Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută în cadrul recepției organizate cu prilejul Zilei Unității Germane

„Sehr geehrter Herr Botschafter,
Exzellenzen,
Sehr geehrte Damen und Herren,
Liebe Freunde,
Doamnelor și domnilor,

Vă adresez un călduros salut în deschiderea acestui eveniment deosebit și mă bucur că se înregistrează o prezență atât de numeroasă, ceea ce este edificator pentru relațiile foarte bune care leagă România și Germania.

Ich begrüsse Sie alle ganz herzlich zu diesem besonderen Anlass und freue mich dass Sie so zahlreich erschienen sind, was sehr klar für die guten Beziehungen zwischen Rumänien und Deutschland spricht.
Es freut mich dass ich ein paar Worte über die besondere Bedeutung, die Deutschland für Rumänien hat, sagen kann.

Mă bucur că am prilejul de a adresa câteva cuvinte despre însemnătatea specială pe care Germania o are pentru România și despre relațiile de prietenie și experiențele remarcabile care apropie popoarele noastre.
Ziua națională a Germaniei este un moment cu totul aparte în istoria germană și europeană. Reîntregirea Germaniei, începută simbolic cu prăbușirea Zidului Berlinului și încheiată la 3 octombrie 1990, a precedat și a creat condițiile favorabile pentru reîntregirea continentului. Europa unită este profund legată de unificarea celor două state germane. Datorită acestor prefaceri istorice ne aflăm astăzi aici, români și germani, ca prieteni și parteneri europeni.
Această zi reprezintă simbolul stăruinței unei națiuni de a-și depăși condiția impusă de vremuri potrivnice și de a-și împlini aspirațiile istorice firești la unitate. Este o poveste despre lideri vizionari, dar și despre oameni simpli, însuflețiți de speranța și entuziasmul unui nou început.
Lecția cea mai prețioasă a zilei de 3 octombrie - la care poate este bine să ia aminte și liderii politici de aici, de la București - este că niciun proiect de țară nu este cu adevărat durabil și cu șanse de reușită dacă nu se întemeiază pe unitate națională și solidaritate, înțelese în sensul cel mai bun și cel mai larg al cuvântului.
Reflectând asupra acestor lucruri și privind spre viitor la Centenarul pe care România îl va sărbători în anul 2018, nu pot să nu remarc faptul că aspirația la unitate este un atribut național puternic impregnat în fibra culturală a românilor și germanilor deopotrivă.
Departe de a fi un semn al trecutului, sunt pe deplin convins că sentimentul unității care ne caracterizează atât de profund este resursa care animă dorința noastră comună de a trăi într-o Europă puternică și unită.

Doamnelor și domnilor,
Relația româno-germană este solidă, de natură strategică, și se fundamentează pe multe realizări tangibile, dar și pe dorinţa de a construi împreună un viitor european mai bun.
Sărbătorim anul acesta un sfert de secol de la semnarea Tratatului privind cooperarea şi parteneriatul în Europa, act care se află la temelia relațiilor noastre excelente de astăzi.
Aniversarea, dublată de alte două - 50 de ani de la restabilirea legăturilor diplomatice și 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, sub Președinția germană, Președinția germană a Consiliului Uniunii Europene, desigur -, se constituie într-un reper simbolic al parteneriatului ce ne unește. 
Aceste momente aniversare au fost marcate inclusiv prin vizita mea la Berlin din această vară, prilej pe care l-am folosit pentru a discuta cu Președintele Steinmeier și doamna Cancelar Merkel despre cum să avansăm cooperarea dintre România și Germania atât în plan bilateral, cât și la nivelul Uniunii Europene, printr-o coordonare aprofundată.
Minoritatea germană din România a jucat și joacă un rol important în evoluția și maturizarea societății românești, la fel cum mulți români își împlinesc astăzi visul european participând activ la viața socială şi economică germană.
Totodată, de mai mulți ani, Germania este principalul partener comercial al României - cum foarte corect ați constatat, domnule Ambasador - și un actor deosebit de valoros pe piața românească. Îmi doresc ca aceste transformări să genereze în anii ce vin noi modalități de afirmare a cooperării politice româno-germane.

Doamnelor și domnilor,
Este bine cunoscut că Germania este o țară care se bucură de aprecierea largă și sinceră a românilor – inclusiv în virtutea unor momente care au marcat crucial România în drumul său spre modernitate.
Ca Președinte al României, sunt îndeosebi recunoscător pentru sprijinul constant al partenerilor germani în eforturile noastre de a edifica o democrație puternică și matură, guvernată responsabil sub cupola statului de drept.
Progresul pe care România l-a realizat în interiorul Uniunii Europene este incontestabil. Ca țară francofonă, cu un consistent patrimoniu cultural german, sunt îndreptățit să cred că locul legitim al României este alături de motorul franco-german al Uniunii Europene. Potențialul pe care această formulă de cooperare îl are este vast, mai ales într-o perioadă în care devine stringentă implicarea tuturor forțelor care susțin în mod real cauza integrării europene.
De aceea, o repet și astăzi: România este pregătită să facă parte din nucleul relansării proiectului european.

Doamnelor și domnilor,
Avem o mare responsabilitate de a lua cele mai bune decizii pentru un viitor sigur și prosper al cetățenilor noștri. Iar relațiile solide, așa cum sunt cele dintre România și Germania, reprezintă fundamentul pentru conturarea unor soluții eficiente și viabile, pe termen lung.
Doar unindu-ne forțele vom reuși să ducem la împlinire proiectul unei Uniuni Europene mai puternice.

Zum Tag der Deutschen Einheit und Alles Gute! La mulți ani!”