Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarația de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută la finalul participării la campania „Let’s Do It, Romania!”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Am participat la o acțiune de strângere de gunoaie, cred că este expresia cea mai simplă. Am strâns doi saci, am găsit în foarte puțin timp suficiente gunoaie de strâns și vreau să fac câteva observații legate de acțiunea noastră de astăzi. Am participat la invitația „Let’s Do It, Romania!” și este un fel de început al campaniei care, credem noi, va culmina pe 15 septembrie, când este Ziua mondială a curățeniei.

Vreau să îi felicit pe cei de la „Let’s Do It, Romania!” care au fost împreună cu mine astăzi la această acțiune. Trebuie să știți că ei nu sunt la prima acțiune, anul acesta ei sunt la a șasea acțiune și, în acești ani, au mobilizat aproape un milion și jumătate de voluntari. Este senzațional!

De ce facem aceste lucruri? Avem o țară extraordinar de frumoasă! Din păcate, mulți consideră că natura este un fel de groapă de gunoi. Noi, ceilalți, care înțelegem că natura trebuie păstrată, îngrijită, venim și strângem gunoaiele. Este deosebit de important să înțelegem că natura trebuie păstrată curată, mediul trebuie păstrat curat și până când înțeleg toți să nu mai aruncăm tot felul de gunoaie în natură, este bine să dăm astfel de exemple. Sper ca în ziua cheie, pe 15 septembrie, să fie foarte, foarte mulți români care participă în calitate de voluntari la „Let’s Do It, Romania!”. Vă invit pe toți să participați, este o acțiune pentru România, pentru un mediu curat, pentru o natură curată și cred că prin astfel de acțiuni dăm și un exemplu foarte bun pentru generațiile de copii.

Am constatat și acum mai mulți ani când am fost dascăl că tinerii sunt foarte deschiși când e vorba de astfel de acțiuni, copiii se entuziasmează foarte repede și participă foarte bucuroși la astfel de acțiuni. Haideți să mișcăm lucrurile împreună și, în final, să facem România mai curată.

Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Jurnalist: Credeți că și politicienii ar trebui să participe la asemenea acțiuni, în loc să se prindă unii pe alții în aceste războaie politice pe care le vedem în ultima perioadă?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Prin faptul că am venit eu, primul politician, a început și sunt convins că și alți politicieni vor participa la astfel de acțiuni. În definitiv, nu au culoare politică natura și curățenia și atunci sper să fie cât mai mulți care participă și, prin participare, să dai exemple pentru ceilalți.

Jurnalist: Despre războiul cu Palatul Victoria, există vreo cale de împăcare?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Astăzi vorbim despre natura frumoasă din România, despre curățenie, despre „Let’s Do It, Romania!”.

Jurnalist: Vorbind despre curățenie (...) cu șefia DNA?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Asta, poate, la următoarea noastră întâlnire.

Jurnalist: Dar cum vedeți faptul că premierul a refuzat să fie prezent la acea discuție pe rectificarea bugetară?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nici asta nu vreau să discutăm astăzi, dar cred că, în general, curățenia este necesară mai în profunzime.

Jurnalist: Și în Guvern?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Bine! Vă mulțumesc pentru participare! Sper să fie această acțiune una care îi face pe români să participe la acest tip de voluntariat „Let’s Do It, Romania!”.