Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Andrei Năstase, candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Multstimați reprezentanți ai presei din Republica Moldova, de la Chișinău. Vă mulțumesc foarte mult pentru că ați dat curs invitației noastre de a fi prezenți aici, la această conferință de presă. O conferință de presă prilejuită de tot mai multe atacuri la adresa mea, la adresa colegilor mei din partidul Demnitate și Adevăr, Platforma Demnitate și Adevăr, la adresa colegilor mei care mă sprijină și mă refer aici la partidele emergente, mă refer la colegii noștri din Partidul Acțiune și Solidaritate. Am zis să vin cu acest apel, pentru că dacă nu vom preveni, dacă nu vom acționa în prevenție, vom risca și nu riscăm cu numele nostru, nu riscăm cu viitorul personal al fiecăruia dintre noi, ci riscăm cu viiotrul întregii țări.
Mai puțină preocupare în momentul de față este pentru viitorul meu politic, mai multă preocupare pentru neam, pentru țară, pentru noile generații care și-ar dori, sînt sigur, să trăiască acasă. Fac acest apel și mă adresez Chișinăului:

„Dragi locuitori ai Chișinăului! Moldova a ajuns la un moment de răscruce. În 2018 alegem încotro va merge țara: înspre democrație, sau dictatură. Înspre bunăstare, sau sărăcie. Înspre adevăr sau minciună. În acest moment, suntem într-un război, într-un război informațional. Într-un război generat de structuri interne, dar și cu influențe externe. Trebuie să ne amintim cu toții ce s-a întîmplat chiar și la alegerile și referendumurile din statele lumii civilizate. Cînd influențe externe au deturnat votul oamenilor și au schimbat practic rezultatele alegerilor care au influențat decisiv viața comunităților din aceste țări. Se întîmplă din nou. Se întîmplă chiar aici, la noi în Moldova. Se întîmplă chiar la Chișinău.
Există forțe oculte care nu doresc binele acestui oraș și nici al țării noastre. Există forțe care doresc să perpetueze actuala stare de spirit și, de fapt, în care predomină hoția, minciuna, sărăcia. Aceste forțe doresc să destabilizeze țara pentru a o stăpîni și jefui mai ușor. Ele mint, manipulează, dezinformează, produc știri false, pentru a crea confuzie și haos.
În spatele acestor acestor forțe se află binomul Plahotniuc-Dodon, care și-au dat mîna pentru a stăpîni și în continuare Moldova.
La alegerile de pe 20 mai, alegerile pentru primăria Chișinăului, se pune la cale marea fraudă și marea dezinformare pe modelele deja verificate în străinătate. Am primit informații că în aceste ultime 2 săptămîni de campanie, spațiul mediatic și al rețelelor de socializare, va fi inundat cu știri false, sondaje minciunoase. Știri false, reportaje propagandistice, poze falsificate grosolan, interceptări telefonice, trucate și prelucrate în mod profesionist. Toate acestea fiind elaborate foarte bine, foarte profesionist, pe enorme sume de „bani negri” proveniți din furturile de miliarde de la cetățeni. Există deja numeroase site-uri și pagini-clonă, care fac o propagandă minciunoasă la adresa mea. Banii cetățenilor, banii moldovenilor, care au fost furați prin tot felul de scheme de corupție, sunt acum folosiți pentru a plăti specialiști din țară și din străinătate, care se ocupă de falsificarea acestor texte, a fotografiilor, care produc clipuri video minciunoase, care cu prelucrarea tehnică a vocii mele, a imaginilor și a contextelor, fac tot felul de știri propagandistice și știri fake.
Am văzut și eu o parte din aceste materiale care circulă pe internet și care vor începe să circule și în mass-media oligarhică. Sunt atît de bine realizate, că par a fi reale. Într-un video, spre exemplu, erau tăiate cuvintele dintr-un interviu realizat și publicat de Unimedia și apoi recombinate într-o cu totul altă formă, pentru a transmite informații false-manipulatorii, denigratotoare. Culmea cinismului e că sunt îmbinate lucruri adevărate cu minciuni sfruntate, menite să prostească lumea. Pentru că nimic mai eficient decît să îmbini un adevăr cu 15 minciuni.”

Aduceți-vă aminte de campania prezidențială unde aceste forțe ale răului au promovat cele mai oribile știri despre candidatul pro-european și democrat, colega noastră Maia Sandu. Se întîmplă din nou, doar că mult, mult mai grav. De asemenea, se pune la cale o mare fraudă. Avem informații că procesul de înregistrare a alegătorilor de meserie, din afara Chișinăului, care vor fi aduși cu autobuzele în ziua votulului pentru a vota în locul dumneavoastră, vor vota cu mai multe buletine, vor vota și morții și cei care sunt plecați în străinătate. Vor încerca să schimbe rezultatele alegerilor pentru că sunt disperați. Vor să rămînă la putere pentru a fura țara în continuare, pentru ași păstra averile, pentru a scăpa de lege.
Facem apel către toate forțele democratice și pro-europene, către toți cei care mai cred încă în democrație și stat de drept. Către cei care încă mai au speranța că putem schimba în bine această țară, să ia atitudine în fața acestui nou flagel care cuprinde parcă întreaga planetă: știrile false, știrile fake. Solicităm procuraturii să se sesizeze și să facă toate demersurile necesare pentru a identifica și trage la răspundere pe cei care au pus la cale această campanie de dezinformare și manipulare. De altfel, vom depune o plîngere oficială în acest sens. Solicităm o reacție fermă de respingere a acestui gen de acțiuni de manipulare a opiniei publice și fraudarea alegerilor din partea presei libere și democratice a asociațiilor nonguvernamentale a societății civile din Republica Moldova. Solicităm structurilor europene de resort, dar și conducerii rețelelor de socializare: facebook, giigle, twister și celelalte, să blocheze astfel de campnaii denigratoare la adresa mea, pentru că sunt de fapt un atac la adresa democrației noastre, la adresa viitorului oamenilor și al acestei țări.

Facem apel către chișinăuieni și către toți cetățenii Republicii Moldova:
„Haideți să ne apărăm țara!
Haideți la vot să apărăm valorile democratice, să apărăm adevărul, pentru că aceste valori și principii sunt fundamentul prosperității, a progresului și bunăstării!
Haideți să raportăm știrile false pe rețelele de socializare și apoi să le sancționăm minciuna, manipularea și furtul la vot! Pentru că nu pot ei fura cît putem noi vota.
Haideți cu toții la vot, pentru a le arăta că nu pot să ne mintă și să ne fure în continuare, așa cum au făcut-o timp de peste 20 de ani.
Haideți la vot, pentru a le arăta că puterea este la noi! Simplii cetățeni care doresc binele acestei țări.
Haideți la vot pentru a salva viitorul copiilor noștri și al nostru-ca neam!
Haideți la vot pentru a le spune că ajunge! Ajunge cu sărăcia și minciuna și furtul!
Haideți la vot pentru a reaprinde încrederea și speranța!
Haideți la vot pentru a ne lua destinul în propriile mîini!
Haideți la vot pentru a construi un oraș și o țară în care să dorim să trăim, să ne creștem copiii în familii reîntregite, în liniște și bunăstare!
Haideți la vot și reușim împreună!”
Ăsta a fost apelul meu pentru locuitorii Chișinăului. Voi veni cu explicații și eu și colegii mei, dacă va fi cazul, dacă veți avea întrebări la această temă, vă rog!

Legat de sondajele manipulatorii pe care le-am menționat în acest apel. Să știți că în ultima perioadă de timp, tot mai multe și mai multe sondaje vor apărea în spațiul public.Tot mai multe sondaje trucate vor fi emise în spațiul public cu tentativa de a influența votul cetățeanului. Adevăratele sondaje arată în afara jocului pe cea care în prezidențiale a luat un scor de nimic. Iată de ce, se pune la cale această fraudă. Se pune la cale o mare fraudă împotriva populației Republicii Moldova, împotriva democrației. Iată de ce, invit toti cetățenii Republicii Moldova, să se întrebe dacă acum apelează la minciună, dacă acum apelează la fraudă, dacă acum apelează la crimă. Ce vor face dacă Doamne Ferește, îi lăsăm să ajungă aleși în cadrul primăriei? Să fie aleși ca primari ai acestui oraș. Iată de ce, vă invit în continuare să vă informați din surse credibile, din surse demne de încredere, să nu dați crezare acestor pagini fake, acestor știri false, acestor reportaje manipulatorii și propagandistice, să vă informați de la sursă. Puteți veni la 31 August 15 oricînd. Ne puteți găsi pe facebook, mă puteți găsi pe unica mea pagină oficială cu peste 50.000 și ceva de urmăritori. Acolo mă găsiți. În rest, toate paginile care îmi poartă numele sau care îmi poartă fotografia, sunt false. Vă invit să nu dați curs acestor pagini minciunoase, care îmbină minciuna cu un pic de adevă, pentru a vă manipula și pentru, scuzată să fie expresia „pentru a prosti populația”.
Nici Plahotniuc, nici Dodon, nu vor reuși să mă oprească din această cursă. Nu mă pot ei opri, decît prin fraudă și crimă. Haideți să le demomstrăm că nu pot ei fura atît cît noi putem vota!
De la ce post sunteți, vă rog? De la NTV? Aveți o întrebare?

Jurnalist: Da. Am fost acum recent la conferința doamnei Silvia Radu și dumneaei a făcut așa o declarație, precum că toate partidele care participă în cursa electorală a primăriei, au făcut un front comun pentru a o denigra pe dumneaei. Vaș ruga să ne spuneți ce poziție (indescifrabil).

Andrei Năstase, candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Vă rog să vă prezentați, ca să fie clar de unde sunteți, da?

Jurnalist: Mă numesc Marcel Gîncu de la NTV Moldova.

Andrei Năstase, candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr la funcția de primar general al municipiului Chișinău: De la NTV Moldova, pentru postul de televiziune NTV Moldova, care a întîrziat la această conferință. Sper că data viitoare o să fim cumva mai, dar bănuiesc că din cauza traficului, nu? Din cauza traficului.

Marcel Gîncu
: Da.
Jurnalist : Cerem scuze.

Andrei Năstase, candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Și dumneavoastră din cauza traficului?

Jurnalist: Da, da. Mulțumim mult.

Andrei Năstase, candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Vedeți cîte probleme are orașul ăsta? Și în primul rînd traficul infernal, ambuteiajele. Ambuteiajele care s-au creat de-a lungul timpului și iată că în ultima perioadă de timp, sînt tot mai accentuate și mai accentuate.
Pentru cei care au întîrziat, apelul nostru a fost către societatea civilă, a fost către populația din Republica Moldova, către presa liberă să se sesizeze cu privire la toate atacurile care sînt îndreptate împotriva mea. Am sesizat procuratura, am sesizat toate instituțiile internaționale de resort să reacționeze. Cei care astăzi fură din banul public, cei care astăzi au demonstrat că nu sunt capabili de o bună administrare, de o bună guvernanță la nivel local, au recurs la ceea ce înseamnă linșaj mediatic, la ceea ce înseamnă manipulare, la ceea ce înseamnă minciună și prosteala oamenilor. Oamenii sînt dezinformați, oamenii sînt intoxicați de posturile de televiziune controlate de Plahotniuc și Dodon, dar oamenii numai proști nu sînt. De asta, rugămintea mea către toată această presă oligarhică, să trateze oamenii noștri cu respect. Oamenii noștri au nevoie de respectul tuturor, inclusiv a așa zisei prese, controlate de Plahotniuc și de Dodon.
Am răspuns la întrebare. Vă rog!

Jurnalist
: Am vrut să ne spuneți despre ce a fost vorba, fiindcă și doamna Radu astăzi, acum o oră a avut o conferință și dumneaei a spus că la fel, a acuzat că toate partidele politice o atacă pe dumneaei, fiindcă este un candidat independent și care...În cazul dumneavoastră despre ce este vorba?

Andrei Năstase, candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr la funcția de primar general al municipiului Chișinău: De doamna Radu ar trebui să se ocupe procuratura generală și s-o întrebe ce a făcut cu acele peste 130 milioane de lei pe care i-a luat din tarifele plătite de moldoveni, din tarifele plătite de oameni bătrîni, de oameni săraci, pe care ea pur și simplu i-a luat și i-a transferat la o firmă pe care o gestiona și o controla. La asemenea întrebări ar trebui să răspundă și procurorul și un judecător, iar toate averile pe care le-a obținut ilegal să fie confiscate. În ce ne privește, sîntem ținta unui linșaj mediatic, venit anume din partea celor care o vor pe Silvia Radu, o vor în continuare la putere. O vor la primărie, prin ea vor continua schemele ilegale, frauduloase, criminale la adresa cetățenilor și a bugetului public. Prin asemenea instrumente, binomul Plahotniuc-Dodon, vrea să-și continue activitățile ilegale, vor să-și păstreze libertatea, să-și păstreze accesul la bunul public, la banul public, accesul la terenurile din Chișinău, accesul la ceea ce înseamnă autorizație de construcție și certificate de urbanism. Iată de fapt ce se întîmplă. Silvia Radu este instrumentul lui Plahotniuc și a lui Dodon.
Atît am avut de spus legat de această.

Jurnalist: Dumneaei spunea că este ținta unor trolli, că este ținta unor, de fapt, toate toate partidele...

Andrei Năstase, candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Nu mă interesează ce a spus mai departe, pentru că este, de fapt, o încercare de manipulare a opiniei publice, este, de fapt, o încercare de a se arăta ca fiind independentă, în realitate, dacă are vreo independență această doamnă, oa are față de cetățenii țării și față de cetățenii orașului Chișinău, fiind total depedendentă de Plahotniuc, total depedentă de dosarele penale pe care nu i le pune în aplicare anume cel care o controlează. Nu vreau să mai vorbesc despre un om care a ajuns să nu-și mai aparțină, din cauza fraudelor, din cauza tot ce a făcut la Union Fenosa, atunci cînd milioanele de moldoveni plăteau taxe, tarife majorate. De Silvia Radu trebuie să se ocupe procurorii, dar pînă atunci, oamenii trebuie s-o sancționeze pentru tot ce a făcut rău acestui popor, acestei populații, acestor oameni necăjiți, cu salarii mici, cu pensii sub limita de existență. Perioadă în care această candidată a lui Plahotniuc și Dodon, cerea în permanență majorare de tarife și taxe.

Jurnalist: La fel, domnul Munteanu a avut nu demult o conferință și dumnealui a menționat faptul că toți cei care candidează, vin cu niște soluții care nu sunt viabile, fie nu au buletine. Dumneavoastră cum comentați?

Andrei Năstase, candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Vorbește cel care n-a lipsit din arcul puterii ani la rînd, nici de la Consiliul municipal. Nu vreau să, mai bine permiteți-mi să nu mă ating ca să nu, mai bine nu. Oamenii sînt în măsură să judece. Cine a fost la putere, cine și-a bătutu joc de banul public, cine și-a bătut joc de oameni în toată perioada asta? Atunci cînt toți ei furau, toți, dar absolut toți. Atunci cînd ei se închinau unul la altul. Atunci cînd făceau complicitate unul cu altul, știți unde eram eu? Eram alături de poporul meu, eram în stradă. Eu apăram drepturile și libertățile oamenilor. Eram împreună cu această echipă, eram împreună cu zecile, cu sutele de mii de oameni, protejam banul public, protejam vectorul european al Republicii Moldova, protejam, dacă vreți, democrația și viitorul acestei țări și al nostru, al tuturor. Iată diferența dintre mine și ei și oamenii noștri, oricît ar încerca să fie induși în eroare, să fie manipulați, să fie intoxicați cu tot felul de știri false, oamenii noștri au capacitatea, eu cred în discernămîntul chișinăuianului, un locuitor și un cetățean destul de informat și sînt sigur că la aceste alegeri minciuna, manipularea, propaganda nu va funcționa așa cum a funcționat, spre exemplu, în cazul prezidențialelor, cu cei 30.000 de sirieni, care iată că astăzi sunt puși în...

Jurnalist: Că vorbiți de cei 30.000 de sirieni. Chiar recent am văzut pe facebook o pagină, să spunem așa, în care era inițial auzită vocea dumneavoastră și mă gîndeam chiar că este spotul dumneavoastră. Pot să-mi dau seama că este o pagină falsă probabil.

Andrei Năstase, candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Deci vați seama este că este un fake.

Jurnalist: Nu știu, un fake, sau nu, trebuie să spună altcineva despre acest lucru.

Andrei Năstase, candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Dar dumneavoastră de fapt ați spus, domnișoară! Da, despre asta am vorbit. Am înțeles. Despre asta am vorbit. Dumneavoastră ați întîrziat la conferința noastră, dar anume despre asta am vorbit în conferința noastră. Atunci cînd cînd mai multe pagini de facebook, mai multe pagini pe alte rețele de socializare sunt create și acolo sînt plasate materiale denigratoare la adresa noastră. Acum au găsit o altă modalitate să îmbine un pic de adevăr cu foarte foarte multă minciună. Iată pagina despre care îmi vorbiți dumneavoastră, de care ați constatat că este fake, este exact una din acele pagini. Despre ele am vorbit, despre asta am sesizat opinia publică națională și internațională. Ieri am vorbit cu reprezentanți ai unor instituții de peste ocean. I-am sesizat cu privire la aceste ilegalități. Astăzi voi lua legătura cu reprezentanți ai statelor membre ai Uniunii Europene, pentru ai sesiza și pentru a le cere implicarea în acest caz de manipulare, în acest caz de încercare de fraudare a alegerilor, înainte ca acestea să se producă.

Jurnalist: Ultima întrebare. La conferința domnului Munteanu a fost și domnul Chirtoacă și dumnealui a menționat de anumite proiecte și a menționat faptul că doar domnul Munteanu are posibilitate să continue aceste...

Andrei Năstase, candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Să ne judece pe toți. E bine să ne judece locuitorii Chișinăului. Eu am de gînd să schimb lucrurile în Chișinău, sub aspectul drumului, sub aspectul transportului public, sub aspectul iluminatului public, sub aspectul îmbunătățirii calității aerului. Cunoașteți foarte bine, am reacționat și ne vom opune tentativelor de lăsare a orașului fără apă potabilă. Vom face tot ce ne stă în puteri pentru a avea niște curți bine amenajate, pentru a avea terenuri de joacă pentru copii, pentru a avea terenuri de sport. Lucruri care ar fi putut fi făcute încă de 20 și ceva de ani și, cu prisosință dacă vreți, în ultimii 10 ani de zile, puteasu fi făcute, pentru că au existat și fonduri, au existat resurse. Din păcate, aceste fonduri și aceste resurse s-au sifonat în buzunarele unor indivizi afiliați unor partide ajunse la putere.
După o mai bună eficientizare sau după eficientizarea întreprinderilor din cadrul municialității, după o analiză profundă a tot ce se întîmplă cu patrimoniul municipal, după înregistrarea acestui patrimoniu, credeți-mă, resursele financiare vor fi suficiente pentru a rezolva și problema traficului urban și problema drumurilor și problema iluminatului și toate problemele cotidiene ale orășeanului, astfel încît să trăim într-un oraș confortabil, într-un oraș în care să-ți placă să trăiești, în care să-ți placă să-ți crești copiii, în care să-ți placă să-ți aduni prietenii. Deci, un oraș ca toate altele frumoase din România sau din Europa, acolo unde au existat și există încă primari cu dragoste de oameni, cu dragoste de comunitatea lor.
Mă pomenesc iată, cînd mi-ați pus întrebarea asta, mă gîndeam că într-o bună zi, vom găsi mesajele de susținere, venite spre exemplu de la președintele Partidului Popular European-Joseph Daul, mesajele de susținere venite președintele Partidului Național Liberal-domnul Ludovic Orban, sau de la primarii, cei mai buni primari din România. Mă tem că într-o bună zi, aceste mesaje, vor fi și ele trucate.
Iată de ce, am decis să reacționăm. În momentul de față, noi sîntem oamenii care aplicăm de fiecare dată legea, ne bazăm pe adevăr, nu vom derapa, nu vom deraia, nu vom aluneca către minciună, către manipulare, către linșaj niciodată. Îi lăsăm pe ei să se înnece în propria lor toxicitate, ioar noi avem datoria să sesizăm toate instituțiile statului, toate instituțiile internaționale, cu privire la propaganda care iată că a funcționat în anumite țări. Nu a funcționat în Franța, în cazul lui Macron, care a știut să o prevină, să vorbească despre ea public și să atenționeze toată societatea că prin fraudă poate fi modificat, sau poate fi schimbat cursul unei țări.
Am decis și noi să sesizăm acest lucru, o s-o mai facem de acum încolo, pentru că împotriva minciunii trebuie să venim cu adevăruri și noi venim de fiecare dată cu adevăr.
Ei vor veni cu sondaje false, ei vor veni cu sondaje manipulate, cu sondaje trucate. Oamenii trebuie să înțeleagă că unicul sondaj credibil, va fi cel pe care o să-l aflăm pe data de 21, iar întîlniile noastre cu oamenii, discuțiile noastre cu oamenii ne demonstrează că avem încrederea oamenilor, avem sprijinul lor și avem o șansă uriașă ca, mai întîi în capitală, iar mai apoi în întreaga țară, să facem ordine, să facem dreptate, să punem în capul mesei legea. Legea, care trebuie să fie egală pentru toți.

Jurnalist: Mulțumesc.

Andrei Năstase, candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Mulțumim și noi. Dacă nu mai sunt întrebări, vă invităm și la alte conferințe de presă. Data viitoare, cînd mergeți la ceilalți, întrebați-i și pe ei. Întrebați-o pe Radu ce a făcut cu milioanele oamenilor? De ce nu este anchetată pînă în prezent? Noi știm de ce, dar ar fi bine să răspundă și ea pentru oameni. Bun. Eu vă mulțumesc. Haideți acuma să ne pregătim de activitățile noastre.