curmei. Ăștia la televizor le vorvbesc despre majorarea de pensii de treizeci și șapte la sută. În realitate, s-a produs o indexare de până la șase, șapte, șase virgulă șapte la sută și poate o mică majorare de două procente, pe care oamenii spun: „omule, păi cum așa? La televizor ni se spune că ni se mărește cu treisute șapte zeci de lei, cel care are o mie de lei, da?”

Jurnalist: Protestul de duminică va mai putea schimba ceva din moment ce votul proporțional a fost deja aprobat și în lectura a doua?

Alexandru Slusari: Mixt.

Andrei Năstase: Da. Deci, așa cum s-a întâmplat... Haideți să vă dau un exemplu. Ca să nu ne ducem prea departe în țările Europei sau a? Da? Haideți să mergem în România. Nu-i așa că au fost adoptate niște ordonanțe de urgență? Au fost deja adoptate și oamenii nu au încetat să iasă în stradă.Nu au încetat să protesteze. Au protestat în continuare, au avut sprijinul internațional, al comunității Europene, al instituțiilor Eurpene și iată că guvernarea a cedat. Este adevărat, la Chișinău avem o guvernare mult mai mafiotizată decât peste Prut. Mult mai mafiotizată. Acest criminal Plahotniuc se teme de un Procuror General liber. Se teme de venirea la putere a unor entități cum este Platforma Demnitate și Adevăr și înțelege foarte bine că asta este salvarea: schimbarea regulilor în timpul jocurilor. Dar asta nu înseamnă că no, cetățenii, societatea nu trebuie să fim uniți, să nu ieșim la protest. nu trebuie să lăsăm mâinile jos. Mai devreme sau mai târziu orice dictator cade. A căzut Miloșevici, a căzut Gadafi, au căzut atăâia și atâția. Va cădea și acest imbecil, Plahotniuc, care își bate joc de o țară. Cu puterea pe care o are, cu banii pe care îi are, cu influența pe care o are, ar fi putut tranforma Republica Moldova într-o floare, ar fi putut transforma Republica Moldova într-o țară în care oamenii să trăiască, să nu fie nevoiți să plece. Acest imbecil, acest criminal și-a bătut joc de țara noastră, de oamenii noștri, și acum murdărește tot ce este sfânt, bun, curat în această țară. Iată de ce, suntem obligați să ieșim în stradă cu toții.

Jurnalist: cam câți oameni vă așteptați să vină la protest?

Andrei Năstase: Doamnă, noi ne așteptăm ca întreaga noastră societate într-o bună zi să se deștepte, bravo, sunteți pe același mesaj ca și mine, să se deștepte și să știți că se deșteaptă tot mai multă lume. Cei care au votat cu Dodon astăzi se apropie și spun, da, recunoaștem, am greșit, am crezut vorbelor lui, am greșit atunci când am crezut că va face ordine în țară, va întoarce miliardele, că ne va scăpa de Plahotniuc. Acuma oamenii au înțeles, timp de 9 luni de zile, Dodon și Plahotniuc au fost antrenați într-o Zarniță, își furau drapelele unul altuia și câteodată pe a lui Ghimpu. Acum după 9 luni de zile, ambii s-au înțeles la un spectacol de prost gust cu acești miniștri sau candidați la Ministerul de Apărare. Pe finalul jocului lor de Zarnița și în fața unui probabil a unei suspendări, dodon a venit cu niște propuneri populiste în marea lor parte, o parte dintre ele mult întârziate. Cea legată de micșorarea cenzului de vârstă pentru pensionare, cea legată de agricultură, niște lucruri despre care noi am vorbit mult timp înainte, pentru asta nu era nevoie de 9 luni de zile, atât cât se naște un copil, pentru a se naște un copil, era nevoie de 7-8 zile și pe data de 20 decembrie i-am propus să facă exact ce astăzi el vântură și știe că nu va face niciodată. Acest individ face jocul lui Plahotniuc, dar cel mai grav este poate știți cum, pasărea pe limba ei piere. Ieri într-o emisiune televizată a lui Dodon, dânsul de fapt, a demonstrat că se face vinovat de o crimă gravă împotriva statului Republica Moldova. A vorbit despre modul în care este finanțată reconstrucția edificiilor statului. Iar pe acest subiect îi vom cere președinției să prezinte cât mai multă informație, vom cere instituțiilor statului să se documenteze și atunci când se vor verifica cu privire la ilegalitățile comise de Dodon se va ajunge la momentul în care să fie supus unei anchete penale, unui dosar penal, cu consecințele de rigoare, constituționale și potrivit Codului penal.
Un mesaj am dori să trnamsitem un mesaj și cetățenilor de alte naționalități, alolingvilor, așa că am să-l rog pe domnul Alexandru Slusari să facă un mesaj pentru aceștia.
[informație în limba rusă].

Jurnalist: La ora 11?

Alexandru Slusari: Doisprezece.

Andrei Năstase: La ora 12, în fața Parlamentului Republicii Moldova. Dacă nu mai sunt întrebări, vă mulțumim foarte mult pentru prezența la această conferință, vă așteptăm și la altele și neapărat vă îndemnăm să reflectați cele ce se vor întâmpla în scuarul Parlamentului la protestul din 17 septembrie pentru că suntem într-un vid mediatic. Pe această cale, profitând de faptul că este Moldova1 prezentă aici, solicit, în numele celor persecutați de către acest regim criminal, olicit timp de antenă, solicit spațiu de emisie și dreptul la informarea cetățenilor noștri despre tot ce se întâmplă în jurul nostru. Cer Moldova 1, unei societăți publice de televiziune, să ne pună la dispoziție tribună pentru a ne comunica cu cetățenii noștri. Nimic mai mult, să comunicăm cu oamenii care contribuie la întreținerea acestei instituții din banii lor, din sudoarea lor. Iar media independentă să reflectați cât mai obiectiv toate evenimentele din Republica Moldova, pentru că de dumneavoastră depinde foarte mult dacă ni se va impune o agendă străină, o agendă edificată de către Plahotniuc și Dodon sau vom merge pe agenda oamenilor, pe agenda cetățenilor, cu grijile și nevoile acestora. Vă mulțumesc foarte mult și vă aștept și la alte conferințe de presă.