Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarații de presă susținute de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, la finalul vizitei la Salonul Internațional de Automobile București „SIAB 2018”

Jurnalist: Domnule Președinte, cum a fost vizita?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Am fost împreună și ați văzut. Sunt mulțumit că Salonul Auto a revenit în București după, cred, 11 ani de pauză și cred că este un lucru important. Am spus-o și în timpul vizitei, pentru România zona automotive a devenit foarte, foarte importantă. Sunt mii și mii de locuri de muncă în zona automotive deja. Sectorul automotive produce în jur de 25% din exportul României. Tendința, în creștere, și acest lucru este foarte important. Am văzut foarte multe mașini frumoase și am înțeles că românii își doresc mașini. Cred că și românii, și eu ne dorim să avem și drumurile aferente, fiindcă aici lucrurile se mișcă foarte, foarte slab, și recunosc că este o supărare de-a mea că în domeniul infrastructurii de transport în ultima vreme n-am văzut nicio mișcare, nicio r ealizare. E clar că aici avem încă foarte mult de lucru.

Pe de altă parte, avem și vești pozitive. Am auzit de la un dealer că România este una din țările care încurajează cel mai mult mașinile electrice sau hibrid, ceea ce iarăși este o performanță. Deci, noi suntem în continuare într-o zonă unde, pe de-o parte, avem nerealizări și ne supărăm. Pe de altă parte, România performează excelent în domeniul automotive.

Jurnalist: Nu vă întrebăm de marcă, pentru că nu ar fi corect, domnule Președinte, dar măcar ce model v-a plăcut? V-ați urcat într-un hibrid, și într-o mașină de lux, și v-ați uitat la cele sport.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Foarte multe mașini frumoase. Acum, eu nu am venit să fac reclamă la un anumit producător și atunci nu o să vă răspund foarte detaliat.

Jurnalist: Ce părere aveți despre numirea domnului Mișa la șefia ANAF?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Am rămas puțin nedumerit când am aflat, dar, în rest, sper să își facă treaba.

Jurnalist: Domnule Președinte, ați venit astăzi la Salonul Auto, dar ați lipsit ieri din Parlament, de la acea ședință solemnă. De ce nu ați venit?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Ziua de ieri, într-adevăr, a fost una foarte importantă și evenimentul în sine, ziua de 27 martie, este una de importanță foarte mare, lucru pe care l-am subliniat în mesajul meu către națiune, și este un punct foarte luminos în istoria noastră. Pe de altă parte, cred că este important să cunoaștem istoria, dar să vedem și prezentul. Și dacă vorbim despre Republica Moldova, cred că este datoria României să sprijine real Republica Moldova și pe moldoveni. Și aici personal pot să vă spun că mă implic în foarte multe teme. Moldova este tema de discuție în toate întâlnirile pe care le am. Indiferent dacă vorbim de Europa sau de Statele Unite, sau de oriunde am mers, am avut o temă specială, Moldova, fiindcă mă interesează, mă preocupă. Și cred că acest lucru putem să îl constatăm la mulți r omâni și chiar la unii politicieni români.

Este, pe de altă parte, bine să ne punem întrebarea cum putem real, astăzi, să ajutăm Moldova și cred că putem prin măsuri economice, putem prin ajutor, cum, de exemplu, am avut ajutorul financiar pentru Moldova. Este extrem de important să îi sprijinim, să îi ajutăm în parcursul lor european. Și cred că aici deja avem un punct unde abordările politice sunt ușor diferite de la politician la politician. Eu sunt de părere că trebuie să îi ajutăm, să fim alături de ei pe parcursul lor european și să facem lucruri concrete, care ajung la cetățeanul moldovean, și cred că este mai puțin important să avem discursuri bombastice într-un ton populist, electoralist, fiindcă acelea nu-i ajută nici pe ei, nici pe noi.

Jurnalist: Cum priviți cifrele din execuția bugetară? Avem încasări mici și cheltuieli foarte mari, și multe ordonanțe de modificare pe teme fiscale.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, am aceste date. Pe de altă parte, cred că este corect să așteptăm finalul primului trimestru și, dacă este cazul, la momentul respectiv, mă voi referi la aceste chestiuni. Însă este clar că, în situația în care au crescut salarii și nu s-a pus un accent deosebit pe încasare, poate să apară această problemă. Eu sper să se înțeleagă la nivel de guvern că această chestiune trebuie redresată și trebuie să revenim la o execuție bugetară sustenabilă.

Jurnalist: Va putea domnul Mișa să rezolve această problemă a colectării? A fost ministru al Finanțelor.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Asta, probabil, vom vedea împreună într-un timp relativ scurt.

Jurnalist: În ultimele zile, Volkswagen a lansat în China ultima variantă de Touareg, pe care l-ați văzut și la târg. În baza relațiilor bune pe care le aveți cu Germania, în ultima perioadă ați încercat să convingeți vreun constructor german să vină și în România pentru a face o fabrică de asamblare?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Asta am spus chiar de la început, noi avem foarte multă industrie de tip automotive, asta nu înseamnă neapărat că producem mașini întregi, ci avem producție pe ansamble, pe subansamble, și acest lucru este foarte important. Pe de altă parte, avem în România două mărci – Dacia și Ford – care se produc cu mare succes aici și România este, prin acești producători, în primii zece producători de mașini. Este un loc care este onorant pentru România. Sigur, se poate face mai mult, dar lucrurile se mișcă, și nu se mișcă de ieri, de alaltăieri, ci începând aproximativ din 2002, 2003, foarte mulți producători de automotive au venit în România și vin în continuare. Sectorul a crescut enorm.

Jurnalist: Legile justiției au trecut din nou de Parlament, după deciziile Curții Constituționale. Aveți niște solicitări de la asociații de magistrați să sesizați Comisia de la Veneția sau să retrimiteți legile pentru examinare fie la Curtea Constituțională, fie în Parlament.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu o să vă spun acum, în salonul auto, ce o să fac cu legile justiției, dar am luat act de aceste lucruri, însă pot să-i asigur pe toți cei care mi-au scris că mă bucur că mi-au scris, dar că sunt conștient de pârghiile constituționale pe care le am. Trebuie să vă spun foarte clar, legile justiției încă nu au ajuns la mine, asta însemnând că nu au ajuns instituțional la Președinte. În momentul în care vor ajunge la mine, fiindcă toate legile până la urmă ajung la mine, o să fac o declarație pe această temă - cum văd calitatea legilor, ce pași îmi imaginez eu că trebuie făcuți - fiindcă până la urmă cred că trebuie să pornim de la premisa dacă tot am umblat atât de mult la aceste legi și dacă Parlamentul cu demersurile pe aceste legi ale justiției a creat cel mai mare scand al public pe care l-a creat Parlamentul României vreodată, măcar acum pe final să facem în așa fel încât aceste legi să le aducem într-o formă care este bună pentru România. Ar fi păcat după atâtea discuții, după atâta scandal, să avem niște legi proaste. Eu prefer să căutăm metode ca, în final, cu tot parcursul care a fost foarte discutabil, să avem totuși niște legi cu care putem să mergem înainte.

Jurnalist: Spuneați că, după Paște, veți anunța și veți lua o decizie referitoare la șefa DNA. Vă pot întreba dacă ați avut o discuție sau dacă intenționați să aveți o discuție cu șefa DNA referitor la acest subiect?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu, nu am avut o discuție. Nici nu cred că este neapărat nevoie să am o discuție personală pe această chestiune, fiindcă solicitarea de revocare a fost făcută de ministrul Justiției, iar documentele sunt anexate la cererea de revocare, la avizul CSM, și cred că trebuie să lucrăm, de data aceasta, pe baza documentelor care ne sunt puse la dispoziție. Și aici, au ajuns instituțional, la mine, toate documentele.

Jurnalist: Coaliția de guvernare a anunțat că va organiza referendumul pentru definiția familiei în luna mai. Cum vi se pare această inițiativă?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Luna mai este o lună frumoasă. Nu știu dacă și pentru referendum.

Jurnalist: E prea devreme? E prea târziu?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Deocamdată aștept să văd cum evoluează discuția.

Jurnalist: Dar dumneavoastră credeți că ar trebui referendumul făcut cât mai repede? În următoarea perioadă?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu, nu cred că este niciun fel de grabă aici.

Jurnalist: O întrebare legată de listele acelea de la Bruxelles, pentru că și dumneavoastră ați spus că ați avut acea discuție cu Președintele Jean Claude-Juncker...

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Adevărat.

Jurnalist: ... Și dumneavoastră apăreați pe listă. Ați mai primit ceva informații legat de ceea ce s-a întâmplat acolo?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu, deocamdată nu cunosc că s-ar fi primit un răspuns, dar nu sunt absolut deloc îngrijorat, cum am mai spus. Cu siguranță, Comisia va elabora un răspuns lămuritor, nu cred că are cineva interes să rămână așa nelămuriri în spațiul public.

Jurnalist: Dumneavoastră v-ați lămurit de ce acea sesizare în care erați dumneavoastră implicat a ajuns la ANI în ziua în care v-ați înscris în PNL, deși cei de la ANI corespondaseră deja din 2010, v-ați lămurit de ce s-a întârziat atât?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu m-am exprimat în repetate rânduri despre calitatea muncii de la ANI, despre aceste așa-numite coincidențe. Dar, între timp, am ajuns Președinte și se așteaptă de la mine să fiu un pic deasupra acestor chestiuni și nu vreau să le reiau aici dar, dacă sunteți chiar interesată, puteți să căutați înregistrările cu afirmațiile mele din anii trecuți și o să vă lămuriți foarte repede.

Jurnalist: Acum sunt speculații că actualul ambasador George Maior, pe atunci șef SRI, a ținut acele notificări și că a făcut un joc politic, de aceea vă întrebam.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu am cunoștință despre așa ceva, dar pot să vă spun în același timp că nu am discutat niciodată cu domnul Maior aceste chestiuni. Nici nu cred că este interesant acum să discut eu cu domnul Maior, discutăm chestiuni de parteneriat româno-american, dezvoltarea lui, partea economică.

Vă mulțumesc! Mi-a făcut mare plăcere să vă revăd!