Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Dorin Chirtoacă: Și bun găsit la acest sfîrșit de zi și acest sfîrșit de referendum-farsă pe care a trebuit cu toții să-l suportăm pe parcursul ultimelor luni, iar noi, cei de la primărie, pe parcursul chiar a mai mulți ani. Așa cum Ana Nichita l-a pus la punct pe Igor Dodon, curat, frumos și scurt, scurt, clar, cuprinzător cum se spune în limba română, exact așa, la fel locuitorii Chișinăului au pus la punct toată clasa politică și pe aventurierii care au cheltuit în vînt 10 milioane de lei. Au adus un subiect artificial în opinia publică, în agenda societații și au dat peste cap viața noastra peste cap timp de jumatate de an sau mai bine toate fară nici un rost fără nici un folos. Acum ei, conform regulilor democrației, sînt obligați să-și asume răspunderea și să-și dea demisia pentru faptul că au abuzat de atenția cetățenilor, pentru faptul că le-au luat din timp, pentru faptul că au încercat să-i bage în această aventură, în această farsă. Dodon, Greceanîi, Ceban și toată fracțiunea socialiștilor din Consiliul Municipal, comuniștii din Consiliul Municipal, Partidul Nostru, cei pe care i-ați văzut în toată spendoarea la vot astăzi. Dar nu numai, și ceilalți care au votat pentru referendum în Consiliul Municipal, Partidul Popular European, Partidul Democrat, neafiliații și toți ceilalți, nu numai Partidul Liberal a stat în picioare în Consiliul Municipal și a ținut piept la toată această bătaie de joc care au încercat s-o bage pe gît practic locuitorilor Chișinăului cei nominalizați.

Vreau să mulțumesc locuitorilor Chișinăului pentru faptul că nu s-au dat prostiți, pentru bunul simț pe care l-au exprimat prin nedorința de a participa la toată această bătaie de joc. A fost fără precedent ceea ce s-a întîmplat în ultimile luni și săptămîni. S-au băgat pînă și în lenjeria intimă, cum se spune, și sub ea. Este în afara oricăror limite și problema este că în cazul în care s-ar proceda în asemenea mod mai departe cam asta îl așteaptă pe fiecare cetățean din partea acestor grupări aflate la putere și-n opoziție și unde doriți și care 25 de ani își bat joc de Republica Moldova. Locuitorii Chișinăului au transmis cred și un mesaj întregii republici prin ceea ce a avut loc astăzi, că nu acceptă ce li se propune din partea celor care își bat joc de ei și că la următoarele alegeri parlamentare este cazul să exprimăm opțiunea fermă pro-europeană și proromânească, că să avem șansa unei vieți mai bune. Altfel riscăm să avem, cum ați văzut astăzi și la buletinul de vot la Dodon, să avem ceea ce este. Ca să nu mai avem o viață de care este, o justiție de care este, un parlament de care este și toate celelalte de care sunt. Lucrurile trebuie schimbate spre bine anume la următoarele alegeri parlamentare și lucrul acesta l-a dat astăzi Chișinăul ca linie de start.

Mihai Ghimpu: Și-i pastuh?

În același timp, trebuie spus că problema nu se rezolvă la primărie, doar prin ceea ce s-a consumat astăzi, întrucît există și celălalt joc cu dosarele în instanțele de judecată, cu suspendarea din funcție, or votul de azi arată că în mod normal trebuie să revin la serviciu și să-mi duc mandatul pînă la capăt. Oameniii asta au spus prin refuzul de a participa la farsa organizată de socilaliști și susținută de toți ceilalți.

și în cazul în care va mai rămîne ceva din democrație în perioada următoare în Chișinău și în Republica Moldova, anume aceasta este calea - să-mi duc mandatul la primărie pînă la capăt, iar la alegerile parlamentare următoare să scăpăm de acest noroi politic și putregai care vrea să ne surpe cu totul viața în definitiv dupa 25 de ani deja de chinuri. Vreau să mulțumesc tuturor celor care au ascultat îndemnul nostru și nu au participat la așa numitul referendum. Vreau să mulțumesc celor care s-au solidarizat cu noi, celelate partide politice, dar și cei din organizațiile unioniste din societatea civilă, personalitaților: domnului Doga, doamnei Sarabaj, domnului Dabija, domnului Beșleagă și tuturor celorlalți.

Vreau să mulțumesc colegilor de partid, Anei Nichita, și lui Ion Pușcaș, și lui Ion Purice, și la toți cei care s-au ridicat în aceste săptămîni, în aceste luni cît eu nu am avut posibilitatea pentru a merge și a trezi societatea care s-a încercat să fie pusă în amorțire. Lui Valeriu Munteanu care este alături de mine aici, domnului președinte Ghimpu, pentru că doar Partidul Liberal este cel care a ridicat flamura aruncată jos de cei care poate ni se declară prieteni, nu mai vorbesc de dușmani. Da de aici au lovit pe unde au putut, inclusiv și în spate.

Mulțumim tuturor. Cetățenii ne-au dat un semnal clar: de a merge înainte, de a lupta mai departe și ramîne să vazut cum vom putea face acest lucru, astfel încît, dezideratul lor de acum 10 ani cu privire la o schimbare europeană în Chișinău, cu privire la o schimbare europeană în Republica Moldova, să fie dus pînă la capăt. Asta vor locuitorii Chișinăului și asta consider ca vor deja și majoritatea cetățenilor Republicii Moldova.
și pentru că astăzi este și ziua de naștere a domnului Ghimpu, permiteți să-l felicităm chiar aici, în direct, împreună cu dumneavoastră. Să-i dorim la mulți ani și să-i mulțumim pentru verticalitatea de care a dat dovadă și dă dovadă din primele clipe ale Mișcarii de Renaștere Națională, încă dinainte de asta de cînd înca unchiul Gheorghe Ghimpu a fost închis în anii "70 și pînă astăzi. Cred că sunt deja 40-50 de ani de luptă împotriva regimului și a rămășițelor acestuia pe tarîm basarabean și nu se lasă pînă acum. Toată stima și admirația pentru acest lucru. Domnul Președinte!

Valeriu Munteanu: Cei care au plămădit acest scenariu de scoatere a lui Dorin Chirtoacă de la primărie, desigur că aveau nevoie ca să aproximeze o legendă pe placul și care ar avea suport popular. De aceea, la îndemînă desigur că le-a fost să creeze o legendă conform căreia, Dorin Chirtoacă este ultracorupt, și respectiv acesta ar fi sensibilizat, alegătorul/locuitorul municipiului Chișinău. De aceea, de demult se încearcă să fie transmise în/către societate prin diferite metode mesaje că la primăria Chișinăului Dorin Chirtoacă conduce un sistem corupt, iar ceea ce s-a întîmplat din luna mai încoace cu dosare penale, cu reținere a resuspendare din funcție cu înlăturarea avocaților și toată această trilogie care se desfăsoară a avut un singur scop. Anume a convinge locuitorii municipiului Chișinău și respectiv cetățenii Republicii Moldova pe o altă scară, că liberalul Dorin Chirtoacă este unul corupt și respectiv așijderea este și Partidul Liberal.

Am fost în dialog continuu timp de 2 luni de campanie cu locuitorii municipiului Chișinău care în unison, fără excepție ne-au spus că au înțeles acest plan diabolic pus la cale de PD și PSRM și consideră aceste dosare care sunt în continuare administrate lui Dorin Chirtoacă le consideră a fi politice. De aceea, astăzi raspunsul locuitorilor municipiului Chișinău a fost pe potrivă. Vrem să vă asigurăm și o spunem fără ocolișuri.

În momentul în care locuitorul municipiului Chișinău ar fi considerat că are un primar ales de 3 ori corupt, astăzi ar fi venit cu toții la vot. În momentul în care au înțeles și le mulțmim acest lucru că am avut capacitatea să explicăm acest lucru și au înțeles că primarul general este cel pe care l-au ales și cel pe care l-au mandatat cu puterea de a le rezolva problemele în oraș.

Astăzi am avut o prezență de sub 20 la sută, probabil sub 18 la sută vor fi rezultatele oficiale, iar din cîte vedem noi, socialiștii nu adună la vot nici atîtea persoane cîte au prezentat CEC-ului pentru inițierea acestui referendum. Cu siguranță aceste cifre citite și analizate trebuie să dea foarte multe semnale pentru cei care au inițiat acest referendum pentru PSRM și pentru toți cei care au pus umărul la realizarea acestuia.

Mihai Ghimpu: Așa, mulțumesc. Mi-era interesant pe cine dădea vina acum Ceban acolo că ăsta-i deprins numai să...parcă lucrează cu ranga știți, sau cu coada hîrlețului. Cred că de acum învinuia cetățenii, pînă acum a fost învinuit primarul de toate ce trecea prin cap, astăzi de acum cred că după ce a văzut rezultatul a început să dea vina pe cetățeni.
Dar, eu ce vreau să vă spun. Cred că astăzi cetățenii au răspuns la două întrebări care, timp de mai mult de jumătate de an au fost conștient aruncate în societate, speculînd, manipulînd cu opinia publică.

1. Că Dorin Chirtoacă nu și-a îndeplinit atribuțiile. Poftim, cetățenii au dat răspuns că Dorin Chirtoacă și-a îndeplinit atribuțiile, a muncit pentru binele cetățenilor și a orașului și nu el trebuie să plece dar să plece acei care i-au încurcat să facă mai multe decăt a făcut. și asta sunt socialiștii. și observați vă rog că aici nu doar cîteodata la noi se spune că este adevarat nu cîteodată, dar este adevărat că în alegeri există lupta geopolitică. Turul întîi este lupta cine cui mai mult îi dă încredere ca gospodar. Cînd în turul 2 pe alocuri este și lupta geopolitică. Iată că în cazul ăsta n-a avut loc al doilea tur și nu a fost lupta geopolitică și cetățeni vorbitori de limba rusă n-au susținut minciuna socialiștilor care în alegeri locale sau parlamentare votează pentru ei. I-au dat dreptate lui Dorin Chirtoacă. De ce? Pentru că au vazut că într-adevăr s-au făcut schimbări în Chișinău.
Chișinăul are alta față, Chișinăul s-a mișcat, Chișinăul se dezvoltă și din contra, din cauza lor, timp de o jumătate de an sau mai mult, cînd au trecut multe proiecte în Consiliu, Chișinăul a făcut mai puțini pași sau mai puține probleme au fost rezolvate.

2. Cineva a anunțat că începe lupta cu corupția și începînd cu luna aprilie a început cu liberalii. Liberalii sînt cei mai corupți, s-a uitat de furtul miliardului, l-au adus pe ăsta de la Adrian - firma cum îi zice lui? Ionel, Pușcaș...da poate firma nu trebuie, care cu centura Chișinăului... de la Ialoveni drumul spre vamă. Care a făcut denunțul cela că-i încurcă ministrul să construiască drumul. Pînă azi n-a făcut nimic, 5 luni de cînd Chirinciuc nu mai este ministru, sau 6 luni. Ba din contra, cei care l-au promovat la licitație acuma i-au acordat niște contracte prin republică ca să facă sute de milioane și să încerce să înceapă a-și îndeplini angajamentul față de licitația acestui drum Centura Chișinăului.

Mai tîrziu ne-am trezit că al doilea om corupt este Dorin Chirtoacă - primarul general al municipiului Chișinău. Aducănd probe pisica, mîța, niște hîrtii care sunt departe de a fi probe, adică în Republica Moldova sunt cei mai corupți Partidul Liberal și primarul general, cei care dețin funcții înalte. Cu toate că noi ne-am asumat într-o situație foarte grea prezentul și viitorul republicii acceptînd acea coaliție din ianuarie anul trecut. Iată că a venit ziua și aici lumea, cetățenii au dat răspuns acestei întrebări, lumea nu crede în lupta așa-zisa " lupta împotriva corupției" declarată de Vlad Plahotniuc și a considerat că aceste dosare sînt politice. Așa cum am spus eu și colegii mei.

Deci astăzi lumea a dat răspuns la a doua chestiune, o întrebare aruncată în societate, în primul rînd ce ține de învinuirea domnului primar general. Fiindcă, dacă era așa cum cred ei, cei care au inventat aceste dosare și le-au falsificat, dacă lumea credea în minciuna lor, astăzi Dorin Chirtoacă ar fi avut voturi pentru revocare. Lumea nu cruță și iarta nimănui care crede ea că este hoț și-i fură, fiindcă sunt săraci și au obosit de asta.
Faptul că astăzi lumea n-a ieșit la vot demonstrează că lumea crede în Dorin Chirtoacă. N-a fost nu este corupt și este om cinstit și corect. și este învinuit, murdărit, dar pentru faptul că să nu facă politică. Adică o încercat să-i șifoneze viitorul lui politic și n-a mers.

Mulțumim, cetățeni, indiferent de ce limbă vorbiți, astza mă bucură că-n toți acești ani de zile de la 90 încoace ați luat decizie nu în funcție de ce limbă vorbim și în ce direcție ne uităm: est sau vest, ați luat o decizie față de un om care, apropo, a primit al patrulea vot de încredere a cetățenilor. Astăzi Dorin Chirtoacă a primit al patrulea vot de încredere. Primul în 2007, 2011, 2015 și 2017. Tovarăși socialiști, tovarăși PPEI-miști, voi cei care cu spumă la gură că Dorin Chirtoacă n-a facut nimic 10 ani, c-a furat încolo-ncoace, a, ia ieșiți acuma și foarte ușurel, cum a zis domnul primar general, dați-vă demisia!
Că voi ați încurcat ca primarul general Dorin Chirtoaca să rezolve și alte probleme. Trebuia să înceapa anul ăsta așa am înțeles 3 drumuri încă, da domnul primar general?

Dorin Chirtoacă: 3 drumuri, eficiența blocului, izolarea blocurilor, a școlilor a (indescifrabil)

Mihai Ghimpu: Și trebuia anul ăsta să termine în republică drumul Chișinău-Ungheni și alte drumuri. și domn prim-ministru ce a spus? Că de la anul o să vedeți...ei dar anul acesta trebuia să fie date în exploatare drumul Chișinău-Ungheni, nu? Așa după cîte cunoaștem noi. și alte multe lucruri. Iată dovadă că cetățenii au înțeles cine și cît muncește pentru ei, cine-i curat și cine nu-i curat. Cine se gîndește la ei și cine nu se gîndește la ei, cine-i cu gîndul la miliard și cine-i cu gîndul la copii, la viitorul lor.

9 milioane aruncate-n vînt, 10-11 milioane cheltuite de socialiști. Iată, stimați cetățeni, iată cine-s bogați, da de unde, de unde au banii ăștia? Sau cum spuneam eu : din miliardul furat. Să cheltui 11 milioane pentru ce, pentru ca să promovezi o minciună? Nu trece, așa că stimați cei care țineți cuțitul și pîinea pe justiție, conformați-vă prevederilor Constituției. Puterea în acest stat și în orice stat democratic aparține, puterea suverană aparține poporului. Poporul, sau locuitorii municipiului Chișinău, fac și eu parte din poporul puterea suverană, au spus astăzi că acest tînăr ales de cetățeni în mod democratic de 3 ori, nu are nici vină și nu cred în minciuna și-n dosarele fabricate de dumneavoastră.
Anulați-vă toate deciziile, n-o faceți pe justiția, da? Nu lucrați la comandă, lucrați după lege și Dorin Chirtoacă trebuie să revină în funcție de primar general. Votul de azi spune clar : Dorin Chirtoacă este primarul general al municipiului Chișinău, sau da, inclusiv și votul. Prezența e legată de vot. Dacă nu sunt voturi înseamnă că lumea crede în Dorin Chirtoacă. Și 2: știu că nu-i ușor, știu că practic la noi așa că trebuie numaidecît să dai omului cît l-ai ținut închis, dar mai treceți peste asta, recunoașteți, fiecare greșim.

Cine a dat comandă să fie deschise dosare penale și să fie compromis primarul general Dorin Chirtoacă, să dea comandă, să facă un pas înapoi cum am zis eu la conferința precedentă și să reabilităm numele acestui tînăr. Nu este vorba doar că-i prim-vicepreședinte și este nepotul meu, s-a ridicat mîna împotriva tineretului, care fără ei noi nu avem viitor. Viața le aparține și lupta tot le aparține lor și atunci ce facem noi mai departe? Iată de ce trebuie să luați ca bază nu moftul politic, dar votul sau puterea cetățenilor.

Mulțumesc încă o dată tuturor celora care au mers alături de adevăr de dreptate, care au luptat pentru acest adevar și pentru dreptate, care au crezut în primarul general Dorin Chirtoacă, în noi ca colegi, în Partidul Liberal și numai așa noi putem să mergem înainte. și sunt de acord cu domnul primar general. Este un semnal dat foarte serios față de clasa politică de catre cetățenii cu drept de vot din minicipiul Chișinău. Dacă așa mai departe o să continuați, alegerile viitoare din 2009 n-o să iasă nimeni la alegeri.

Valeriu Munteanu: 2018 

Mihai Ghimpu: 2018, pardon. și la locale din 2018, n-o să iasă nimeni la alegeri. Noi trebuie să facem politica omulului stat de drept și democratic, ceea ce înseamnă prioritatea legii și prioritatea omului.
Mulțumesc și întrebări.

Jurnalist: (indescifrabil)

Dorin Chirtoacă: Haideți ceea ce fac eu în zilele libere pe care le am sa ramînă acolo unde are dreptul fiecare să-și desfășoare activitatea în zilele libere. Să încercăm cumva viața de acasa și cu viața, activitatea publică să le separăm.

Jurnalist: (indescifrabil)

Dorin Chirtoacă: Ca și majoritatea locuitorilor municipiului Chișinău, mi-am căutat de treabă și nu am participat la farsa organizată de socialiști și de toți ceilalți. Așa cum făcut de fapt și îndemnul de la bun început. Acesta a fost îndemnul nostru, acesta a fost și îndemnul meu personal și l-am urmat și eu. Nu ar fi fost corect, dacă i-am îndemnat pe locuitorii Chișinăului să procedeze într-un fel și aș fi procedat eu altfel decît i-am îndemnat. Așa că am procedat exact cum au procedat majoritatea locuitorilor Chișinăului. Iar mesaje și alte lucruri după cum ați văzut, de fapt pe parcursul întregii săptămîni, ultima săptămînă de cînd am prezentat acel video cu principalele rezultate, rezultatele cele mai vizibile. Cu toate că de acolo tot lipsesc o bună parte cum ar fi asamblarea de troleibuze de exemplu, un rezultat esențial care nu-l are nimeni nici în moldova nici în România, nici în Ucraina dacă nu greșesc au o administrație publică să facă o asemenea activitate. Ceea ce înseamnă că vom avea tot timpul transport public nou, în special electric. și altele. Săgeata verde de exemplu, multe alte rezultate n-au încăput pur și simplu, în afară de acel mesaj n-au mai difuzat nimic pe parcursul întregii săptămîni, tocmai pentru ca oamenii în mod liber și fără apăsare să zic așa, să poată să ia decizia ce vor face duminica. și chiar n-am vrut să-i influențez, pentru că, să știți, pentru mine contează asta cel mai mult. Ce spun oamenii simpli, nu ce spune toată această mocirlă politică de care deja ni-i greață la toți. Da ce spun oamenii simpli față de munca de 10 ani depusă de mine și colegii mei. Față de aceste rezultate puteau fi și mai multe nu neg, dar pentru asta ar fi trebuit să fie și oameni de susținere din partea guvernului sau cel puțin să fim lăsați în pace, sau cel puțin să nu să se puna bețe în roate la Consiliul Municipal.

Trebuie înțeles că ce a fost acuma cu referendumul asta a fost în Consiliul Municipal și în primărie tot 10 de ani din partea la toți și iată oamenii au făcut diferența între minciunile și apăsarea care a venit din partea acestor netrebnici și lenoși și nici nu știu cum să le mai spun. Oameni care nu vor să facă nimica numai să umble cu minciuni și cu prostii și munca care am depus-o noi și rezultatele care au venit. Iată ăsta este sentimentul de bucurie, bine și cu gust amar, ținînd cont de toate ce s-au întîmplat, dar pînă la urmă oamenii au înțeles acest lucru și au manifestat această solidaritate cu munca pe care am depus-o 10 ani.

Jurnalist: Mai devreme ați/le-ați mulțumit celorlate partide pentru faptul că au anunțat în public că nu vor participa la acest referendum...

Dorin Chirtoacă: Da

Jurnalist: ...între aceste partide se regăsește și Partidul Democrat

Dorin Chirtoacă: Ei au jucat și așa, și așa - în Consiliul Municipal au voatat pentru inițierea referendumului, pentru organizarea la toată povestea asta. Prin judecăți cine a trecut toate hotărîrile socialiștilor ca să ajungă să devină posibilă această bătaie de joc cu referendumul în condițiile în care anul trecut sau acum 2 ani au mai fost inițiate identic asemenea referendumuri si ele au primit respingere, era și precedent în instanța de judecată. Deci, (indescifrabil) aceste referendumuri nu trebuiau să aibă loc.

Aici nebănuite sunt căile Domnului, cum se spune, înca trebuie lămurită toată această chestiune societății, punct cu punct, etapă cu etapă, actor cu actor, personaj cu personaj. Acest referendum presupun eu că din partea respectivilor s-a dorit să fie și ca o bătaie de joc față de Dodon, știind că n-o să treacă și punîndu-l acuma să devină ridicol în fața societății. Ceea ce s-a întîmplat chiar și cu propria lui contribuție cînd s-a făcut de rîs vorbind ca la piață în secția de votare și răspunzîndu-i Anei Nichita. Ce înseamnă cînd l-a prins nepregătit Ana Nichita pe Dodon. " De care doriți, în limba romînă sau în limba rusă" ? El ca de obicei foarte plin de sine, în moldovenească. " Avem numai în limba romînă ". și aicea s-a văzut prostia omului nepregătit pentru nimica, nu că pentru prima funcție în stat.
De care aveți, parcă ar cumpăra cîrnaț la piață, de ăsta aveți..dați de care este. Păi din cauza la din ăștia, la personaje din astea cu de care este noi avem în ziua de azi. și președinte de care este, și primar interimar de care este, și justiție de care este, și toate celelalte de care este. și viața noastră de care este și dacă vrem așa s-o avem în continuare înseamnă că trebuie să-i urmăm pe ăștia mai departe, Doamne Ferește!

Mihai Ghimpu: Într-un cuvînt avem de toate.

Dorin Chirtoacă: În Marea Britanie știți că era prințesa inimilor, prințesa Diana. Iată astăzi noi avem un nou președinte al Republicii Moldova - președintele inimilor. Numele său este Ana Nichita, pentru că l-a pus la punct pe un netrebnic și s-a văzut ce înseamnă să nu aibă text de acasă pregătit, că este un succes doar faptul că am organizat referendumul, că este crucială fiecare întîlnire care o avem cu Vladimir Putin și iată cînd s-a scăpat din lesa lui Putin și a fost lăsat liber în secția de votare, o și dat cu capul de gard.
Din 20 de secunde sau cît a durat toată procedura respectivă?
Lucrurile sunt evidente din cîte se pare.

Mihai Ghimpu: Alte întrebări?

Jurnalist: Domnule Chirtoacă, puteți să ne spuneți ce veți face în continuare?

Dorin Chirtoacă: O să luptăm pentru dreptate pentru municipiul Chișinău. Toată această aventură care s-a abătut asupra municipiului fără voia noastră și fără contribuția noastră și cu referendumul și cu dosarele penale pînă la urmă se va constitui într-un precedent care deja are ecouri și la nivel internațional. Congresul puterilor locale și regionale al Consiliului Europei a spus clar că atît arestarea, cît și suspendare din funcție, și celelate măsuri aplicate contra mea sunt ilegale, disproporționate și nu sunt necesare înt-o societate democratică, astăzi primăria fiind condusă de persoane neautorizate. Traduc mot-a-mot din documentul european. Chestiunea asta este în continuare pe masă, mai ales după dubla ilegalitate care s-a produs cu aducerea Silviei Radu la primărie, cu contribuția socialiștilor, a comuniștilor și a tuturor celorlați în afară de Partidul Liberal.

Ei au adus-o, fără ei asta nu era posibil, să nu facă acuma spectacol și circ.
S-a agravat situația cu referendumul ilegal, de asemenea o agravare a lucrurilor. Cu 10 milioane de lei cheltuite aiurea toate acestea trebuie să se constituie într-un precedent ca pe viitor numănui să nu-i mai treacă prin cap să-și bată joc de votul cetățenilor. Pentru că nu-i vorba că eu sînt persoana vizată în toată chestiunea asta și terfelită pe jos, dată pe jos. Este vorba despre o persoană aleasă de cetățeni, eu sau oricine altcineva. O să mai fie primar și peste 10 ani și peste 50 ani și 100 de ani și pe viitor măcar să nu să se întîmple asemenea prostii și o asemenea încercare de a îndobitoci societatea. Să nu-i mai treacă nimeni prin cap să facă referendumuri așa, la fiecare an doar pentru că nu-i place rezultatul alegerilor. Democrația presupune - ales 4 ani alegeri după aceea din nou. Nu ne plac rezultatele alegerilor convocăm referendum, în 2015, în 2016, în 2017, înainte de asta o mai fost și în 2012. Ei n-au recunoscut rezultatele alegerilor niciodată, nici Voronin în 2007, nici Dodon în 2011, nici Dodon în 2015. Ce fel de democrație este asta? Anume pentru a-i pune la punct pe acești aventurieri, lucrurile trebuie duse pînă la capăt, măcar pentru viitor pentru copii copiilor noștri dacă nu pentru noi. Asta este școala democrației pînă la urmă, așa din păcate trebuie s-o învățăm.

Cei deștepți învață din greșelile celorlalți cei mai puțin...așa, învață din greșelile proprii
din păcate.

Jurnalist: Da...

Dorin Chirtoacă: Măcar atîta lucru să învățăm și noi de aici încolo și să fie și pentru republică o pildă ca să zic așa. Da.

Jurnalist: (indescifrabil)

Dorin Chirtoacă: Doamna, din cîte înțeleg, vrea să calce rapid și sigur pe urmele socialiștilor. Oricine va trece măsura decmocratică în Chișinău va fi pedepsit de alegători. Deja au trecut prin măsura prin modul în care au intrat în primărie, prin modul în care au spart ușa și au dat busna în biroul în care, cum să vă spun, numai o persoană aleasă de cetățeni are dreptul să intre acolo, nu contează cum o cheamă. Oricine altcineva venit cu pluta n-are voie să clace pur și simplu în clădire. Nu tocmai să umble și să arate prerogative.

Și cine va încerca mai departe s-apese în mod dictatorial asupra serviciilior, subdiviziunilor și așa mai departe va primi această lovitură înapoi din partea cetățenilor cu siguranță. Așa cum au primit-o azi socialiștii că pe aceeași cale au mers. Deci calcă pe aceeași greblă, din păcate. Mult asta n-o să...ulciorul nu se duce de multe ori la apă. Mai devreme sau mai tîrziu și aicea va fi un răspuns. Noi însă avem obligația să mergem și să apărăm pînă-n pînzele albe orașul alb de toți acești invadatori negri și de alte culori.

Jurnalist: Dle Chirtoacă, anterior ați spus că în această campanie electorală vor intra (indescifrabil )...au apărut imagini, filmulețe

Dorin Chirtoacă: Am spus și am tras linia, chestiunea asta urmează a fi investigată și atît. Alte aspecte nu mai discutăm. În mare parte sunt și lucruri false, și montate și batjocurite, și așa mai departe, dar nu vreau să intru în discuții.

Mihai Ghimpu: Poate să scoatem în referendum și problema asta?

Dorin Chirtoacă: Nu doresc nimănui, eu sper sa fie învățătură de minte o asemenea chestiune, cum să vă spun eu, nu trebuie să se întîmple nimănui, nici măcar celor mai aprigi dușmani ai noștri. Asta descalifică lupta politică. Ăsta a fost și unul dintre motivele pentru care nici nu am ieșit în această săptămînă. Pentru că e lipsită de legitimitate toată această chestiune, și în momentul în care te bagi în discuție cu ei, mai ales dupa asemenea mîrșăvenii. Asta înseamnă că legitimezi acțiunile și-i încurajezi data viitoare să facă la fel. Pe lîngă faptul că n-am fost înregistrat ca participant la referendum și pe lîngă faptul că din 8 săptămîni, 1 săptămînă hai să ies și eu de ochii lumii să spun ceva 7 săptămîni și ani de zile înainte bătîndu-și ei joc cum au vrut și prin toate modalitățile posibile și imposibile.

Jurnalist: Și totuși...

Dorin Chirtacă: Mai bine mai sărac și mai curat, mai modest și mai simplu. Da

Jurnalist: Insist să vă întreb de cînd ați fost eliberat sub controlul judiciar cu ce vă ocupați timpul, lumea este curioasă?

Dorin Chirtoacă: Considerați că sunt în continuare în același arest la domiciliu. Pentru mine asta nu schimbă absolut nimic. Că-i arest preventiv, la ei acolo în penitenciar, că-i la domiciliu, că-i controlul juduciar nu văd nici o diferență. Să nu creadă cineva că eu am fost în concediu și sunt în concediu. Asta e bătaie de joc să ai mandat de la cetățeni și-n același timp să nu poți merge la serviciu și un oarecare uzurpator sau uzurpatoare să se găsească pe acolo prin birou, ori asta-i scuipat în sufletul cetățenilor. Acelora care au votat pe cine au considerat ei de cuviință să voteze în 2015, le-am spus clar atunci: eu nu accept să fiu rău ori mai mic, vreți pe altcineva? Poftim, sunt candidați cît duce trenul în primul tur și în al doilea tur, poftim.

Au ales oamenii, eu am obligația să-mi duc mandatul înainte și nu are ce căuta nimeni acolo, atîta timp cît există persoană aleasă de cetățeni. Indiferent cum o cheamă pe această persoană. și chestiunea asta că a ales într-un fel, a ales în alt fel, controlul judiciar, foaie verde, lobodă. Nu contează toată chestiunea asta. Contează că există dosare penale fabricate, deschise la comandă, murate acuma prin instanțele de judecată. Se ascund judecătorii, s-ascund unul după altul. A circulat 2 saptămîni dosarul de la un judecător la altul, s-au abținut, au fugit. În 2 luni de zile am s-au schimbat vreo 3-4 judecători.

Lucrurile sunt total pe dos, deci cum să spun, nu-ncap degrabă - toată Convenția europeană a drepturilor omului acolo o să fie încălcată, dacă nu este deja. Dosarele sunt fabricate, ele trebuie să înceteze în mod normal și cu asta fiecare să recunoască că numai cine nu muncește nu greșește. Au greșit și ei, dar nu vor să recunoască cu toate că au greșit. Că au sărit calul, că au supralicitat în ceea ce privește subsemnatul. Că dacă spun doi, gata, persoana e vinovată. Da spună și 22 nu numai 2. Noi avem, cum să spun situații mult mai grave unde spun...nu intrăm în discuții. Aparte.

Dorin Chirtoacă: Alte întrebări mai sunt, nu?

Mihai Ghimpu: Eu am spus de vreo 3 ani de zile că se fură Banca de Economii și, unde-i miliardul? Eu cer oficial, ca deputat, de la Guvernatorul Băncii Naționale să prezinte lista deja al 2-lea an. Cine a luat credite neperformante. și nu se prezintă lista. Poftim. Iată, asta-i o cerință legală.

Dorin Chirtoacă: Și ca să nu să se investighize miliardul trebuie cu ceva ocupată atenția opiniei publice.

Mihai Ghimpu: Da, și hai...

Dorin Chirtoacă: Vorbim Chișinăul, luăm primarul, facem referendum. Jumătate de an cu ce v-ați ocupat dumneavoastră? Cu alesul primarului și cu referendumul, dar cu ce să ne ocupăm următoarea jumătate de an..

Mihai Ghimpu: Da.

Dorin Chirtoacă: Că vine campania electorală pentru parlamentare. și iar au trecut de miliard.

Mihai Ghimpu: Asta e. Alte întrebări?

Jurnalist: Dle Ghimpu, anii precedenți ați petrecut, adică ziua dumneavoastră de naștere puțin mai pompos. Anul acesta ( indescifrabil )...de ce nu ați sărbătorit astăzi?

Mihai Ghimpu: În primul rînd, mulțumesc de felicitare, în al doilea rînd eu niciodată n-am petrecut ziua mea de naștere pompos. Tot timpul, nu. A pune niște prăjituri pe masă, niște struguri, mere, pere de la Colonița, vin. Doriți un pahar de vin alb de la Colonița?

Jurnalist: Apropo, astăzi ați băut vin așa cum ați anunțat anterior?

Mihai Ghimpu: Am băut un dejetar. Dacă doriți, nici o problemă. Eu cred că în toată viața mea politică am fost omul care a mers pe pămînt. Alte întrebări? Inclusiv și ziua mea de naștere.

Jurnaliști: Și totuși cum ați sărbătorit astăzi?

Mihai Ghimpu: Ca întotdeauna, începînd cu ora 12. Păi cum am sărbătorit, am încercat 6 6 să schimb cifrele, să le mai întorc, să mai fac, să mai...dar tot la 66 rămîne, nu?

Jurnalist: Urmează o petrecere?

Mihai Ghimpu: Nu. Petrecerea deja a avut loc și-mi pare rău că ați pierdut-o. Eu cred că astăzi cel mai important este nu ziua mea de naștere, astăzi este important că cetățenii municipiului Chișinău văd foarte bine ce se întîmplă în această republică, în această capitală, cine și pentru ce a venit în politică sau într-o funcție publică. Mulțumesc și o seară bună.

Jurnaliști: Mulțumim.