Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Andrei Năstase, candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Suntem în direct? Bună ziua prieteni, bună ziua locuitori ai Chișinăului, locuitori ai suburbiilor, ai centurii noastre de aur și de rezistență.
Mulțumesc presei independente că a dat curs invitației noastre de a fi prezenți la această conferință dedicată viziunii noastre cu privire la dezvoltarea zonelor de agrement, a terenurilor de sport, a locurilor de joacă pentru copii și a ceea ce înseamnă confortul nostru urban. Pentru că avem nevoie de un mediu sănătos, pentru o viață sănătoasă, este imperios necesar să protejăm natura și să conștientizăm importanța ei în viața noastră. Totodată, ca tată, ca părinte, promovez ori de cîte ori am ocazia, sportul în rîndul copiilor și al tinerilor din ziua de azi. Să-l salutăm pe cel mai mic dintre noi. Așa.
Știu cît de importante sunt și locurile de joacă pentru copiii noștri și de aceea, pun accent pe sport, pun accent pe locurile de joacă, pun accent pe zonele de agrement. Este importantă dezvoltarea personală a copiilor încă de mici. Iar prin activitățile non-formale, în aer liber, aceștia vor căpăta abilități și competențe șoi totodată le vor dezvolta pe cele pe care le au deja.
După cum vedeți, ne aflăm pe un stadion din cartier și se vede în spatele meu. Din păcate, nu mai arată ca un teren de sport. Ce mă supără cel mai mult în momentul de față, este că această situație nu este una singulară, ci este una des întîlnită, ce denotă lipsa de interes din partea autorităților față de problemele noastre, față de problemele cu care se confruntă tinerele familii. Aceastea nu prețuiesc și nu promovează sportul în viața noastră, a tuturor.
Starea degradantă a acestor terenuri din cartiere, s-a produs voluntar. Repet, această stare este una produsă voluntar. Scopul celor care au fost la conducerea capitalei și a celor actuali, este de a acapara toate aceste zone, pentru a construi blocuri locative, sau alte construcții de interes economic. Nu le pasă de interesele cetățenilor, ci doar de interesele lor poltice, de interesele lor personale.
De ani de zile vedem cum copiii noștri au fost prejudiciați. Neavînd terenuri de sport, aceștia nu și-au putut desfășura activitățile sportive. Acest lucru se vede foarte bine și din totala lipsă de respect față de sportivii noștri de performanță, care ne reprezintă atît la nivel național cît și la nivel european sau internațional.
Unul dintre pilonii importanți ai viziunii noastre despre cum trebuuie să arate Chișinăul, este creșterea confortului vieții urbane, inclusiv, prin asigurarea de spații de joacă pentru copii și infrastructură de sport accesibilă și de calitate.
De aceea, în calitate de primar, îmi propun ca în fiecare sector al capitalei noastre, să construiesc în primul an de activitate, în primul an de mandat, cîte 2 terenuri de sport mixte, pe care tinerii să le folosească gratuit și pentru a practica orice fel de sport. Pe lîngă acestea, vom avea în vedere construcția complexelor sportive și de agrement în Chișinău și vom crea, de asemenea, politici de subvenționare directă sau indirectă la procurarea de abonamente la sălile de sport.
Toate acestea vor face parte dintr-un program municipal de promovare a modului de viață sănătos.
Pe lîngă terenurile de sport, vor fi amenajate și zonele de joacă pentru copii și vă rog să vă uitați în dreapta mea, spă vedeți un teren de joacă cum arată astăzi. Este inadmisibil ca în secolul 21 așa să arate un teren de joacă pentru copii, în nesiguranță și uitați-vă la condiții, ca să nu le trec în revistă eu.
Spuneam, o curte bine amenajată și iluminată, va da siguranță copiilor noștri, iar în calitate de primar, voi avea grijă de viitorul lor.
Toate aceste lucruri le vom face conform unor modele extrem de productive, implementate deja în marile orașe, sau în frumoasele orașe din Europa și din România. Bunele practici, buna guvernanță de la Cluj, de la Oradea, sau de la Timișoara, vor fi pentru noi repere, vor fi pentru noi proiecte pe care le vom implementa aici, acasă.
Prieteni, vă garantez și spun asta cu toată certitudinea. Vă garantez că nu voi permite ca între blocurile dumneavoastră să apară construcții imobliare peste noapte, pe ascuns, astfel încît oamenii de aici să rămînă fără teren, fără spații verzi, fără locuri de agrement sau locuri de joacă pentru copii.
Prieteni, diferența dintre mine și ei-candidații la primărie, este că eu am încredere în oameni, eu am încredere în voi și în judecata voastră și nu despre mine este vorba. Nu este vorba despre candidatul lui Șor, nu este vorba despre candidatul lui Ghimpu, despre candidatul lui Dodon. Nu este vorba despre candidații lui Plahotniuc, este vorba despre oameni. Este vorba despre voi, despre grijile și nevoile voastre. Este vorba despre Chișinăul în care trăim și este vorba despre Chișinăul în care vrem să trăim!
E atît de simplu. Vă mulțumesc!

Îmi reiterez mulțumirea pentru presa prezentă aici. Dacă sunt întrebări la tema pe care ne-am propus-o să o discutăm astăzi, vă rog. Dar și la alte orice teme, orice subiecte care vă preocupă în acest moment.
Dacă nu mai sunt întrebări, vă invit pe fiecare dintre dumneavoastră, am luat acest loc ca și loc de prezentare, pentru că am cuprins aici un teren de sport-îl aveți în spatele meu și am să vă rog să-l... Iată așa arată astăzi, în secolul 21, un teren de sport pentru copii. Trebuie să vă recunosc sincer, în această zonă, în zona străzii Titulescu, eu am copilărit. Veneam la unchiul meu Andrei Mustea-artist al poporului, care trăia aici, într-un cămin. Și iată în această zonă eu am copilărit. Eu vreau să vă spun că din anii 90, cînd eu aveam 14-15 ani, locurile de aici au degradat în permanență. Acest lucru trebuie încetat, iar toți banii care se sifonează de la primărie, trebuie investiți în viitorul nostru, în viitorul copiilor noștri, în zone de agrement, în terenuri de sport, în terenuri de joacă pentru copii-bine amenajte, iluminate, în siguranță. Și am să vă rog încă o dată să luați imagini de la ceea ce înseamnă un teren de joacă astăzi. Nu este deloc în siguranță, iar ceea ce ne propunem noi, este să creăm condiții bune pentru copiii noștri, pentru adolescenții noștri, pentru ași desfășura activitățile, dacă putem spune așa, în siguranță.
Iată cam asta este priveliștea pe care vrem s-o schimbăm și, așa cum spuneam în conferința de presă, o s-o facem zi de zi, lună de lună, astfel încît în timp de 1 an de zile să putem construi cîte 2 stadioane în fiecare sector.
Vă mulțumesc foarte mult și vă așteptăm și la o altă conferință la o tematică exact plasată pe grijile și nevoile oamenilor, pentru că pe grijile și nevoile oamenilor ne-am construit și ceea ce înseamnă programul nostru de activitate pe care l-am distribuit presei cu drag și vă rog să-l analizați și să-l propagați cît se poate de mult.
Vă mulțumesc foarte mult. Merg acum la un interviu, la un portal. Vă așteptăm și cu alte ocazii și la alte conferințe de ale noastre. Vă mulțumesc.

Jurnaliști: Mulțumim. La revedere!