Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Ion Cebanu, Președintele fracțiunii Partidului Liberal din Consiliul Municipal Chișinău: Bun. Atunci, tradițional vreau să încep prin a vă mulțumi pentru că ați răspuns apelului nostru. După cum cunoașteți, după ce a dat cu oiștea în gard, Silvia Radu, atunci cînd nu s-a mai descurcat cu ghețușul de afară, noroc că a venit soarele și a mai rezolvat din probleme.

Acum a început partea a doua a epopeei, cu abuzurile la Primărie. După ce arătat totală incompetență, arată acum abuz total. Ce am în vedere cînd spun aceste lucruri? Cunoașteți și dumneavoastră, am aflat și noi, că au fost anunțate concursuri la mai multe subdiviziuni ale Primăriei. Mai mulți șefi de direcție, posturile respective, sunt scoase la concurs pentru a fi ocupate, da? Asta este pe de altă parte.

Totodată, în perioada asta, este anunțat că va avea loc reorganizarea respectivelor întreprinderi, sau respectivelor Direcției ale Primăriei. Și în acest sens, mai pe "sub masă", mai "pe întuneric", sunt făcute două proiecte de decizii, prin care se absorb cîteva Direcții ale Primăriei. Pe de o parte, sunt scoase la concurs funcțiile de director, pe de altă parte, avem 2 proiecte, prin care aceste Direcții, de fapt, sunt lichidate. Este o totală incompetență, un total abuz.

De ce spun aceste lucruri? Pentru că, spre exempu: Direcția Protecției Sociale, ar trebui să absoarbă Direcția Sănătate. Care sunt argumentele economice în sensul ăsta? Care sunt oportunitățile? Care sunt scopurile? Sau, Direcțiile de sector ale Învățămîntului, rămîn la fel, doar că partea financiară merge la Direcția Generală de Învățămînt.
Cu alte cuvinte, practic funcțiile total rămîn aceleași, doar că sunt eliminați cîțiva directori, de întreprinderi, sau cîțiva directori de direcții. Care este atunci oportunitatea acestei reforme? Care este scopul acestei reforme? Cine ne poate da răspuns?

Pe lîngă faptul că au fost încercări de a le trece pe la comisii și comisiile le-a dat aviz negativ: nu avem expertiză juridică, nu avem expertiză economică să vedem dacă unim 2-3 direcții, ce obținem din asta? Care este beneficiul economic? Pentru că, pe de o parte vedem că toate funcțiile rămîn, practic, în totalitate așa cum sunt, doar că din 2 Direcții, fac una, sau din 3 direcții fac una. Care atunci este rezultatul economic? Ce se urmărește? Vor să se elimine cîțiva Șefi de Direcție? Atunci, asta ar trebui să vină doamna Radu și să spună în fața tuturor: "domnilor, avem argumentele respective, vrem să eliminăm, sau vrem să dăm afară cîțiva directori". Am înțeles că ea are un alt limbaj, decît să se exprime în fața funcționarilor, zice că dacă nu scrii cerere, lasă că te țesem noi. Cam ăsta este limbajul pe care îl folosește. Și abuzul, în genere, care întrece orice măsură. Cum domnule, poți să suspenzi un consilier al primarului, pentru că primarul este suspendat?

Iată, probabil nu sunteți juriști, dar nu trebuie multă juridică aici. Un om poate fi suspendat cînd este bănuit de ceva. Nu pentru că este suspendat altcineva. Sau cum poți să pui funcționarii din primărie, să-ți procure cadoul cu care să pleci la nu știu ce ceremonie? Deci, vedem pe de o parte, o totală aroganță, incompetență și abuz. Doamna în cauză, care a ajuns "pe fereastră" în Primărie, după ce a făcut haos cu ghețușul, acum încearcă să pună haos în toate Direcțiile Primăriei. Pentru că la ora actuală, dacă o să întrebați un Șef de Direcție, cum va arăta noua organigramă a Primăriei, nu o să vă poată răspunde. Dacă o să întrebați un consilier cum va arăta, poate cu excepția doamnei Cebanu de la socialiși, că am înțeles că cam ea gestionează împreună cu Silvia Radu, sunt prietene, au cumătru comun-Dodon, mă rog. Pînă acum luptam și cu Dodon, acum trebuie să luptăm și cu cumetrii lui Dodon, asta este.

Deci, ca să fie foarte clar: dacă propuneți o reformă, în primul rînd o reformă, trebuie să fie inițiată de un om ales. Un om care are mandatul cetățenilor. Un om care a venit în fața cetățenilor, a cîștigat votul, și-a cîștigat mandatul și a venit cu niște priorități.
Ce fel de reformă este asta, cu 1 an înainte, că în 2019 vom avea alegeri locale? Ce fel de reformă este asta? Ce legitimitate, sau poate doamna Radu este aleasă de popor și noi nu știm? Ce fel de legitimitate au inițierile astea, sau încercările astea "pe sub masă", de a strecura tot felul de proiecte șe decizii. Că așa vor socialiștii? Că vedeți că tac molcum în toată perioada asta. Pe de o parte. Pe de altă parte, nu ei toți strigau că vor dezbateri publice, că sunt oameni pentru transparență? Ori noi avem 2 proiecte de decizii, care umblă pe furiș prin Primărie. Noroc că au încercat să le treacă pe la Comisia buget și am dat de ele, că altfel, nici noi nu le cunoșteam.

Domnule, dacă te apuci de o reformă, în primul rînd, trebuie să ai legitimitate, trebuie să ai legalitate. Trebuie să vii cu o expertiză economică, să spui: domnule, în urma acestor comasări, vom face reduceri la următoarele funcții, vom face economii la Bugetul Municipal de suma respectivă de bani șia tunci astea sunt argumentele prioritare pentru a analiza și a o pune pe ordinea de zi în Consiliul municipal, or, noi la ora actuală suntem în ceață. Direcțiile Primăriei, vă dați seama, cînd aud și ei "pe la colțuri" despre asemenea decizii, stau și se gîndesc, numai nu la lucru probabil și atunci este haos și atunci brambureală totală la Primărie.

Asta își propune madam Radu? Acesta este obiectivul ei? În loc să fie discutate public, în loc să aibă expertiză economică, în loc să aibă expertiză juridică, în loc să lăsăm deoparte aroganța. Și pe urmă bunul simț. Domnule, cîștigă alegerile și vino și fă reforme la Primărie. Dar nu te instala în biroul primarului, pentu că în biroul primarului vii după ce ai cîștigat alegerile.

Cred că am fost destul de clar. Dacă nu, aștept întrebările dumneavoastră.
Pentru că așa, ca cireșica de pe tort, vă spuneam, că data trecută mă întrebați dacă cunosc despre abuzurile din primărie. Poftim abuzuri.
Consilierul primarului, suspendat pentru că este suspendat primarul. Argument-pentru că este suspendat primarul.

Jurnalist: Despre cine este vorba?

Ion Cebanu: Domnul Cuculescu. Acum se încearcă tot felul de tertipuri. Să aduci haos în primărie, pentru că vrei să dai afară cîțiva directori din direcții? Nu se merită. dacă ai argumente pentru a-i da afară, îi dai afară pentru motive concrete, dar nu cum te ocupi de organigrama primăriei, în sensul ăsta.

Jurnalist: (indescifrabil)

Ion Cebanu: Să scape de cîțiva directori, din ceea ce văd eu. Alta nu știu. Pentru că dacă unești Direcția Învățămînt cu Direcția Cultură de exemplu, și lași toate funcțiile, inclusiv de la Direcția de Învățămînt, inclusiv de la Direcția Cultură. Care este oportunitatea? Sau dacă lași toate Direcțiile de sector Învățămînt, poate trebuie și Direcției de Cultură de sector? Sau dacă unești Direcția Protecției Sociale cu Direcția Sănătate? Direcția Protecției Sociale are structuri în sectoarele municipale, Direcția sănătate nu are. Cum o faci? Deci, o brambureală totală și un haos total. Pe lîngă, vă spuneam, pe lîngă abuzurile care se întîmplă zi de zi, începînd cu celebra: eu sunt șefa și fac ce vreau.

Dacă mai sunt întrebări, vă rog! Eu cu permisiunea dumneavoastră, o să vă las toate aceste decizii. Unele dintre care pot să aibă și logică, pentru că, de exemplu, Direcția Agricultură și socio-economică, noi înșine am fost pentru a-i lichida, doar că la ora actuală ele nu se lichidează, din cîte vedem, dar, se transmit in corpore și se absorb de alte Direcții municipale. Și atunci mă întreb care este rostul la ora actuală?

Jurnalist: (indescifrabil)

Ion Cebanu: Nu cunoaștem. Pentru că dacă mă întrebați care este proiectul de organigramă, aceste proiecte de decizii nu ne arată. Nu ne arată, vă spun, nimic. Ne arată că se absoarbe Direcția, iată, ca de exemplu: "Se acceptă reorganizarea prin fuziune (absorbție) a Direcției generale a fondului municipal Chișinău, de susținere socială a populației și Direcției sănătății a Consiliului Municipal Chișinău, echități absorbite, cu Direcția generală asistență socială a Consiliului Municipal Chișinău, entitate absorbantă, începînd cu data în vidoarei prezentei decizii. Iată ce prevede un proiect de decizie. Pur și simplu că 2 Direcții se absorb și atît.Care este argumentul ș.a.m.d., nimic.

Jurnalist: (indescifrabil)

Ion Cebanu: Bănuiesc că vrea să scape de niște oameni. Alt argument nu am, pur și simplu. Dar vă spun, asta nu este firmă privată primăria mun.Chișinău, nu este SRL. Aici nu te joci cu așa ceva. Dacă vrei să eliberezi un om, dacă ai motive, în primul rînd și dacă ai motive, atunci îl eliberezi din funcție. Altfel, prin încercările respective, se transformă în haos toată Primăria mun.Chișinău. Este un lucru grav, care poate fi pedespit, asta pe de o parte, iar pe de altă parte, tot aceste Direcții ca Protecție socială, învățămînt, sunt scoase la concurs, aceste funcții de directori a direcțiilor respective, sau șefi.

Jurnalist: (indescifrabil)

Ion Cebanu: Îmi vine greu să vă spun. Din ceea ce vedem noi, practic aceleași organigrame rămîn în continuare. Asta pe de o parte. Pe de altă parte, Direcția Protecției Sociale, funcția de director este scoasă la concurs. Cum, dacă Direcția nu va mai fi? Direcția de Învățămînt, dacă se unește cu celelalte Direcții, Cultură de exemplu, la fel, nu mai este. Ori, funcția de șef de direcție este scoasă la concurs. Cum să scoți o funcție la concurs dacă tu vii cu alte 2 proiecte de decizii, ca să lichidezi Direcțiile respective. Direcția Cultură nu va mai fi, sau Direcția de învățămînt, va fi o altă Direcție, juridic vorbind.

Deci, vă spun, chiar la nivel juridic sunt probleme grave. Dar vă imaginați, ca în cazul cînd aceste proiecte vor fi votate, să zicem cu votul socialiștilor? Cam asta se preconizează. În ce haos se vor transforma toate Direcțiile astea? Nimeni nu va ști, de unde, cum, care este ideea? Cineva spunea că sunt 400 de contabili, da? Păi, aceste proiecte nu rezolvă problema respectivă. dar cel mai grav este faptil că nu se încearcă a se discuta, nu se încearcă a se pune în discuție publică, toate încercările respective. Eu înțeleg de ce nu se încearcă. Pentru că nu au legitimitate oamenii care încearcă să facă asta. Cînd prima întrebare, dacă ar veni doamna Radu, care ar veni cu asemenea proiecte ar fi: doamnă, da cine ești matale în primărie? De unde ai venit? Cu ce ocazii faci și desfaci?

Jurnalist: (indescifrabil)

Ion Cebanu: Noi am atacat în judecată, știți doar și încercăm acum să vedem cînd va fi și pronunțată, dar și cînd va fi ședința de judecată cu însăși atribuțiile și numirea ei în funcție. Sigur că nu are. Doamna este vice-primar, mă rog, interimar, așa își zice ea. Dar eu îi pun întrebarea, acum vice-primară este? Dorin Chirtoacă are madat de primar general, după cum cunoașteți l-a ales lumea. El a propus-o? Nu, atunci este vice-primarul lui Grozavu, sau cum? Dacă mai aveți întrebări.

Ca să fie foarte clar: PL, fracțiunea noastră nu este împotriva unei reforme, doar că ea trebuie discutată, nu pe sub masă, public și văzute argumentele. Dacă sunt argumente pertinente, este altceva. Or, din ceea ce vedem nu este nici un argument. Doar niște răzbunări, niște răfuieli, care vor duce la haos. Asta este cel mai grav. Vor duce la haos. Și doamna, din păcate, este toatal pe dinafară, nu prea înțelege ea ce înseamnă Primăria mun.Chișinău. Dînsa nu cunoaște nici străzile din municipiu, dar lucruri atît de importante. Eu vă mulțumesc!

Jurnalist: (indescifrabil)

Ion Cebanu: Din ceea ce se arată acum, sunt niște încercări de răzbunare. Atît. Bun, niște abuzuri, ca să fiu mai explicit. Niște abuzuri. Asta se încearcă. Pentru că vă spuneam și alte lucruri, de exemplu, doamna Eugenia Ceban scrie la un deputat socialist, o plîngere. Deputatul socialist merge la Inspecția financiară și Inspecția financiară vine cu controlul. Cazuri de astea sunt cîteva, pentru subdiviziunile Primăriei. Și celebru, suspendarea lui au ales-o.

Astea sunt lucrurile pe care am reușit să le cunoaștem, mă rog, care au ajuns la noi. Dar cîte mai sunt poate și nu reușim să le cunoaștem? Din păcate, vor avea de suferit din toate astea, municipalitatea. Vor avea de suferit cetățenii, pentru că ați văzut ce s-a întîmplat cu ghețușul din mun. Chișinău. De ce s-a întîmplat acest lucru? Pentru că doamna nu se interesa de ce Exdrupo, apropo nu Exgrupo cum îi zice ea.

Din păcate, cam acesta este nivelul. Nu se interesa că întreprinderea respectivă este responsabilul principal de deszăpezire, de antiderapant în iarnă. Nu are contract cu Direcția Generală Transport. De ce? Care sunt...ș.a.m.d. O interesau tot felul de alte lucruri: bul.Traian, care este la Buiucani, da? Voi mergeți lume, la ședințele volante, dați-mi un exemplu de ședință de luni, fără anecdote? Încă nu a fost de cînd este ea se plimbă de ici colo, pe holurile Primăriei. Asta este. Vă mulțumesc! Astea vi le las, să le vedeți și voi.