Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Rita Manole: Astăzi v-am invitat aici ca să vă aduc la cunoștință raportul de activitate a Fundației de Binefacere a Primei Doamne, pentru anul 2017 și acțiunile care vor urma în acest an.

Pe parcursul anului trecut, în adresa Fundației, au parvenit zeci de mii de solicitări. Fundația a reușit să ajute cca 75 de mii de persoane, prin diverse proiecte. Astfel, Fundația, pe parcursul anului trecut a realizat mai multe proiecte, printre care:
1. Proiectul național de susținere a grădinițelor din țară.
Este vorba despre reabilitarea instituțiilor preșcolare din țară. În primul rînd, acest proiect ține de: reparații curente, dotări, asamblări și alte acțiuni. Anul trecut a fost inițiată procedura de oferire a suportului pentru 200 de grădinițe din țară. Lucrările de oferire a ajutorului, sunt finisate în majoritatea din ele.
2. De asemenea, anul trecut, Fundația a lansat realizarea proiectui național cu privire la promovarea modului sănătos de viață. Acest proiect prevede construcția terenurilor sportive, complexelor sportive în localitățile preponderent rurale, din țară.
În acest sens, vreau să vă comunic că fiecare comlex include în sine: un teren de fotbal, teren de baschet, volei, tenis de cîmp, aparataj pentru gimnastică și fitness, terenuri de joacă pentru copii și locuri de odihnă pentru vîrstnici.
Lucrările au fost inițiate în 10 dintre cele mai mari localități rurale din țară.
Acest program, este realizat în conlucrare cu Asociația Obștească '' Iubesc Moldova".
3. De asemenea, în anul trecut am realizat proiectul național de suport în procesul de școlarizare. Deci, pe întreg teritoriul Republicii Moldova, au fost oferite, după cum știu, peste 8000 de ghiozdane cu rechizite școlare, copiilor din familiile social-vulnerabile, copiilor care fac parte din familii cu mulți copii, din familii monoparentale.
La fel au fost realizate proiecte de integrare, de suport cu minim necesar pentru vîrstnici, programe de suport pentru tinerele talente, pentru familiile cu mulți copii și pentu persoane aflate în dificultate.

Țin să repet, că anul trecut, peste 75 000 de persoane au beneficiat de suport din partea Fundației de Binefacere a Primei Doamne.
Acum, vreau să menționez care sunt prioritățile noastre de bază pentu anul curent:
1. În primul rînd, vom continua cu realizarea proiectului național de suport pentru grădinițele din țară.
2. Ne propunem ca obiectiv, să ajutăm peste 500 de gradinițe din țară. Sunt 3 criterii de conformitate pentru ca instituțiile preșcolare să beneficieze de suport:
a) În primul rînd: administrația grădiniței și un grup de inițiativă a părinților, trebuie să expedieze o solicitare către Fundație;
b) Solicitarea trebuie să fie coordonată și aprobată de autoritatea publică locală;
c) În solicitare, trebuie să fie menționate problemele stringente cu care grădinița se confruntă.
De asemenea, tot în acest an, vom continua să realizăm programul național pentru promovarea modului sănătos de viață.
Pe parcursul anului 2018, ne punem ca sarcină să construim încă 100 de complexe sportive. Criteriile de conformitate, pentru ca localitatea preponderent locală să beneficeze de complex sportiv sunt:
1. Autoritatea publică locală, sau un grup de inițiativă a locatarilor trebuie să transmită o solicitare la adresa Fundației Binefacere "Din Suflet".
2. Este necesară decizia consiliului local, privind construcția complexului sportiv.
3. Soliciatrea trebuie să includă argumentarea privind necesitatea construcției acestuia în localitatea respectivă.
În acest an, vom continua să desfășurăm și alte proiecte, acțiuni ce au avul loc anul trecut.
De asemenea, vom extinde asistența pentru diferite categorii de persoane și vom continua să desfășurăm și alte proiecte/acțiuni pe care le-am inițiat anul trecut.

Aici și menționăm următoarele:
Referitor la asistența în procesul de școlarizare, ne punem ca scop să oferim cca 10000 de ghiozdane cu rechizite școlare copiilor din familii vulnerabile, monoparentale, familii cu mulți copii.
Am luat această decizie, deoarece, pe parcursul perioadei septembrie-decembrie, au parvenit la adresa Fundației, mai multe solicitări de acest gen.
De asmenea, vom continua să acordăm, de fapt anul acesta vom acorda de 2 ori pe an, suport minim necesar pentru vîrstnici.
Vom continua să salvăm și alți copii să beneficiaze de implant cohlear, copii cu deficiențe de auz.

Reamintesc că anul trecut am oferit suport pentru 10 copilași cu deficiențe de auz și anul acesta se bucură de primii pași în lumea sunetelor.
Vom continua să susținem copiii talentați, care duc faima țării în lume.
Și spre final, vreau să mulțumesc din suflet celor care ne-au susținut în realizarea proiectelor noastre, celor atît din interiorul țării, cît și de peste hotare, inclusiv misiunile diplomatice.

Fundația de Binefacere a Primei Doamne, va continua, în măsura posibilităților, să ofere suport pentru copii, pentru familii cu mulți copii, pentru vîrstnici, în rezolvarea unor probleme stringente cu care aceștia se confruntă.

Vă mulțumesc pentru atenție!
La revedere!