Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Mihai Ghimpu: Bună ziua. Această conferință de presă este dedicată Referendumului, ultima zi de Referendum, în care socialiștii au avut posibilitatea să mintă frumos la televizor, să manipuleze cu alegătorii, cu majorări de pensii, de salarii, să iasă luni la Referendum, pe data de 19. Noi suntem convinși că acest Referendum va eșua, lumea nu-i susține pe ei și o să vă demostrăm că întîlnirile pe care le-am avut. Lumea îl susține pe Dorin Chirtoacă, consideră că a făcut multe pentru Chișinău și trebuie să ducă mandatul pînă la capăt...

Și, partea a doua o să vă vorbim despre sărăcia socialiștilor, adică milioane care au cheltuit pentru acest Referendum, politic sau și geo-politic. Acuma despre întîlniri, poftim domnul Munteanu.

Valeriu Munteanu: Mulțumesc domnul președinte. Prezența Partidulului Liberal în această campanie pentru Referendum este una atipică,ori noi am explicat de la începutul acestui proces necesitatea participării lui Dorin Chirtoacă în calitatea sa de primar ales al municipiului Chișinău de trei ori pentru ca să combată acele acuzații politico-juridice care i se aduc cu dumuiul în cadrul acestui Referendum. Suntem absolut siguri că deciziile politice și juridice au fost luate împreună, respectiv acestuia i s-a interzis prezența în campanie, de accea, în ultima zi ca o soluție de compromis a fost înregistrarea Partidului Liberal în campania pentru explicarea motivelor acestui Referendum.

Vreau să spun că și spun ce-a de a doua încercare l-am desemnat pe Dorin Chirtoacă în calitate de reprezentant oficial al partidului pentru acest Referendum, dar și acest lucru a fost refuzat. De la început am stabilit că unica modalitate de explicare a rațiunilor sau lipsei de rațiune a acestui Referendum va fi întîlnirile directe cu alegătorul. Nu am vrut să intermediem în nici un fel acest proces, am luat pulsul direct din temperatura societății, a locuitorilor minicipiului Chișinău, direct, fără intermediere. De aceea, în acest sens, am organizat sute de întîlniri în municipiul Chișinău, în orașul Chișinău și în suburbiiile acestuia.

Au fost realizate întîlniri în colectivele de muncă, în Instituții de Învățămînt și mai multe întîlniri în satele și orașele/comunele din suburbiile municipiului Chișinău.

Vreau să vă spunem că am constatat un lucru care era clar pentru noi, dar am ne-am întărit convingerea că alegătorul din municipiul Chișinău/locuitorul mun.Chișinău este un alegător, un locuitor, un cetățean avizat care se înfomează din mai multe surse de informații, care este greu de manipulat. Astfel am constatat că locuitorii municipiului Chișinău înțeleg rațiunile acestui Referendum, care are puternice valențe politice și chiar geo-politice, lipsind practic din cadrul acestui Referendum tema municipală, tema legată de problemele municipalității, or, binomul PD-PSRM au politizat la maxim acest exercițiu. Locuitorii municipiului Chișinău în proporție covîrșitoare ne-au declarat că înțeleg că este un joc politic, înțeleg că este un troc între PȘRM și PD, înțeleg foarte exact de ce toate tunurile au fost puse pe Partidul Liberal și pe Dorin Chirtoacă, îl încredințează primarului general să-și continue mandatul pînă la sfîrșit și, respectiv proiectele pe care s-a angajat să le realizeze. De aceea, în proporție covîrșitoare locuitorii municipiului Chișinău, indiferent de limbă vorbită, de apartenența etnică, sau chiar viziunile politice au spus într-o proporție foarte mare că nu vor merge la acest Referendum și nu vor participa în mod implicit la acest "joc politic" inițiat de PD și de PSRM.

Acest lucru ne duce la gîndul, ne întărește în convingrea că duminica acest Referendum va eșua, respectiv va fi invalidat pe motiv de lipsă de cvorum, lipsa de prezență la vot, mai puțin de o treime. Noi considerăm că se vor prezenta foarte puțini locuitori ai municipiului Chișinău la acest exercițiu, dar cei care sunt încazarmați și înregimentați în Partidul Socialiștilor în mod special. Vrem să vă spunem că în același timp "argumentul de bază", argumentul,între ghilimele, al socialiștilor a fost minciună - un istrument vechi și probat, care din păcate încă mai găsește, inclusiv în municipiul Chișinău loc pentru a prinde rădăcini. Socialiștii au folosit tot felul de... tot arsenalul de minciuni care este posibil, pentru a putea să îmbuneze/să sensibilizeze, sau să radicalizeze, dacă vreți, locuitorii municipiului Chișinău pentru a-i putea scoate duminica din casă. Și o să vă dau doar un simplu exemplu: socialiștii se consideră a fi de stînga și, în mod special elementele de natură socială pentru ei sunt repere - pivoți importanți în orice campanie. A se vedea campania cea mai aropiată, campania prezidențială, atunci cînd Igor Dodon a spus că în momentul în care cînd devine președinte al Republicii Moldova primul lucru pe care îl va face pentru alegătorul său fidel, va fi mărirea pensiilor. La distanță de 1 an, am văzut cît de mult au crescut pensiile în Republica Moldova la/prin "contribuția" lui Dodon. Și pun aici ghilimele și vreau foarte mult ca acestea să fie prezente or mai exact Dodon n-a făcut nimic în acest sens. Vedem că exact aceeași retorică defectă și mincinoasă o folosesc socialiștii lui Dodon și în campania pentru promovarea Referendumului. A se vedea spoturile lor electorale cînd spun în felul următor, citez: "Bătrînii din oraș merita pensii mai mari, mergeți la Referendum?". Iată o minciună grosolană care nu are acest argument nici o relevanță în atribuțiile pe care le are Consiliul Municipal sau primarul general al municipiului Chișinău, dar în momentul în care au găsit o/un electorat sensibil astfel de argumente care să-i mintă din nou. Or, Igor Dodon știa foarte exact ca în momentul în care provoacă acest Referendum, sau alte referendumuri pe care le-a plămădit, dar noi am încercat și am demantelat....aceste/unele din minciunile proiectate de Igor Dodon și am putut să dejucăm anumite referendum, a se vedea Referendumul cu privire la denumirea oficială a limbii în Republica Moldova care a fost oprit printr-o sesizare a Partidului Liberal la Curtea Constituțională. Toate aceste referendumuri sunt extrem de costisitoare și scot din Bugetul de Stat acesta nou, iar altele ar putea/ar fi putut să scoată 20 sau 30 de milioane de lei. Iată o diferență enormă, un abis între promisiunile electorale a lui Dodon și a socialiști lui și realitățile pe care le lasă după ei. Mulțumesc.

Mihai Ghimpu: Acum o să-i ofer cuvîntul domnului Ion Apostol, ce ține de registrul alegătorilor. Noi am clarificat niște nuanțe și vă va rog, domnul Apostol.

Ion Apostol: Bună ziua. În continuare mă voi referi la un alt aspect al acestui Referendum, aspectul matematic, mai zis al cifrelor. Este cunoscut faptul și este o vorbă care spune că dracul/diavolul se ascunde în detalii. Și aici vreau să vă prezint cîteva cifre care o să ne spună foarte mult...

Mihai Ghimpu: În urma interpelării.

Ion Apostol: În urma interpelărilor mele care le-am fcut eu cu o lună în urmă în calitatea mea de deputat, am făcut interpelări la Ministerul Tehnologiilor Informaționale și, în paralel am expediat și la primăriile și la sectoarele/prețurile din sector interpelarea pentru a-mi prezenta informația privitor la numărul de alegători, cetățeni care la data alegerilor împlinesc vîrsta de 18 ani. Și, în urma analizelor acestor informații pe care le-am primit vă prezint un tablou foarte interesant , dar și important.

Analizînd aceste cifre, mi-a ieșit o diferență de aproximativ 18 mii de alegători. Adică Ministerul Tehnologiilor îmi oferă în listele lor, în baza lor de date, sunt cu 18 mii aproximativ mai puțini alegători decît...decît în informația remisă de primăriile și de pretura de sector. Acest lucru ne pune mari semne de întrebare, deoarece 16 mii... 18 mii de alegători este o cifră foarte și foarte mare și n-ar trebui să fie diferențe deoarece aceste 18 mii port într-o anumită situație să influențeze major, masiv pot să influențeze rezultatul acestui Referendum. Deoarece este cunoscut faptul că Referendumul este valid în doar în cazul în care o treime din alegătorii înscriși participă la aceste...la acest referendum. Și aici poate să fie o situație de care, în care aceste cifre... acea diferență... poate să contribuie esențial într-o parte să schimbe rezultatul votului. De aceea, întrebarea cel mai mult adresată ...în primul rînd CEC-ului, fiindcă ei operează cu aceste cifre și ar fi cazul chiar ei să publice aceste date, numărul de alegători concret, la ziua de azi să informeze cetățenii despre cifra reală al alegătorilor din municipiul Chișinău.

Cam astea este informația pe care am vrut s-o prezint. Și un exemplu elocvent ca să fie clar, de exemplu: în orașul Codru Primăria îmi remite informația ca în listele lor au 13366 de alegători. Ministerul Tehnologiilor Informaționale îmi remite informația de 9957, diferență 3400. Ca să fie clar. Pe sectoare diferență diferă de la 3500 pînă la 4997 la Botanica. Ca să fie clar, vă dau cîteva cifre ca să nu vă iau prea mult timp din timpul Dumnevoastră.

Mihai Ghimpu: Mulțumesc domnule Apostol. Acuma, după cum cunoașteți cheltuielile pe care le-a suportat statul sunt de 9 milioane de lei. Haideți să vedem cît au cheltuit socialiștii pentru a menține lumea...

Valeriu Munteanu: Și pentru a da o formă...

Mihai Ghimpu: Și pentru a da o formă a Referendumului așa cum îl doresc ei. Deci, la TV și radio - 1.5 milioane de lei pentru publicitatea la TV ; 350 mii lei pentru publicitate electorală la radio...320 mii lei pentru publicitate electorală pe online. Asta-s cifre anunțate de ei. Mai departe... unii pot să asculte, sigur că ei au fugit de adevăratele cifre. Panouri stradale. Socialiștii au uitat însă să treacă în raportul financiar costurile acestor panouri. Îmi pare că au dat 61 de mii de lei, pe cînd noi cunoaștem și avem cifrele de la acei care dețin aceste panouri cît costă și au avut această lună 200 de panouri stradale, dintre care cifra este diferită. De la 300-500 euro, 1000 de euro. În total ei au plătit cum ar zice pentru 7 panouri timp de 1 lună - 61 de mii.

Valeriu Munteanu: Puteți să le numărați și o să vedeți...

Mihai Ghimpu: Umblați la Chișinău și o să vă convingeți că acolo-s peste 200 de panouri și asta ar fi suma undeva de 1 milion și jumătate, 2 milioane de lei. Mai departe : ziare, foi volante uitați-vă aici pe masa asta, puteți să le filmați...au distribuit 6 tipuri de ziare dacă nu mai multe...

Ion Apostol: Zece, zece

Mihi Ghimpu: Zece-s deja, da? Undeva tot ceea ce tirajul care l-au scris ei, da? Îs 2 milioane de... un tiraj de peste 1 milion de exemplare în total, undeva sunt 2 milioane de lei. Adunați la ceea ce v-am spus eu. Asta pentru binele cetățenilor, majorând pensiile și salariile. (indescifrabil) ați văzut că toți au fost îmbrăcați în... nu le-au arătat în genere cît costă. Noi cunoaștem acest preț și știm că costă...iarăși, sute de mii de lei.

Corturi - ați observat că în Chișinău sunt 200 la toate colțurile sunt corturi în care au fost angajați cîte 4 persoane: 2 pînă la prînz și 2 după... deci 4 persoane în total. Din discuțiile cu ei am aflat că fiecare primea 200 de lei. Cifra undeva de 200, așa calculăm noi după cum ne-au spus nouă cei care stau la corturi, iarăși se adaugă 2 milioane de lei. La Comisia Electorală Centrală ei au anunțat doar 2 milioane lei cheltuielile. Astăzi am văzut ultima cifră în comparație cu noi, care noi am anunțat și am cheltuit doar 200-400 de mii, ceea ce-i legat de clipurile electorale și de foaia volantă. Dacă adunăm toți acești bani cu ziarele, cu panourile, cu corturile, cu clipurile, deci socialiștii au cheltuit mai mult de cît a cheltuit statul. Statul a cheltuit 9 milioane, ei au cheluit mai mult de 10 milioane. Și ne întrebăm de unde sunt acești bani? Iată unde sunt pensiile și salariile cetățenilor.
Acuma întorceți vă rog camera către acest televizor și nu uitați să filmați aceste ziare. Uitați-vă 10 da la număr...

Valeriu Munteanu: În afară de cele care au fost date astăzi.

Mihai Ghimpu: Noi ne întrebăm deja al 3-lea an îmi pare, din 2014 în toamnă am aflat despre furtul miliardului și acum suntem în 2017. De ce nu se întorc banii luați din buzunarele cetățenilor?
Nu se întorc că iată vedeți unde: unul îi folosește în Chișinău la Referendum, altul îi fososește în Orhei și tot așa. Iată de ce nu se întoarce miliardul și atunci apare întrebarea simplă: Stimați cetățeni, este acest Referendum în interesul dumneavostră? Vine să apere Chișinăul, cum scriu ei salvăm orașul, da? Sau strict interes politic, geo-politic cred că aici sunt și o metodă de spălare de bani, fiindcă după cum v-am spus puțin ce este declarat oficial. Dă noi nu știm cîți bani sunt din miliardul furat și uite sunt încă bani veniți de la Moscova. De cîte ori a fost Dodon în timpul Referendumului la Moscova? De 6 ori, păi vă dați seama ce interes este politic aicea.

Valeriu Munteanu: Și cum coboră din avion, se vedea că avea buzunare pline.

Mihai Ghimpu: Da, și numai buzunarele, dar și sup usanca ceea care o poartă el primită cadou din Tambov, tot era umflată prea tare. Iată stimați cetățeni, de aceea noi, Partidul Liberal - partid care a fost nevoit să se înregistreze în calitate de concurent electoral și nu pe marginal care trebuie, din punctul lor de vedere revocat din funcție, vă spunem: Nu ieșiți duminică la acest Referendum! Nu mergeți pe calea pe care vă cheamă socialiștii! Sînt, cum am zis și eu azi în Parlament, produsul cel mai..

Valeriu Munteanu: Fidel...

Mihai Ghimpu: Nu, fidel Kremlinului, alterat al Republicii Moldova și interesul lor este cu totul altul - de a manipula, de a amăgi oamenii ca ei sunt cei care apără interesul locuitorilor și al Chișinăului. Noi cunoaștem veniturile pe care le declară fiecare, inclusiv și acest "mare patriot" în ghilimele, Ivan Pastuh al Republicii Moldova, care știm că are cadou de la mămica, care mămica n-a spus de unde a primit ea banii. Dar noi știm de unde, apartament de 200 și ceva de metri pătrați, casa președintelui, sau nepreședintelui Dodon, dacă o cunoașteți ați văzut-o și toți ceilalți care umblă în Jeep-uri și-n BMW-uri. Și ei vorbesc despre fericirea cetățenilor Republicii Moldova, așa că întind încă o dată: Rog stimați cetățeni, să nu mergeți la acest Referendum, să stăm acasă și să-i permitem după acest Referendum să revină în funcție Dorin Chirtoacă și să ducă lucrurile începute la bun sfîrșit.

Realizările le-ați văzut, inclusiv și pe clipul pe care l-am prezentat noi pe internet. Lumea la întîlnirile care am fost este mulțumită, chiar foarte mult spuneau că "noi n-am cunoscut toate realizările Primarului General Dorin Chirtoacă". Fiindcă cetățeanul care locuiește la Petricani nu putea să știe despre strada de pe Fediko sau Mihai Viteazul său de la Petricani și invers. Și lumea s-a convins că acesta este un Referendum organizat de acest binom, vă amintesc că pentru el a votat socialiștii, PPEM-ul lui Leancă, PD-ul, Partidul lui Ușații și toți acei care vor să întoarcă cursul normal al Republicii Moldova spre civilizație, spre o viață decentă spre o viață bună. De aceea au nevoie de capitală.
Haideți stimați cetățeni să nu-i permitem așa cum le-am permis și nici în 2007 și nici în 2011 nici în 2015 să ia capitala și să ne ducă pe toții într-un tren așa cum au dus în anii '41, '46, '49 lumea prin toată Rusia și prin Siberia.

Mulțumim. Întrebări. Noi o să vă transmitem (indescifrabil) două sau plasăm acuș pe pagina noastră acest clip ca să aibă posibilitatea cetățenii să vadă "dragostea" a socialiștilor față de Chișinău și de locuitorii municipiului Chișinău. Este... cum să vă zic, trebuie nici rușine, nici măcar un pic de... de simț omenesc să cheltui mai mult decît a cheltuit statul. Statul Republica Moldova nu are bani.

Valeriu Munteanu: Ceea ce spunem noi poate fi verificat de Dumneavoastră în maximum, sper, 1 oră în momentul în care o să ieșiți la o intersecție, sau la 2 intersecții aglomerate din Chișinău și o să numărați cel puțin cîteva zeci de panouri. Prețurile le găsiți pe site-urile sau sunînd la aceste agenții care intermediază acest lucru și respectiv această minciună pe care a raportat-o la CEC și din punctul nostru de vedere este de natură penală acest lucru. Poate fi dovedit foarte și foarte ușor.

Mihai Ghimpu: Chiar noi am rugat Procuratura să se autosesizeze și să vadă de unde sunt banii ăștia, dacă vin din furtul miliardului atunci trebuie să fie răspundere penală, dacă vin din Federația Rusă atunci știți că banii străini nu... este legal de a-i folosi în campaniile electorale. Dar ce ține de panouri fiecare partid politic are prețul acestui panou, că doar nu avem foarte multe campanii electorale și noi cunoaștem cît este prețul la panou. Un panou mare, iată care l-ați văzut acolo e 1000 de euro, mici sunt 350-500 de euro, așa că cu adevărat cum zice domnul Munteanu, puteți să vedeți... da uitați-vă aceste corturi care undeva seamănă cu ceva din perioada lu...lu....

Ion Apostol: Ginghis Han...

Mihai Ghimpu: Ginghis Han așa da... cortul ăsta... numai că (indescifrabil) culoarea roșie ca să semene și cu dînșii, cu bolșevicii înțelegi... Poftim întrebări!

N-aveți întrebări? Așadar, vă mulțumim foarte mult și încă o dată repet: Stimați cetățeni, duminică 19 noiembrie stăm cu toții acasă, boicotăm acest Referendum rușinos, mincinos, ilegal. Cel mai bine este să continuăm să mergem pe calea pe care am pornit, calea care a dat inclusiv tonul și Dorin Chirtoacă prin susținerea dumneavoastră începînd cu 2007-2011 și 2015. Mulțumim frumos. O zi bună.

Jurnaliști: Mulțumim!