Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută în cadrul ceremoniei de decorare a Înaltpreasfințitului Ioan Robu, Arhiepiscop-Mitropolit romano-catolic de București

„Înaltpreasfinția Voastră Părinte Mitropolit,
Excelență,
Preasfinția Voastră,
Preacucernici părinți,
Doamnelor și domnilor,

Sunt bucuros să vă înmânez astăzi, Părinte Mitropolit, cea mai înaltă decorație a statului român, Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler.
Această distincție vă recunoaște meritele excepționale de arhipăstor al credincioșilor Arhidiecezei Romano-Catolice de București și, totodată, celebrează o comunitate vie și statornică, care a devenit, de-a lungul timpului, un reper în viața religioasă a Bucureștiului.
Aniversăm în acest an Centenarul Marii Uniri, un ideal care s-a născut în conștiința românilor și s-a maturizat prin fapte de jertfă, prin acte de viziune și curaj politic.
Slujitorii Bisericii, preoți și credincioși români din țară și de pretutindeni, s-au numărat printre artizanii unității naționale.
În timpul dictaturii comuniste, preoții martiri ai Bisericii Romano-Catolice și Greco-Catolice au mărturisit și au plătit cu viața pentru unitatea Bisericii lui Hristos și a țării: Cardinalul Iuliu Hossu, Episcopii Ioan Bălan, Vasile Aftenie, Anton Durcovici și Monseniorul Vladimir Ghika.
Vă felicit, Înaltpreasfinția Voastră, pentru că vă străduiți ca exemplul lor să fie cinstit și urmat de noile generații!

Înaltpreasfinția Voastră,
Compatrioții noștri vă acordă respectul cuvenit pentru că, în calitate de Mitropolit și de Președinte al Conferinței Episcopilor Catolici din România, ați încurajat dialogul Bisericii cu credincioșii și ați cultivat transmiterea valorilor creștine în societate.
țin să remarc sprijinul consistent pe care Înaltpreasfinția Voastră l-ați adus revigorării congregațiilor religioase catolice și dezvoltării învățământului catolic în România, la standarde academice înalte.
Ați contribuit constant la dezvoltarea relațiilor dintre România și Sfântul Scaun. Ca membru al Academiei Române, aduceți o contribuție constantă dialogului dintre cultură, știință și religie.
Pentru toate acestea, Înaltpreasfinția Voastră, vă felicit și vă doresc ca bucuria pe care o împărtășiți astăzi cu cei care vă sunt apropiați să vă dea puterea de a vă îndeplini pe mai departe misiunea, aflată de 34 de ani sub motto-ul episcopal „și adevărul vă va face liberi”.
La mulți ani!”