Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Maia Sandu, Președintele Partidului Acțiune și Solidaritate: Bună ziua! Astăzi suntem la Procuratura Generală. Știm cu toții că este o instituție capturată, coruptă, dar asta nu înseamnă că-i lăsăm să-și vadă de treabă în pace. Suntem aici pentru a insista ca această instituție să-și îndeplienască atribuțiile de serviciu și dacă nu vor face acest lucru, noi îi sfătuim să se gândească bine pentru că uzurpatorii nu sunt veșnici și atunci când cei care îi protejează astăzi și, în special, Plahotniuc, va da... va răspunde pentru abuzurile pe care le comite, vor trebui să răspundă și cei care nu iau măsuri și nu sancționează abuzurile comise de către acesta.

Astăzi, Partidul Acțiune și Solidaritate va depune la Procuratură un denunț penal împotriva cetățeanului Plahotniuc Vladimir și vom cere prin acest denunț atragerea acestuia la răspundere pentru uzurparea puterii în stat. Conform prevederilor Constituționale suveranitatea aparține poporului Republicii Moldova. Constituția spune că nicio persoană, niciun grup de persoane, niciun partid politic nu poate să folosească puterea în scopurile proprii așa cum se întâmplă la noi.

Ce avem noi astăzi în Republica Moldova? Partidul Democrat, care la alegerile parlamentare din 2014 a luat doar cinsprezece procente, asta înseamnă doar nouăspezece mandate, a ajuns doar pe locul patru în lista partidelor care au intrat în Parlament. Astăzi, acest partid se bucură de sprijinul unui număr și mai mic de oameni. Sondajele arată că sprijinul popular pentru Partidul Democrat este de doar patru procente. Cu toate acestea, Vladimir Plahotniuc a reușit să încropească, prin șantaj și corupție, o majoritate parlamentară și să controleze toate puterile în stat, toate cele trei puteri. Vorbim în primul rând de puterea legislativă. Și aici cunoștem cu toții că Parlamentul este doar o mașinărie de vot, pentru că toate deciziile sunt impuse de către Vladimir Plahotniuc. În afară de aceasta, Partidul Dremocrat și liderul acestui partid au reușit să forțeze mai mulți primari, care nu au fost aleși de către comunități din numele Partidului Democrat, au reușit să-i forțeze pe acești prmari să se alăture Partidului Democrat.

De asemenea, Plahotniuc controlează astăzi toată puterea executivă. Vedem că toate deciziile sunt adoptate și chiar anunțate de către Plahotniuc, iar Guvernul, puterea executivă, se întrunește în ședințe formale doar pentru a confirma ceea ce le indică șeful lor. La fel, puterea judecătorească este controlată de către această persoană. În primul rând, Procuratura și despre faptul că Partidul Democrat controlează Procuratura am aflat atunci când a fost făcută publică informația despre această anexă semnată de către partidele care au convenit acordul AIE 2, și atunci Procuratura a revenit Partidului Democrat. Același lucru se întâmplă și în justiție, pentru că prin intermediul Consiliului Superior al Magistraturii, care este controlat de către Partidul Democrat, Plahotniuc reușește să impună, să numească în funcție toți judecătorii obedienți. Ați văzut vreun caz în care judecata să ia o decizie împotriva lui Plahotniuc? Eu nu am văzut și cred că va fi greu să descoperim o asemenea situație.

Din aceste motive, cerem ca Procuratura Generală să ia cunoștință de acest denunț și să atragă la răspundere cetățeanul Vladimir Plahotniuc pentru săvârșirea infracțiunii uzurparea puterii în stat. Cine este Vladimir Plahotniuc? Este o persoană anonimă, care și-a propus să sugrume această țară, care își bate joc de părinții noștri, de frații noștri, de copiii noștri, care a adus Moldova într-o criză profundă atât economică, cât și de valori și care încearcă în fiecare zi să spulbere încrederea cetățenilor Republicii Moldova în viitorul acestei țări și în faptul că aici, în Republica Moldova oamenii cinstiți, oamenii onești pot să aibă o viață normală. Noi cerem ca uzurpatorii să fie pedepsiți și acum vom merge și vom depunde la Procuratura Generală acest denunț penal împotriva lui Vladimir Plahotniuc. Vă mulțumesc.

Jurnalist: Doamna Sandu, PAS a mai depus un denunța împotriva Președintelui, Domnul Dodon. Care este soarta acelui denunț?

Maia Sandu: Încă nu am primit un răspuns de la Procuratura Generală. Înțeleg că mai au câteva zile conform legii și sperăm să se conformeze prevederilor legale.

Jurnalist: Dar câte zile au rămas?

Maia Sandu: Câte zile au mai rămas până...? Deci, probabil, încă o săptămână mai au la dispoziție.

Jurnalist: Și încă o precizare: unii ar spune că, de fapt, acest denunț nu are șanse. Ce le-ați răspunde?

Maia Sandu: Am spus la început. Chiar dacă noi înțelegem că Procuratura este capturată, le mai dăm o șansă prin acest denunț să reacționeze și dacă nu reacționează vor trebui să răspundă mai târziu. Pentru că atunci când se va instaura statul de drept în Republica Moldova, vor purta răspundere nu doar cei care au comis abuzuri, dar și cei care nu au luat măsuri contra celor care comit aceste abuzuri.. Deci, pentru toți cei care sunt în această instituție de stat și în alte instituții de stat, să le fie foarte clar că va răspunde nu doar Plahotniuc, Candu și alți cumetri și fini, dar vor răspunde și conducătorii instiuțiilor de stat, care au permis ca aceste abuzuri să aibă loc.

Jurnalist: Mulțumim.

Maia Sandu: Vă mulțumim și noi.