Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Valeriu Munteanu, candidatul Partidului Liberal la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Sunteți gata? Bună ziua. Am uitat să vă salut. Tema conferinței de presă de astăzi este „O nouă centrală de gaze în cogenerare pentru Chișinău, sau cum scăpăm chișinăuienii de robia lui Plahotniuc și reducem facturile cu 30%. ”
Republica Moldova importă astăzi aproximativ 79% din consumul său de energie electrică, aproape 3000 de milioane de kilowați și produce numai 21% din consum.
În Chișinău, noul mastodont Termoelectrica, care este în proprietatea guvernului, are 2 centrale la Chișinău, cu o capacitate de doar 300 de megawați. Chișinăul este responsabil pentru aproximativ 40% din consumul de energie electrică a Republicii Moldova.
Guvernanții din Republica Moldova, au transformat, din păcate, de-a lungul anilor, importul de energie electrică, într-o formă de finanțare a separatismului de la Tiraspol. Peste 70% din electricitatea importată, sau 2 miliarde de kilowați, se cumpără de la centrala electrică de la Cuciurgani, aflată pe teritoriul transnistrean și controlată de concernul rus Inter AOS. La cuciurgani, rușii produc electricitate din gazul pe care nu l-au plătit niciodată către Gazprom, sau către Moldova Gaz. Ba mai mult, o firmă din grupul Inter AOS, a cumpărat de la Gazprom o creanță de 1 miliard de dolari către Moldova Gaz, șantajînd cu acest instrument permanent Republica Moldova.
  Acum 1 an, sub conducerea binomului Plahotniuc-Dodon, compania S.A Energocom, deținută în proporție de 100% de guvernul de la Chișinău, a anunțat că începînd cu 5 iunie 2017, compania ucraineană „DTEK” Trading, care are contract de livrare pînă în aprilie 2018, va asigura 30% din consumul necesar de energie electrică, iar celelalte 70% vor livrate de către centrala din Transnistria. Vă mai aduc aminte că în schema de procurare a energiei electrice din Transnistria, conform presei de la Chișinău, ar fi implicată compania intermediară Energokapital, care ar fi avut legătură cu mai mulți politicieni din Republica Moldova. Conform presei de la Chișinău, compania intermediară ar avea 3 fondatori, 2 companii offshor, interpol management LTD din Belinsk și Ornamental Art Limited și o persoană fizică-Iurie Dzecul, care se presupune că ar fi persoana de încredere a lui Evghenii Șevciuc-exlider autointitulat de la Tiraspol.
Totodată, potrivit IDIS „Viitorul”, în 2015 Republica Moldova a suportat un prejudiciu de aproximativ 258 milioane de dolari, din cauza schemei de procurare a energiei electrice de la centrala de la Cuciurgani, prin compania intermediară Energokapital. Respectiv, din această sumă, 100 de milioane de dolari au fost scoși din buzunarele chișinăuienilor.
Probabil ajunge.

Între timp, compania din România Transgaz a cîștigat licitația pentru a construi și a opera, o conductă de gaz de la Ungheni la Chișinău, cu o capacitate de 2 miliarde de metri cubi anual. Vom avea, așadar, 2 miliarde de metri cubi de gaze care vor ajunge la Chișinău, care vor fi un instrument economic și nu un instrument de șantaj politic din partea Moscovei.
Eu, în calitate de primar al Chișinăului, vreau să folosim această capacitate pentru construcția unei centrale electrice în cogenerare, care să facă și energie electrică pentru asigurarea independenței energetice a Chișinăului.
De ce anume centrală pe gaze? Pentru că, conform estimărilor și evaluărilor internaționale, și aș aminti aici compania Lazard, în colaborare cu consultanții de la Inovation, dau o listă și trec gazele pe locul al doilea după rentabilitate după energia solară.
  Mai mult deît atît, trebuie să amintim că în Chișinău toate instalațiile termice datează din perioada sovietică. Sunt foarte vechi și au o rentabilitate foarte mică. Sîntem poate unica capitală europeană unde municipalitatea nu stăpînește gospodăria de termoficare a orașului. În Republica Moldova, ca la nimeni alții, această întreprindere, mai nou, sub denumirea de Termolelectrica a ajuns în totalitate în proprietatea statului, a guvernului și, respectiv, chișinăuienii nu au nici un instrument să vadă cînd, cum, în ce condiții le este procurată energia, cum este produsă, agentul termic cum le este livrat. Toate aceste chestiuni sînt de un caracter tenebru total.
Ideea construcției, sau reconstrucției centralelor existente pentru cogenerare, nu este un subiect pe care l-am inventat eu, sau care a apărut ieri sau alaltaieri. Am făcut studii aprofundate în acest sens și vreau să vă spun că și la Chișinău, de mai mulți ani, de cel puțin 10 ani de zile, se discută în acest sens și primăria capitalei a comandat chiar în 2013 la Universitatea Tehnică un studiu, care este destul de clar, care ne indică asupra necesității cogenerării ca soluție ieftină și sigură pentru producerea de energie electrică și termică.
Din păcate, chișinăuienii au fost nedreptățiți atunci cînd guvernul a rechiziționat, a luat cu forța din proprietatea lor Termocomul, l-a introdus în Termoelectrica și, respectiv, acum chișinăuianul, cei 828.000 de oameni care locuiesc în municipiul Chișinău, nu au nici un instrument ca să vadă foarte exact, în ce condiții statul le procură energie electrică, produce agent termic și respectiv îl distribuie. Or, această nedreptate trebuie să fie curmată.
Sînt încrezător în faptul că doar construcția unei centrale electrice în cogenerare de minim 150 de megawați în Chișinău sau în zona metropolitană, va putea să asigure pentru viitorime. Spun această instituție sau această întreprindere trebuie creată în patrimoniul municipalității, va putea să scutească locuitorii de astăzi, dar și viitorimea noastră de jugul contractelor care le sînt puse în gît de către guvernanții de la Chișinău, în colaborare cu axa Tiraspol-Moscova.
Dacă sunt întrebări, vă răspund cu cea mai mare plăcere.

Jurnalist: Această construcție ar urma să înceapă chiar în primul an de mandat? Și din ce bani?

Valeriu Munteanu, candidatul Partidului Liberal la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Mulțumesc foarte mult. Există mai multe soluții în acest sens. Sistemul de termoficare al municipiului Chișinău, în zorii anilor 90, era unul destul de sofisticat desigur bazat pe paradigma sovietică și are mai multe obiective abandonate astăzi. De exemplu, obiectivul de termoficare de la strada Muncești în zona depoului, 3 cazane mari, de cîte 180 megawați, care au lucrat aproximativ 5 ani de zile în perioada 90-95 și pe baza acestei instituții s-ar putea contracta și respectiv, construi această nouă centrală electrică în cogenerare. În acelaș timp, în proprietatea municipiului Chișinău au fost construite, dar au fost luate cu japca de către guvern, 2 centrale termice: cea de sud, care este la intersecția străzilor Grenoble și Gheorghe Asachi și cea de vest, care este în spatele străzii Mesager, iată primele care trebuie și cu bani foarte puțini poți să produci nu doar energie termică și respectiv apă caldă, ci și energie electrică, care ar asigura cel puțin independența pentru fiecare sectorr, putem începe acolo.
Aceste lucruri legate de importanță, legate de conștientizare a acestor lucruri, s-au făcut mulți ani la rînd, dar, din păcate, în lupta nedreaptă dintre municipiul Chișinău, locuitorii municipiului Chișinău și marii importatori de energie electrică și gaze din Republica Moldova, au căzut prozonieri. Locuitorii municipiului Chișinău sînt gata să continui această luptă pentru ca aceste lucruri să se realizeze.
Legat de surse, am spus foarte clar și o să vă indic și dumneavoastră sursa. După ce rezolvăm problema cu finanțele corecte ale municipiului Chișinău, prin redimensionarea legală, astfel încît în Chișinău să rămînă toate cele 10 miliarde de lei care sunt cîștigate în Chișinău, la fel ca paradigma din Găgăuzia, unde toate impozitele, impozitul pe venit al persoanelor fizice, al persoanelor juridice, accize și TVA rămîn la Comrat, să rîmînă și la Chișinău, vom putea să accedem sau să punem Chișinăul pe calea contractării unor împrumuturi fezabile și temeinice, iar emiterea de obligațiuni, în acest sens este o soluție temeinică, din punctul meu de vedere, în acest sens.

Jurnalist
: Cît va costa?

Valeriu Munteanu, candidatul Partidului Liberal la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Un megawato-centrală cu un megawat, ar costa respectiv 150 de megawați, ar costa aproximativ 150 de milioane de euro. Sînt bani foarte puțini, în comparație cu proprietatea pe care o obținem, asta dacă să o construiești de la zero. Dacă să redimensionezi și să obții o infrastructură de bază care există, de exemplu țeava de gaz care-i ajunsă, apeductul, alte clădiri, desigur, costurile scad considerabil.

Jurnalist: Andrei Năstase a îndemnat toți candidații..

Valeriu Munteanu, candidatul Partidului Liberal la funcția de primar general al municipiului Chișinău: La tema asta asta dcă mai aveși întrebări. Eu înțeleg că ați venit pentru Andrei Năstase, dar haideți întîi să consumăm subiectul ăsta și după asta discutăm despre Andrei Năstase. Întrebați-mă ce nu vi-i clar, sau a fost atît de clar pentru dumneavoastră?

Jurnalist: Nu ați spus cît timp va lua să faceți?

Valeriu Munteanu, candidatul Partidului Liberal la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Repet, nu există, eu, unul din sloganele și unul din crezurile mele pentru această campanie electorală, sincer, sînt: „Eu vin să construiesc, nu să cîrpesc”.
Este ușor, dar lipsit de temeinicie să cîrpești o gaură în asfalt. Nu vin să fac aceste lucruri. Aceste sunt chestiuni de natură curentă. Eu îmi doresc, ca prin proiectele pe care le voi dezvolta în Chișinău, să las viitorimii noastre, să las următoarelor generații lucruri temeinice pe care le vor servi cu anii. Or, eu îmi doresc ca copiii mei și copiii dumneavoastră să trăiască aici, în Republica Moldova și să nu plece. Sînt absolut sigur că în situația în care lucrurile sunt aduse în albia corectă, în cîțiva ani, acest proiect poate fi realizat.

Jurnalist: Chiar dacă mandatul (indescifrabil).

Valeriu Munteanu, candidatul Partidului Liberal la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Mandatul este de atîta cît vor avea încredere locuitorii municipiului Chișinău că avem aplicarea suficientă pentru problemele lor și noi ne depunem toată diligența, priceperea pentru ca să le rezolvăm problemele pentru care ne-au mandatat în acest sens. Că nu sunt prima dată în acest exercițiu, eu am mai fost primar și cunosc foarte exact care este mecanismul de obținere a încrederii din partea cetățenilor, dar și de păstrare a acestei încrederi.
Alte întrebări, vă rog frumos!

Jurnalist: Putem discuta alt subiect?

Valeriu Munteanu, candidatul Partidului Liberal la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Vă rog.

Jurnalist
: Andrei Năstase a îndemnat toți candidații de dreapta să se retragă din cursă și să-l susțină pe el.

Valeriu Munteanu, candidatul Partidului Liberal la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Cum, așa, subit, s-a trezit? Noi am, aceste alegeri au loc în Chișinău, datorită demisiei lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar, în care a fost ținut ostatec de regimul lui Plahotniuc, de binomul Plahotniuc-Dodon, iar în momentul în care Dorin Chirtoacă ar fi nădăjduit clemență din partea binomului, astăzi uzurpatoarea Silvia Radu-omul principal al lui Plahotniuc în această campanie electorală, ar fi stat pînă în 2019 și ar fi rezolvat problemele clientelare ale binomului Plahotniuc-Dodon. Iată că Dorin Chirtoacă a mers deasupra acestor temeri personale și înțelegeri de grup, care se construiesc la Chișinău și a întors Chișinăul locuitorilor municipiului Chișinău, de acolo de unde le-a luat. Și de aceea avem aceste alegeri, care sînt exercițiul cel mai corect, cel mai direct și cel mai sincer de îndreptare și de a unei democrații atacate de vătămători.
Alegerile sunt pentru ca oamenii să aleagă, nu ca să voteze. Politicienii se înțeleg timp de 4 ani de zile între ei și, respectiv, fac înțelegeri în baza votului pe care îl obțin din partea cetățenilor. În alegeri, și eu sunt adeptul fervent al acestui principiu, oamenii trebuie să poată alege din mai mulți candidați. În această campanie electorală sunt mai mulți candidați și mai mulți candidați puși de binomul Plahotniuc-Dodon. Sunt absolut sigur că și de această dată, oamenii vor fi mai inteligenți decît îi crede binomul și vor putea să aleagă grîul de neghină. Eu am venit în această campanie electorală să cîștig funcția de primar și să reîntoarcem capitala oamenilor. Am și pregătirea necesară, am fost deputat, am fost ministru, am fost primar și sunt gata să vin cu cilalți candidați la dezbateri sincere, profunde, pe programe și vreau ca alegătorul să vadă foarte exact cine spune și cine nu.
Eu am văzut anumiți candidați care și-au lansat ieri programul electoral, la 2 săptămîni de la alegeri. Asta mă duce la gîndul că fie nu avut acest program, fie l-au scris și nu înțeleg ce este scris acolo.
Alegătorul este cel care trebuie să decidă în această campanie electorală cine va merge va merge mai departe și cine trebuie să meargă la plimbare.

Jurnalist: (Indescifrabil)

Valeriu Munteanu, candidatul Partidului Liberal la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Alte întrebări? Eu am răspuns foarte clar, chiar fără absolut nici un fel de echivoc la această întrebare.

Jurnalist: (Indescifrabil)

Valeriu Munteanu, candidatul Partidului Liberal la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Dar dumneavoastră nu știți la ce m-am referit?

Jurnalist: Nu, de asta și am vrut să vă întreb.

Valeriu Munteanu, candidatul Partidului Liberal la funcția de primar general al municipiului Chișinău: De unde sunteți dumneavoastră? Cum nu știți? Asta vă faceți că nu știți, dar de fapt știți.

Jurnalist: Nu ați menționat.

Valeriu Munteanu, candidatul Partidului Liberal la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Nu am menționat că nu am vrut să dau curs. Eu am scris și dimineață, am avut și am în continuare foarte multă răbdare în această campanie electorală. Cred sincer că trebuie să avem răbdare și acei candidați care se declară în egală măsură împotriva binomului Plahotniuc-Dodon, dar sînt și pro-europeni, trebuie să nu să se atace între ei. Urmează ca alegătorul să aleagă în baza calităților noastre personale ale programului, dar și a (indescifrabil), pe care-l avem, cine va putea să conducă mai bine capitala. Nu au procedat la fel și ceilalți candidați electorali. Nu știu de unde a apărut atîta nervozitate în rîndul colegilor din echipa domnului Năstase, cînd ultimele 2 săptămîni au umplut internetul cu anumite poze, trucate de internet desigur, în care m-ar prezenta pe mine în „grămada”, în cohorta de oameni ai lui Vladimir Plahotniuc. Cel puțin 3 vicepreședinți ai partidului și multă-multă altă lume, noi am documentat acest epizod. Au diseminat în mod constant în ultimele 2 săptămîni. Eu am solicitat colegilor de la partid să nu reacționeze în nici un fel. Mi-a fost greu, dar am făcut acest lucru, să nu întrețin, sau să nu întreținem acest conflict.
Postarea pe care am făcut-o dimineața, era una plină de respect, de considerațiune și am solicitat domnului Năstase să facă uz de calitatea dumnealui de președinte și să pună capăt acestor dezbateri inutile, care nu cred că toarnă foarte multă apă la moara democrației din Republica Moldova.

Jurnalist: De ce totuși unele partide de dreapta nu se înțeleg și recurg la astfel de..?

Valeriu Munteanu, candidatul Partidului Liberal la funcția de primar general al municipiului Chișinău: De unde sunteți dumneavoastră?

Jurnalist: De ce totuși unele partide de dreapta nu se înțeleg și recurg la astfel de atacuri între ei și nu se pot înțelege?

Valeriu Munteanu, candidatul Partidului Liberal la funcția de primar general al municipiului Chișinău: De ce considerați că sunt atacuri? Sunt niște chestiuni absolut normale, suntem într-un stat democratic și atac înseamnă cînd îi dai și, atac înseamnă cînd faci ceva murdar, iar în momentul în care ai o postare în care spui: „vă mulțumesc, vă îndemn prietenește” și tot așa mai departe, nu văd...

Jurnalist: Eu nu mă refer la dumneavoastră.

Valeriu Munteanu, candidatul Partidului Liberal la funcția de primar general al municipiului Chișinău: A, nu vă referiți la mine. Atunci o să-i întrebați pe alți canidați. Nu recurgem la astfel de instrumente și de aceea nu pot să mă pun în pielea unor canidați care s-ar deda la acțiuni pe care le credeți dumneavoastră că le fac alte partide și alți candidați.
Da, vă rog.

Jurnalist: (Indescifrabil)

Valeriu Munteanu, candidatul Partidului Liberal la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Așa, la care dintre ele? Exact la care spot, să văd cît, cum vați documentat. Haideți.

Jurnalist: Așa. Dar dumneavoastră știți?

Valeriu Munteanu, candidatul Partidului Liberal la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Eu știu tot. Eu mi le fac, nu mi le face absolut nimeni nimic, eu îmi cunosc fiecare material la fiecare colț și pot să răspund pentru orice colț din program și pentru orice.

Jurnalist: (Indescifrabil)

Valeriu Munteanu, candidatul Partidului Liberal la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Exact spuneți-mi. Nu, vreau să-mi spuneți exact despre ce vorbiți, ca să știu că sîntem în cunoștință de cauză.

Jurnalist: Bine, cel din parcul Valea Morilor.

Valeriu Munteanu, candidatul Partidului Liberal la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Așa, la Valea Morilor. O, iată vedeți? Așa. Ce-i acolo?

Jurnalist: Vreau să-mi spuneți dacă aveți contract pentru că să folosiți această piesă?

Valeriu Munteanu, candidatul Partidului Liberal la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Poftim? Spuneți-mi ca să înțeleg despre ce e cîntecul, de unde l-am luat? Care dintre ele? Poate ăsta, care spuneți dumneavoastră, acest compozitor, are mai multe cîntece? Exact despre care?

Jurnalist: (Indescifrabil)

Valeriu Munteanu, candidatul Partidului Liberal la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Poftim? Despre mafie e acolo?

Jurnalist: (Indescifrabil)

Valeriu Munteanu, candidatul Partidului Liberal la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Filmul e despre mafie. Dumneavoastră sînteți așa, mai „nouă”, ca să spun, dar eu încă sînt din perioada ceea.

Jurnalist: Întrebarea dumneaei era alta.

Valeriu Munteanu, candidatul Partidului Liberal la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Așa.

Jurnalist: Dacă respectați drepturile de autor.

Valeriu Munteanu, candidatul Partidului Liberal la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Da, noi am verificat legislația Repblicii Moldova, respectiv, această piesă este atît de veche, încît poate să fie folosită fără absolut nici o problemă și noi nu avem nici o problemă s-o folosim în acest sens. Cunosc legislația și nu există nici o problemă. Este filmul, probabil mai vechi decît mama dumneavoastră. E foarte vechi filmul.
Dacă nu sunt alte întrebări, eu vă doresc succes și vă aștept la alte evenimente pe care o să le organizăm.
Vă salut!