Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Bună ziua. În primul rînd vreau să spun bun-venit la primul briefing din acest al PD din Moldova și primul briefing organizat/susținut în cadrul sediului nou.

Deci, astăzi a avut loc prima ședință a PD din acest an. Temele principale au fost legate activitatea Guvernului în următoarea perioadă, dar și de activitatea Parlamentului, care, după cum cunoaștem foarte bine, săptămîna aceasta își începe lucrul. În acest sens, a fost prezentată informația referitor la rezultatele obținute pe parcursul anului 2017, inclusiv de Parlamentul Republicii Moldova, cît și de Guvernul Republicii Moldova, dar au fost menționate și momentele, sau restanțele, dacă putem să le spunem așa, în activitatea acestor structuri.

Vreau să spun că mai multe momente specifice, tehnice, mai multă informație referitor la activitatea Guvernului și a Parlamentului, veți putea afla astăzi după reuniunea Parlament-Guvern din prezentările făcute de domnul președinte al Parlamentului și domnul prim-ministru al Republicii Moldova.

La ședința săptămînală de astăzi au fost invitați și noii miniștri din Guvernul Republicii Moldova. Mă refer la acei miniștri care au fost desemnați de către PD. De la bun început, vreau să spun că, atunci cînd vorbim despre invitații miniștri și implicarea lor, nu este vorba de implicarea lor în activitatea politică, din simplul motiv că s-a găsit o soluție prin care, miniștrii și Guvernul în întregime, pe perioada anului electoral, fiindcă cunoaștem foarte bine-anul 2018 este un an electoral, să poată fi separați de acea activitate electorală și de acele probleme care vor fi abordate, în așa sens, ca să-și poată executa obligațiile sale în mod normal.
În acest sens, colegilor din Guvern, dar și colegilor din Parlament, au fost prezentate și rezultatele unui sondaj sociologic, dar și răspunsurile care sunt acumulate (indescifrabil) care sunt acumulate în contextul vizitelor ce au și au avut loc în teritorii și, sugestiile parvenite din partea cetățenilor Republicii Moldova.

Un lucru este ferm, că cetățenii Republicii Moldova așteaptă de la guvernare o viață mai bună, așteaptă niște rezultate concrete, așteaptă instituții ale statului ca să lucreze în interesul lor. Deci, astea sunt, în contextul respectiv, toate aceste sugestii care au fost preluate și discutate, vor constitui principalul obiectiv atît al executivului cît și al legislativului pe parcursul anului 2018.

Practic, trebuie să spun că tematica zilei de astăzi, care a fost în centrul atenției și tematica care a fost discutată în cadrul reuniunii săptămînale a PD, a ținut de analiza rezultatelor care au fost în 2017, dar și de posibilitatea de a eficientiza activitatea structurilor statului. Tot la această ședință, au fost prezentate departamentele de specialitate ale PD, departamente care vin ca suport politic și de expertiză pentru Guvern și pentru Parlament. Departamentele sunt 9 la număr, o să vi le dau citirii un pic mai jos.
Aceste departamente sunt constituite din specialiști, din profesioniști, în primul rînd, din cadrul PD, dar și din afara partidului. În contextul în care aceste departamente trebuie să promoveze niște idei, propuneri, care să fie în beneficiul Republicii Moldova, dar, evident vor fi preluate de către PD.

Care sunt aceste departamente? Cum am spus, sunt 9 la număr și vi le dau citirii:
1. Ideologii, politici și strategii;
2. Politica externă și integrare europeană;
3. Economie, buget, finanțe, infrastructură și transport;
4. Justiție și politici legislative;
5. Dezvoltrea regională-agricultură și protecția mediului;
6. Relații regionale și administrație publică locală;
7. Social și sănătate;
8. Educație, cultură, tineret și sport;
9. Securitatea statului și ordinea publică.
Deci, după cum observați, sunt acoperite practic toate domeniile în care statul trebuie să promoveze politici și în cotextul asigurării, bunăstării și intereselor cetățeanului, deci, considerăm că este o practică care există și în alte state, care să vină în interesul cetățeanului Republicii Moldova.

Vreau să vă spun că aceste departamente funcționează deja, deci ele au anumite rezultate, în contextul în care fiecare departament pe domeniul său, efectuează anumite analize, anumite expertize și vine cu anumite propuneri, în contextul îmbunătățirii situației din Republica Moldova. Vreau să mă repet aici, fiindcă așa cum s-a vorbit și am spus-o și eu în cadrul briefing-ului, după ultimul consiliu național-politic că interesul principal al PD, este bunăstarea cetățeanului Republicii Moldova, este să ne apropiem de acele necesități pe care le are, să le cunoaștem foarte bine și să venim să încercăm să implementăm acele reforme care sunt în beneficiul respectiv.

Evident, ne dăm foarte bine seama că suntem într-un an electoral-anul 2018. În contextul în care, toate partidele vor fi implicate în campanie electorală. Aici vreau să vă spun că PD, așa cum a promis și în perioada anului 2016-2017, va avea o tactică destul de clară, va lucra în beneficiul cetățeanului și va încerca să promoveze, să implementeze programul de guvernămînt, fără a se implica în anumite lupte sau războaie politice.
Veți vedea că, poate va fi pentru prima dată în Republica Moldova, dar, veți vedea că este posibil ca, partidul de guvernare, inclusiv în anul electoral, să facă față promisiunilor pe care le-a făcut, dar și acelor politici pe care le promovează. Și aici vreau să repet lucrul pe care l-am spus de la bun început: că s-a găsit și o soluție prin care membrii Guvernului nu vor fi implicați în activitatea politică, deci să fie lăsați să-și facă lucrul calitativ. Nu în zadar noi am vorbit foarte clar atunci cînd am propus reforma Guvernului, dar și cînd am propus persoanele în cauză aceste funcții de miniștri, am spus că sunt profesioniști, deseori sunt numiți ca tehnocrați, iar conceptul de tehnocart presupune că să-și facă activitatea bine, în afara implicării nemijlocit în activitatea politică. În acest sens, vor avea toată susținerea PD.

Așa cum am spus de la bun început, astăzi, în contextul acelei reuniuni care avea loc: Parlament-Guvern al Republicii Moldova, ședința comună, veți avea posibilitatea să aflați mai multe informații referitor la rezultatele, sau mai bine spus care sunt proiectele pentru anul 2018, care sunt planurile, fiindcă, despre rezultatele Guvernului, de exemplu, cunoașteți foarte bine, au fost prezentate de către domnul prim-ministru, imediat după ședința care va avea loc astăzi.

Deci, asta a fost prima ședință, pentru că a fost o ședință de generalizare, a fost o ședință de menționare a anumitor obiective, dar și promovarea acelor interese, pe care trebuie să le aibă guvernarea și PD în viitor. Dacă aveți întrebări, eu sunt gata să vă răspund!

Jurnalist: Bună ziua. Domnule Gămurari, știți că anterior tot vam telefonat insistent să ne oferiți detalii despre "noua casă" a PD. Dacă ne puteți spune totuși: cu cine a fost semnat acel contract de chirie, cît costă?

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Eu pot să vă spun, ce ține de activitatea PD în încăperea respectivă, iar ce ține de întrebarea pe care a aveți, eu nu sunt cel care vă pot răspunde la această întrebare, plus, în raportul anual, pe care îl va prezenta PD, așa ca toate partidele. Va fi prezentată informația cu care veți putea face cunoștință, fiindcă ea este una publică.

Jurnalist: Cine este persoana care poate să ne răspundă?

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Eu cred că acel raport final care va fi la finele anului, va fi cel mai bun răspuns la întrebarea respectivă.

Jurnalist: Adică pînă la finele anului, nu veți spune cîți bani plătiți pentru acest sediu, cu cine ați încheiat contractul.

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Este raportul care va fi făcut public. Mai repet încă o dată, fiindcă asta este cea mai transparentă activitate și va fi foarte clară.

Jurnalist: Și care a fost necesitatea acestor acreditări, instituirii acestui filtru pentru jurnaliști?

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Eu am avut această întrebare încă la începutul lunii ianuarie și vreau să vă spun că, în acest context, chiar am contactat colegii mei din unele state occidentale, cu care am relații destul de bune, ca să întreb cei implicați în activitatea politică, ca să întreb dacă există o asemena procedură și în Occident.
Vreau să vă spun că PD este cel mai mare partid de guvernămînt din Republica Moldova și atunci cînd sunt invitați jurnaliștii, există tentația ca să vină și cei care nu sunt jurnaliști, la asemenea întruniri. Și atunci, reuniunile în cauză nu cred că pot fi cele mai reușite. Asta e 1.
2. Momentul de asigurare a liniștii și securității și a unei conlucrări mai bune, iarăși revin în acest context, fiindcă de ce spuneam, că dacă iarăși, o practică occidentală, există foarte clar atunci cînd primele persoane din stat, inclusiv președintele Parlamentului, prim-ministrul, cînd se află la ședințele respective, atunci trebuie să asigurăm o securitate inclusiv prevăzută prin legislație. Și este prevăzută și în cadrul legal al mai multor state și de aceea, vine doar în contextul asigurării bunului lucru, bunului serviciu pentru dumneavoastră, pentru jurnaliști.

Jurnalist: Spuneați că pot să intre intruși, ca să zic așa. Avem o legitimație de presă prin care suntem confirmați în funcția de jurnalist la o instituție media. Nu este ea suficientă?

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Cred că oricare asigurare și în contextul dat, fie este vorba de asigurarea unei securități duble, fie este vorba de încredere și o să vedeți mai departe că nu există nici o problemă, este o chestiune tehnică care nu va crea anumite impedimente pentru jurnaliști pentru a participa la aceste reuniuni.

Jurnalist: A apărut în presă mai multe informație privind acea "Casă albă", care ar aparține domnului Vlad Plahotniuc, de pe strada Timiș. Dacă ne puteți spune ce se întîmplă? Se tot cumpără toate imobilele din jurul acelei case. Dacă într-adevăr aparține domnului Plahotniuc?

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Eu pot să răspund prin exemple aduse de anumite canale de televiziune, inclusiv și cele care nu ne sunt prietenoase, care au vorbit foarte clar în reportajele care au fost date și mărturiile pe care le-au dat cei interogați, care au negat acest lucru. Deci nu vreau să folosesc cuvintul că este o minciună, dar este, hai să spunem așa, mai diplomatic, că este o neînțelegere: Evident că nu există asemenea, este o informație care este adusă în defavoarea, sau se încearcă a se aducă în defavoarea PD și a liderului PD, în contextul în care anul 2018, mai repet o dată-este un an electoral.

Jurnalist: Mulțumesc.

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Vă mulțumesc.

Jurnalist, Patricia Podoleanu ProTV: Vorbeați despre aceste departamente de specialitate, care, practic, cumva merg mînă în mînă cu cite un minister, pentru că sunt departamente pe diferite specialități. Acuma vreau să înțeleg: practic vorbeați de miniștri care ar fi tehnocrați. Despre ce fel de miniștri tehnocrați putem vorbi, dacă ei au fost numiți de PD, sunt chemați la ședințele PD-ului și, după cum spuneați de aceste departamente care vin cumva să ajute aceste ministere și în cadrul departamentelor fac parte membrii inclusiv
democrați. Atunci cum vorbim de independență?

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Deci, în primul rînd, cînd vorbim despre membrii Guvernului, care au fost delegați de către PD, eu nu aș fi folosit cuvîntul cemăm, deci noi invităm la ședințele respective și este inclusiv și inițiativa lor, din simplul motiv că ei au acel suport politic acordat de PD și atunci activitatea pe care o desfășoară, evident că au necesitatea de a colabora și de a informa inclusiv și PD. Asta este o practică internațională pe care mai multe state o cunosc. Acum ce se referă la, dacă vorbim de acele departamente. Permiteți-mi să fac o paralelă, o analiză cu alt domeniu al meu-de cercetare științifică. Atunci cînd sunt îndreptate catedrelor, facultăților, experților în domenii, instituțiile statului, anumite documente sau hotărîri, proiecte de legi, sau anumite documente, strategii pentru a da avizul respectiv.

Deci, în Republica Moldova, eu cunosc practica respectivă, dar vreau să vă spun că este cu mult mai benefic atunci cînd activează departamentele respective, fiindcă într-un departament sunt implicați nu doar membrii executivului în principiu, aici sunt cei care cunosc problema în cauză și sunt inclusiv teoreticieni și practicieni. Și atunci noi cunoaștem, de exemplu, un ministru spune că are nevoie iată de o întrebare/abordare, ca s-o promoveze ca o politică a ministerului. Și iată acest departament care are o mai mare marjă de posibilitate de a analiza șide a face un studiu, care prezintă acel raport și el este cu mult mai amplu și el începe de la zero. Fiindcă, cum spuneam, am văzut nu o dată și nu doar în Republica Moldova, fiindcă există practica aceasta și am făcut o comparație. Cînd vine avizul deja eleborat, în cadrul ministerului, nu înseamnă că el nu este bun, dar el vine deja elaborat și atunci își expun poziția cei care spun teoreticienii. Și nu fiecare dată sunt luate în calcul, dar este mai greu de a introduce modificările, decît de a-l face de la zero. De aceea, comisiile în cauză, departamentul, specialiștii cînd se adună, ei sunt cei care pot să dea răspuns foarte clar, să dea o direcție clară, prin care va lucra ulterior nemijlocit deja ministerul.

Jurnalist, Patricia Podoleanu ProTV: Să înțeleg că fiecare departament de specialitate, vor veni cu avize suplimentare la proiecte de legi, sau cum vor funcționa ele?

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Pot elabora, deci. Fiindcă fiecare departament poate elabora o anumită politică, poate elabora o anumită strategie, în contextul în care are nevoie Ministerul. După care, ministerul este cel de profil, care elaborează acel Proiect de lege, pe care îl propune ulterior și îl acordă Parlamentului. Noi dorim să existe o conlucrare foarte clară și foarte strînsă între Guvern, Parlament și aceste departamente care să vină un suport, cum am spus-suport politic, dar și suport de expertiză.

Jurnalist, Patricia Podoleanu ProTV: Mulțumesc.

Jurnalist, Doina Păvălache, reporter JurnalTV: Domnule Gămurari, vroiam să vă întreb, știți foarte bine că în vizita sa, Pavel Filip, în Emiratele Arabe Unite, a fost însoțit de un om de afaceri: Vaja Jhashi, este un apropiat al șefului PD. Deci, el a fost în cadrul întrunirilor oficiale, care a fost rostul aflării lui acolo?

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Cred că întrebarea în cauză ține de persoana respectivă, sau puteți s-o oferiți Guvernului. Eu iarăși pot să mă expum reieșind din practica pe care o cunosc-practica internațională, cînd reprezentanții de afaceri pot face parte componentă în contextul delegației guvernamentale, care pleacă și, dacă vorbim, nu mă refer la statele occidentale, vorbesc și de statele din componența fostei Uniuni Sovietice. În anii 90, dacă să luați exemple, state care au orientare occidentală, cum este Belarus, sau cum era Ucraina, vorbesc de perioada respectivă. Cînd exxistă o necesitate de conlucrare între public și privat. Eu nu mă refer acum la caz concret, aici nu eu sunt cel care trebuie să dau un răspuns la această delegație, dar vă spun că practica există și eu cunosc asemenea practică, nemaivorbind deja de statele care au o economie liberală și state cu democrație destul de puternică.

Jurnalist, Doina Păvălache, reporter JurnalTV: Eu vă mulțumesc.

Jurnalist, Sergiu Gurdiș, Prime: Vreau să vă întreb: în ultima perioadă tot mai multe consilii locale din mai multe sate, au semnat declarații simbolice, spun ei, de unire cu România. Care este poziția PDM față de semnarea acestor declarații și în general poziția PDM față de unirea cu România?

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Eu pot să spun ceea ce toată lumea cunoaște. Anul 2018 este un an electoral și declarații de acest gen, care au pornit așa un val, deci, localitățile respective, declarațiile de acest gen probabil vor mai apărea. Situația este că pot apărea declarații de unire a unor localități cu alte state, nu numaidecît doar cu România. În contextul dat, eu pot să spun poziția PD, noi nu încercăm să luptăm cu partidele de extremă, ca să ne expunem referitor la poziția unuia sau poziția altuia, să intrăm în acest joc. Noi vrem să promovăm în continuare acel act de guvernare despre care am vorbit și anul 2018 va fi unul hotărîtor, am spus că poate va fi poate în premieră. Și noi vom demonstra că un partid care se află la guvernare, este în stare, în anul electoral, să pună în aplicare anumite politici șă să nu răspundă la anumite campanii, sau promovate anumite partide. Probabil că dacă nu ar exista asemenea evenimente, atunci unele partide pur și simplu ar dispărea, fiindcă este unica șansă de a se promova. În rest, noi suntem deschiși pentru libertatea expunerii atîta timp cît ea corespunde legislației sau, mai bine spus, nu vine în contradicție legislației în vigoare.

Jurnalist, Sergiu Gurdiș, Prime: Mulțumesc.

Jurnalist: Vroiam să vă întreb, pentru că este un an electoral, care este principalul adversar al PD?

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Nu avem adversari. Am spus-o de fiecare dată. Noi avem interesul de a facilita viața în Republica Moldova și de a asigura bunăstarea cetățeanului Republicii Moldova, care și va determina care sunt partidele cele care într-adevăr, vor un beneficiu pentru țara respectivă. Deci, este o competiție, dar nicicum nu sunt adversari.

Jurnalist: Și în viitoarele, imediat după alegerile parlamentare, PD-ul ar fi gata să facă o alianță cu PSRM-ul?

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Noi am spus de fiecare dată și deja cred că de vreo jumătate de an, suntem deschiși spre coaliție cu partidele care promovează aceleași concepte pe care le are PD. Partidul Democrat nu încearcă să schimbe vectorul european, sau alte criterii și, în contextul dat, noi suntem deschiși pentru cooperare cu orice partid care este de acord cu poziția noastră. În rest, cooperarea între partide, inclusiv cele de opoziție, deja în viitorul Parlament ele se preconizează doar în cadrul legislației care există.

Jurnalist: Apropo, astăzi are loc un flashmob în fața ANRE-lui, legat de tarife. Experții economici spuneau anterior că ar fi necesar ca gazul să se ieftinească în medie cu 30%. Și tot ei spuneau, că pentru că este un an electoral, mai cu seamă arătau cu degetul spre PD, care ar fi la guvernare, ar face în așa fel încît aceste tarife înalte să fie menținute, pentru ca mai apoi să le reducă și să-și asume PD-ul acest merit. Cum comentați acestor experți?

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Am auzit declarațiile de acest gen și am comentat aceste declarații acum vreo 2 săptămîni, dacă nu mă greșesc, fiindcă au fost întrebările respective. Vreau să abordez 2 aspecte ale acestei situații:
1. În primul rînd nu o să întîlniți o asemenea abordare într-o țară europeană, din simplul motiv că nu apare subiectul discuțiilor referitor la independența unei agenții care se ocupă de aceste probleme, iar orice întrebare referitor la tarifele care sunt fixate, țin de această agenție și nicidecum nu țin de întrebarea pe care mi-ați pus-o, dar, dat fiind că este vizat PD. Iată în contextul în care eu am spus că este o instituție independentă, mie mi-ar fi interesant în ce formulă PD și-ar fi putut asuma, ulterior, beneficiul în cadrul cînd tot ANRE și noi spunem că este independentă, vorbește despre acele tarife. Iar experții, mă rog, eu înțeleg foarte bine că se încearcă de a bate în PD, care este partidul de guvernămînt, dar pentru aceasta, sunt diferite formule, așa cum în fiecare societate. Este vorba de anumite reuniuni, este vorba de sesizarea acestei agenții, este vorba de negocieri, de prezentare a informației și atunci, să convingă iar ANRE să vină cu răspunsul. Este într-adevăr acesta veritabil, sau este o invenție?

Jurnalist: Eu știu că ați comentat anterior. Vam întrebat, pentru că astăzi, cei de la PAS fac un flashmob repetat în fața ANRE-ului și tot ieri, de fapt ieri Maia Sandu a depus un denunț la Procuratura Anticorupție, pric care cere ca responsabilii de la ANRE să fie trași la răspundere penală, pentru că nu ar fi ajustat la timp acele tarife, de asta.

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Iată aici, chiar procuratura trebuie să se expună referitor la cît este de corect denunțul depus, fiindcă eu nu vreau să comentez declarațiile, să spunem activitatea organelor de drept, iar liderul PAS, nu este altceva decît este în campania electorală, probabil că a reintrat și atunci toate declarațiile respective trebuiesc privite prin prisma anului 2018.

Jurnalist: Dacă îmi permiteți, ultima întrebare. De obicei, oaspeții la "casa nouă" sunt întimpinați de stăpîn. Unde este domnul Vlad Plahotniuc? Sau de ce nu a ieșit el în locul dvoastră aici, la tribună?

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Păi atunci care ar fi fost rolul purtătorului de cuvînt, dacă de fiecare dată iese preşedintele partidului. Deci, liderul partidului, dacă aţi observat, au fost momente care au fost declaraţii cruciale, să spunem aşa, care sunt principiale pentru activitatea partidului, şi atunci, dumnealui, îşi asumă această ieşire în faţa presei. Mai sunt şi vor fi anumite declaraţii care probabil vor fi făcute de preşedintele Parlamentului, de prim+ministru. Atunci cînd ţine de activitatea acestor structuri, ca să nu vin eu să încerc să interpretez activitatea lor.
În contextul în care, vam spus că astăzi a fost o tematică generalizată, o tematică privind bilanțurile făcute în 2017 de către Guvern și Parlament și ceea ce așteptăm de la anul 2018. Cred că eu nu-mi expun propria poziția, eu expun poziția oficială a PD.
De aceea și am venit eu în fața dvoastră, ca să vă comunic această informație.

Jurnalist: De ce întreb, fiindcă în ultimul timp nu-l prea vedem pe domnul Plahotniuc, doar la rarele conferințe care se organizau și cînd dumnealui ne-a onorat cu prezența și atunci nu răspundea la întrebări. De ce ocolește presa, camerele de luat vederi?

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Eu nu cred că este vorba de faptul că ocolește presa, fiindcă dacă ar fi fost inițiativa de a ocoli presa, de a avea o atitudine neamicală, să spunem așa, cred că nu ați fi fost invitați în această sala, nouă, sală frumoasă, care nu cred că mai există, sau are alt partid al Republicii Moldova. În contextul în care dumnealui este antrenat și în activitatea respectivă și este liderul celui mai mare partid de guvernare, este evident că are mai multe ocupații, dar vedem. Probil că veți avea posibilitatea să ascultați și discursul dumnealui.

Eu vă mulțumesc și vă doresc o zi bună!