Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Andrei Năstase, Președintele Platformei Demnitate și Adevăr: Vreau să vă mulțumesc în numele Platformei Demnitate și Adevăr pentru că ați dat curs invitației de a fi prezenți la această conferință a noastră prilejuită de una dintre inițiativele economice ale Platformei Demnitate și Adevăr. Lumea bună din presă s-a obișnuit deja că Platformei Demnitate și Adevăr vine cu inițiative din domeniul economic, din domeniul social, din domeniul combaterii corupției, reformelor în justiție. Astăzi venim cu o inițiativă privind micșorarea taxei pe valoarea adăugată.

Una din prioritățile economice ale Platformei Demnitate și Adevăr rămâne detenebrizarea economiei și asta prin despovărarea fiscală a businesului local, îmbinată cu sancționarea dură a tuturor acțiunilor financiar-economice nedeclarate. Micșorarea contribuțiilor sociale cu 6% și a celor medicale cu 2%, diminuarea cu 50% la impozitul pe venit pentru întreprinderile mici și mijlocii, anularea impozitului pe dividende și introducerea unui impozit consolidat pentru mai multe domenii ale economiei sunt câteva dintre inițiativele Platformei Demnitate și Adevăr în vederea detenebrizării economiei.
În aceeași ordine de idei, Platformei Demnitate și Adevăr propune guvernării micșorarea TVA până la 8% pentru toate produsele alimentare pe întregul lanț valoric, de la furcă până la furculiță, precum și pentru toate băuturile nealcoolice. După 2 ani de implementare a noului sistem acesta poate fi aplicat și pentru serviciile întreprinderilor din alimentația publică.

Menționăm că în marea lor majoritate, țările europene aplică cota redusă a TVA pentru produse alimentare. Modificarea propusă va aduce următoarele beneficii economiei țării și intereselor cetățenilor:

1. Micșorarea prețurilor la alimente și aici trebuie să menționăm că populația, de fapt a celei mai sărace țări din Europa consumă aproape jumătate din venituri pentru procurarea produselor alimentare.

2. Uniformizarea cotei TVA pentru întregul lanț valoric al sectorului agroalimentar și micșorarea poverii fiscale pentru majoritatea întreprinderilor de procesare a producției agricole, care în prezent procură materia agricolă cu 8% TVA dar comercializează produsele alimentare și băuturile nealcooloice cu 20% TVA.

3. Diminuarea cotei economiei tenebre în sectorul agroalimentar. În situația introducerii cotei unice reduse a TVA, întreprinderile de procesare nu vor mai avea nevoie să apeleze la scheme artificiale cu apelarea la firmele fantomă și să opereze cu diverse cantități de produse nedeclarate, în vederea optimizării cheltuielilor. Astfel va fi stimulată creșterea semnificativă a volumului vânzărilor oficiale, ceea ce va compensa pierderile bugetului în urma micșorării cotei TVA. Anume acest impact pozitiv a fost obținut în România spre exemplu în anul 2015, după micșorarea cotei TVA pentru alimentele și băuturile nealcoolice de la 24 la 9%.

4. Bugetul de stat va economisi sute de milioane de lei în procesul restituirii TVA exportatorilor. Platformei Demnitate și Adevăr se află într-un contact permanent cu mediul de afaceri și experții economici din țară și din diasporă și va continua să înainteze inițiative concrete și argumentate privind crearea unui mediu favorabil pentru business, sprijinirea antreprenorilor mici și mijlocii, protejarea prestatorilor de servici și a producătorilor autohtoni precum și susținerea sectorului agroalimentar.

Asta este ceea ce am vrut să vă prezentăm astăzi, am să-l rog pe domnul Alexandru Slusari, cel care stă la baza acestei inițiative să ne-o dezvolte, ca mai apoi să trecem la întrebările dumneavoastră la subiectul zilei, dar și la alte subiecte pe care le veți considera dumneavoastră interesante.

Alexandru Slusari, Vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr: Bună ziua stimați cetățeni, bună ziua stimați reprezentanți ai mass-media. Săptămâna trecută când noi eram spre finalul spre finalizarea unor calcule, unor consultări pe această inițiativă și toți agrcultorii au fost cel puțin agricultorii care duc business legal au fost șocați de inițiativa lui Dodon privind majorarea TVA la 20% pentru sectorul agrar, pentru producătorii agricoli, cu eventuala restituire la 5 zile a acestor sume. Noi deja am făcut acest exercițiu și nu o dată. Inițiativa propusă de Igor Dodon în mare parte stimulează corupția și multiplele probleme pentru producătorii agricoli. Menționăm încă o dată, când în 2009 Guvernul Greceanîi a plecat, să știți că anume aacest mecanism de TVA cu 20% cu restituire, a existat pe atunci. A fost introdus anume la inițiativa domnului Dodon și doamnei Greceanîi. Iată restituirea, în 5 zile așa cum spune Șeful statului atunci s-a soldat cu mecansimul a fost așa de defectuos că când a plecat acest guvern, datoriile față de agenții economici la restituirea TVA s-a cifrat cu aproximativ 300 milioane de lei și a trebuit alte guverne luni întregi pentru a achit aceste sume. Nevorbind de faptul câtă corupție a generat acest mecanism, că de plătit TVA trebuia să plătească toți, dar restituirea mergea la firme care erau mai așa, cu buzunarul plin, se duceau la Ministerul Finanțelor. Iată de ce, această idee năstrușnică, care a fost, cu părere de rău, încă o dată preluată în 2012-2013 și încă o dată a dovedit să fie neeficientă, este absolut contraproductivă pentru producătorii agricoli. Doar cota redusă de TVA care este acuma cât de cât menține sectorul agrar care este distrus, care este batjocorit de guvernare, dar iată acest TVA cu cota redusă cât de cât mențin pe fermieri pe linia de plutire. Iată de ce noi nu trebuie să ne ocupăm cu majorări. Majorarea poverii fiscale aduce doar probleme, doar aruncă economia și mai profund în zona subterană. În toate țările europene și noi am studiat pe vast experiență, s-a văzut că anume micșorarea poverii fiscale cât de cât a dus la scoaterea economiei tenebre la suprafață, la majorarea volumelor de vânzări, la crearea locurilor de muncă și ca urmare- creșterea veniturilor în buget.

Foarte atent am studiat experința României, când foarte mulți experți îi spuneau că micșorarea asta de la 24 la 9% poate să aducă probleme bugetului, Guvernul româniei a mers la această micșorare pe întreg lanțul valoric, pe producția agricolă de la furcă și până la comercializarea produselor alimentare, până la furculiță. Și în primul an încasările în buget, datorită lichidării mai multor scheme tenebre, au crescut, nemaivorbind de interesele cetățenilor. Aici s-a menționat, aproape jumătate din venituri populația le cheltuie pe produsele agroalimentare. Și iată micșorând TVA, noi cu 12% putem să micșorăm prețurile la produsele alimentare pentru toți cetățenii. Iată de ce această inițiativă este una economic argumentată, în interesul cetățenilor și aplicarea acestei inițiative îi va pune în condiții egale pe toți agenții economici de pe lanțul valoric, va contribui la micșorarea prețurilor și va contribui semnificativ la micșorarea economiei tenebre.

Iar pentru Igor Dodon, eu cel puțin și noi cei de la Platforma DA, noi așteptăm un pic altceva, nu aceste inițiative năstrușnice și populiste, care duc la distrugerea sectorului agroalimentar definitivă. Noi așteptăm cu nerăbdare răspunsul la întrebarea cu care a venit Platforma DA încă săptămâna trecută. Noi vrem ca Dodon sau Plahotniuc sau ambii să publice cifrele de interes public pentru întreaga țară. De unde provin banii pentru reconstrucția reședinței Condrița și reparația președinției. Cu nerăbdare așteptăm deoarece noi acolo vedem un buchet întreg al articolelor din Codul Penal la care noi putem să aplicăm. Dacă am fi avut o justiție corectă, dar până în prezent Dodon evită să răspundă la această întrebare, deși este vorba despre reconstrucția la două obiecte publice, unde trebuie să fie respectată legislația privind achizițiile publice, să fie anunțat tender, să fie clar de unde provin bani, banii urmează să treacă prin bugetul de stat, mai ales dacă se vorbește că banii sunt împrumutați sau donați de către Guvernul Turciei, cu certitudine trebuie să avem un acord internațional ratificat în modul corespunzător, să fie clar cum se cheltuie banii care trebuie să fie banii publici, iar toate aceste acțiuni nu au avut loc. Și noi vedem că flagrant se încalcă legislația Republicii Moldova și acest lucru face Șeful statului care poate fi, adică există bănuială rezonabilă cel puțin pentru Platforma Demnitate și Adevăr coruperea pasivă, abuz de putere, samovolnicia, folosirea fondurilor externe nu după destinație și multe multe altele.

Noi încă o dată cerem ca tandemul Plahotniuc-Dodon să explice cetățenilor acest aspect economic: de unde provin banii, cum ei se cheltuie și de ce nu au fost anunțate tendere. Dacă în timpul apropiat acest lucru nu se va produce, înseamnă că noi vom face concluziile respective și vom veni cu altă abordare.

Andrei Năstase: Legat de acest subiect cred că este cazul să amintim acești doi indivizi Plahotniuc Dodon fac în continuare circ. Ați văzut ieri o declarație făcută de aceștia, deja Partidului Democrat îi împiedică acest Dodon să facă reforme. Nu știu dacă l-ar putea opri pe cineva să pornească adevărate reforme, să se ocupe spre exemplu de confiscarea extinsă a averilor, nu am văzut un asemenea proiect de implementare a acestei idei de către Partidul Democrat ca pe urmă să se plângă că Dodon îl obstrucționează. Deci este un joc perfid al acestor doi indivizi, a acestor două partide simaeze dacă vreți, pentru că nu poate trăi unul fără altul. N-ar fi existat Plahotniuc, n-ar fi venit astăzi Dodon în fruntea statului.
Dacă aveți întrebări, vă rog să ni le adresați.

Jurnalist: Am văzut că ați avut o întrevedere cu .....

Andrei Năstase: Da, la fel ca și alte partide membre sau care au aplicat la familia populară europeană .... în această familie și Platforma demnitate și adevăr a avut ieri o întâlnire cu o delegație foarte largă din cadrul Partidului Popular European, Euro-parlamentari, vicepreședinte al Partidului Popular European. Dânșii sunt într-o misiune de examinare a cererii noastre de aderare la Partidul Popular European. Ieri am avut o discuție foarte bună. Ieri ne-am convins odată în plus că valorile noatre sunt aceleași cu valorile familiei popular-europene. Cred că am demonstrat că suntem o echipă unică, suntem o echipă... cea mai bună echipă din Republica Moldova, avem structurile necesare și capacitatea de a fi membri ai Partidului Popular European. Eu sunt încrezător că nu va dura mult timp și Platforma Demnitate și Adevăr va fi admisă în Partidul Popular European, pentru că suntem puternici, pentru că am dmeonstrat capacitate de a rezista împotriva tuturor vicisitudinilor politice, mafiotice și de altă natură în Republica Moldova, am dmeonstrat pe plan internațional că suntem un partid ce merită a fi respectat.

Jurnalist: Ați bordat și alte subiecte?

Andrei Năstase: Am abordat și subiectul persecuțiilor politice în Republica Moldova, am abordat subiectul cetățeanul Alexei Alexeev care nevinovat de nimic pe lumea asta a fost reținut și bănuiesc că vor îndrăzni să-l și aresteze după expirarea celor 72 de ore, dânșii sunt s-au declarat foarte îngrijorați de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, cunosc evoluția lucrurilor și conștientizează că mergem către o dictatură, care așa cum am afirmat-o și eu, a afirmat-o și domnul Slusari, am afirmat-o noi toți- va fi mult mai greu de răsturnat dacă n-o s-o facem cât mai curând.

Am vorbit și pe alte teme, despre perspectivele Republicii Moldova în condițiile guuvernării de către o structură hibrid Plahotniuc-Dodon, PSRM-PD, dânșii înțeleg foarte bine că Republica Moldova nu are niciun fel de viitor și cu atât mai puțin în Uniunea Europeană, cu o asemenea guvernare.

Iată cu toții am râs, dacă vreți, era de un hilar aparte să auzim că Plahotniuc vrea să introducă în Constituția Republicii Moldova integrarea europeană ca și obiectiv suprem sau de neclintit. Toată lumea a căzut de acord că avem un cadru normativ suficient pentru acest exercițiu, avem un cadru normativ care poate fi îmbunătățit în ce privește combaterea corupției, îmbunătățirea climatului social, economic, investițional, dar nu se face acest lucru pentru că interesul prioritar al guvernării de astăzi și aici vorbesc și de Plahotniuc dar și de Dodon, este umplerea buzunarelor cu banul public. Inițiativa noastră, sau solicitarea noastră ca cei doi să facă publice sursele din care chipurile repară edificiile statului rămâne una fermă, vom continua și vom cere într-o bună zi tragerea la răspunderea penală pentru ilegalitățile făcute.

Dacă aș rămâne lșa același capitol, profitând de prezența presei aici, noi cerem o anchetă în ce privește tentativa lui Jizdan, tentativa lui Pânzari și Cavcaliuc de a provoca violențe la data de 17 septembrie și a transforma un protest pașnic într-un nou 7 aprilie 2009. Cunoaștem foarte bine aceștia toți au fost protagoniștii acelui dezmăț, iată de ce cerem o anchetă, inclusiv o anchetă internațională cu privire la acest caz, pentru că se vede foarte bine o campanie de manipulare, o campanie de denigrare a opoziției, dar cel mai grav pentru mine personal ca și cetățean al acestei țări este intenția acestui criminal Plahotniuc de a ne avea de proști pe toți. Noi chiar nu suntem proști și cetățenii Republicii Moldova nu sunt atât de naivi ca să nu-și dea seama cine și ce face. Dacă la televizor se spune că un microbus a intrat în mulțime, deci, așa ți se spune, iar imaginea îți demonstrează că acel microbus era în fața mulțimii, dacă la televizor se spune că au fost loviți 4 polițiști, dar nimeni nu i-a văzut, nici o imagine, nici un video, nici un film. Deci chiar cred că o să prostească oamenii ăștia? Sigur că nu. Oamenii s-au dezmeticit, a trecut timpul cand ne prosteau cu 30 de mii de sirieni, când prosteau lumea cu informații minciunoase la adresa mea, deja lumea a înțeles cu cine are de a face. Eu îi îndemn la răbdare. Să răbdăm, să ne consolidăm și credeți-mă, vine și ziua izbăvirii.

Jurnalist: Au mai urmat și alte acțiuni după protest? spuneați ceva să atenționați ambasadele...

Andrei Năstase: Da, imediat, ieri dimineață noi am fost împreună cu lidera Partidului Acțiune și Solidaritate am fost la reprezentanții partenerilor noștri de dezvoltare, am transmis rezoluția, urmează s-o transmitem și altor ambasade, în contact direct sau prin intermediul poștei. Așteptăm o reacție din partea acestora pentru că altfel vom considera că drepturile și libertățile în Republica Moldova sunt încălcate, dar complice la această activitatea criminală a guvernării se fac și alții. Am văzut acuma în ultima perioadă de timp, am văzut o atitudine foarte și foarte improprie a unor organizații non-guvernamentale, sper că aceasta nu este rezultatul șantajului pe care îl face Plahotniuc asupra partenerilor noștri din exterior, pentru că nu se poate ca un om nevinovat să stea arestat și instituțiile non-guvernamentale să nu reacționeze. Este grav ce se întâmplă și dacă vom continua așa, s-ar putea ca într-o bună zi cand vor striga și ei să nu aibă cine să-i apere.

Dacă nu mai sunt întrebări, cred că vom încheia aici, doar vrem să vă spunem că acea campanie pe care am lnsat-o acum o săptămână continuă, campania „un milion de mâini” strâne din inimă continuă și în prezent, membrii Platformei Demnitate și Adevăr merg prin satele noastre, se întâlnesc cu oamenii, personal voi continua și eu și împreună cu colegii mei din Biroul Politic să mergem în satele din Republica Moldova. Ne propunem să ajungem în cel mai scurt timp posibil, sigur că nu este atât de ușor să ajungem la peste un milion de cetățeni ai Republicii Moldova cărora să le ducem adevărul. Vrem să ajungem la toate primăriile, la toate localitățile, pentru a discuta cu oamenii, a vedea care sunt problemele lor și care sunt soluțiile la nivel local și la nivel național. Doar așa considerăm că vom reuși în această luptă inegală cu o guvernare oligarhică, cu tentă geopolitică.
Dacă colegii mei au ceva de adăugat, dacă nu...

Chiril Moțpan, Secretar general al Platformei Demnitate și Adevăr: Doar în partea că această campanie numită sugestiv „o strângere de mână din toată inima, un milion de strângeri de mână” va continua și în străinătate, în diasporă. Evident că și prin întreaga țară, dar și în diasporă. Este de altfel, vreau să remarc, este o campanie foarte interesantă, frumoasă, marcată de bunbăvoință, de dragoste între cetățeni și reprezentanți ai Platformei și acest lucru l-am observat la câteva întâlniri pe care deja le-am avut. Cea mai recentă a fost la Puhăceni, în raionul Anenii Noi, apropo, aș face o sugestie și președintelui care umblă cu poveștile astea cu inițiative, să meargă până la Puhăceni acest Igor Dodon să vadă în ce mizerie trăiesc acei oameni, în ce calvar, pentru că această localitate, îmi cer scuze că un pic fug de la tema anunțată, dar această localitate se remarcă prin cel mai mare număr de bolnavi de cancer și asta se datorează indiferenței autorităților, de fapt indiferenței criminale a autorităților locale dar și a celor naționale, republicane.

Asta ar fi, pe lângă lucrurile urâte care se întâmplă în țară iată sunt și inițiative frumoase pe care le promovează Platforma Demnitate și Adevăr.

Aliona Mandati, membru Platforma Demnitate și Adevăr: Eu doar am vrut să atenționez agricultorii din nordul republicii în special, cei ce au votat pentru Igor Dodon ca să faceți o analiză și să vedeți cât de mult vă fericește cu această inițiativă Igor Dodon, care practic pentru o agricultură nesubsidată pe care o avem azi în Republica Moldova, riscăm și mai mult să devenim, să avem o producție necompetitivă, în special pentru exporturile în țările europene. Vă rog mult acele organizații de profil care sânt a fermierilor ca să nu fiți atât de pasivi dar să ieșiți și să discutați, aveți toată posibilitatea, în ceea ce privește această inițiativă pe care noi, fermierii o socotim dezastruoasă și foarte periculoasă pentru economia Republicii Moldova, care risc și mai mult să fie dusă în zona tenebră.

Andrei Năstase: Bun îndemn al doameni Mandati. Mă adresez și eu la toți fermierii să ia legătura cu domnul Slusari, se știe foarte bine că a reprezentat și reprezintă cu brio interesele fermierilor, să ia legătura cu Platforma DA și împreună să elaborăm proiecte, să elaborăm documente care dacă nu vor fi implementate acum, neapărat vor fi implementate atunci când vom ajunge la guvernare.

Mai era un subiect dar probabil o să fie subiectul unei alte conferințe de presă. Noi nu încetăm să ne adresăm instituțiilor internaționale, în vederea eliberării lui Alexei Alexeev. Astăzi voi face o deplasare în străinătate și voi ajunge probabil și la Praga, acolo unde sunt în contact cu anumite organizații de apărare a drepturilor omului, țin legătura cu cei de la Bruxelles. Îndemn pe această cale ambasadorii din Republica Moldova să monitorizeze acest caz și să înțeleagă că un om nevinovat stă închis și dacă cineva n-a făcut dreptul, vă spun eu care am făcut dreptul și care am auzit la una dintre importantele lecții pe care mi le-au dat profesorii mari de la Iași și care spune că „mai bine să stea 10 bandiți la libertate, decât să stea un om nevinovat la pușcărie” și acesta este un lucru adevărat. Decât să sufere un om nevinovat și știm foarte bine ce s-a întâmplat cu Andrei Brăguța,în situația lui Andrei Brăguța se poate afla oricine. Pentru că acești criminali sunt în stare de orice. S-a văzut la protestul din data de 17, s-a văzut cum au fost dat cu spray lacrimogen două doamne care nu aveau absolut nicio vină, aveau peste 60 de ani și ele ar fi pus în pricol integritatea sau securitatea națională.

Vom face tot posibilul ca Alexei Alexeev să nu sufere și să fie eliberat. Vom monitoriza acest caz, vom afla exact când va fi ora și data ședinței și de ce nu să ne organizăm și să protestăm la judecătorie.

Atât. Vă mulțumim foarte mult pentru prezență. A fost bine. Aerul a rămas curat, nu ca și la conferințele cu prietenii de la holdingul ucigaș. Ar fi bine să vină aici să pună întrebările direct, să avem o discuție, dar una civilizată, una decentă. Din păcate cale decenței este calea pe care ei nu vor trece probabil niciodată. Vă mulțumim foarte mult, ne vedem cât de curând la alte conferințe de presă.