Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută în cadrul evenimentului de lansare a prototipului casei solare EFdeN

„Domnule Toader - Pasti,
Domnule Butacu,
Domnilor rectori și membri ai comunității academice și de cercetare,
Stimați reprezentanți ai corpului diplomatic și ai mediului privat,
Dragi voluntari,
Doamnelor și domnilor,

Este pentru prima dată în mandatul meu de Președinte când am ocazia să particip la inaugurarea unui astfel de proiect. Vorbim aici despre un spațiu de locuit inovator, confortabil, automatizat, rezistent la ploaie, care produce mai multă energie decât consumă și care este rodul muncii a peste 50 de tineri studenți, profesori și absolvenți cu preocupări în multiple discipline.
Creativitatea și perseverența acestei echipe, care a reușit să aducă la un loc parteneri importanți din mediul academic, dar și din cel privat, reprezintă cea mai bună dovadă că cercetarea din România se află pe mâini bune. De altfel, proiectul dumneavoastră înglobează multe dintre lucrurile care îmi dau speranță pentru viitor. Nu este doar rezultatul unui demers creativ, bazat pe cercetare, ci și o propunere cât se poate de concretă pentru rezolvarea problemelor actuale. Când mi-a făcut prezentarea proiectului colega mea, doamna consilier Deca, am întrebat de unde vine denumirea de EFdeN și acum m-ați lămurit și o să spun ceva la sfârșit apropo de EFdeN.
Casa EFdeN Signature va putea fi vizitată în următoarele săptămâni de publicul larg. Astfel, aveți oportunitatea de a motiva și alți tineri să-și investească talentul și energia în cercetare și inovare. Nu este însă suficient să încurajăm implicarea tinerilor, ci trebuie să punem bazele unui transfer sistematic al rezultatelor cercetării în societate.
Modernizarea României depinde de menținerea stabilității economice, care să permită promovarea unei societăți bazate pe cunoaștere, capabilă să exploateze inteligent și sustenabil provocările tehnologice ale viitorului. Economia bazată pe tehnologie și industrii creative este viitorul lumii dezvoltate, din care și noi, românii, dorim să facem parte. De aceea, am tot repetat că avem nevoie de o Românie educată, o Românie în care numărul copiilor care fac performanță crește, în timp ce dezvoltarea sistemului de învățământ se bazează pe strategii bine gândite. Ceea ce v-am descris este dorința mea, ceea ce avem este un sistem învechit, cu o mulțime de idei incoerente care ajung, culmea, de multe ori, să devină inițiative legislative sau ordonanțe. Și ceea ce ați menționat înainte, din păcate, se arată a fi parte din acest sistem învechit, în care un grup de tineri entuziaști, care riscă totul ca să arate ce pot, sunt certați când se întorc acasă. Nu știu cine v-a certat, dar cu certitudine au greșit.
Inovația în domeniul construcțiilor este una deosebit de importantă pentru România. Din nefericire, fondul de locuințe pe care îl avem în acest moment are un standard foarte scăzut, raportat la normele europene.
Avem de departe cele mai mici locuințe din Uniunea Europeană, iar cele mai multe nu sunt eficiente deloc din punct de vedere energetic. Tehnologia ne oferă oportunitatea de a găsi soluții care să asigure confort și, în același timp, să reducă semnificativ consumul de energie.

Doamnelor și domnilor,
În final, vreau să mă refer la importanța plasării protecției mediului în centrul activității noastre economice, dar și al vieții noastre de zi cu zi.      
Recordurile de temperatură se observă ușor și fenomenele meteo extreme din ultimii ani ne arată clar că semnalele de alarmă ridicate de climatologi se adeveresc și că riscăm să ne îndreptăm spre grave dezechilibre ecologice, provocate, evident, de încălzirea globală rapidă. România știți că este parte a Acordului de la Paris și a eforturilor Uniunii Europene de a reduce emisiile de dioxid de carbon. Deși aceste acorduri au ținte care par abstracte, punerea lor în aplicare necesită eforturile noastre active.
De fiecare dată când mergem cu mașina pe o distanță scurtă, în loc să folosim, de exemplu, bicicleta sau transportul în comun, de fiecare dată când utilizăm în exces diverse aparate electrocasnice sau când nu sortăm gunoiul, contribuim la creșterea cantității de dioxid de carbon din atmosferă.
Prin construirea de locuințe eficiente din punct de vedere energetic, prin utilizarea de vehicule și aparate cu consum redus, putem să contribuim la atingerea obiectivelor asumate de către România și Uniunea Europeană și să oferim, astfel, un viitor mai bun generațiilor care vin.

Dragi tineri,
Voi v-ați canalizat energia pentru a dezvolta un proiect extraordinar, cu aplicabilitate directă și cu o importantă componentă educativă. Apreciez foarte mult acest tip de inițiative și sper că pe viitor vor urma și alte demersuri ambițioase și creative.
Aveți întreaga viață înainte pentru a ne demonstra nouă, generațiilor epocii economiei bazate pe carbon, cum se construiește o nouă societate, care reușește să trăiască în armonie cu natura și cu clima planetei.
Vă mulțumesc, vă felicit și vă urez mult succes în competiția de la Dubai! Apropo de EFdeN mă bucur foarte mult că aveți alături două universități extrem de importante, de Arhitectură și de Construcții, și de abia aștept ca astfel de proiecte pilot să se integreze în spațiul urban românesc și atunci veți avea un proiect care se numește Integrală de EFdeN de N.”