Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Bună ziua și bine vam găsit și vă mulțumesc mult că ați dat curs acestei invitații. E o nouă conferință de presă în care ne expunem asupra viziunii cu privire la suportul pe care urmează să-l oferim diferitor categorii de cetățeni și astăzi ne vom referi nemijlocit la familiile tinere.
  Stimați jurnaliști, onorată asistență, dragi locuitori ai municipiului Chișinău! Așa cum se zice, familia este celula de bază a societății și fără susținerea și dezvoltarea institutului familiei, o societate, în general, nu are viitor.
Este unul din princiipiile de bază de activitate a echipei politice pe care o reprezint și nu o dată am demonstrat acest lucru prin acțiuni concrete. Iar o dovadă suplimentară, sunt și acțiunile PSRM pe această filieră de promovare a valorilor familiei, dar și a soluțiilor care ar trebui să fie pentru tinerele familii. De aceea, nu este de mirare că susținerea tinerelor familii ocupă un loc aparte în oferta mea electorală și va fi o prioritate de durată în ceea ce privește mandatul de primar.
Prima și cea mai serioasă problemă cu care se confruntă tinerele familii, ține de lipsa unui loc de trai. Aceasta îi determină deseori pe tineri să apuce calea pribegiei, lucru care afectează grav și indicatorii demografici și cei sociali și cei economici, iar vorbind într-un limbaj mai simplu, pune în pericol prezentul și viitorul țării.
De aceea, în calitate de primar voi veni concomitent cu 2 programe menite să soluționeze această problemă:
1. „Locuințe accessibile”,
2. „Casa Mea”.
La moment, programul „Locuințe Accesibile” pentru tinerele familii, se definitivează de către Partidul Socialiștilor. Noi discutăm deja de peste 1 an. Facem calcule, dezbatem acest subiect, studiem experiența internațională. Vreau să apun că doar în ultimele luni, au avut loc mai multe dezbateri la acest subiect. Încercăm să implicăm cît mai mulți experți în acest proces, astfel ca acel program pe care îl vom definitiva și ne propunem să-l definitivăm acest program pînă la finele anului 2018 și să-l prezentăm public, inclusiv cu unele implicații pentru bugetul din anul 2019. Să fie unul foarte clar și ca toată lumea să poată accesa aceste programe.
Programul municipal „Casa Mea”, pe care îl propunem, prevede alocarea terenurilor în condiții preferențiale pentru construcția locuințelor, în special în suburbiile capitalei, astfel vom obține în paralel și alt efect: diminuarea fenomenului de depopulare a unor localități ce fac parte din componența municipiului Chișinău. Vreau să vă zic că ar fi foarte bine ca toți primarii din localitățile care fac parte din municipiul Chișinău, să fie implicați în acest proces. Cu unii deja am început aceste discuții, cu alții le vom continua imediat după preluarea funcției de primar.
O categorie de tinere fimilii aparte care vor beneficia de o atenție sporită din partea mea și a echipei mele, vor fi familiile formate din tineri orfani, sau unul dintre membrii căreia este orfan: soțul sau soția. Acestor familii li se vor acorda locuințe sociale, iar în acest scop, intenționăm redeschiderea căminelor de pe teritoriul gimnaziului Decebal de la Botanica. E nevoie acolo de mai multe implicații, dar vreau să știți cu toții că, poate repet acest lucru, în februarie anul curent, noi am aprobat o decizie la Consiliul municipal de alocare a 10 milioane de lei pentru locuințele sociale. Cu regret, din cîte înțeleg eu, nu se face nimic în această privință și am frica foarte mare că acești bani deja se cheltuie nu conform destinației, ceea ce trebuie oprit și vom opri și vom direcționa aceste surse pentru proiectele și programele care sînt, de locuințele pentru tinerele familii.
.
Stimați jurnaliști, dragi locuitori ai municipiului Chișinău!
O altă mare problemă cu care se confruntă tinerele familii, este lipsa unui loc de muncă. De aceea, în calitate de primar, voi semna o dispoziție ca la primărie să fie elaborat un registru al tinerilor aflați în căutarea unui loc de muncă. Acestor tineri li se va comunica în mod prioritar despre apariția funcțiilor vacante în subdiviziunile sau întreprinderile municipale și tot în mod prioritar, ei vor fi angajați în cîmpul muncii. Dacă tinerii nu vor avea calificarea necesară, dar vor dori să ocupe un anume post vacant, primăria își va asuma integral plata pentru instruirile de rigoare. În acest sens, va fi instituit un fond special, predestinat tinerilor familii, membrii cărora se află în căutarea unui loc de muncă.
O altă direcție în care intenționăm să acționăm, va fi stabilirea unei bune colaborări cu agenții economici ce activează în raza municipiului Chișinău. le vom propune acestora să comunice primăriei despre toate funcțiile vacante ce vor apărea și despre profilul acestora, urmînd ca ulterior, tinerii din registrul primăriei, menționat mai sus, să fie înștiințați despre oportunitatea apărută și puși în contact direct cu potențialul angajator.
La fel, o atenție deosebită, o vom acorda tinerelor familii aflate la moment peste hoatre, dar care vor dori să revină acasă. Vom lansa un program municipal special, destinat anume acestor categorii. Mă refer aici la un program de grantare/creditare preferințială a tinerilor din capitală, care vor dori să revină acasă și să-și lanseze o afacere.
Eu vreau să zic că sînt autorul Programului național de abilitare economică, care a fost lansat în anul 2008 și în baza căruia, peste 1000 de tineri deja, din Republica Moldova, și-au dezvoltat propria afacere prin acest intrument de grantare/creditare preferențială. Așa că am această experiență, știu cum trebuie să funcționeze. Vom căuta surse suplimentare, atît prin intermediul colaborării cu băncile din Republica Moldova, dar și cu eventualii parteneri de peste hotare. Sînt sigur că vom reuși în această privință.

Dragi locuitori ai municipiului Chișinău! După cum știți bine, din experiența anilor precedenți, o direcție în care am depus permanent eforturi în ultimii ani, ține de alocațiile la nașterea copiilor. La inițiativa Partidului Socialiștilor, la nașterea celui de al treilea copil, se alocă deja cîte 2000 de lei din Fondul municipal, iar în 2018, începutul anului 2019, noi lucrăm acum la un regulament în acest sens, paote chiar mai devreme vom reuși să-l și aprobăm, să implementăm un program pentru alocarea a cîte 2000 de lei pentru nașterea copilului în familiile social-vulnerabile, începînd cu primul copil.
De asemenea, vom veni cu o nouă abordare în ceea ce ține de ajutorul acordat în primul an de la naștere. Deja la această etapă pot să vă asigur că produsele lactate, dar și produsele de primă necesitate, vor fi oferite gratuit, în primul an de la nașterea copilului. Vom veni și cu alte acțiuni în acest sens, pentru că atunci cînd e vorba de copii, nu pot să existe nici un fel de scuze. Copiii sînt cei care mîine vor construi viitorul acestei țări. De aceea, grija față de ei, trebuie să fie una prioritară.
  Stimați jurnaliști, onorată, asistență, dragi locuitori ai municipiului Chișinău! În cadrul acestei conferințe de presă, am prezentat un set de măsuri absolut necesare pentru a putea vorbi despre o minimă, repet, minimă susținere tinerelor familii. Dacă vreți, acestea sînt direcțiile de acțiune generală, însă evident, abordarea noastră va fi mult mai complexă, dat fiind și importanța respectivei categorii de cetățeni. În prezent, experții noștri definitivează și alte soluții pentru a face mai ușoară viața tinerelor familii și aceste soluții vor fi făcute publice, chiar din primele zile ale mandatului meu de primar al Chișinăului.
Fiind un fel de foaie de parcurs în acest domeniu, implementarea căreia va purtea fi urmărită pas cu pas de către fiecare locuitor al municipiului Chișinău.
Eu vă mulțumesc mult și dacă sînt întrebări, vă răspund la ele.
Nu sînt? Dacă nu sînt, atunci vă spun vă spun o zi bună și o săptămînă cît mai reușită în continuare!
La revedere!