Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarațiile de presă ale Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținute înaintea participării la Consiliul European (Bruxelles, Regatul Belgiei)

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Avem astăzi și mâine întrunirea Consiliului, cu o agendă bogată, și aș menționa din agendă câteva teme care sunt foarte importante pentru noi, în România.

Președintele Consiliului, domnul Tusk, va prezenta ceva ce se numește Agenda Liderilor, deci agenda șefilor de stat și de guvern, o agendă care arată când și cu ce teme ne vom întâlni noi până inclusiv în 2019, pentru a face Uniunea mai performantă, mai bună.

Pe noi ne interesează foarte mult această chestiune, fiindcă în prima parte a lui 2019 noi avem Președinția Consiliului Uniunii Europene și, cu siguranță, ne vom implica pentru a avea rezultate foarte bune.

Doi, s-a convenit, am convenit cu domnul Tusk să avem o întâlnire informală pe 9 mai, Ziua Europei, în 2019, în România. Mai exact, o întâlnire care se va desfășura la Sibiu și va fi ultima întâlnire, cea unde probabil vom trage anumite concluzii în ce privește viitorul Uniunii, Agenda Strategică, cum spunem noi.

O a doua chestiune, de asemenea, foarte importantă este evaluarea rezultatelor negocierii pe Brexit, unde, deocamdată, cel puțin, vești încurajatoare nu avem în concret. Deci, nu cred că la această întâlnire vom fi în situația să spunem că putem să intrăm în faza a doua.

Însă ceea ce ne interesează pe noi foarte mult, drepturile cetățenilor europeni în Marea Britanie, deci și a românilor care trăiesc acolo, sunt o temă care se pare că este destul de bine, cu deschidere, tratată din ambele părți.

Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Jurnalist: Domnule Președinte, o temă la fel de importantă este și relația UE-Turcia. Știu că aici aveți o poziție foarte clară. Care credeți că vor fi concluziile după această întâlnire?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: În privința Turciei se discută de multă vreme. Știți că Turcia este deja de câteva decenii aspirant. În afară de asta, am găsit, prin negocieri destul de complicate, o înțelegere cu Turcia în privința migrației.

Părerea noastră este că aceste înțelegeri trebuie să continue. Turcia este un partener important, și pentru Uniune, și pentru România, și trebuie să găsim cele mai bune modalități pentru a continua aceste proceduri.

Jurnalist: Înainte de această reuniune, ați participat la Summitul PPE. Ați avut și o serie de întâlniri. Pe ce s-au axat discuțiile acolo?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Discuțiile de la PPE sunt în pregătirea Consiliului. S-au discutat preliminar chestiunile pe care le vom avea pe agenda acestui Consiliu, printre care, sigur, în afară de cele două menționate, migrația, avem, de asemenea, alte teme care vor fi discutate în special astăzi, și în cadrul sesiunii formale, și în cadrul sesiunii informale.

Jurnalist: Este o problemă schimbarea datei Summitului de la Sibiu, care inițial a fost propusă de domnul Juncker să fie a doua zi după ce Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu este o problemă, este o oportunitate. Dacă putem să serbăm Ziua Europei cu un Summit în România, cred că este un lucru extraordinar de bun.

Jurnalist: Despre agenții – aveți de gând să încercați să faceți campanie pentru România la acest Summit cu alți lideri pentru a aduce Agenția Europeană a Medicamentului la București?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Noi tot timpul facem lobby pentru a aduce o agenție în România. De această dată se știe că noi am aplicat doar pentru Agenția Medicamentului și dorim să o găzduim la București. Condițiile sunt bune, oferta este una solidă.

Vă mulțumesc!