Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Dinu Plîngău: ...unei declarații a Platformei Demnitate și Adevăr, precum urmează:

Declarație:

„Platforma Demnitate și Adevăr dezvăluie public, a cîta oară, toată sfidarea legislației în vigoare și a codului deontologic al jurnalismului, de către posturile de televiziune ce aparțin oligarhului Vladimir Plahotniuc. Era de așteptat, că odată cu demararea campaniei electorale pentru Primăria Chișinău, (indescifrabil) holdingului respectiv, să înceapă o campanie paralelă de dezinformare și linșaj mediatic al lui Andrei Năstase-candidatul unic al opoziției antioligarhice, dar și știri false răspîndite de acolo, întrec orice limită posibilă.
Nu mai departe decît pe 5 aprilie am dat publicității o declarație prin care informăm opinia publică despre mecanismele bine elaborate de linșaj mediatic, la care recurg Publika TV, Canal 2, etc., referindu-ne la mai multe așa-zise reportaje ale mercenarilor de acolo. Am primit atunci, că deși CCA a fost sesizată de mai multe ori, în legătură cu încălcările grave comise de televiziunile oligarhului și cu ignorarea dreptului la replică, stipulate explicit în Codul Audiovizualului, nici o sancțiune nu a fost aplicată. Mai mult, ignoranța CCA-ului în legătură cu ilegalitățile holdingului, sporește impertinența acestuia și îi oferă mîna liberă să continuie cu și mai mare intensitate să tirajeze minciuni și invenții, știri - rod a unor fabulații lipsite de orice legătură cu realitatea. Ultimele știri false răspîndite de posturile aservite oligarhului Plahotniuc, intreținute din miliardele furate de la cetățeni, manipularea a atins perfecțiunea. Aproape ca și în celebra manipulare din cadrul campaniei prezidențiale cu cei 30.000 de sirieni, pe care doamna Maia Sandu s-ar fi înțeles cu Agela Merkel să-i aducă la Chișinău.
Autorii falsurilor recurg la neadevăruri absurde precum că Andrei Năstase ar deține o avere fabuloasă cu zeci de case și terenuri agricole. Curios este însă că nu le arată imaginile acestora ce lipsesc și doar casa familiei, situată în Chișinău, pe care Andrei Năstase a declarat-o public cu ani în urmă, apare în pozele prezentate acum și altădată de către autorii multiplelor născociri. Celelalte așa-zise case lipsesc din imagine, din simplul motiv că ar demonta instantaneu minciunile sfruntate, căci în categoria zeci de imobile, intră toate acareturile din curțile părintești ale soților Năstase, cum ar fi cotețul pentru păsări, bucătăria de vară, șopronul deasupra cuptorului ș.a.m.d.
Așa-zisele zeci de terenuri din posesia lui Andrei Năstase sunt de fapt niște cote de pămînt legitime, moștenite de la bunici sau părinți împrăștiate cu țîrîita.
Autorii mai insinuează că Andrei Năstase deține imobile și în orașul Bad Hamburg din Germania, ceea ce este total minciunos și poate fi investigat oricînd.
Mercenarii lui Plahotniuc atît de avizi de ai prejudicia imaginea candidatului unic al forțelor anti-oligarhice, încît, neavînd terenuri reale, mint și în cele mai mici detalii. După linșajul mediatic la care a fost supusă în campania prezidențială mama lui Andrei Năstase, acum și vîrsta acesteia a ajuns să fie prezentată minciunos. Aceleași lucruri se întîmplă și cu referire la numărul copiilor lui Andrei Năstase, care are 3 copii și nu 2, cum afirmă denigratorii săi, care vorbesc despre indemnizații legitime, oferite de statul german, unei familii cu 3 copii, ca despre cine știe ce fraude îi atribuie automobilului de lux, automobile de lux inexistente ș.a.m.d.
Platforma DA reiterază că atît instituția de reglementare în audiovizual, precum și PublicaTv, alături de alte instituții media controlate de Plahotniuc, încalcă frecvent, repetat, cu rea credință, legislația în vigoare și slujesc doar scopurilor meschine ale acesteia de a se menține la guvernare, inclusiv prin linșaj mediatic al celui mai puternic oponent al său și promovarea celor 2 candidați coordonați de Plahotniuc și Dodon: Silvia Radu și Ion Ceban.
Astfel spus, media servită este setată să facă exact ca în zicala populară, unde hoțul adevărat strigă: „prindeți hoțul”, pentru a devia atenția publică de la fraudele comise de el însuși.
Atenționăm încă o dată opinia publică, instituțiile democratice, partenerii de dezvoltare, că această campanie fără de precedent împotriva candidatului unic al opoziției anti-oligarhice și a echipei sale, inițiată de mutantul mediatic al lui Plahotniuc, confirmă faptul că oligarhul este speriat de eventuala victorie a forțelor anti-oligarhice, nu doar în campanie, dar și ca un prim pas de eliberare a întregii țări din captivitate”.

Vă mulțumesc! În continuare domnul Slusari.

Alexandru Slusari: Stimați cetățeni, stimată presă liberă, dacă veți privi acum mai multe știri false pe media holdingurilor care aparțin lui Plahotniuc și Dodon, puteți să aflați că mai mare pericol decît tancurile rusești și armata de unioniști pentru țară prezintă șopronul lui Andrei Năstase cu cuptorul, cu bucătăria de vară și cu cîteva cote - 84 de ari cu cîteva rînduri de vie și livadă, rășchirată în mai multe locuri și autoturismul Nissan, fabricat în anul 2004. Iată aceasta este primejdia principală pentru Republica Moldova, dacă să credem mass-media concentrate și monopolizate din piața Republicii Moldova. Pe posturile, canalele lui Plahotniuc pretind că sunt pro-europene. Nu-i interesează averile candidatului anti-european Ivan Ceban. Un autoturism de 22.000 de euro procurat de o persoană care toată viața pretinde că a lucrat la serviciul de stat, nu este obiectul știrilor și nici nu cade sub incidența codului penal - „îmbogățirea ilegitimă”.
Posturile de televiziune care aparțin lui Dodon, deloc nu sunt cointeresate să dezvăluie subiectul terenurilor și imobilelor de lux care aparțin Silviei Radu, dar dînsa are atîtea terenuri, cît satul Mîndrești întreg nu deține. Dar acest lucru nu interesează pe nimeni. Toate tunurile ale ambelor holdinguri sunt puse pe Andrei Năstase, iată, este ținta principală. Nimic nou sub soare.
Cu părere de rău, noi am trecut acest lucru în 2016 și atunci am văzut cum au procedat posturile de televiziune pro-europene. Lucrurile sunt mai mult decît clare. Constatăm, pe de o parte o criză de idei, timp de 2 ani nu există ceva nou. Aceleași 11 imobile, dintre care 10 încap pe o bucățică de teren pe lîngă casa părintească a lui Andrei Năstase. Iată autoturismul e mai vechi deja, a fost unul mai de lux, acum iată au găsit Nissan.
Dar asta este situația, asta este criză de idei. Cu părere de rău, la altceva, cei de la guvernarea Plahotniuc-Dodon nu sunt capabili, știri false, dar principalul lucru pe care urmează să-l înțeleagă toți cetățenii, ceea ce fac ambele holdinguri, apropo ambele au renunțat sincron de la reflectarea campaniei electorale prin dezbateri. Astfel încît candidatul anti-oligarhic să nu aibă posibilitatea să spună măcar și limitat adevărul pentru oameni, măcar să vină cu un suflu proaspăt, cu aer curat și să aducă informația veridică cetățenilor. Asta este miza celor de la binomul Plahotniuc-Dodon-manipulări informaționale, coruperea electoratului, resursa admninistrativă, știri false, dar noi, după ce am trecut experiența din 2016, suntem pregătiți, știm că din spatele nostru se află poporul Republicii Moldova, cetățenii, locuitorii capitalei, care deja sunt informați mult mai bine și dacă observați, știrile false nu ajung la marea majoritate a locuitorilor Chișinăului. Noi oricum, în pofida tuturor eforturilor tandemului Plahotniuc-Dodon, suntem hotărîți să cîștigăm. Știm că binomul are o frică sălbatică față de candidatul unic anti-oligarhic, care nu este controlabil, care nu este șantajabil, care niciodată nu o să facă tîrg cu acest sistem corupt și putred și vine la Primărie, dar pe urmă la conducerea țării, pentru a distruge acest sistem, pentru a elibera statul din captivitate și vă anunțăm stimați cetățeni, stimați locuitori ai Chișinăului că ora eliberării este tot mai aproape.

Liviu Vovc: Bună ziua doamnelor și domnilor. Eu voi începe cu anumite evenimente internaționale care s-au întîmplat în ultimii ani. Să ne amintim de Brexit, să ne amintim de alegerile în SUA, evenimente în care manipularea a fost la cotele cele mai înalte, iar ea a fost cea care a influențat rezultatele finale. Știrile false, cum spunem fake-news-urile au fost la ele acasă. Acelaș lucru l-a înțeles și Partidul Democrat, în frunte cu Vlad Plahotniuc. Unica șansă de a se menține la putere este manipularea. De aceea, au angajat persoane, experți din străinătate care să-i consilieze în arta manipulărilor. Unica șansă a cetățenilor Republicii Moldova, a cetățenilor Chișinăului, este să ne unim, să ne unim și să spunem NU știrilor false, DA demnității și Adevărului. Împreună putem să luptăm cu această manipulare. Îndemnăm toate persoanele din Chișinău, dar și din întreaga Republică Moldova, să discute fiecare știre falsă să fie dezbătută, iar cei rătăciți să fie luminați cine este Plahotniuc, care este holdingul său, care sunt posturile sale de televiziune și să nu creadă în tot ceea ce se spune la aceste posturi de televiziune.
Doar uniți, doar împreună putem învinge! Merci.

Inga Grigoriu: Bună ziua. Stimați locuitori ai municipiului Chișinău, voi ne vedeți frecvent în curțile dumneavoastră, la blocurile dumneavoastră. Noi vorbim frecvent cu dumneavoastră despre problemele pe care le întîmpinați. Ceea ce vedem noi, este că dumneavoastră aveți aceleași probleme pe care le are fiecare cetățean al Republicii Moldova. Este vorba de drumuri, este vorba de calitatea proastă a apei, este vorba de transportul care este unul uneori jalnic, care nu vine la timp, este vorba de grădinițe, este vorba de sistemul de învățămînt, educație, medicină. Iată care sunt problemele dumneavostră adevărate.
Pe ele noi, împreună cu dumneavostră, vrem să le soluționăm. Vreau să vă aduc doar un simplu exemplu, un exemplu care a șocat fiecare locuitor al municipiului Chișinău de gestionare frauduloasă a banilor, mai exact-2 milioane de lei, care au fost aruncați pur și simplu pe vînt. Astăzi acel covor nu mai este, pentru că el s-a ofilit, dar vă zic ce se putea de făcut cu aceste 2 milioane de lei. O simplă problemă putea să fie rezolvată. De exemplu, în Sîngera 100 de familii de 12 ani nu au lumină, nu mai zic de cealaltă infrastructură-nu au drum, nu au apă, nu au canalizare, air cele cîteva familii care s-au încumetat să-și facă o casă acolo, au lumină pe haragi. În secolul 21, la 15 kilometri de capitală sunt familii care au lumină pe haragi. Puteți să mergeți acolo și să vedeți.
De asemenea, impostoarea Silvia Radu, pentru că altfel nu pot s-o numesc, să meargă și ea acolo să vadă cum trăiesc acele familii. Să vadă gunoiștile de pe strada Calea Orheiului, să vadă toate problemele cu care se confruntă locuitorii municipiului Chișinău. Și numai după asta o să înțelegem care este adevărata problemă: Nissanul lui Andrei Năstase, sau faptul că ei sunt niște corupți, niște bandiți care încearcă să ne manipuleze, să ne arunce diverse știri, știri care cred că într-un final vor influența alegerea cetățeanului? Nu, alegerea cetățeanului este una fermă și una convinsă, după exemplul acelui covor, care deja nu mai este.
Vă mulțumesc!

Chiril Moțpan: Dragi prieteni. Trebuie să numim lucrurile pe nume. Ceea ce se întîmplă astăzi în Republica Moldova, este o diversiune, dacă doriți, o diversiune împotriva bunului simț, o crimă chemată să mutileze conștiința cetățeanului, prin manipularea zilnică, prin știrile false, care sunt puse pe bandă rulantă în Republica Moldova. Se încearcă doar crearea unui haos informațional în această țară și așa bîntuită de diferite și multiple alte probleme.
Platforma Demnitate și Adevăr s-a pronunțat permanent împotriva unui asemenea gen de comunicare cu societatea și, cu siguranță vom depune forturi pentru a nu admite asemenea situații în viitorul apropiat, pentru că intenționăm cu adevărat să preluăm puterea și să aducem în fruntea statului oameni integri, oameni corecți, să avem un dialog sincer cu cetățeanul, un dialog bazat pe încredere, pe bunul simț și nu pe minciună, pe dezinformare. NU știrilor false și chiar vă invit astăzi să lansăm împreună cu voi, ziariștii și pe acei care mi-au fost studenți prin 2007-2008, la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării. Vă invit să lăsați banul murdar pe care vi-l plătește Plahotniuc și holdingul lui și să lansăm o campanie împreună. O campanie națională - NU știrilor false! Vă mulțumesc.
Andrei Năstase.

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr: Prieteni, eu vă mulțumesc foarte mult pentru că ați dat curs invitației noastre. Sunteți atît de masivi la această conferință de presă. Vreau să vă atenționez însă, pe marea majoritate dintre dumneavoastră: diseară veți apărea la Publika TV. Pentru că un coleg de al dumneavoastră în loc să se preocupe de ceea ce spun colegii mei, să se preocupe de problemele pe care le-a abordat doamna Inga Grigoriu, cu privire la drumurile proaste, cu privire la confortul sau disconfortul din transport, cu privire la chinul prin care trec familii întregi de tineri, tinere familii. O sută de familii se chinuie la Sîngera acuma și eu vă invit pe fiecare dintre voi și în principal, pe cei de la Publika TV să vină cu mine. Să vină cu mine prin glodul, prin lutul pe care îl năfloștesc cei de la Sîngera. Să meargă cu mine la Bubuieci nu doar de Paștele Blajinilor, să meargă cu mine la Bubuieci în orice zi. Mergem acum să vedeți cum se chinuie oamenii de acolo, în mirosul pătrunzător de la stația de eupurare. Nu, Publika s-a preocupat de ce faceți dumneavoastră în timp ce discută colegii mei. S-a preocupat de acest prompter, uitați-vă prompterul acesta vechi, pentru că o declarație poate fi citită în secolul 21 de pe un prompter. Nu, cei de la Publika TV. trebuie să se preocupe de asta, iar diseară veți apărea dumneavoastră în fake-news-uri, în știri false la publika, la Canal 2, la Canal 3, la Prime, la posturile lui Dodon.
De ce? Pentru că se tem de noi. Pentru că ei trebuie să devieze subiectele de la ceea ce avem mai important:
1. Avem corupție la nivelul Primăriei,
2. Avem haos la nivelul Primăriei,
3. Avem lipsă de viziune.
Și acest covor care s-a întîmplat ce s-a întîmplat cu el, este demonstrație a faptului că oamenii ăștia nu știu să gestioneze. Ne-au furat totul. Ne-au furat programe, ne-au furat sloganuri, ne fură viitorul nostru, al tuturor.
Iată de ce, fac un apel către toți locuitorii Chișinăului, către toți locuitorii suburbiilor care fac parte din centura de rezistență a acestui oraș, a acestei capitale, să ne unim și să nu-i mai credem. Ei vor să ne ducă în dezamăgire, să ne ducă în deznădejde, să ne ducă în disperare, să ne țină acasă, să nu ieșim la vot. Nu, nu, nu. Noi trebuie să ieșim la vot. Nu pot ei fura atît cît putem noi vota. Nu sunt ei mai puternici, nu le ajung lor miliardele furate de la cetățeni ca să corupă bătrînii. Nu, n-o să le ajungă și asta o putem obține doar prin unitatea noastră.
Fake-news-uri, care au funcționat în America, care au funcționat în Marea Britanie, iată ca în Franța nu au funcționat. De ce? Pentru că au fost niște oameni deștepți acolo, oameni care au prevenit acest lucru și au spus: „Oameni buni, nu-i mai ascultați, ia uitați-vă din gura cui vin aceste fake-new-suri, sau aceste știri false? Din gura celor care v-au furat pe parcursul a 10 ani de zile”. Din 2009 încoace, de la șefia Ministerului Economiei n-a lipsit nici măcar 1 zi un reprezentant al Partidului Democrat. Măcar o zi n-a lipsit Plhotniuc de la guvervarea din 2005 încoace, fie din spatele lui Voronin, fie din fața lui Voronin. Iată cine vă furnizează pe canalele lor de televiziune, dar se poate spune și altfel, vă furnizează aceste minciuni, aceste falsuri la adresa mea.
Tot ce mi-am făcut în viața mea este onest, este la vedere, pot fi verificate casele părintești ale mele, ale soției mele, pot verificate acele cîteva cote obținute prin moștenire de la bunicii mei - o familie de mare mare valoare, familia Mustea. Să meargă să vadă de unde am primat cei 84 de ari? De la bunicul meu Ion, care a dat națtere, împreună cu Antonina Mustea, lui Andrei Mustea-artist al poporului, Gheorghe Mustea-artist al poporului. Mama mea a juns să-i fie schimonosit deja nu doar numele, ci și vîrsta, tot ce pot schimonosi, tot ce pot falsifica-asta fac cei de la Publika. Nu aplecați ochii jos, țineții sus!
Asta fac cei de la Publika TV., de la Canal 2, de la Canal 3, de la Prime!
Oameni buni, nu-i mai ascultați! Se tem de mine ca dracul de tămîie! Și am să-i pun la respect. Legea trebuie să fie lege pentru toți și cînd vă spune Plahotniuc, cînd vin oamenii lui prin teritoriu, mai ales celor din Admnistrația publică locală. Domnule, dacă vine Năstase vă bagă pe toți la pușcărie. Nu, nu, nu, Năstase nu bagă pe nimeni la pușcărie. Năstase va face ordine, Năstase va da libertate autorităților, instituțiilor, va da libertate unui procuror atunci cînd va ajunge să poată contribui la acest lucru, ca acel procuror să vă ancheteze corect, echitabil, iar un judecător-prin prisma articolului 6, să vă asigure cel mai echitabil proces, astfel încît toți banii pe care ia-ți furat de la poporul nostru, să fie restituiți.
Cam asta este, cu referire la ceea ce vom face la nivel central. La nivel local însă, să fie clar: pot turna ei zoi pe mine, pe Alexandru Machedon, pe Alexandru Slusari, pe Liviu Vovc-arhitectul Liviu Vovc, da? Au știut unde să bată: să-i bată în familia lui.
Nu demult studentul Dinu Plîngău-au turnat zoi și pe el. Inga Grigoriu n-a scăpat, Chiril Moțpan, toți colegii noștri din teritoriu. Acum este supusă linșajului Alina Spătaru-candidatul nostru la Bălți.
Deci, oameni buni. Să fie clar, oricîte zoi ar turna peste noi, noi avem o echipă puternică, avem un program bine elaborat, consultat cu specialiști din societatea civilă, consultat cu colegii noștri de la Partidul Acțiune și Solidaritate condus de Maia Sandu, consultați cu buni specialiști din cadrul PLDM-ului, consultați cu prietenii noștri din România, din străinătate. Trebuie să cunoașteți și asta-i foarte imoprtant.
În dimineața acestei zile, am avut întîlniri cu 2 diplomați: din Franța și din Suedia. Cunoașteți dumneavoastră că în Suedia, suedejii sunt cei mai buni la reciclarea deșeurilor, la salubrizare, iată acele practici vor fi aduse în Republica Moldova. In Franța, dacă o să dea Dumnezeu, o să preluăm alte practici de acolo, despre asta n-o să vorbească holdingul lui Plahotniuc. Cînd o să intrați și îi îndemn pe toți cetățenii, doar pentru un singur exercițiu, dar asigurați-vă că aveți lapte lîngă voi, asigurați-vă că aveți un cahor bun, un vin bun. Eu vă invit să veniți la Mîndrești, presa liberă. Vă invit să veniți la Mîndrești și am să vă servesc eu, ca să nu aveți rău de TV. Încercați să intrați pe Publika TV. Dați acolo search-Andrei Năstase. Veți vedea toate porcăriile de pe lume la adresa mea.
Dacă îmi găsiți o știre adevărată, eu nu știu. O să-mi cer scuze deodată față de PublikaTV. Tuotul este absolut fals. Dacă au ajuns să vorbească despre familia mea și să mintă că aș avea un număr de copii, eu avînd altul, dacă am ajuns ca niște subvenții legal obținute de niște copii, să fie tratate ca niște bani frauduloși ș.a.m.d.
Și fac un exercițiu: Nu vreți să-mi cumpărați Nissan-ul? Nu cu 10.000, dați-mi 5000.

Jurnaliști: Mulțumesc. Nu.

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr: Nu vreți? Atunci dar nu mai tirajați minciuni la Publika TV că am mașini luxoase, este un fals, iar tot ce mi-am făcut eu, poate fi supus unor investigații și unor anchete. Dacă eu aș fi declarat măcar 1 cent în plus sau în minus, sigur că da, astăzi aș fi fost anchetat de structurile lui Plahotniuc.
Și încă un lucru pe care vreau să vi-l menționez. În ultima perioadă de timp, au apărut tot mai mulți candidați în spațiul public pentru Primăria Chișinău, unii dintre ei sunt coordonați, sunt coordonați de către Plahotniuc și Dodon. Vorbim aici de Silvia Radu și Ivan Ceban. Mai sînt și alții care trebuie să facă figurație, să dezbine tot ce înseamnă segmentul pro-european, ce înseamnă segmentul, dacă vreți, cel care și-a demonstrat unitate pînă acum. Asta îi sperie-unitatea noastră.
Eu îi îndemn pe toți candidații, fără șanse, pentru că sînt și candidați fără șanse, să își evalueze aceste posibilități și să facă îndemnul necesar așa cum a chemat și doamna Sandu, să se retragă din această cursă. Dar, în primul rînd, mă adresez către concetățenii noștri, indiferent de opțiunea lor geopolitică, de opțiunea lor integraționistă, de opțiunea lor politică, dacă vreți. În momentul de față, alegerile acestea nu sunt despre aceste lucruri. În momentul de față alegerile din Chișinău sînt poate cele mai importante alegeri din ultima perioadă de timp.
Priviți ce se întîmplă la vecinii noștri? Uitați-vă în România, uitați-vă în Ucraina, uitați-vă în Georgia, în Ungaria și veți înțelege cît de importante sunt aceste alegeri pentru Republica Moldova, dar și pentru regiune. La coasta de est a Uniunii Europene și a NATO, acești indivizi au pus la cale preluarea Primăriei Chișinău-ca un ultim bastion al acestei țări. Toate instituții le sunt capturate și prin atac raider s-a, iată că aproape că a fost capturată și primăria Chișinău.

Am vorbit cu oameni din Congresul autorităților publice locale. Pur și simplu oamenii sunt consternați de ceea ce au văzut la Chișinău. Au făcut analize, este obiectul unei alte conferințe de presă, sau poate a unui material pe care am să-l public curînd, cu referire la constatările pe care le-au făcut ceoi de la Congresul autorităților publice locale, cu privire la instalarea ilegală a Silviei Radu în primăria Chișinău. Instalare ilegală a unui om care-și zice independent. Este adevărat. Silvia Radu este independentă de locuitorii Chișinăului, este independentă de toți cetățenii Republicii Moldova, din contribuțiile cărora și-a făcut salarii de peste 420.000 de lei, din contribuțiile noastre, a tuturor-la energia electrică, dar, dacă este de cineva dependentă, atunci este de Plahotniuc. Și acest lucru trebuie să-l știe toată lumea. Independența Silviei Radu este față de cetățeni, dependența ei este de Plahotniuc. În spatele Silviei Radu și a lui Ceban, stau cei doi frați de rele-Plahotniuc și Dodon. Ei și-au coordonat acești doi candidați și asta trebuie să înțeleagă toată lumea. Nu există în momentul de față un candidat independent, nu există, pur și simplu.
În aceste circumstanțe, vă îndemn pe toți dumneavoastră să înțelegeți cine se ascunde în spatele lui Ceban și Silvia Radu, să înțelegeți că cei doi bandiți, au făcut înțelegeri împotriva poporului Republicii Moldova, vă prostesc la televizor și noi nu suntem nici naivi și nici proști. Vă îndemn să fim uniți, să ne unească în momentul de față un singur obiectiv: păstrarea Chișinăului pentru oameni, pentru locuitorii orașului, pentru locuitorii suburbiilor, pentru locuitorii întregii țări și de ce nu, pentru cei care ar trebui să vină în Chișinău ca o destinație turistică, pentru toți cei care vrem să transformăm Chișinăul într-o capitală a inovării, într-o capitală a tineretului, într-o capitală culturală.
Intenționez, am stabilit niște relații cu cei de la UNESCO, ca să discutăm cu privire la patrimoniul din Chișinău care se ruinează pe zi ce trece. Și cineva ne plantează flori, care se ofilesc în 2-3 zile. Sînt atîtea și atîtea lucruri de făcut în Chișinău, doar că dacă nu iradicăm corupția, dacă nu iradicăm haosul, dacă nu implementăm un program bine stabilit, dacă nu elaborăm un plan urbanistic general. Cunoașteți cu toți dumneavoastră, avem un plan urbanistic general din 2006, neactualizat pînă în prezent. Deci, funcționăm pe bazele sau pe fundamentul pus mai bine de 10 ani în urmă. Cu așa admninistrație, nu vom ajunge departe.
Dacă nu mi-a scăpat ceva, dacă cineva mai vrea să completeze, vă stau la dispoziție pentru întrebări.

Anastasia Antoceanu, TV8: Dacă mai întîi vreau să mă axez pe primul subiect. S-a vorbit astăzi foarte mult despre averile lui Andrei Năstase. Dacă ne puteți spune totuși, din ce bani trăiește Andrei Năstase? Să înțeleagă alegătorii.

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr: Ați văzut declarația mea de venituri, nu?

Anastasia Antoceanu, TV8: Da, dacă o spuneți dumneavoastră deschis, către alegători: „Uitați-vă oameni buni, vreți să mă votați, uitați-vă care sunt veniturile mele, din ce trăiesc”.

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr: Sigur. Mulțumesc foarte mult pentru întrebare. Este o întrebare la care, dacă nu mi-ați fi pus-o, aș fi răspuns și fără să mi-o fi pus.
Nu am alte averi, nu am alte venituri decît cele declarate în declarația de venituri. Veți vedea acolo că pînă în 2015, în momentul cînd am devenit președinte al acestui partid, am fost avocat de meserie. Avocat în interiorul țării, avocat în exteriorul țării. Am practicat avocatura bucata de vreme cît m-am aflat în Germania. Cunoașteți foarte bine, din 2012 pînă în 2015, am activat și în Germnaia și în România și în Republica Moldova. Din tot ce am agonisit eu, am reușit să mă întrețin și pe mine și pe familia mea, care, în momentul de față așa cum bine ați văzut în declarația mea de venituri, nevastă-mea are un salariu, copiii au niște indemnizații, iar eu am fost nevoit să-mi vînd una dintre mașini. Credeți-mă, iată cînd îmi arătau mașinile filmate, da? Spuneau că sunt scumpe. Cînd le-am vîndut, n-am din ce trăi. Ei, credeți-mă că deocamdată mă descurc. Mă descur și să știți că pentru mine nici Primăria, nici orice instituție din acest astat, nici orice demnitate a acestui stat, nu este ca o țintă, nu este ca un obiectiv pentru a face un salariu. Nu poți trăi dintr-un salariu la Primărie, nu poți trăi dintr-un salariu la un minister, la Parlament, dar ceea ce pot face, este să îmbunătățesc starea de lucruri în Admninistrația publică locală și centrală, în ceea ce înseamnă bunăstarea oamenilor și într-o țară bogată voi fi și eu remunerat într-o bună zi cu un salariu.

Anastasia Antoceanu, TV8: Ați mai venit cu un îndemn către candidații fără șanse. Dacă ne puteți spune din cei 7 deja înregistrați oficial, care sunt acei candidați fără șanse, cărora vă adresați?

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr: Am vorbit la modul general. Eu cred că fiecare dintre dumneavoastră cunoaște foarte bine ce înseamnă un candidat cu șanse, candidat fără șanse. În momentul de față, am sprijinul locuitorilor Chișinăului, am sprijinul societății civile, cele mai active societăți civile, am sprijinul celor mai importante partide de opoziție și, în primul rînd, am sprijinul celor 2 partide emergente. Două partide de factură nouă, care își propun edificarea unei clase politice noi. Vorbesc aici întîi de toate de Platforma Demnitate și Adevăr și de Partidul Acțiune și Solidaritate condus de Maia Sandu. Iată asta mă face să spun că sînt candidatul cu cele mai bune șanse și, de ce nu, dacă facem un efort, dacă ne consolidăm, dacă ne unim, dacă ne solidarizăm, dacă mergem cu capul sus, avem șansa să cîștigăm din primul tur.

Anastasia Antoceanu, TV8: O să insist. Dacă ne puteți spune totuși, de exemplu liberalul Valeriu Munteanu, candidatul PUN Constantin Codreanu și de la cine...?

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr: Dumneavoastră sînteți mai în măsură să vedeți cine sunt cu șanse și cine sunt cu mai puține șanse. Eu am spus, m-am referit la cei care astăzi divizează, dacă pot să spun așa, generic doar, dreapta pro-europeană, anti-oligarhică, în primul rînd. Pentru că foarte mulți vor fi cei care, în momentul de față, vor vorbi despre binomul Plahotniuc-Dodon, vor vorbi despre anti-oligarhie, vor vorbi despre cît este de rău, că nu avem stat de drept, numai că în toată perioada asta noi i-am auzit. În toată perioada asta din, hai s-o luăm din 2009 încoace, ca să nu mai vorbesc de regimul comunist, în care ei au stat ascunși acolo și le era frică. Dar iată că din 2009 încoace, nu i-am prea auzit să vorbească despre hoțiile lui Plahotniuc, nu i-am auzit să vorbească despre „landromatul rusesc”-beneficiar al căruia rămîne a fi Plahotniuc și partenerii săi, pe care i-a băgat acum la pușcărie. Nu i-am auzit să vorbească despre furtul miliardului, nu i-am auzit să vorbească despre contractele cu Energo Capital, prin care ni se fură cîte 120 milioane de dolari anual și se duc în offshor-uri. Deci, despre toate lucrurile astea vorbesc doar în campanie.
Eu am fost un om consecvent, un om constant, mi-am propus să eliberăm împreună cu societatea noastră deșteptată statul din captivitate, să eliberăm instituțiile de drept și de reglementare, să le punem în slujba cetățeanului. Astăzi am venit, și avem această oportunitate, să candidăm la primăria Chișinău, asta trebuie să facem. Să ne unim, să păstrăm Chișinăul ca o, dacă vreți, o citadelă, dacă vreți o fortăreață în lupta noastră pentru oameni, în primul rînd pentru locuitorii Chișinăului și pentru toți cetățenii Republicii Moldova.

Augustina Bădică, PublikaTV: Puteți să ne spuneți vă rog, atunci cînd ați vîndut mașina, ați declarat venitul obținut și, în general, cam cîți bani cheltuiți atunci pentru întreținerea lunară?

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr: Bună întrebare. Chiar vă mulțumesc pentru această întrebare celor de la Publika. Vedeți că eu n-am greșit atunci cînd am spus că preocupările dumneavostră nu țin de ce însemnaă drumuri, ceea ce înseamnă transport, ceea ce înseamnă mirosul din oraș, ceea ce înseamnă cetățenii în general. Vă interesează mașina mea, nu-i așa? Vedeți că am declarat în declarația mea de venit cu cît am vîndut-o, cît costă această mașină, din nou, puteți să verificați la producător. Iar eu sunt un om modest, să mă credeți pe cuvînt și cred că îmi vedeți hainele, îmi vedeți mașinile cu care merg, mă vedeți îăn ce locari merg, deci nu sunt foarte pretențios ca să nu-mi ajungă banii pe care îi am. Mulțumesc.

Marcel, jurnalist: Atunci cînd s-a lansat în campania electorală Constantin Codreanu a declarat că a avut un dialog cu toate partidele pro-europene, pentru a înainta un candidat comun. Vreau să vă întreb pe dumneavoastră dacă ați avut o astfel de întîlnire?

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr: Nu am avut un asemenea dialog.

Marcel, jurnalist: N-ați avut o propunere din partea lui?

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr: Nu am avut un asemenea dialog, stimate domn!

Marcel, jurnalist: Dar s-a adresat la dumneavoastră pentru a obține un dialog cu dumneavoastră:

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr: Cine s-a adresat?

Marcel, jurnalist: Domnul Constantin Codreanu.

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr: Niciodată. Îmi pare rău, dar vă rog să-l întrebați, poate nu ați înțeles corect.

Marcel, jurnalist: Dumnealui a declarat și ieri, în cadrul emisiunii...

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr: Îl privește. Comunicarea noastră a fost constantă. Noi am fost deschiși pentru dialog cu toată lumea. Avem un protocol semnat cu Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de doamna Maia Sandu, prin care stabilim că suntem deschiși pentru exponeți ai tuturor partidelor pro-europene, anti-oligarhice. Sigur că fiecare dintre aceste partide trebuie facă și dovada faptului că sunt pro-europene și sunt anti-oligarhice. Nu putem vorbi doar pe hîrtie. Păi, avem peste 40 de partide care își tot spun pro-europene, anti-oligarhice, dar nu prea le-am văzut să miște un deget pentru acest lucru. Deci, la întrebarea dumneavoastră punctual, nu am avut nici o discuție și nu am fost niciodată invitat la o asemenea discuție de domnul Codreanu.

Natalia Ghețu, Protv: Am văzut mai multe panouri în care candidații apar alături de liderii de partid. Am văzut și un spot în care dumneavoastră apăreți alături de Maia Sandu. De ce?

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr: De ce? Este absolut firesc. Eu nu apar alături de liderul de partid al partidului nostru. Noi avem partidul nostru. Dumneavoastră vorbiți despre altceva, problema unor alți candidați. Noi am spus, alianța noastră pentru parlamentare și iată că funcționează și la municipale este dintre cele 2 partide: Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de doamna Sandu și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, pe care am onoarea să-l conduc. Avem sprijinul PLDM-ului, a fost declarat public. Le mulțumesc și pe această cale tuturor simpatizanților, tuturor oamenilor care suferă astăzi pentru a fi atrași în Partidul Democrat cu dosare penale fabricate, cu atîta hărțuire și atîta mizerie la adresa unor oameni cu bună credință. Le mulțumesc și pe acestă cale mi se pare absolut firesc ca atunci cînd ai sprijinul celor 2 partide să te manifești ca atare. Deci, nu mi se pare absolut.

Natalia Ghețu, Protv: Vedem că acest spot cum urmează să vă promovați în campanie?

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr: Bună întrebare, chir vă mulțumesc. Să știți că pînă în momentul, de față de ce am depus documentele încă vineri, s-ar putea poate între timp ce discutăm noi, poate că ne-au aprobat cei de la Fisc deschiderea contului acestui fond electoral, cum prevede legislația. Din păcate, suntem puși în situația de a nu putea funcționa la turații maxime, dar, eu am încredere că vom reuși acest lucru, sper că după ce nu ne-au eliberat în mod legal certificatul de integritate. Știți că am depus o cerere ca să-mi elibereze certificatul de integritate. Așa și nu l-au mai eliberat. În general, n-au mai elaborat mecanismele de elaborare. Eu sper că totuși Fiscul va accepta deschiderea acestui cont și noi vom funcționa inclusiv și pe facebook și prin alte mijloace. Dar cel mai bun mijloc al nostru rămîne a fi mergerea în teritoriu. După conferința de astăzi, am întîlniri la o instituție de învățămînt cu cadrele didactice, cu studenții. După asta vom merge în teritoriu, vom merge în cartierele din centru.
Țin neapărat, fără ca să menționez, sau fără ca să mă înțeleg cu oamenii locului să merg în suburbii, acolo unde a menționat și doamna Inga Grigoriu că în secolul 21 oamnii și-au tras lumină pe haragi. Vă invit pe dumneavoastră să faceți acest lucru, să mergeți pînă la Sîngera. Sau, cînd aveți timp, iată eu vă pot pune la dispoziție programul meu, cînd merg să mă întîlnesc cu oamenii, să mergeți să vedeți care sunt nevoile, năzuințele oamenilor și veți vedea că pe nimeni nu interesează, dar absolut pe nimeni nu interesează cît costă mașinuța mea din 2004. Nu interesează pe nimeni unde coace mama mea pîine. În cuptorul de sub șopron, sau mai avem un cuptor în casă? Deci, nu interesează pe nimeni. Ceea ce-i interesează pe oameni este bunăstarea, este curățenia în oraș, este transportul public. Îi interesează o ofertă mai mare de parcări, îi interesează mediul și aici vă spun în premieră.
Deși, trebuie să știți. În curînd ne vom lansa în mod oficial. Vom face această lansare, dar, după cum vedem, cam toate proiectele noastre sunt preluate. Numai am lansat și a doua zi sunt preluate fie de Silvia, fie de Ivan.

Jurnalist: La ce anume vă referiți?

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr: Da, dumneavoastră sunteți mai în măsură să le verificați. Dar, dacă vreți porniți, ca să nu ne ducem prea mult în detalii, mergeți la slogan, Liviu Vovc poate să vă spună. La cîteva ore distanță, din momentul în care am instalat corturile, în care scria „curățenie capitală”, nu au trecut, nici cîte ore Liviu? 6 ore? 1 ora? Peste o oră apare Silvia Radu: „curățenie bună”. La cîteva ore distanță din momentul în care am ieșit și am declarat că salvăm capitala apoi întreaga țară, apare Ivan Ceban cu: „Salvam capitala, apoi și întreaga țară”. Deci, vreau să-i înțeleg, băieți, nici măcar la capitolul inventivitate nu o duceți bine. Ați furat atîtea miliarde, găsiți pe cineva pe cineva care, ca să nu mai vorbesc despre...Liviu, vino te rog mai incoace, dacă nu ți-e greu. Iată, uitați-vă încoace. Învit toată presa să vadă iată acest slogan: „Pentru o țară în care vrei să trăiești”. Este sloganul nostru, strigat la mitingurile noastre. Strigat, dacă vreți, ca să se audă și la PD, la congresul nostru din 5 februarie anul trecut, da? N-a trecut mult și Guvernul Filip ia sloganul, ia culorile și înscrie acolo „Pentru o țară în care vrei să trăiești”, numai că în 2030. Păi stați puțin, dar pînă în 2030 ce facem? Ei tot ne fură. După ce au furat 1/3 din rezervele valutare, să-i așteptăm pînă în 2030 să mai fure celelalte 2/3. După ce au furat 13% din PIB, să-i mi lăsăm să mai fure, da?

Sofia Obadă, Jurnaltv: (indescifrabil)

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr: Da, mulțumesc foarte mult. Am fost săptămîna trecută, în săptămîna luminată am fost la București. Am avut o serie de întrevederi cu oameni din mediul de afaceri, cu oameni din mediul educației-academic, universitar. Am avut discuții cu rectorul Universității de Urbanism și Arhitectură. Vreau să preiau de acolo practici bune, proiecte de succes. Vreau să preiau din România tot ce este mai bun la capitolul educație, pentru că suferim și aici. La ceea ce înseamnă modernizarea edificiilor, este iarăși un capitol prioritar. Am spus și acolo, o spun și aici: ne-am făcut o prioritate din acordurile de înfrățire, care ar da roade, întîi de toate pentru cetățenii localităților înfrățite, ne-am făcut o prioritate din acordurile transfrontaliere. Am discutat cu domnul Cioloș, am avut o discuție foarte bună cu domnul Cioloș. Știți foarte bine, este inițiatorul unui nou partid, de facură nouă. Am vorbit și cu domnul rector al Universității din București-un om de mare, mare valoare, calitate, de la care ai ce învăța. Sigur că cel mai important poate a fost să discutăm cu colegii noștri de la PNL, cu care am semnat un contract de colaborare între cele 2 partide. Am avut sprijinul și-l am în continuare, sprijinul constant al președintelui Partidului Național Liberal-domnul Ludovic Orban-un foarte bun specialist în transporturi. Pe la miezul nopții desena și cum ar trebui să facem așa, încît să funcționeze bine Chișinăul și sub aspectul confortului în transport, dar și a fluidizării traficului. Deci, eu zic că am avut o vizită fructuoasă la București, a căror roade vor deveni pe parcurs. Intenționez să ajungem și la Alba-Iulia, acolo unde, se știe foarte bine, este un sitemanager, acum este în oraș, este la noi în oraș, a prezentat niște proiecte de succes. Trebuie să știți, dacă m-ați întrebat, sunt sigur că proiectul nostru cu privire la crearea unui grup consistent de specialiști în atragere de fonduri europene. Nu-i nici un fel de problemă dacă ar fi preluat și de guvernare. Poate s-o implementeze chiar de acuma, pentru că este important să atragem fonduri, să creștem numărul de autobuze și de troleibuze, să putem să demarăm lucrări serioase de reparare a drumurilor, să putem demara lucrări serioase de construcție a unei stații de epurare moderne, a unei stații de reciclare a gunoiului. Deci, pot să preia totul din inițiativele noastre. Nu-i nici un fel de problemă. Pot să preia absolut totul. Important este să nu profaneze ideile noastre. Să nu profaneze proiectele noastre. Asta este cel mai important. În rest, pot să preia totul. Cert este că nu poți face stat de drept cu niște bandiți care au furat acest stat. Așa că este de datoria noastră să ne unim, să cîștigăm la alegerile din 20 mai și să facem așa încît orașul să devină al cetățenilor și nu al unor grupuri de interese, cum se întîmplă astăzi.

Jurnalist: (Indescifrabil)

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr: Domnișoară, nu presa de la noi. Sunt niște portaluri, aici noi vorbim...da vedeți că...știrile fake nu pot să-și mai producă efecte într-o societate deșteptată. Domnișoară, terminați cu a mai inventa site-uri fake, pentru a le promova la site. Duceți-vă la surse credibile, nu umblați cu prostii.
Vă mulțumesc foarte mult pentru faptul că ați dat curs invitației de a fi aici, la conferința noastră. Domnișoară, va faceți de rușine. Nu mai citiți de pe telefonul cela că nu vă stă bine. pur și simplu cănd spuneți presa de la noi, care presă, domnule? Aceea nu-i presă, domnișoară, aceia este un...

Jurnalist: Înseamnă că ați văzut. Cum comentați aceasta?

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr: Nu comentez prostiile doamnă, domnișoară. Altădată faceți o preocupare din problemele oamenilor.

Jurnalist: Dar asta și fac, domnule.