Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarația de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută la finalul întâlnirii cu Președintele Consiliului European, domnul Donald Tusk

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Bună ziua! Am avut o întâlnire acum cu Președintele Donald Tusk, o discuție foarte bună care s-a axat pe două paliere: prima parte a discuției a fost puțin în pregătirea Consiliului informal din 23 februarie, când vrem să începem primele tatonări pe exercițiul financiar multianual post-2020, și aici mi-a prezentat câteva abordări pe care le-am găsit bune, dar fiind încă în pregătiri nu voi intra în detalii, a doua parte s-a referit la chestiuni care țin mai degrabă de viitorul Uniunii, mai exact alegerile care vor avea loc în 2019. Și aici au fost câteva teme puțin mai concrete. Bunăoară se pune problema dacă este bine sau nu este bine să se meargă mai departe cu acel model numit „Spitzenkandidat”, adică fiecare familie politică să aibă un candidat de vârf, care este promovat și care merge în speranța să fie până la urmă luat în considerare pentru conducerea Comisiei. Este un model care a fost încercat, care a dat rezultate și părerea mea este că e bine să se continue pe modelul „Spitzenkandidat”. Încă o chestiune foarte concretă a fost în discuție. Știți că după ce Marea Britanie părăsește Uniunea, rămân câteva locuri în Parlamentul European. În discuție, în Parlamentul European, s-a elaborat o propunere care, de exemplu, pentru România înseamnă un loc în plus. O propunere care după părerea mea este un compromis bun și eu aș fi de acord să mergem mai departe pe această propunere.”

Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Jurnalist: Referitor la declarația de mai devreme a Președintelui Jean-Claude Juncker privind ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare și accederea României, până la urmă, în Spațiul Schengen. Sigur, sunt declarații care produc optimism, entuziasm chiar la București, dar, din păcate, nu stă în puterea Președintelui Comisiei Europene să facă acest lucru, să rezolve aceste dosare. E vorba de o decizie politică, trebuie ca șefii statelor membre să achieseze. În contextul în care la București se întâmplă ce se întâmplă și țara noastră a devenit motiv de îngrijorare, în ce măsură credeți că sunt fezabile, rezolvabile aceste două dosare într-un viitor rezonabil?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Acum avem două dosare, MCV ține de Comisia Europeană, și ține, evident, și de felul în care Președintele Juncker vede lucrurile și aici cred că putem să fim optimiști. Repet ce am spus și înainte, depinde, sigur, în mare măsură de noi dacă avem suficientă înțelepciune să avem o legislație pe justiție care este și modernizată, și rezonabilă și poate fi acceptată și în varianta cea mai bună și funcționează bine, atunci lucrurile vor fi ușor de rezolvat pe MCV. Oricum, formatul de negociere este dat instituțional de MCV pe aceste teme și aici de partea noastră negociază Guvernul. Asta trebuie să spunem foarte clar. În celălalt dosar, Schengen, este, sigur un dosar unde Comisia are o opinie, dar decizia se ia în cadrul întâlnirii miniștrilor de interne și justiție, unde statele membre, ev ident, au un cuvânt greu  de spus. Aceste discuții pe justiție cert nu ajută dosarul Schengen. Dacă vor strica sau nu, rămâne de văzut. Părerea mea este să ne ocupăm de legile justiției, să le facem bune. În primul rând pentru români bune, nu pentru altcineva și atunci putem să continuăm, probabil, cu oarece succes și discuțiile pe Schengen.

Jurnalist: De ce credeți că au renunțat miniștrii și Guvernul la SPP?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu știu, nu m-a preocupat. Mi se pare o non-problemă.

Jurnalist: Referitor la discuțiile cu Donald Tusk privind viitorul Cadru financiar multianual există și o declarație sau o poziție a Comisarului pentru Justiție Vera Jourova despre o posibilă legare a problemei statului de drept de acordarea fondurilor europene, voiam să vă întreb dacă există un risc în acest sens și, de asemenea, în contextului Summitului informal din 23 februarie, cu ce poziție se va prezenta România, mai ales că am putea să închidem Cadrul financiar multianual sub președinția noastră?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: În tratate nu este prevăzut așa ceva și dacă se poartă o discuție, ea se poartă în termeni politici și nu cred că se poate trage o concluzie pentru negocierile care vor avea loc acum. Această abordare am putut să o observ și în cadrul PPE, care s-a exprimat foarte recent pe această chestiune și vocea PPE contează în această ecuație, unde criteriul stat de drept cel puțin acum nu poate fi luat în considerare, din foarte multe motive. Nu cred că aici se pune vreun fel de problemă pentru România. Nici nu a început cineva să considere că în România nu mai funcționează statul de drept. Nu trebuie să intrăm în panică așa din oficiu și pe orice temă. Faptul că avem discuția pe legile justiției este o chestiune care ține de politica românească și eu sunt optimist că se poate rezolva. Statul de drept este o chestiune care e vitală pentru România, dar în același fel și pentru Europa, și nu a fost pus sub întrebare sau n-au fost îndoieli în această privință nici acasă, nici la Bruxelles.

Jurnalist: Susține România ideea listelor transnaționale pentru alegerile pentru Parlamentul European anul viitor pentru locurile rămase vacante în urma Brexitului?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Aici sunt două aspecte cu listele transnaționale. Este o abordare politică în primul rând nouă și eu, în general, în politică sunt destul de deschis la abordări care, cel puțin până nu au fost încercate, nu trebuie barate. Este, însă, o chestiune și de legislație europeană dacă s-ar merge pe liste transnaționale la modul că ele se statuează și în sistemul electoral, atunci sigur discuția trebuie purtată pentru alt ciclu electoral, fiindcă atunci ar trebui schimbate tratatele, ar trebui să treacă prin validări în parlamentele naționale și este, după părerea mea, puțin probabil ca acest lucru să se întâmple până la începutul lui 2019. Deci, în această discuție, cred că putem să fim destul de deschiși, să începem cu o discuție politică și să vedem până unde se ajunge.

Jurnalist: Liviu Dragnea a declarat că ați avut o discuție după depunerea jurământului la Palatul Cotroceni. Ne puteți spune despre ce ați vorbit?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, am avut o discuție.

Jurnalist: Pe ce subiect?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Vă mulțumesc! Vă doresc o zi bună!