Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Sînteți gata? Stimați locuitori ai muncipiului Chișinău, stimați jurnaliști. Continuăm seria noastră de conferințe de presă legate de platforma electorală pe care am prezentat-o anterior și fiecare subiect pe care vrem să-l dezvoltăm.
Am ales acest loc pentru a spune că municipiul Chișinău trebuie să fie un oraș deschis absolut pentru toată lumea, în special pentru investiții, în special pentru turiști. Un oraș care trebuie să devină oraș modern. Așa și am intitulat conferința de presă de astăzi „Prezentarea viziunii noastre privind transformarea Chișinăului într-un oraș modern”.
Această nouă conferință de presă, am organizat-o aici, pentru a prezenta viziunea mea și a echipei mele și toți cei care sunt alături de noi, în parte ce ține de transformarea Chișinăului într-un oraș modern, care să corespundă cu adevărat statutului de capitală pe care îl are. Iar atunci cînd vorbim despre un oraș modern, un loc aparte îi revine anume economiei. Deci, anume economia este baza pe care se realizează respectivul concept. De aceea, unul din pilonul oferte noastre electorale, este obiectivul de transformare a Chișinăului într-un oraș deschis pentru business, fără outkaturi, fără multe alte lucruri care se întîmplă astăzi în Chișinău, orașul trebuie să fie deschis pentru investiții, pentru mediul de afaceri. Un oraș care să sprijine toate inițiativele mediului de afaceri, dar nu să le pună pripoane și tot așa mai departe.
La concret, vom depune efort pentru a deschide o nouă subzonă Expo-Business-Chișinău, care și-a dovedit deja eficacitatea. Astăzi sunt peste 40 de rezidenți, investiții de peste 70 milioane de dolari, peste 2000 de angajați. De asemenea, vom ajuta la crearea de noi parcuri industriale după exemplul Tracom-40 de rezidenți, aproximativ jumătate de miliard de lei investiții, peste 1000 de muncitori. Vom sprijini activ crearea unor astfel de parcuri prin asistență în reconstrucția infrastructurii, a zonelor industriale, instruirea lucrătorilor.
Fiind perfect conștienți de faptul că municipiul Chișinău are nevoie mai mult ca oricînd de investiții, ne propunem drept scop să creăm un mecanism pentru punerea în aplicare a acordurilor de investiții între Primărie și investitorii strategici și să oferim sprijin administrativ proiectelor economice, rezolvarea problemelor cu care se confruntă investitorii, a disputelor,  oferire de asistență în obținerea documentației necesare și consultanță.
Dragi locuitori ai municipiului Chișinău, stimați jurnaliști. O altă direcție prioritară în activitatea noastră, va ține de elaborarea și implementarea unui mecanism de subvenționare a ratelor dobînzilor la împrumuturi pentru finanțarea proiectelor prioritare și anume:
-a proiectelor municipale,
-a proiectelor de parteneriat public privat,
-a proiectelor companiilor private incluse în registrul proiectelor prioritare ale municipiului.
Parte integrantă a viziunii noastre de devoltare a capitalei este și preconizată crearea unei agenții de dezvoltare a Chișinăului. Nu e normal faptul că în capitală, unde trăiește și activează aproape 1/3 din populația țării, nu există un organ profesionist, specializat, care să se ocupe de dezvoltarea complexă a municipiului. De competența unei astfel de instituții cum ar fi Agenția de dezvoltare a Chișinăului, va ține elaborarea detaliată a planului strategic pentru dezvoltarea municipalității, dezvoltarea proiectelor de investiții și monitorizare a acestora, căutarea de investitori în Moldova și peste hotarele țării. Vorbind de investitori nu pot să nu menționez și o atenție a noastră sporită în acest sens. Pînă în luna februarie 2019 vom elabora și vom prezenta publicului harta de investiții a Chișinăului. Va fi prezentată o listă completă pentru parteneriatele public-privat și municipal-privat pentru întregul municipiu, inclusiv pentru suburbii. Investitorii trebuie să vadă tabloul general, situația în ansamblu, pentru a se putea orienta mai bine și a lua deciziile optime pentru ei, dar și pentru capitală. Știind care sunt impedimentele întîlnite cel mai des de investitori, vom crea toate condițiile pentru ca documentele, autorizațiile necesare pentru desfășurarea afacerilor, să fie obținute cît mai deschis și cît mai rapid.
Punem un accent important pe atragerea investițiilor, deoarece sîntem ferm convinși că fluxul de investiții și tehnologii, va crea condiții pentru deschiderea de noi locuri de muncă, va atrage specialiști, vă îmbunătăți imaginea Chișinăului în regiune și prin urmare, va crește fluxul turistic-o altă sursă alternativă de venit pentru capitală.
Onorată asistență, dragi locuitori ai municipiului Chișinău. Pentru o dezvoltare armonioasă, Chișinăul trebuie să fie deschis atît pentru vest cît și pentru est. De aceea, eu și echipa mea suntem gata să preluăm cele mai avansate soluții din orașele din vest și din est. Astăzi, avem numeroase acorduri cu mai multe capitale, privind cooperarea în dezvoltarea strategiilor și documentației urbanistice, asistență în introducerea tehnologiilor avansate, programe urbane, soluții de transport și cele mai bune proiecte urbanistice și urbane care pot să existe la această etapă.
Vom propune celor mai bune birouri arhitecturale străine, să coparticipe la elaborarea și proiectarea proiectelor individuale și complexe pentru dezvoltarea și îmbunătățirea aspectului capitalei.
De asemenea, vom elabora și oferim un program municipal pentru a sprijini tinerii specialiști și oamenii de afaceri. Vom deschide ușile Primăriei, preturilor și tuturor întreprinderilor municipale atît pentru absolvenții instituțiilor de învățămînt superior pentru practică și pentru angajarea ulterioară, cît și pentru specialiștii din străinătate.
Stimați jurnaliști, dragi locuitori ai municipiului Chișinău. Chișinău poate deveni un oraș cu adevărat modern și știm cum să facem acest lucru. Astăzi vam prezentat reperele economice ce vin să susțină transpunerea în practică a viziunii noastre. Dar, după cum vam promis, vor urma și alte conferințe de presă și sper că aceasta să vă convingă că unde există viziune și voință, lucrurile pot fi schimbate. Noi știm ce și cum trebuie de făcut, iar după alegeri, avînd sprijinul dumneavoastră, vă vom convinge de acest lucru muncind zi de zi spre binele capitalei, a locuitorilor muncipiului Chișinău.
Vă mulțumesc pentru atenție și dacă sînt întrebări, sînt gata să vă răspund la ele.

Jurnalist: (Indescifrabil)

Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Sînt foarte multe practici foarte bune în toată lumea, în special în Europa, în statele CSI. Am zis că avem înțelegeri foarte bune deja și cu Moscova și cu Baku și cu Misk, dacă ne referim la statele din CSI. Sînt alte capitale cum ar fi: Budapesta, dar și alte multe orașe, inclusiv în Franța, în Germania, în Spania, de unde am putea prelua foarte bune exemple. De asemenea, ne vom concentra asupra soluțiilor practicii imediate, dar și de perspectivă. Nu trebuie să inventăm astăzi roata, trebuie să folosim acele aspecte care au fost dezvoltate, proiecte care au fost dezvoltate deja și doar să le punem în aplicare. Fiind în acest sens, pur și simplu adaptate necesităților, condițiilor la care astăzi avem parte în municipiul Chișinău.

Jurnalist: (Indescifrabil)

Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Absolut în toate domeniile. În primul rînd, în ceea ce ține de elaborarea planului general urbanistic. Am zis că mai multă lume este gata să ne ofere acest suport. În ceea ce privește harta investițională, alte documente cu caracter strategic pentru municipalitate, programe municipale începînd cu cei care sînt fără adăpost și finalizînd cu animalele fără adăpost, cu oamenii care au nevoi speciale și finalizînd cu sistemul comunal-locativ. Începînd cu schemele de transport și finalizînd cu planificarea dezvoltării urbanistice a municipiului Chișinău în detalii, zonale etc. Oamenii sînt gata să ne ajute, noi sîntem gata să preluăm această experiență și s-o adaptăm în ceea ce ține de necesitățile municipiului Chișinău.

Jurnalist: (Indescifrabil)

Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Vam zis că este, deci rețeaua de blocuri de pe bulevardul Ștefan cel Mare, în preajma magazinului Unic, este un dezastru total ceea ce se face acolo. Chiar indic mass-media să vină. Oamenii sunt disperați, au făcut numeroase solicitări în adresa autorităților. Nu este vorba doar despre dezastrul fizic care este prezent în acea regiune, dar este vorba și de persoanele fără adăpost, care și-au găsit acolo locuințe, care marea majoritate din ei sunt persoane minore, inclusiv băieți, fete care nu țin astăzi supravegherea necesară din partea municipalității, dar și a statului. Aceste lucruri trebuiesc revăzute, regîndite și fiecare copil care este în municipiul Chișinău, nu trebuie lăsat să vagabondeze, iar supravegherea din partea municipalității și a statului trebuie să fie adecvată în acest sens.

Jurnalist: (Indescifrabil)

Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Eu mai multe opțiuni în acest sens. Noi o să documentăm fiecare caz particular, dar vreau să spun că după ce au fost închise numeroase instituții cu caracter social, care, în mod normal trebuiau să se preocupe de aceste persoane, alte servicii alternative nu au fost dezvoltate pentru un astfel de segment al populației și, spre regret, reiterez: este o catastrofă socială care se află în apropiere de noi. Cu regret mare, aceste persoane, pe lîngă faptul că cerșesc, eventual sunt implicate în furturi. De la o vîrstă fragedă se și droghează, consumă alcool și multe alte lucruri. Deci, lucrurile acestea trebuie luate la evidență și foarte bine gîndite soluțiile care sînt oferite.
Noi am lucrat în acest domeniu foarte mult timp, inclusiv atunci cînd am fost la Guvern. Nu este un lucru ușor, dar trebuie etapizat să fie aceste subiecte, în mod normal, analizate și propuse soluții.
Alte întrebări?
Vă mulțumesc mult și ne revedem cu altă ocazie la următorea conferință de presă!
Sănătate și week-end plăcut!