Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarațiile de presă ale Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținute cu prilejul participării la Summitul Parteneriatului Estic (Bruxelles, Regatul Belgiei)

Jurnalist: Ați avut o întâlnire bilaterală cu Președintele Ucrainei, ce ați discutat?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, tocmai de acolo vin acum. Am avut o întâlnire bilaterală și evident că am pus imediat în centrul discuției tema învățământului în limba română, pentru românii din Ucraina. Știți că a fost o discuție și este o întreagă discuție pornită de la noua lege a învățământului pe care a aprobat-o Parlamentul ucrainian. În această chestiune, am spus Președintelui Poroșenko că pentru noi tema este extrem de importantă și că trebuie să găsim o soluție. Mi-a promis că va ține cont de toate recomandările care vor veni de la Comisia de la Veneția pentru a modifica legislația în acel sens, iar o a doua solicitare foarte fermă pe care am avut-o a fost ca modificările care privesc învățământul în limba română, în Ucraina, să fie discutate înainte de a le pune în lege, atât în format bilateral, adică cu noi, reprezentanții statului român, cât și cu reprezentanții minorității române din Ucraina. Președintele Poroșenko a acceptat ambele solicitări și, în acest sens, cred că vom avea o evoluție înspre soluționare.

Jurnalist: Ce mesaj aveți pentru Republica Moldova? Cum credeți că vor evolua relațiile după acest Summit?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Știți foarte bine că Republica Moldova este, dacă vorbim de Parteneriatul Estic, în centrul preocupărilor românești. Și există semne bune, reformele merg înainte, sigur, mai este foarte mult de lucru, dar există ameliorări care ne fac să fim încrezători că Republica Moldova chiar își dorește să accentueze și  consolideze parcursul european. 

Jurnalist: Și cum considerați că poate România să ajute Republica Moldova, din punct de vedere instituțional?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu doar cum consider, noi ajutăm în multiple planuri Republica Moldova - în plan instituțional, prin diverse programe de perfecționare, prin colaborare, dar  inclusiv prin măsuri foarte concrete, de exemplu ajutorul financiar important pe care România l-a acordat Republicii Moldova. Deci, la noi ajutorul nu este ceva ce planificăm o dată în viitor, ci ajutorul îl dăm practic, concret și instituțional și nu de câteva zile, ci de câțiva ani și avem intenția fermă să și continuăm pe această cale.

Jurnalist: Cum apreciați integrarea europeană a Republicii Moldova prin unirea cu România?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu cred că putem să abordăm chestiunea printr-o cale indirectă. Moldova este clar angajată pe calea europeană și, deocamdată, are Acordul de Asociere și toată legislația secundară care decurge acolo, între timp, este perfectată, dar trebuie toate acestea implementate și parcursul Moldovei trebuie consolidat. După care, Moldova trebuie ea să se hotărască dacă vrea să înceapă un parcurs care duce spre Uniunea Europeană sau nu. O scurtătură via unirea cu România cred că nu este o cale foarte fezabilă în acest moment.

Jurnalist: Ați discutat cu Președintele Poroșenko și despre vizita pe care dumneavoastră trebuia să o faceți în Ucraina?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Această vizită va fi discutată după ce rezolvăm problema învățământului în limba română. Și, ca să nu rămână oarece neclarități, eu am amânat vizita mea pentru a trage un semnal de alarmă foarte serios și foarte clar că este o chestiune gravă pentru noi dar, evident, și eu, și alții, continuăm negocierile pentru a rezolva această problemă. Să nu își imagineze cineva că acum facem pe supărații și nu mai vorbim. Nu, noi vorbim, avem proiecte comune, dar această temă este una atât de importantă pentru noi încât punem în stand-by alte acțiuni până când o rezolvăm pe aceasta. Mulțumesc!

Jurnalist: I would like to know your opinion about the current state of bilateral relationship between Romania and Ukraine considering some recent quarrels about the education law in Ukraine. Care este opinia dumneavoastră în ceea ce privește stadiul actual al relației bilaterale dintre România și Ucraina, având în vedere recentele dispute privind legea educației din Ucraina?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: I just had a meeting with President Poroșenko as you may know and this was the central theme we discussed, the education for the ethnic minorities. In my case, it is obvious that I am interested in the Romanian minority in Ukraine and I had a very serious discussion with President Poroșenko, and we agreed to work towards a solution. President Poroșenko promised that he will undertake all the necessary steps to implement whatever recommendations the Venice Commission will have regarding the legislation in the field on education. I asked and President Poroșenko said it that any further change or improvement regarding this legislation will be made, as it is regarding the Romanian minority in the Ukraine, only after bilateral consultation and a consultation with the representatives of the Romanian minority in Ukraine.

Tocmai am avut o întâlnire cu Președintele Poroșenko, așa cum probabil știți, și aceasta a fost tema centrală a discuției noastre, educația pentru minoritățile etnice. În cazul meu, este evident că sunt interesat de minoritatea românească din Ucraina și, în acest sens, am avut o discuție foarte serioasă cu Președintele Poroșenko, convenind să lucrăm împreună în vederea identificării unei soluții. Președintele Poroșenko a promis că va lua toate măsurile necesare în vederea implementării oricăror recomandări care vor veni de la Comisia de la Veneția cu privire la legislația din domeniul educației. Am întrebat, iar Președintele Poroșenko a spus că orice modificare sau îmbunătățire a legislației în discuție, în ceea ce privește minoritatea românească din Ucraina, se va face doar în urma consultărilor bilaterale și a unei cons ultări cu reprezentanții minorității românești din Ucraina.

Jurnalist: Can this debate have an impact on Ukraine’s relations with the European Union in general? Poate această dezbatere să aibă un impact asupra relațiilor Ucrainei cu Uniunea Europeană, în general?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: It’s something that we are concerned about and I am optimistic that we will find good, decent and feasible solutions. Ne preocupă acest lucru și sunt optimist că vom găsi soluții bune, decente și fezabile.

Jurnalist: Tocmai s-a votat în comisia specială faptul că nu mai puteți refuza numirea procurorilor șefi de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Acum, știți, o să fie tot felul de chestiuni votate în tot felul de comisii. Până la urmă lucrurile trebuie clarificate și trebuie lămurite și o să mă implic constituțional, corect în acest parcurs.

Jurnalist: Cât de gata este România să susțină mai departe integrarea europeană a Republicii Moldova ținând cont că la Chișinău sunt anumite voci care vorbesc despre anumite derapaje democratice, mai ales după adoptarea unui nou cod electoral mixt?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: România este foarte hotărâtă să sprijine Republica Moldova în parcursul ei european. Dacă acest parcurs va înseamnă integrare în Uniune sau altceva, depinde, evident, de moldoveni și nu de noi, în România, dar noi suntem dispuși să continuăm sprijinul în sensul dorit, evident, de Republica Moldova, cu speranța totuși că acest parcurs va fi unul european.

Jurnalist: V-ați întâlnit cu domnul Filip?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, m-am întâlnit cu premierul Filip și am discutat, printre altele, și aceste chestiuni. Mi-a relatat în ce fază se află reformele din Republica Moldova, am discutat câteva proiecte comune din sectorul energetic, care sunt în pregătire, mi-a relatat cu optimism că se apropie de finalizare criza băncilor și că lucrurile s-ar îmbunătăți. Am discutat în general chestiunile care ne preocupă și pe unii și pe alții.

Jurnalist: Când veniți la Chișinău?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Când va fi vremea potrivită, voi veni.

Vă mulțumesc tuturor!