Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarația de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Prim-ministrul Regatului Țărilor de Jos, domnul Mark Rutte

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Este o plăcere să-l primesc astăzi pe Prim-ministrul Regatului Țărilor de Jos, domnul Mark Rutte, într-un moment important în cooperarea noastră bilaterală, mai ales în context european. Mă refer, desigur, la exercitarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, în prima parte a anului 2019.

Importanța acestei întâlniri de astăzi este cu atât mai mare cu cât domnul Prim-ministru este la prima vizită pe care o face în România. Am avut discuții foarte bune cu privire la stadiul relației noastre bilaterale. Am subliniat că relația noastră are o foarte importantă componentă economică, dar una și socială. Vă reamintesc, Olanda este primul investitor, cel mai important investitor, iar numeroase locuri de muncă sunt create în urma investițiilor olandeze directe în România.

În același timp, relația bilaterală a primit în ultimii ani o componentă nouă, importantă, interesantă, o comunitate de români - aproximativ 30.000 de români care trăiesc în Olanda - o comunitate preponderent tânără, bine pregătită, bine integrată și care, cred că pot să spun, contribuie într-un mod foarte pozitiv la dezvoltarea Olandei.  

Viitorul Uniunii Europene a fost un subiect extrem de important în discuția noastră și, chiar dacă nu avem opinii identice în toate dosarele, este foarte important de notat că atât Olanda, cât și România lucrează pe fond la același deziderat comun: consolidarea unității europene. și, în acest context, mă bucură faptul că în discursul de astăzi al Președintelui Comisiei, domnul Jean-Claude Juncker, discurs pe care l-am apreciat, un discurs foarte binevenit, predomină acest mesaj de unitate, de atenuare a diferențelor dintre est și vest, nord și sud, un mesaj care vine în a sublinia importanța diminuării diferențelor și evitarea divizării Uniunii.

Uniunea Europeană are nevoie de solidaritate reală între statele membre. Această solidaritate trebuie să vină dintr-un angajament unanim de a respecta tratatele europene, dar, evident, și valorile și principiile cuprinse în acestea.

Ca Președinte al României, am susținut și voi continua să susțin efortul neabătut de a edifica un stat modern, bazat pe democrație consolidată, statul de drept și drepturile omului. Aceste repere fundamentale sunt reperele noastre naționale și ele sunt și reperele europene pe care le impunem.

Am căzut de acord cu partenerii noștri olandezi că succesul Uniunii este legat de eficiența răspunsurilor concrete pe care, în domeniile sale de competență, Uniunea le dă problemelor resimțite de cetățeanul european. Nu întâmplător cetățeanul și beneficiile directe pentru el sunt în centrul programului de lucru al viitoarei Președinții a României la Consiliul Uniunii Europene. Este un punct extrem de important din agenda României.

Alături de Olanda și de ceilalți parteneri europeni și, bineînțeles, în strânsă legătură cu instituțiile europene, lucrăm ca agenda viitoare a Uniunii Europene să se bazeze pe priorități consensuale, care să producă rezultate concrete și să contribuie la întărirea încrederii cetățenilor în proiectul european.

Am trecut, împreună cu domnul Prim-ministru, în revistă o serie de teme proeminente pentru semestrul I al anului viitor, cel al mandatului României la Președinția Consiliului Uniunii Europene. Am discutat chiar mult despre pregătirea Summitului de la Sibiu din 9 mai 2019, care va marca un moment estrem de important în definirea agendei strategice a Uniunii pentru următorii 5 ani, dar și în perspectivă, lucru care a fost, de altfel, puternic subliniat în discursul de astăzi al domnului Juncker.

Am căzut de acord cu premierul Rutte că agenda viitoare a Uniunii Europene trebuie să își găsească o reflectare corespunzătoare și în bugetul Uniunii pentru perioada post-2020. În acest context, am subliniat că România, ca viitoare Președinție a Consiliului, va acorda o atenție prioritară negocierilor cu privire la Cadrul Financiar Multianual.

Am arătat, de asemenea, că România este gata să se implice în avansarea dezbaterilor și pe alte teme importante, precum consolidarea Uniunii Economice și Monetare, temă importantă pe care am detaliat-o. Noi susținem că este esențial ca pe această temă să fie asigurată transparența față de statele membre din afara zonei euro și ne bucurăm că Olanda sprijină această abordare.

Un subiect aparte pe care l-am abordat a fost și cel al securității interne a Uniunii Europene, inclusiv, sigur, din perspectiva migrației. Am semnalat intenția României de a continua să se implice, inclusiv din postura de Președinție, în consolidarea instrumentelor de care dispune Uniunea Europeană pentru gestionarea acestor teme, și este mare nevoie de așa ceva. Am subliniat sprijinul României pentru gestionarea mai eficientă a frontierelor externe ale Uniunii. În acest context, am reiterat dorința României de a adera cât mai curând posibil la spațiul Schengen.

Discuțiile noastre privind Brexit au scos în evidență, așa cum ne-am și așteptat, multe puncte comune. Astfel, ambele state susțin menținerea unității UE27, finalizarea în această toamnă a Acordului de retragere și au dorința ca în viitor relația dintre Uniune și Marea Britanie să fie bazată pe un parteneriat cuprinzător. Am discutat și despre relațiile externe ale Uniunii, din care aș evidenția mai ales sprijinul pe care atât România, cât și Olanda îl manifestă pentru o relație transatlantică solidă.

Dacă ar fi să rezum esența relației de cooperare pe care România și-o propune cu Olanda, aceasta o putem defini la nivel bilateral prin pragmatism, cu accent pe proiectele concrete de colaborare care stimulează dezvoltarea economică și socială, iar la nivel european prin respectul față de tratatele fondatoare ale Uniunii și consolidarea proiectului european. Apreciez discuțiile foarte bune, foarte deschise, pe care le-am avut, domnule Prim-ministru, atât în faza de tête-à-tête, cât și împreună cu delegațiile noastre și îmi face plăcere să vă dau microfonul!

Prim-ministrul Regatului Țărilor de Jos, domnul Mark Rutte: Domnule Președinte, dragă Klaus, mulțumesc foarte mult pentru această călduroasă primire. Sunt perfect de acord că relațiile noastre bilaterale sunt foarte puternice. Lucrăm împreună, colaborăm la nivel european, avem o relație economică foarte puternică. Firmele din România investesc în Olanda și cele din Olanda investesc în România. Pot astfel crea o creștere și, printre altele, și locuri de muncă pentru oamenii care locuiesc în România și cei care locuiesc în Olanda. Am colaborat amândoi și în cadrul Consiliului European, prețuiesc relația noastră și modul în care am colaborat în acest context. Astăzi ne-am concentrat în discuțiile noastre, așa cum foarte bine ai spus, pe mai multe chestiuni, cum ar fi migrația, chestiunea Brexit-ului, dar îndeosebi, ne-am concentrat pe faptul că România va deține Președinția Consiliului UE, în prima jumătate a lui 2019. Consider că o serie dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă Uniunea Europeană vor fi, categoric, în discuție în prima jumătate a anului viitor și va depinde foarte mult de capacitatea de conducător a României.

Vom avea tot felul de lucruri pe care le discutăm, de exemplu, la Salzburg. Vor juca acestea un rol foarte important și în Președinția României și, de exemplu, chestiunea acordurilor pe care le putem avea cu Africa, cum gestionăm chestiunea presiunii migrației asupra Europei, per total, dar îndeosebi, ne-am concentrat pe faptul că în orașul dumneavoastră natal ne vom reîntâlni, pe 9 mai, în contextul unei întâlniri neoficiale a Consiliului, care s-ar putea să aibă un caracter transformator, această întâlnire, un impact asupra următorilor cinci ani ai Uniunii Europene, pentru că acesta este un moment care e doar la câteva săptămâni înaintea alegerilor europene. Împreună trebuie, deci, să construim agenda pentru următorii cinci ani și cred că România și Olanda gândesc foarte asemănător, că trebuie să existe o Uniune Europeană de valori, întemeiată pe o economie puternică și care lucrând strâns în colaborare, creează siguranța într-o lume din ce în ce mai nesigură. Faptul că această întâlnire are loc înainte cu trei săptămâni înaintea alegerilor europene este o ocazie extraordinară pentru a construi pe mai departe această agendă. Vă ofer tot sprijinul meu pentru ca președinția română să aibă succes, e prima dată când o deține, această Președinție rotativă. Știu cum vă pregătiți pentru acest lucru, știu ce ambiții aveți din partea acestei calități, însă Brexit, migrație și următorii cinci ani de agendă europeană reprezintă pentru dumneavoastră, sub conducerea dumneavoastră, domnule Președinte, în prima jumătate a anului viitor, o ocazie extraordinară.

Vă asigur de întregul meu sprijin categoric în direcția acestor evenimente, va avea loc conferința în orașul dumneavoastră la Sibiu, ceea ce este și mai frumos! Vă mulțumesc încă o dată pentru primirea călduroasă de astăzi, mă bucur că suntem de acord asupra modului în care putem colabora bilateral și în Uniunea Europeană în următoarele 12 luni! Mulțumesc!

Sesiune de întrebări și răspunsuri

Jurnalist: Bună ziua! Întrebarea mea se adresează atât domnului Președinte, cât și domnului Prim-ministru. Olanda este unul dintre cele 12 state care, recent, prin ambasadele lor, au făcut apel la instituțiile românești să nu slăbească statul de drept și lupta anticorupție prin modificări legislative ale Codului Penal și ale legilor justiției. Considerați că acest apel a fost înțeles, este respectat sau, dimpotrivă, am putea ajunge într-o situație similară cu cea a Ungariei, în care România să fie avertizată și chiar sancționată?

Prim-ministrul Regatului Țărilor de Jos, domnul Mark Rutte: Da, este adevărat că am urmărit și noi evenimentele recente din România, avem o serie de îngrijorări și noi cu privire la statul de drept. Comisia Europeană, și ea, recent și-a manifestat îngrijorările cu privire la eforturile de reformă care par să încetinească ritmul. Din perspectiva noastră, sigur, privim întâi la Comisia Europeană și vedem ce fac ei acolo. Pentru noi toți însă, pentru toată Uniunea, statul de drept este un aspect absolut cheie, este fundamentul parteneriatului european, siguranța juridică, legală pentru firme și persoane private este extraordinar de importantă. Să vedem cu ce va veni Comisia și apoi vom vedea fiecare dintre noi, independent, dacă s-au făcut progrese și în ce fel, în ce măsură.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Aceste semnale venite de la partenerii noștri trebuie luate foarte, foarte în serios. Noi suntem împreună în Uniunea Europeană și împreună vrem să construim o Uniune mai puternică. și atunci, dacă într-o parte apar probleme care atrag atenția, este bine ca toată lumea să reacționeze în ideea de a îmbunătăți întregul mers. știu că în politica românească sunt voci care acuză că partenerii noștri se amestecă în treburile interne ale României. Această abordare și această evaluare sunt fundamental greșite. Tocmai în virtutea faptului că suntem împreună în Uniunea Europeană este obligatoriu ca atunci când ceva nu merge neapărat așa cum trebuie să se atragă atenția. Aceste semnale trebuie luate foarte, foarte în serios, cum de altfel trebuie luată în serios și opinia unor actori avizați externi cum este, de exemplu Comisia de la Veneția, care chiar în zilele următoare se va afla în România nu pentru a ne critica, acesta este un discurs populist greșit. Oamenii vin ca să ne ajute să construim o legislație mai performantă, mai modernă. Anumite abordări populiste prin care se arată, cică, că ar veni unii străini cum trebuie să ne rânduim noi țara, le refuz clar și categoric. Noi suntem într-o uniune a valorilor, noi dorim să ne consultăm cu parteneri bine intenționați care vin să ne ajute. Aceste lucruri trebuie foarte, foarte bine înțelese și aceste lucruri sunt importante pentru noi toți. Nu putem să fim parte într-o comunitate de valori și să ne izolăm față de această comunitate. Dar ce este important și Summitul de anul viitor, Summitul care se va desfășura în România, în Sibiu, și unde vom desena liniile viitorului nostru. Acest viitor al Uniunii include România și pentru asta avem tot interesul să arătăm că noi, românii, am înțeles că este vorba despre valori, valori pe care și noi le respectăm.

Jurnalist: Dacă-mi permiteți, domnule Președinte, un scurt follow-up la ceea ce spuneați în legătură cu intervenția străină. Există acuzații de la vârful coaliției de guvernare în legătură cu protestul din 10 august că ar fi fost finanțat din străinătate. Cum le priviți?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu am astfel de date.

Jurnalist: Ați menționat că una dintre temele de discuții a fost legată de aderarea României la spațiul Schengen. Aș vrea să-l întreb pe domnul Prim-ministru care este poziția Olandei în acest moment, iar pe domnul Președinte, având în vedere evoluțiile din țară, România este mai aproape sau mai departe acum de acest deziderat?

Prim-ministrul Regatului Țărilor de Jos, domnul Mark Rutte: Evident, înțeleg pe deplin dorința României de a adera la spațiul Schengen. Olanda a făcut în permanență o legătură între această dorință și îndeplinirea tuturor cerințelor MCV-ului, Mecanismul de Cooperare și Verificare, trebuie să fim îndrumați de aceste criterii. Este o chestiune pe care o va evalua și Comisia Europeană și imediat ce o face, vom vedea care sunt pașii următori.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Spațiul Schengen a fost creat printr-o înțelegere care prevede și pașii de urmat și condițiile care trebuie îndeplinite. Comisia Europeană sprijină demersul de aderare al României, cum majoritatea statelor europene sunt pentru acceptarea României și de obicei se asociază și cu Bulgaria. Aceste chestiuni au fost de multe ori și pe larg dezbătute, iar evoluția pe care o vedem în momentul de față în domeniul legilor justiției cu siguranță ridică câteva semne de întrebare suplimentare. Eu sunt, totuși, moderat optimist că vom reuși să avem o legislație în materie de justiție care rezistă la o verificare atentă în final și cred că ușor, ușor toată lumea a înțeles că legislația în domeniul justiției trebuie îmbunătățită, și nu ciopârțită. Sper ca acest lucru în final să fie înțeles și de cei care au pornit cu un elan nemotivat și cu o totală lipsă de transparență acest procedeu și cred că există suficientă înțelepciune în politica românească pentru a găsi un final potrivit pentru aceste lucruri. Dar, momentan, etapa în care ne aflăm ridică mai multe semne de întrebare decât aduce certitudini. Mulțumesc!

Prim-ministrul Regatului Țărilor de Jos, domnul Mark Rutte: Mulțumesc!