Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarația de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, înaintea participării la reuniunea informală a Consiliului European

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Bună dimineața! Avem un Summit informal început aseară. Se continuă astăzi.

Tema principală este migrația și securitatea internă. Aseară am discutat despre chestiunea migrației, aspectele interne și, chiar dacă este un Summit informal, nu se iau decizii, se armonizează poziții, concluzia cea mai importantă este că trebuie să lucrăm repede la câteva regulamente care permit abordarea mai tehnică, mai instituțională a fenomenului migraționist și relocarea migranţilor.

Astăzi, în sesiunea de dimineață, discutăm despre aspecte de securitate internă, colaborarea polițienească, colaborarea judiciară, securitatea granițelor externe și, în final, în ultima parte, vom discuta chestiuni legate de Brexit.

Jurnalist: Domnule Președinte, ce poziție avem pe extinderea mandatului Frontex?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Comisia a venit cu o propunere care, în esență, credem că este corectă. Frontex face o treabă bună și îmi place să reamintesc că România este foarte implicată în Frontex. Însă este nevoie de mai mult, asta însemnând că trebuie să ne gândim dacă nu creștem efectivele Frontex și dacă le dăm poate atribuții un pic mai clare în combaterea migrației ilegale și în zona de frontiere externe ale Uniunii.

Jurnalist: Domnule Președinte, există o scrisoare semnată de miniștrii de externe din Estonia, Polonia, dar și din România, prin care (...) opoziție față de nucleul dur al Uniunii Europene, în care se spune că este în interesul Uniunii să implice Londra în ceea ce privește politica internă și de securitate. Ați fost informat în legătură cu acest demers?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, sunt două aspecte aici. Un aspect instituțional - nu s-a discutat această chestiune, este o scrisoare a miniștrilor, nu a țărilor. Însă pe fond, eu am spus de multe ori aceste lucruri. Marea Britanie și, cel puțin în cazul nostru, România, au foarte multe interese de securitate generală în comun, abordări pe flancul estic, și așa mai departe. Deci, în esență, pe fond, chestiunea reflectă poziția României, pe care am subliniat-o eu în repetate rânduri.

Jurnalist: În ceea ce privește politica internă, acest referendum organizat de...

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Dați-mi voie să discutăm despre politica internă acasă. Vă mulțumesc! O zi bună!