Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Traian Băsescu: Bună ziua, bine vam găsit. Sunt aici, împreună cu Eugen Tomac, cu domnul Șalaru, să anunțăm oficial candidatul Partidului Unității Naționale pentru alegerile locale pentru funcția de primar. De bună seamă știți deja, dar o facem oficial astăzi. Domnul Sergiu Burlacu, va fi candidatul nostru în această competiție. Sigur, suntem un partid foarte tînăr, abia înființat. Încă nu avem structurile vechilor partide, dar avem entuziasmul unionistului, care trebuie să fie un element de mobilizare în campania noastră.
Sergiu Burlacu este un candidat tînăr, un candidat care n-a fost implicat în jocurile politice nici de la Chișinău, nici de la Bălți. Un om care la 27 de ani, a reușit, pe cont propriu, în sectorul privat și un om care poate garanta o guvernare curată a Bălți-ului. Este, după părerea mea și semnalul schimbării. După cum ați văzut, la Chișinău avem de asemeni, un candidat foarte tînăr-pe Constantin Codreanu. Aici avem un candidat foarte tînăr, de asemenea, pe Sergiu Burlacu și am vrea să fie și semnalul că a venit timpul unei alte generații în politică și de ce nu-a generației unioniștilor. Poate nu place la toată lumea, dar curentul favorabil unirii a pornit și eu sunt convins că va fi cel care va da soluția pentru Republica Moldova, atît soluția legată de securitatea populației din Republica Moldova, de securitatea românilor din Republica Moldova, cît și perspectiva unui trai mai bun. Nu spune nimeni prosperitate, dar trai mai bun, categoric da, prin unire.
Eu aș face observație aici, la Bălți. Dincolo de minciuna acelor care îi amăgesc pe cetățenii Republicii Moldova că va fi cîndva o Uniune Europeană în care să fie și Republica Moldova. Este o minciună. Am fost 10 ani membru în Consiliul European și știu foarte bine că aici este frontiera Uniunii Europene, pe Prut.
De asemenea, i-aș contrazice și pe cei care spun că Rusia este cel mai mare dușman al unirii. Este o altă minciună. Cei mai mari dușmani ai unirii, sunt politicienii din Republica Moldova și nu Moscova.
Ca un semnal de respect pentru ceea ce noi propunem cetățenilor Republicii Moldova ca evoluția, adică unirea cu România, vă propunem astăzi un candidat tînăr, unionist-pe Sergiu Burlacu, un om care cu certitudine va admninistra orașul Bălți cu respect și pentru cetățeni, cu respect și pentru istoria orașului, cu respect și pentru viitorul orașului. Nu este momentul meu, este momentul lui Sergiu Burlacu, așa că o să-l invit să vă spună cîteva cuvinte despre intențiile pe care le are ca primar de Bălți, dacă va fi ales. Repet, noi avem conștiința împăcată că am făcut o ofertă corectă cetățenilor din Bălți.
Vă mulțumesc mult.
Sergiu, succes!

Sergiu Burlacu: Mulțumesc.

Traian Băsescu: Să știi că dacă o să-i convingi pe ziariști, o să-i convingi și pe cei de aici.

Sergiu Burlacu: Bună ziua și Hristos a Înviat! Dragi bălțeni, eu consider că la Bălți a venit timpul schimbării. A venit timpul schimbării pentru clasa politică, a venit timpul schimbării și prosperității pentru noi, localnicii-cetățenii acestui municipiu.
Asemeni tuturor altor orașe din Republica Moldova, Bălțiul se confruntă cu o degradare avansată, care este determinată de o infrastructură învechită și, după mine, precară.
Lipsa locurilor de muncă și o migrație excesivă, la fel este o chestiune defavorabilă pentru noi, bălțenii și pentru perspectiva bălțenilor. Aceste lucruri, să știți că se datorează clasei politice în mare parte, care s-a perindat de-a lungul timpului și la fel se datorează conducerii municipilui Bălți, care nu făcea altfel decît să manipuleze opinia publică, să țină bălțenii într-un scop de a cîștiga alegerile din Republica Moldova. Vorbesc de alegerile parlamentare.

Municipiul Bălți era format astfel încît să fie perceput ca un bastion. Noi vrem să distrugem aceste percepții. Noi vrem să dăm șansa prosperității pentru municipiul Bălți. Astfel, noi ne propunem un program, pe care urmează să-l realizăm pe termen mediu și termen lung. Și cînd vorbesc de realizarea unui program, eu nu vorbesc de un program care va fi realizat imediat, în timp de 1 an. Noi ne propunem să cîștigăm alegerile pentru cel puțin 5 ani de zile, pentru a realiza programul care ni-l propunem.

Unul din obiectivele programului nostru, este refacerea și dezvoltarea infrastructurii. Municipiul Bălți, beneficiază în acest moment de o infrastructură învechită și, pe anumite porțiuni, chiar impracticabilă. Acest lucru afectează toți cetățenii și noi ne propunem să atragem fonduri atît din Banca Mondială, cît și Banca Europeană de dezvoltare și reconstrucție a drumurilor. Un fel de altfel de oportunitate de a atrage iunvestiții este programul operațional România-Republica Moldova și România-Ucraina. Să știți că încă o modalitate, după noi, cea mai potrivită la momentul actual, care se poate realiza, este înfrățirea cu localitățile din România.

După cum bine cunoașteți, România poate acorda și localitățile, orașele din România pot acorda granturi, pot acorda bani pentru dezvoltarea infrastructurii și dezvoltarea culturii în orașele înfrățite. Deocamdată, municipiul Bălți are doar 3 localități din România, cu care a semnat acord de înfrățire și, cu regret, nu a semnat nici un acord și nu a implementat nici un acord, un acord investițional din partea României. Cunoaștem foarte bine că Botoșaniul a venit cu un proiect extraordinar investițional în municipiul Bălți, cu peste 6 milioane de euro, pentru a investi în infrastructura pietonală, care este, apropo, cea mai lungă zonă pietonală din vestul Europei.
Nu s-a acceptat de Primărie, să-i întrebați de ce? Probabil nu vor să accepte o singură chestiune: perspectiva Republicii Moldova stă prin România în Uniunea Europeană.
La fel ne propunem să regenerăm urba, care s-a efectuat prin următoarele obiective:
-evacuarea, sortarea și colectarea deșeurilor,
-salubrizarea calitativă a orașului,
-renovarea parcurilor și crearea locurilor de agrement,
-amenajarea pistelor pentru cicliști,
-crearea și amenajarea parcărilor în toate zonele orașului.
La fel, ne propunem să atragem fonduri în Bălți, ne propunem să atragem investiții, ca în următorii 5 ani de zile să creăm peste 25.000 de locuri de muncă și să mă credeți că asta este real. Este real din simplul motiv că Admninistrația publică locală nu trebuie categoric să pună piedici investitorilor străini, trebuie să-i favorizeze pe investitorii străini și în scopul acesta, pentru a atrage investitorii străini, noi vom scuti taxele impozitării pentru teritoriu, ca la un moment oarecare, fiecare investitor care vine să creeze peste 500 de locuri de muncă, să fie scutit de taxe. Vom facilita tinerii să investească în afaceri. Ca un proiect pentru tinerii care vor dori să investească în afaceri, vom acorda chirii modice pentru investitorii tineri, care după universitate, vor vrea să se lanseze aici, în Bălți.
Ca o perspectivă, la fel văd crearea unui parteneriat între Admninistrația publică locală și instituțiile de învățămînt. Avem instituții de învățămînt superioare, cum ar fi extensiunea Alexandru Ioan Cuza din Iași, avem Universitatea de Stat Aleco Russo din Bălți, avem la fel și colegiile din Bălți și școlile profesionale. Prin baza unor acorduri semnate dintre Admninistrația Publică locală și instiuțiile de învățămînt, noi vom forma un viitor, care pentru tineri va crea o perspectivă. Să înțelegeți, municipiul Bălți are nevoie atît de juriști, cît și de muncitori calificați care, în perspectivă, vor crea o pondere atractivă pentru investitorii străini.
Noi, la fel, ne îmbunătățim, ca să înțelegeți, este foarte important îmbunătățirea coeziunii sociale și integrarea culturală. Fiind noi un oraș multietnic și multicultural, eu, în calitate de primar, voi acorda o atenție deosebită tuturor etniilor municipiului Bălți. Voi fi un primar al tuturor și voi face totul ca fiecare cetățean, indiferent de etnie, să se simtă acasă, la Bălți.
Ca unionist, văd dezvoltarea orașului Bălți, ca un pas spre unirea cu România și aici vreau să menționez că dacă toate acestea pe care le-am propus nu le voi putea demara în următorii 2 ani, îmi voi da demisia!
Vă mulțumesc!

Traian Băsescu: Înainte să-l invit și pe Eugen Tomac să spună cîteva cuvinte, vreau să înțelegeți un lucru: spre exemplu, ați auzit probabil de orașe care s-au dezvoltat foarte mult în România. Bucureștiul, care are un Produs Intern Brut deja mult peste media Uniunii Europene, Clujul, Timișoara, Aradul, Iașiul sunt orașe a căror dezvoltare a ținut de primării. Nicăieri Guvernul nu a dat mai mulți bani, la Cluj decît la Bacău, la Timișoara mai mult decît la Suceava, dar a depins foarte mult de primar. Una a fost acolo unde primarii au spus investitorului: „veniți, vă pun la dispoziție teren, vă pun la dispoziție utilitățile, facți investiția și creați locuri de muncă”. Aceste orașe s-au dezvoltat și, în mod deosebit, orașele care au avut centre universitare au fost însoțite de investiții dacă și admninistrația locală i-a lăsat pe investitori să facă ceea ce vroiau să facă: să creeze locuri de muncă, să producă.
Ferească Dumnezeu, de acele comunități în care primarul, cînd îi intră investitorul pe ușa biroului, se uită întîi la buzunarele lui. Acele comunități rămîn nedezvoltate. Acele comunictăți în care primarii se uită întîi la cît pot să primească mită de la investitori, sunt sacrificate și populația nu are satisfacția dezvoltării. Noi vă propunem un om cinstit, un om care să se uite cu respect la investitor și care să ajute la crearea locurilor de muncă, implicit la dezvoltare. Orice investitor prin taxele și impozitele pe care le plătește, ajută la dezvoltarea orașului, prin locurile de muncă pe care le crează, ajută tinerii să-și găsească un rost în viață. Deci, de aceea programul pe care vi l-a propus Sergiu Burlacu, este un program pe care îl consider realist și cinstit. Nu a spus minciuni, nu a vorbit de gratuități, nu a spus de „adus luna de pe cer”, ci a vorbit despre o admninistrație corectă.
Îl rog pe Eugen Tomac, un basarabean românizat, care a făcut foarte multe pentru cetățenii Republicii Moldova, să spună cîteva cuvinte. Te rog, Eugen!

Eugen Tomac: Vă mulțumesc domnule președinte. Doamnelor și domnilor, sunt prezent aici, în primul rînd din respect pentru bălțeni. Cred că e un moment important ziua aceasta. Am venit pentru a vă spune că pe 20 mai, Bălțiul are o soluție foarte bună, prin candidatul Sergiu Burlacu. Cred că Bălțiul trebuie să scape de eticheta asta de oraș condus de tot felul de oportuniști și de oraș care nu vrea dezvoltare. Cred că pe nedrept locuitorii municipiului Bălți, sunt etichetați în fel și chip, deși sunt convins că aici sunt foarte mulți oameni de foarte bună calitate.
Și mi-aș dori foarte mult un lucru: ca pe 20 mai, majoritatea cetățenilor municipiului Bălți, cel puțin pe cei pe care îi identificăm drept a fi oameni de bună credință, să nu stea acasă și să vină pe 20 mai să voteze candidatul PUN și aici mă refer la cei 50.000 de cetățeni români din municipiul Bălți. Indiferent de naționalitate, indiferent de limba pe care o vorbesc în casă, avem aici o comunitate vie de oameni, care n-au stat pe gînduri și au optat pentru redobîndirea cetățeniei române.
Noi am venit astăzi pentru a vă spune că Bălțiul merită un viitor european, un viitor în care admnistrația să facă performanță, iar eu sunt convins că dacă cei 50.000 de cetățeni români din municipiul Bălți vor fi cinstiți și corecți și se vor implica și vor vota un candidat care poate da o altă perspectivă municipiului Bălți, vom scăpa de această etichetă nefericită pe care de multe ori, pe nedrept o poartă și locuitorii și acest municipiu minunat.
Eu știu că aici vibrează cultură, aici vibrează inteligență, aici vibrează dorința de schimbare, iar noi am venit astăzi pentru a vă spune că schimbarea se poate face începînd cu susținerea acordată pentru Sergiu Burlacu-candidatul Partidului Unității Naționale.
Împreună cu domnul președinte Traian Băsescu, vom fi alături de cetățenii Republicii Moldova, pentru că ne dorim ca Republica Moldova să aibă un alt viitor, iar cel mai sigur viitor îl poate avea împreună cu România. Asta înseamnă salarii mai mari, pensii mai mari, infrastructură mai bună și un viitor sigur și mai puțină bătaie de cap, în ceea ce privește nesiguranța.
Îi urez mult succes lui Sergiu Burlacu și gînduri bune tuturor bălțenilor!

Traian Băsescu: Cu asta noi am încheiat micul nostru moment de la Bălți. Am venit să oficializăm candidatura lui Sergiu Burlacu și să vă asigurăm că îi vom fi sprijin și în campanie și după campanie, indiferent care va fi rezultatul. La sigur punctul nostru de vedere este că cetățenii din Bălți, au o șansă, șansa de a-l vota pe Sergiu Burlacu, pentru ca viața lor să fie mai bună.
Vă mulțumesc mult!