Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Daniela Bodrug, vicepreședinte al Mișcării Populare Antimafie: Bună ziua. În legătură cu alegerile electorale locale pentru funcția de primar al municipiului Chișinău, noi, Partidul Mișcarea Populară Antimafie, venim astăzi cu un apel politic, adresat în primul rînd liderului PAS-Maia Sandu și celorlalte partide, declarate pro-europene și unioniste cu referire la acțiunile care trebuie, suntem constrînși să le întreprindem, în această campanie neașteptată. Așadar, apelul nostru este următorul:

„Pe 16 februarie curent, am aflat cu toții că alegerile anticipate în municipiul Chișinău, sunt inevitabile. Decizia lui Dorin Chirtoacă de ași da demisia, s-a produs în cel mai nepotrivit moment politic. A fost o acțiune făcută sub presiuni de șantaj, din partea lui Plahotniuc. A fost o mostră șocantă de egoizm personal și de cinism politic incredibil, pentru electoratul pro-european, care de mai mulți ani, investește speranțe într-o clasă politică din ce în ce mai coruptă și mai preocupată de propriile interese.
După alegerile prezidențiale, aventură politică inițiată de partidele de orientare pro-europeană, care s-a sfîrșit cu victoria socialistului Igor Dodon, există pericolul real, ca pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, forțele antieuropene și antiromînești să dețină controlul asupra capitalei. Municipiul Chișinău a fost din primele zile ale independenței noastre, un garant al democratizării și europenizării societății din Republica Moldova în întregime.
O eventuală victorie în alegerile locale din 20 mai a forțelor pro-ruse, revanșate și revizioniste, poate genera pentru Igor Dodon, o victorie absolută, cu posibilitatea constituirii unei majorități constituționale, socialiste, în legislativul ce se va forma, ca urmare a alegerilor parlamentare ordinare din toamna acestui an.
Consecințele unui asemenea deznodămînt, pot fi atît de grave pentru Republica Moldova și cetățenii ei, încît alegerile în municipiul Chișinău, nu lasă spațiu de manevră nici unui partid politic, pretins democratic sau pro-european. Nu lasă nici un cît de mic spațiu de manevră pentru politicianism, jocuri de imagine, populism, vînătoare de popularitate ieftină și rating electoral.
A trecut 1 lună, timp extrem de prețios pentru alegerile din acest an, iar toate acțiunile sau inacțiunile partidelor politice declarate pro-europene și liderii lor, stau sub semnul unei iresponsabilități politice, condamnabile sub toate aspectele.
Maia Sandu-este liderul politic care, în virtutea unor circumstanțe politice favorabile, are la moment cel mai mare sprijin electoral și nu poate, nu are voie să stea în expectativă atîta timp. Pentru ea, este o infracțiune morală, să nu acționeze prompt, hotărît și, cel mai important, în timp util. Este descalificant să creadă că ar avea datorii politice de achitat pentru voturi virtuale, primite în dar de la partenerul politic-Andrei Năstase. Singura datorie pe care o are de achitat Maia Sandu, este datoria fașă de electoratul de dreapta, pe seama căruia a devenit lider politic, într-o campanie electorală prezidențială, care le-a trebuit doar politicienilor, nu și cetățenilor. Singurii care au fost păgubiți din această aventură sunt sutele de mii de cetățeni, ce i-au dat un credit de încredere. Acești cetățeni nu pot fi lăsați pe mîna candidatului lui Plahotniuc, sau învinși de Dodon.
Pornind de la cele expuse, dar și de la faptul că Maia Sandu este la moment singurul candidat pro-european, cu capital electoral, deci, cu șanse să învingă candidatul PSRM și a lui Plahotniuc, Mișcarea Populară Antimafie, vine cu următorul apel politic:
1. Cerem Maiei Sandu să acționeze prompt, cît nu e prea tîrziu și să-și înainteze candidatura pentru funcția de primar al municipiului Chișinău;
2. Cerem PL și Platformei DA, să-și retragă candidații din cursa electorală, necondiționat și fără încercări de identificare a unor soluții negociate cu PAS;
3. Solicităm altor partide pro-europene și unioniste să nu-și propună candidați pentru funcția de primar al municipiului Chișinău;
4. Îi solicităm domnuli președinte Traian Băsescu, să sprijine candidatura Maiei Sandu,
5. Facen apel către membrii PD să renunțe la complicitatea lașă cu liderii lor de partid, să depășească starea lor de ostatici ai lui Vlad Plahotniuc, să nu participe în jocurile lui odioase și să nu sprijine candidatura acestuia pentru funcția de primar al municipiului Chișinău-Silvia Radu.
În concluzie, noi, Mișcarea Populară Antimafie, reiterăm, că Maia Sandu nu este liberă să facă ce vrea cu sprijinul popular acordat ei, de niște cetățeni antrenați de ea și de partenerii ei politici, într-o aventură electorală din care a avut de cîștigat vasalul lui Putin în Republica Moldova-Igor Dodon.
Iată de ce, noi considerăm că este justificat să-i cerem imperativ, să întoarcă măcar această datorie societății. Acești cetățeni, nu pot rămîne pe mîna candidatului lui Plahotniuc, pentru că, în mod sigur, vor fi învinși de un candidat a lui Dodon.”

Și pentru ca să fim înțeleși exact. Vreau să vă spun următorul lucru. Noi, PMA, nu avem simpatii politice față de Maia Sandu. Dumneaei a făcut multe greșeli pînă acum și continuă să le facă, însă avînd în vedere circumsanțele politice actuale, în legătură cu aceste alegeri neașteptate în municipiul Chișinău, suntem constrînși să facem acest apel, să o obligăm, să o forțăm, dacă vreți, să facă acest pas și să-și înainteze candidatura la funcția de primar, pentru că în caz contrat, capitala va fi ocupată, pentru prima dată în Republica Moldova, de socialiști. În condițiile actuale, în care nu mai există vre-un candidat care avea un capital politic, care ar putea să facă afront din punct de vedere al capitalului electoral dobîndit pînă acum, nu putem lăsa capitala, această luptă între Plahotniuc și Dodon. Nu putem lăsa șansa socialiștilor să fie învingători în Chișinău.
Tocmai de aceea, cerem și altor și celorlalte partide pro-europene, unioniste, cele care și-au propus candidatura să se retragă, cei care încă nu au făcut-o, să n-o facă. Și să nu caute negocieri cu PAs întru această decizie, ci s-o facă în interesul cetățenilor și locuitorilr capitalei, pentru că în acest caz, asta este singura soluție, pentru a învinge socialiștii, creditul de încredere al socității, în urma alegerilor prezidențiale, după cum vă spuneam, nu poate fi lăsat în voia sorții.
Încă un lucru vreau să vă zic, cu referire la toată vîlva asta, pe care o face societatea civilă, așa zisă mișcare civică europeană. Societatea civilă, întreprinde acțiuni subverdise și acționează în interesul lui Vlad Plahotniuc. Plahotniuc este interesat acuma ca să nu mai apară uin candidat pe dreapta, cu șanse de a-l învinge pe Dodon, pentru că candidatul lui Plahotniuc, este Silvia Radu, cu care lucrează deja de 1 lună de zile și o promovează ș.a.m.d.

Deci, din ziua în care Dorin Chirtoacă și-a dat demisia, fiecare zi este importantă deja. A trcut o lună de zile și din păcate, PAS, care este Partidul Acțiune și Solidaritate și care are o datorie morală față de electoratul care l-a susținut în alegerile prezidențiale, este în inacțiune.
Atît am vrut să vă zic.
Dacă sunt întrebări, vă rog!

Vă mulțumesc!