Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal din Moldova: Bună ziua. Mulțumim că ați dat curs invitației noastre.

"Fiecare popor și fiece epocă stă pe umerii vremurilor trecute", spunea Mihai Eminescu.
Iată de ce, la 27 martie 1918, Basarabia s-a unit cu țara-mamă-România, formată la 1859 de către Moldova și Muntenia, iar mai apoi, la 1 decembrie 1918, a aderat și Transilvania, care era sub ocupația austro-ungară.
Așa cum Sfatul Țării, în 1917, pentru a se rupe de Imperiul Țarist, deja mirosea și a bolșevic, a înțeles că trebuie format un stat. Și așa și au făcut, au format Republica Democratică Moldovenească. Nu doar pentru a ieși din componența Rusiei, dar și pentru a face Unirea. Și, în cîteva luni de zile, s-a unit Basarabia cu România, fiindcă Republica Democratică Moldovenească, a fost formată la sfîrșitului anului 1917 și, la 27 martie s-a unit cu România. Vedeți, doar în cîteva luni de zile. Așa și noi, cei care am dat start Mișcării de Eliberare Națională, formînd Frontul Popular din Moldova, am cerut, la început limbă, alfabet, ceea ce era cel mai important și apoi independență. Și după ce s-a votat în Piața Marii Adunări Naționale declarația de independență, Parlamentul nu a avut încotro și a votat Declarația de Independență, tot din acelaș motiv, fiindcă înțelegeau foarte bine că nu poți să te unești cu România, dacă faci parte din Uniunea Sovietică. Adică n-ai să unești, cum spunea (indescifrabil) sovietică cu România. Și s-a format Republica Moldova, pe baza Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești, creată de URSS, adică de ruși, la Moscova, în august 1940.
Dar vedeți că diferența dintre noi și cei care au înțeles că fiece epocă, sau fiecare popor stă pe unirea vremurilor trecute. Ne deosebim foarte mult, ei în cîteva luni au făcut Unirea, noi avem aproape 27 de ani de indepedență și stăm pe loc și făurim stat format de ruși, după ocupația, prima ocupație din 1812.
Poporul, națiunea, nu se fomrează din cîțiva politicieni ca: Voronin, Lupu, Dodon, Candu, Vlad Plahotniuc, dar în timp și spațiu, din acei care vorbesc aceeași limbă, au aceeași istorie și tradiții.
La noi ca la nimeni, invers. Unii politicieni se declară mari patrioți, urmași ai lui Ștefan cel Mare, dar fac politica țarului rus. Fie din epoca Rusiei Țariste, fie din epoca Rusiei bolșevice, fie din epoca democratică, condusă deja de jumătate de secol. Sau cît a furat poporul? Mulți ani de Vladimir Vladimirovici.
În zadar mai avem un trecut atît de glorios și frumos, cu rădăcini adînci, ca urmași ai daco-romanilor și noi, în loc să ne mîndrim, noi ținem tot cu ursul.
Dovadă sunt următoarele lucruri pe care deja le cunoașteți. Fracțiunea PL a înaintat un proiect ca anul 2018, să fie numit Anul Unirii. Nu că a fost respins, dar așa ca șmecherii, ca fraierii, nici nu a pus la vot domnul Candu, nici la birou, nici în ședința Parlamentului. Apoi, am mai înaintat încă un proiect, ca să fie convocată o ședință festivă-pe 27 martie, fiindcă Unirea aici s-a produs, a Basarabiei, nu la București. Nu București-ul a venit aici, la Chișinău, Chișinăul a mers la București. Iarăși, nu a pus la vot. Că regulamentul, că nu știu ce.
Am înaintat un alt proiect, de lege deja, ca pe 27 martie să votăm Declarația de Unire. Credeți-mă că nu suntem noi cei care nu cunoaștem realitatea. Știam că la fel, va fi aceași atitudine, din partea președintelui Parlamentului Andrian Candu, dar mă gîndeam, că poate insistînd la aceasta, poate vor accepta. Dacă nu să votezi declarația de unire, atunci măcar să accepte o ședință festivă. Nu ați văzut, și în ședința de plen, n-a fost pus votul.
Am înaintat un alt proiect de hotărîre, că dacă nu doresc ei, care sunt "stataliști", în ghilimele, că nu sunt stataliști. Statul înseamnă puterea și bunăstarea cetățenilor, dar nu a clasei politice, a guvernanților. Atunci să permită fracțiunii PL, să organizăm noi o ședință, pe 27 martie, dedicată Unirii-100 de ani, că e rușine să te mîndrești cu Eminescu, cu Ștefan cel Mare, să depui flori la bust, la monument. Dar, cînd vine ziua, gata, nu mai ești feciorul lui Ștefan cel Mare, nu mai este poetul iubit Mihai Eminescu, ci statul Republica Moldova-stat format de ruși.

Am aflat că Parlamentul României a făcut propunerea ca să fie ședința comună a Parlamentelor-a României și a Republicii Moldova, la Chișinău. Aici, cum am zis, s-a făcut Unirea. Au refuzat. Atunci, Parlamentul României a propus să venim noi București, aici să avem o ședință comună. Au refuzat. Nimic, absolut. Și cînd colo, președintele Parlamentului ne face propunerea: "Cîte 2 membri ai fracțiunii, în frunte cu mine, mergem la București să participăm la ședința festivă dedicată unirii Basarabiei cu România". Mîine, pe 27 martie.
Cum să numești toată această politică, această atitudine?
În calitate de ce se duce Candu la București? Mai înțeleg, dacă era președintele Parlamentului Estoniei, Lituaniei, Letoniei, mai înțeleg, e invitat, participă la sărbătoare, în care s-a format, s-au unit într-un singur stat românii, cum spuneam eu: sub o singură lege și cu un singur rege. Dar dacă tu aici nu dai voie măcar un cuvînt să se spună, să se organizeze ceva, atunci te duci. Ce să vorbească acolo, despre ce?
Iată, sincer să vă spun, nu înțeleg de ce a mers la acest compromis cu conducerea României și a invitat. Am înțeles că va merge domnul Candu, de la Guvern va merge domnul Leancă -"marele unionist" (indescifrabil), a făcut mai mult pentru unire. Apropo, cînd a semnat, trebuia să semnez cu președintele României, cu Băsescu, Acordul de sprijin în integrarea europeană a Republicii Moldova, domnul "unionist", a fost împotrivă ca să fie scris că acordul s-a perfectat, s-a înfăptuit, s-a pregătit și va fi semnat în limba română. A zis că în Constituție este scrisă limba moldovenească. Și eu atunci îmi amintesc că am zis: "Da eu nu zic să faci trimitere la constituție, pur și simplu scrim acordul e întocmit în limba română și nu scrie că e limba oficială a României, e limba oficială a Republicii Moldova".
Și atunci am fost nevoit să refuzăm la semnarea Acordului și am semnat doar o Declarație, doar cu România avem Declarația, restul cu toate statele acordul. Iată ce fel de unioniști avem noi, care astăzi înțeleg că poate-poate cumva va prinde și el un bostan, harbuz din carul care s-a pornit, sau valul în problema Unirii.
Noi, fracțiunea PL, am refuzat să delegăm 2 membri ai fracțiunii, pentru că, în primul rînd nu putem să mergem în unul care nu recunoaște Unirea din 27 martie 1918. Unirea pe care nu a anulat-o nimeni, actul e în vigoare și astăzi. Era corect ca noi să fim stăpînii acestei ședințe festive, ca la Chișinău, cum am spus, să se organizeze această ședință festivă, fiindcă moldovenii din Moldova de Jos, așa, Basarabia, cum ne-a dat rușii în 1812, cînd au ocupat ca să deosebească de moldovenii de dincolo de Prut, ne-au numit basarabeni. Iarăși, nu e acelaș popor, nu au aceeași limbă, sunt diferiți, numai că nu știu de ce ne-au dăruit și limba basarabeană. Basarabeni suntem, dar limbă basarabeană nu-i. Precum și PMR este Republică Transnistreană Moldovenească, dar popor transnistrean nu există. Tot moldovenesc, îmi pare, că acolo îl consideră ei.

Considerăm toată acțiunea acestui partid de guvernămînt, că de fapt noi am anunțat că în conferința de presă, Unirea și PD, mai corect este Unirea și conducerea PD, în fruntea căruia se află Vlad Plahotniuc. Nu au nimic comun cu trecutul, prezentul și viitorul nostru. Pe ei nu-i interesează cetățenii. Un viitor nu poate fi construit fără trecut și prezentul la fel. Pe ei îi interesează doar puterea și banul Și în toți acești ani, din păcate, după primul Parlament, începînd cu "94", eu, cu ochii mei am vazut și cu urechile mele am auzit "dragostea" acestora, politicieni, care au guvernat Republica Moldova. Nimic nu au făcut în toți acești ani de zile, ca cetățenii să-și cunoască istoria, să cunoască cine suntem, de unde venim și unde trebuie să fim, ba din contra, au vorbit tot timpul ceea ce le-a băgat în cap și le comandă și astăzi Federația Rusă. Popor moldovenesc, națiune moldovenească, limbă moldovenească. Este o mare rușine, la 100 ani, nu vorbesc că era bine să fie votat prin Declarația de Unire, dar măcar o ședință festivă. Asta doar e istorie, e isorie. Cum să fugi de această istorie? Asta cum ai fugi de părinți, de bunei, de străbuneii tăi, asta este isorie.
Iată că avem astfel de concept și, din păcate, cetățenii care au fost bătuți cu picătura, în toți acești aproape 200 de ani de ocupație, îi aleg pe acești oameni și vor să fie fericiți, vor să trăiască în bunăstare, liniște și siguranță.
Cum? Nici un copil nu a fost, nu este și nu va fi fericit dacă nu-și recunoaște mama, dacă îi este indiferent cine a fost mama lui, tata lui, bunelul lui, străbunelul lui. Iată de aceea și suntem un stat capturat, cu regim hibrid, sau dictatură, cu cetățeni săraci, cu oligarhi, cu mafie, corupție, cu "patrioți" de ăștia, care spun că: "наша Молдавия это Стефан Великий-наш государь", de parcă vorbesc de țarul Nicolai. Și noi mergem după ei, stimați cetățeni. Nu are. Viitor Republica Moldova poate să aibă. Mai sunt state și mai sărace decît noi. Dar dumneavoastră nu o să aveți viitor bun, prosper, pace și liniște decît în cadrul României.
Iată de ce PL promovează Unirea. Nu pentru noi. Noi din contra suntem în pierdere: și la voturi și numiți cum le vine la gură. Pentru dumneavoastră, stimați cetățeni, vrem în sfîrșit să revină pe acest pămînt dreptatea și bunăstarea.
Și, după cum spunea, cu asta o să închei, iarăși marele poet și marele unionist Mihai Eminescu: "Patriotismul nu este numai iubirea pămîntului în care te-ai născut, ci, mai ales iubirea trecutului, fără de care nu există iubire de țară".
Vedeți? Iată ce înseamnă iubirea de țară. Să iubești acest pămînt, este puțin. Trecutul poate asigura un viitor. În cazul în care îl negi, nu-i nici prezent nici viitor.
Condamnăm acțiunile partidului de guvernămînt-PD, față de istoria noastră, de identitatea noastră, de limba noastră, pe care o mai consideră limbă moldovenească. Că lui Marian Lupu tare îi place să spună permanent limbă moldovenească. Și declarația, după ce am ieșit noi din sala de ședință, că: "Adio Unire, nu va fi niciodată".
Unirea va fi, așa cum în 1988-1989, nimeni nu credea, că Frontul Popular va aduce, va readuce pe acest pămînt limba, alfabetul, tricolorul, independența. Nimeni nu credea că va muri Uniunea Sovietică-cel mai mare și mai strașnic imperiu din istoria omenirii. Și s-a dus imperiul și noi am început să răsuflăm mai liber și am făcut pași concreți spre țara noastă, dar, după cum vedeți, ori nomenclatura comunistă, pro-rusă, crescută de regimul sovietic, ori a apărut o clasă nouă-oligarhii. Și aceia cu interesul la bani și la putere și aceștia.
Dar, cum am spus, nimic nu-i veșnic și Unirea se va produce.
Mie mi-ar fi rușine să merg, după tot ceea ce face aici Andrian Candu, ce politică promovează, cum a respins tot absolut ce ține de 100 de ani de la Unire și să merg acum la București și să vorbesc în fața deputaților României, despre Unirea din 1918, pe care au înfăptuit-o înaintașii noștri.
Eu mi-aș pune o, cum se cheamă la musulmani, care se pune cap...

Corina Fusu: Paranja.

Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal din Moldova: O paranja. Și m-aș ascunde să treacă 27 martie și pe urmă, ca un iepuraș, încetișor, aș ieși undeva, așa, de la început să nu observe nimeni, pînă o să apar printre oameni. Dar nu să mă duc la București și să vorbesc despre Unirea Basarabiei cu România, la 27 martie 1918.
Mulțumesc. Corina? Doamna Fusu?

Corina Fusu: Mulțumim, domnule președinte. De-a lungul anilor, ne-am pus mai multe întrebări, atît noi, cît și cetățenii: de ce nu trăim mai bine, de ce nu avem demnitate și conștiință națională, de ce nu respectăm valorile europene, iar răspunsul la toate aceste dureroase întrebări, nu poate fi decît unul. Pentru că toate Guvernele, de la independență încoace, au fost unele de sorginte fariseică. Adică au fost unele extrem de păguboase, pentru că și-au mințit cetățenii care i-au ales, au folosit cetățenii în interesul partidului propriu și i-au derutat, i-au manipulat. Așadar, am avut nițte guvernări lașe. Acest comportament care este condamnabil din toate punctele de vedere, a adus la faptul că avem astăzi prezentă în societate o mentalitate, care tot este una duplicitară, care vine și de la felul de a conduce a tuturor Guvernelor, președinților, prim-mininiștrilor, pe care i-am avut pînă acum. Mereu au fost între vest și est, mereu au fost între Moscova și Bruxelles, mereu au fost între Moscova și București. Așadar, au dus în eroare nu doar propriii cetățeni, care văzînd că nu au ieșire din situație, au plecat din țară. Fie în țările din vest, fie în țările din est, adică în Federația Rusă, dar au reușit să-i dezamăgească extrem de mult și pe partenerii noștri din Uniunea Europeană, care de asemenea, ne spun la întîlnirile pe care le avem, că nu mai înțeleg ce se întîmplă în Republica Moldova. Că pur și simplu au obosit de această mișcare browniană, care duce ba spre Moscova, ba spre Bruxelles. Se anunță că se doresc reforme, reforme nu se fac, pentru că reformele neapărat aduc un rezultat.

Cetățeanul simte că trăiește mai bine, că este mai mulțumit și nu dorește să-și părăsească palma de pămînt unde s-a născut, unde are rude și unde s-ar simți completamente confortabil, dacă acest mediu social și economic, ar fi putut fi creat de către cei pe care i-au ales, cei care conduc, cei care fac strategii ș.a.m.d.
Așadar, cetățenii, deși s-au aflat mereu în această situație de manipulare totală, atît din partea Federației Ruse, prin intermediul audiovizualului rusesc, cît și din partea conducătorilor, partidelor care se află la conducere, astăzi, în mod special, din partea PD. Urmăriți vă rog cele 5 posturi de televiziune care aparțin lui Vlad Plahotniuc și vedeți care sunt instrumentele extrem...

Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal din Moldova: Și a lui Dodon televiziunile.

Corina Fusu: Și a lui Dodon, dar domnul Plahotniuc, din cîte vedem și simțim, are mai multe posturi de televiziune.

Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal din Moldova: Cam la egal deja.

Corina Fusu: Așadar, împreună cu Federația Rusă, Dodon și Plahotniuc, noi trăim într-un mediu extrem de poluat, din punct de vedere informațional și, cu toate acestea, pentru că cetățenii noștri au acces la libera circulație, cetățenii noștri au acces și la internet și se pot informa din mai multe surse de informare, dar cea mai importantă sursă este ceea ce vezi la fața locului. Cetățenii au înțeles ce înseamnă norme europene, ce înseamnă standart european și oamenii care au rămas chiar aici, puțini deja, din cei activi, din punct de vedere civic și ei au înțeles și toată luna premergătoare lunii martie, ne-au demonstrat că au știut să ia decizia corectă, prin intermediul aleșilor locali și primarilor pe care ia-u ales. Și iată că noi, PL, ieri și în zilele premergătoare, am simțit că avem rezultate vizibile, prin promovarea Unirii cu țara-mam, cu România, pentru că decizii s-au luat la nivel local și ceea ce s-a întîmplat ieri în Piața Marii Adunări Naționale, a demonstrat faptul că oamenii au spus: " Dacă voi nu știți care este calea corectă, calea simplă și calea adevărată, calea istorică, calea pentru bunăstare, atunci o să vă spunem noi, prin declarațiile de unire, asumate de către aleșii locali".
Nu doar aleșii locali din Republica Moldova, chiar și primarii, aleșii locali din România, au semnat un șir de Declarații de Unire.

Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal din Moldova: Și diaspora și colectivele.

Corina Fusu: Și colective și Universitatea Tehnică și mai multe teatre și mai multe spitale. Aceștia sunt cetățenii simpli, asdta nu este o glumă, deși, toate aceste declarații se numesc unele simbolice, iar simbolul înseamnă ceea ce omul simte, ceea ce omul crede cu adevărat.

Asta este extrem de important și chiar ne bucurăm că ieri, în Piața marii Adunări Naționale, structurile noastre din teritoriu, au fost toate prezente și ne bucurăm de faptul că am știut să redăm această notă de bucurie și de mîndrie, pentru că facem parte din națiunea românească-o națiune puternică, o națiune frumoasă, o națiune de viitor în UE.
Iată ce propune PL și a propus mereu, de cînd suntem și premergătorii noștri au propus acelaș lucru, ca unică soluție de a trăi civilizat și în demnitate, este să ne unim, să ne întoarcem la "mama noastră".

Cu părere de rău și vrem să atragem atenția asupra acestui lucru, astăzi, la conducere, la guvernare, de asemenea se află profitori, care încearcă să profite de fiecare dată de lucruri adevărate, de lucruri pe care cetățenii au început să le înțeleagă și le acceptă. Așadar, PD-astăzi unic și atotputernic în Republica Moldova, împreună cu PSRM, cu care guvernează împreună, deși spun că PSRM și Dodon se află în opoziție. Nu este adevărat. Ei conduc împreună, merg pe 2 fronturi și, mai mult decît atît, se ajunge la tot fariseismul despre care am vorbit de la bun început, pentru că noi suntem un stat fariseic. Republica Moldova este un stat fariseic. Iată de ce se întîmplă toate nenorocirile. PD, care de fapt este de sorginte, de platformă, de ideologie, unul de centru-stînga, se declară, mai nou, că este un partid de dreapta, un partid pro-european și, mai nou, este și un partid unionist, prin domnul Iurie Leancă, care a fost chemat în Parlament de către PSRM, să i se declare moțiune de cenzură, sau moțiune simplu, pe faptul că trădează statul și merge pe filiera unionistă.

Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal din Moldova: O să meargă pînă o să se împiedice în miliard.

Corina Fusu: Așadar, oamenii trebuie să distingă ceea ce este fariseic, ceea ce este minciunos, ceea ce este de fațadă și să meargă cu oamenii, cu partidele, care întotdeauna și-au manifestat un comportament și acțiuni consecvente, în cazul dat, pe drumul unionismului, pe drumul de Unire cu țara noastră, România.

Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal din Moldova: Mulțumesc. Domnul Ion Apostol?

Ion Apostol: În acelaș context, aș dori să specific că Partidul Comunist, oricum nu la-i numi, oricum nu l-ai vopsi, tot comunist rămîne. Oricum nu l-am numi, sau Partid Socialist, sau Partid Comunist, sau, mai nou, Partid Democrat, sunt nepoții lui Vladimir Lenin. De aceea nu ne miră acest comportament al lor. Altceva este că noi suntem nevoiți și suntem obligați să arătăm fața lor adevărată, a acestor profitori, care, atunci cînd merg la Bruxelles spun că sunt europeni, cînd merg la București spun că sunt români, cînd se întorc la Chișinău spun că sunt moldoveni, iar la Moscova declară că sunt ruși. Care este scopul? Scopul este manipularea populației din Republica Moldova, în scopul îmbogățirii pe seama lor. Centenarul Unirii, trebuie să fie marcat de lupta pentru Unirea românilor din Republica Moldova cu România, dar și de recuperare a miliardului și de pedepsire a vinovaților, care au contribuit la această hoție a secolului. De aceea, misiunea noastră, a PL este să spunem adevărul, astfel încît ca acești profitori, să-și găsească locul care li se cuvine, acolo la lada de gunoi a istoriei.

Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal din Moldova: Așa cum au îngropat miliardul, așa vor să îngroape și Unirea. Vedeți ce specialiști avem noi? Spun că moldovenii nu se orientează în viață. Întrebări, vă rugăm!

Jurnalist: Ce faceți pe 27 martie?

Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal din Moldova: Mulțumim de această întrebare. Pe 27 avem programate următoarele acțiuni: de dimineață vom merge la slujba de pomenire a celor care ne-au votat Actul Unirii la Mitropolia Basarabiei, la ora 10, la ora 12 vom depune flori la mormintele membrilor Sfatului Țării. Sperăm să nu ne aresteze, ca în 2007, cum ne-a arestat atunci, cînd ne-au ținut vreo 5 ore numai pentru faptul că aveam niște flori în mîini, mergînd pe trotuar și nu pe stradă. Vom repartiza ziarul "Unirea", unde este..nu-i o foaie volantă, că nu-i înregistrată, dar e în forma unui ziar, deci și Actul Unirii din 1918, unde este și Declarația de Unire a PL, votată de membrii Consiliului Republican.

Eu cred că voi participa la ședința convocată de Academia de Științe, împreună cu invitați din România, academicieni la Academia Română-ședință dedicată Unirii Basarabiei cu România, la 27 martie 1918. Iată cam acesta este programul pe ziua de mîine. Păcat că nu ne-a permis să organizăm o ședință dedicată Unirii, în ședința de plen a Parlamentului, mîine. Pot să vă spun care a fost proiectul nostru-proiectul nostru a fost să aducem în Parlament 101 de deputați, cu liceeni avînd 18 ani, unde să se discute Actul Unirii și să se încheie cu un vot, ca să vadă puterea de azi, că ei au rămas cu mult în urma generației tinere, inclusiv și cetățenilor care pledează pentru Unire.

Dacă luăm numărul cetățenilor participanți ieri în Piață, păi erau mult mai mulți decît voturile primite de PD, care astăzi insistă la o politică statalistă, moldovenească. Încearcă ei poate undeva să spună, poate le-au spus și la București, că ce să facem, că avem anul ăsta alegeri parlamentare și vedeți că Dodon îi crește. Dodon îi crește că așa vrea Plahotniuc. El l-a făcut președinte, el îl crește, el o să-l coboare, el i-a dat libertate, el o să-l închidă. Aicea totul este în mîinile lui. Așa că acestea nu pot fi argumente de a se îndreptăți că iată motivul, de ce noi nu am organizat măcar o ședință festivă, dedicată Uniririi Basarabiei cu România. Alte întrebări?

Jurnalist: (Indescifrabil)

Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal din Moldova: V-am spus, la Academia de Științe deja este programată o ședință, unde sunt invitat eu și cu Mihai Moldovanu. Am încercat să avem această ședință în sala unde Sfatul Țării a votat Unirea în 1918, astăzi Academia de Arte, dar doamna rector a zis că au și ei proiectate acțiuni, e ocupat. Noi am vrut ori sala unde s-a votat Unirea, ori sala Parlamentului, fiindcă simbolic, să te duci în altă sală, atunci știți cum e, cum te-ai duce la un iaz să vînezi iepuri, pe cînd acolo trebuie să prinzi pește. Cam așa ar fi.
Alte întrebări?

Jurnalist: Dar cînd ar urma să reveniți în Parlament, pentru că joi, cînd ați părăsit sala, ați spus că vă veți întoarce doar atunci cînd se va produce Unirea? Vați răzgîndit între timp?

Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal din Moldova: Eu cred că dumneavoastră ați înțeles, că Unirea s-a produs ieri. S-a votat ieri. Eu știam că duminică se va vota Unirea, de aceea și am spus cuvintele acestea. Și vreau să vă amintesc că și Legea cu privire la constituționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, adică revinem la alfabetul latin și la limba romînă ca limbă oficială, s-a votat datorită Pieței, sau bine zis Adunării Naționale din 1989 și independența, declarația de indepedență a fost votată la început în Piața Marii Adunări Naționale, apoi în Parlament. Așa că eu doar cunosc toate aceste subtilități, fiindcă nu sunt doar un martor viu, dar sunt și un participant al acestor acțiuni. Și nu credeți că aici ar fi straniu să zici că vom veni, după ce se va vota Unirea, dacă se votează Unirea nu mai ai ce căuta acolo, gata, Parlamentul ăsta nu mai există.
Dar ei n-au prins. Au prins iepuri. Ați văzut ce declarații au început să facă ieri, fiindcă trebuie să pui puțin capul în mișcare, atunci cînd Ghimpu spune ceva.

Jurnalist: Ați spus că astfel vreți să condamnați acțiunile PD-ului față de istorie, limbă. Totuși, Vlad Plahotniuc anterior, prin purtătorul său de cuvînt, a declarat că vorbește limba română.

Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal din Moldova: Eu vreau să vă spun că a fost o perioadă cînd Rusia, Kremlinul, era împotrivă ca noi să spunem că vorbim limba română - e moldovenească. Acuma nu. Kremlinul nu este împotrivă ca să spunem că noi vorbim limba română. Și de aceea spun și ei. Dovadă nu sunt doar declarațiile, dar și faptele. Ați observat cum a vrut să ne impună nouă modificarea Constituției cu așa-zisa "integrare europeană" și am zis: hop, bine, votăm modificarea art.13, unde introducem sintagma limba română, în loc de sintagma limbă moldovenească și apoi votăm ideea voastră. Și s-au oprit, fiindcă știu că nu o să voteze. Dar fără noi nu pot modifica Constituția.
Eu atîtea declarații am auzit de astea, de felul ăsta. Și în anii ceea că dacă vor, ei pentru limbă...
Îmi amintesc cînd, vă spun și numele. M-a sunat de la președintele executivului, cum acum e Primăria în Chișinău, domnul Vladimir Doblev.
Mă sună și zice: "Mihai, domnul Snegur vrea să vină la un miting, la voi, la teatru de vară". Spun: "Dar cu ce ocazie"?
"Păi nu știu", zice. "Eu doar nu-l pot întreba, că el e mai "mare" decît mine". Era președintele prezidiumului Sovietului Suprem de atunci. Zic: "Poftim". Și a venit și a spus că el susține ca limba noastră să devină limbă de stat. Și toată lumea s-a bucurat, a spus: "Bravo! Mircea Snegur e cu noi! Mircea Snegur și cu drug, spre victorie ne duc!"
Țin minte, da?
Și cineva îl întreabă: "Domnule președinte, dar cum se numește limba asta a noastră, care o să fie limbă de stat?" Și Mircea Snegur a răspuns că o să se sfătuie cu Academia. Și s-a sfătuit vreo 5-7 ani. Așa că eu prin atîtea am trect și atîtea cunosc subtilități. Vreau să spun cum a fost înlăturat imnul "Deșteaptă-te române". Dar ce noi, moldovenii dormim? Tot în fiecare dimineață: "Deșteaptă-te române". Multe lucruri sunt. Așa că nu, de declarații și lumea e sătulă. Reforme, reforme, curs european, integrare europeană.

Și noi am făcut o greșeală, în numele acestui curs european, am rămas la guvernare cu PD-Plahotniuc și cu 14 comuniști, crezînd că măcar dacă nu ne vom mișca înainte, măcar să nu ne întoarcem înapoi, fiindcă întoarcerea înapoi, înseamnă o guvernare pro-rusă. Și atunci zboară și Acordul de Asociere și libera circulație. Măcar asta să păstrăm. Și cînd colo, ce s-a întîmplat? Ne-am îndepărtat mai departe de Europa. Suntem izolați azi de Uniunea Europeană. Nu avem sprijin, nici politic și nici financiar, dar am pus partidul la bătaie. Vedeți, care este situația. Așa că fapte trebuie. Iată așa cum noi, PL ne-am asumat într-o perioadă foarte grea pentru noi, pentru partid, cînd toată lumea striga: "Jos Plahotniuc!" , "Alegeri Anticipate!" Și noi, ca să nu admitem venirea la putere a partidelor pro-ruse, ne-am pus lațul. Și alții, care vroiau să ajungă numaidecît în Parlament, să-l biruie, să-l bată pe Plahotniuc. Aici era lupta între 2 oligarhi. Ne-au strîns lațul. Iată care este problema. Și au pus batista pe țambal. Vă amintiți? Așa a fost?

Ion Apostol: Da.

Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal din Moldova: Alte întrebări? Așadar, dragii noștri cetățeni: Trăiască Unirea! Nu e bine cînd ți-e frică de fratele tău, de mama ta, de tatăl tău. Nu e bine cînd uiți părinții tăi, buneii tăi. Nimeni niciodată nu a trăit în afara neamului său, fie neam de familie, sau a neamului de sînge. Locul nostru este acolo unde sunt frații noștri. Și că se numește România, nu noi am dat această denumire, înaintașii noștri, tot moldovenii noștri, de dincolo de Prut. Haideți să ne unim, pentru a trăi în pace, bunăstare, siguranță, fără sărăcie, fără mafie, fără corupție și fără oligarhi, într-un stat unde cetățeanul și legea sunt prioritate a celor care conduc acest stat. Mulțumim și o zi bună!