Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarația de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, la finalul întâlnirii anuale cu șefii misiunilor diplomatice acreditați la București

Președintele României, Klaus Iohannis: Bună ziua! Am văzut că ați venit la întâlnire, o întâlnire care, cred că ați văzut, a fost foarte bună și atunci m-am gândit să vă salut și să vă spun și dumneavoastră „La mulți ani!”.

Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Jurnalist: Domnule Președinte, ați vorbit de o societate civilă tot mai matură. Aceeași societate civilă v-a solicitat, e drept, nu în integralitate, să nu o desemnați pe Viorica Dăncilă Prim-ministru, în ciuda aritmeticii parlamentare. Ce v-a determinat, totuși, să o faceți?

Președintele României, Klaus Iohannis: Despre aceste chestiuni am vorbit chiar la desemnare și am spus atunci, poate unii au crezut că o spun de complezență. Am cântărit toate argumentele și am ajuns la concluzia că asta este varianta pe care trebuie să o accept.

Jurnalist: Ați avut o întâlnire cu doamna Viorica Dăncilă. V-a convins la acea întâlnire doamna Viorica Dăncilă că merită să fie desemnată Prim-ministru?

Președintele României, Klaus Iohannis: Sigur că am avut o întâlnire. Mi s-ar fi părut ciudat să fac o desemnare fără să cunosc persoana.

Jurnalist: V-a fost teamă de suspendare, domnule Președinte, de ați luat și această decizie?

Președintele României, Klaus Iohannis: Cred că vă amintiți, dar, dacă doriți, vă repet: nu mi-a fost și nu îmi este teamă de suspendare. Nu există niciun motiv pentru o suspendare și cred că încet, dar sigur, trebuie să eliminăm acest factor din discuția publică. Este o discuție care se poartă, fiindcă au mai fost încercări de suspendare la noi, nereușite, și nu cred că trebuie această posibilitate de suspendare să fie un argument în dezbaterea publică, în dezbaterea politică. Pentru mine, cu certitudine, acesta nu este un factor de decizie.

Jurnalist: În afară de aritmetica parlamentară, mai este altceva ce o recomandă pe Viorica Dăncilă să fie Premier?

Președintele României, Klaus Iohannis: Majoritatea parlamentară a recomandat-o.

Jurnalist: Domnule Președinte, ați văzut cum se conturează discuțiile despre noul guvern. Ieri Liviu Dragnea spunea chiar că nu exclude posibilitatea ca unii oameni cercetați penal să facă parte din guvern. Cum vedeți aceste discuții?

Președintele României, Klaus Iohannis: Aceste discuții deocamdată sunt discuții informale care se poartă. Eu cred că voi fi informat și oficial despre persoanele care vor fi propuse, însă părerea mea despre persoanele care sunt în curs de a fi cercetate penal, sau care sunt în curs de a fi judecate penal, sau care au condamnări penale, această opinie o cunoașteți. După părerea mea, nu au ce căuta în fruntea statului.

Jurnalist: I-ați transmis asta și liderului PSD Liviu Dragnea atunci când ați avut consultările la Palatul Cotroceni?

Președintele României, Klaus Iohannis: Această poziție a mea este foarte, foarte bine cunoscută. Din păcate, ea încă nu se regăsește în Constituție, dar consider că trebuie să facem cu toții împreună un efort de îmbunătățire a acestei situații. De aceea, am propus și când am fost la CSM, poate vă amintiți, că, dacă tot ne apucăm să discutăm despre Constituție și ce trebuie să facem mai bine acolo, atunci eu consider că principiul integrității trebuie să fie înscris chiar în Constituție.

Jurnalist: La acea discuție cu Viorica Dăncilă, a fost o condiție pentru nominalizarea ei? Să nu propună miniștri în cabinetul său care au probleme cu legea? A fost o condiție atunci când ați vorbit cu doamna Viorica Dăncilă?

Președintele României, Klaus Iohannis: Când am vorbit cu doamna Dăncilă, m-am concentrat pe persoana doamnei sale, fiindcă despre asta a fost vorba, nu despre guvern. Iar, în continuare, vom vedea cu ce echipă știe să vină PSD.

Jurnalist: Aveți de gând să purtați o discuție cu dumneaei, înainte de a forma guvernul, în cele 10 zile, pentru a-i transmite și acest mesaj?

Președintele României, Klaus Iohannis: Asta vom vedea.

Jurnalist: Domnule Președinte, pentru că pe fondul schimbării unui nou guvern, oamenii protestează din nou și împotriva clasei politice și împotriva legilor justiției, spuneți-mi, vă rog, cum vedeți acest protest și dacă îi încurajați să își spună, în continuare, punctul de vedere?

Președintele României, Klaus Iohannis: Să știți că am urmărit cu foarte mare atenție ultimele proteste de sâmbătă.
Ce pot să spun: acești oameni sunt de admirat. Au venit, cu toate că vremea a fost destul de rea, au venit ca să arate politicienilor din România că ei își doresc o țară stabilă, prosperă.
Au arătat și au spus foarte clar că-și doresc o justiție puternică și independentă.
Au arătat foarte clar - și sper să se fi înțeles acolo unde trebuie să se înțeleagă - că-și doresc o guvernare decentă și eficientă.

Jurnalist: Viorica Dăncilă, Premierul desemnat de dumneavoastră, este un garant al independenței justiției și al consolidării statului de drept, despre care ați vorbit și în discursul de acum?

Președintele României, Klaus Iohannis: Cu siguranță asta este de așteptat de la un Prim-ministru și eu sper că așa se va întâmpla. Vom vedea.

Jurnalist: Vreau să vă întreb dacă în momentul în care a izbucnit scandalul de la Ministerul de Interne, între ministrul Carmen Dan și Premierul Tudose, să mediați, eventual, împăcare pentru a nu se ajunge la demiterea Premierului Tudose.

Președintele României, Klaus Iohannis: Eu cred că această chestiune nu ține de Președinte. Dacă în interiorul guvernului sau în interiorul unui minister lucrurile merg prost, atunci este clar că trebuie să intervină ori ministrul în propriul minister, ori premierul în înțelegerea dintre ei. Nu am considerat că acea fază trebuie comentată de mine, dar asta nu înseamnă că mi-a plăcut. Mi-a displăcut profund.

Jurnalist: Când Mihai Tudose a venit personal să își dea demisia ați stat de vorbă atunci? Ce v-a povestit Premierul Mihai Tudose? De ce a renunțat la funcție?

Președintele României, Klaus Iohannis: Asta a fost o discuție informală și nu cred că este cazul să o redau. Domnul Tudose a spus public ce a avut de spus.

Jurnalist: (...) guvern în care vor fi niște persoane cercetate penal, cum veți conlucra?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Destul de greu.

Jurnalist: Aveți pârghii să nu se ajungă la așa ceva?

Președintele României, Klaus Iohannis: Deocamdată pârghiile Președintelui sunt foarte puține în acest demers, de aceea îmi doresc ca principiul integrității să fie înscris în Constituție, ca să nu mai existe această discuție în altă conjunctură. Sper să trecem cu bine prin această fază.

Jurnalist: În decizia dumneavoastră de a o desemna pe Viorica Dăncilă Prim-ministru a contat și faptul că PNL și USR nu au venit cu o propunere de Prim-ministru?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Când am făcut consultările puteam, cel puțin teoretic, să chem doar coaliția majoritară. Nu am făcut așa, cum nici data trecută nu am făcut așa. Dacă este vorba de consultări, atunci am vrut să cunosc opinia tuturor partidelor parlamentare.

Recunosc că mi-ar fi făcut plăcere ca la întrebarea pe care am pus-o fiecărui grup din opoziție - „ați vorbit cu ceilalți?” - măcar unii să răspundă că „da”.

Jurnalist: Cum le răspundeți celor care v-au acuzat pe dumneavoastră de blat cu PSD?

Președintele României, Klaus Iohannis: Este cred că absurdă o astfel de prezumție. Nu răspund deloc.

Jurnalist: În cazul în care partidele de opoziție ar fi stat de vorbă înainte să ajungă la Palatul Cotroceni și ar fi avut o propunere de Premier din partea tuturor formațiunilor din opoziție, v-ați fi gândit să o acceptați?

Președintele României, Klaus Iohannis: O democrație cu un Parlament poate să funcționeze optimal și Parlamentul să fie puternic numai dacă ambele laturi sunt puternice, și cei de la putere, și cei din opoziție, și îmi doresc foarte mult să ajungem la un astfel de Parlament. Atunci, cu siguranță, soluțiile care trebuie să apară în Parlament vor apărea și vor fi solicitate de acolo și nu din altă parte, de unde nu pot apărea.

Jurnalist: Veți mai ține cont de majoritatea parlamentară dacă și acest guvern PSD va eșua?

Președintele României, Klaus Iohannis: Cred că este un pic devreme să vorbim despre așa ceva când acest guvern încă nici nu există, dar, legat și de întrebarea anterioară, blat - nu cred că cineva presupune așa ceva. Dimpotrivă, eu voi urmări cu foarte, foarte mare atenție ce se întâmplă și vom vedea care măsuri de impun atunci.

Jurnalist: Vă deranjează faptul că Tudorel Toader, ministrul Justiției cu care dumneavoastră spuneți că ați cam rupt relațiile, nu din cauza dumneavoastră, se va regăsi în următorul cabinet?

Președintele României, Klaus Iohannis: Nu estre treaba Președintelui cine se găsește într-un cabinet. Este treaba coaliției care are majoritatea în Parlament, și acolo se votează, dar, cu siguranță, varianta optimală este ca acest guvern, ca orice guvern, să colaboreze cu Președintele. Măcar să colaboreze. Mai bine ar fi să colaboreze bine, or lipsa de comunicare cu certitudine nu înlesnește comunicarea.

Vă mulțumesc, vă doresc numai bine și vă aștept la următoarea întâlnire, care va fi poate chiar mâine, când serbăm Unirea Principatelor. Vă doresc o zi frumoasă!