Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută în cadrul ceremoniei de decorare a domnului profesor dr. arhitect Emil Barbu Popescu, a doamnei Elise Stan și a maestrului Ion Marin

„Onorată asistență,
Doamnelor și domnilor,
Încep prin a vă ura un an bun, cu realizări pe măsura așteptărilor dumneavoastră, dar și ale celor care privesc cu interes și speranță spre creatorii de cultură românească!
Mâine este Ziua Culturii Naționale, când îi celebrăm pe cei care dau strălucire artelor. Dar sărbătoarea culturii este, de fapt, în fiecare zi în care prețuim libertatea și diversitatea, două valori cardinale care în cultură își găsesc cele mai expresive manifestări și ne desăvârșesc umanitatea.
Sărbătoarea culturii este în fiecare zi în care, în teatre, săli de concerte, în librării sau expoziții, ne regăsim în operele de artă și în bucuria împărtășirii lor cu celălalt.
An de an, pe 15 ianuarie îi cinstim pe toți artiștii care fac posibilă această sublimă legătură dintre oameni, care depășește orice graniță și se transmite peste generații.

Doamnă Elise Stan,
Domnule Emil Barbu Popescu,
Domnule Ion Marin,
În parcursul dumneavoastră profesional, în domeniile în care sunteți repere ale performanței, există ceva ce vă este comun și vă onorează. Sunteți dedicați transmiterii patrimoniului cultural - la a cărui păstrare și dezvoltare contribuiți - către tineri, elevi și studenți. Cultura română va beneficia de formarea noilor generații, tot atât de mult cât va fi și depozitara realizărilor dumneavoastră în muzică și în arhitectură.
Înmânându-vă înaltele distincții ale statului român, subliniez, o dată în plus, responsabilitatea pe care v-ați asumat-o pentru a clădi în societate respectul pentru valori, pentru creația originală și patrimoniul autentic.

Doamnă Elise Stan,
Publicul din România vă cunoaște în calitate de realizator de emisiuni, filme ori spectacole de televiziune, de numeroase festivaluri în care ați valorificat muzica populară și ați promovat arta interpretativă de calitate. La apogeul carierei dumneavoastră, începută, după absolvirea Conservatorului, ca dascăl la un liceu rural, continuați să vă dedicați competența și energia descoperirii de talente prin care folclorul românesc autentic vorbește noilor generații.

Domnule Emil Barbu Popescu,
Frumoasa vârstă pe care ați împlinit-o de curând încununează un parcurs profesional și didactic remarcabil.
De aproape jumătate de secol, cariera dumneavoastră a însoțit și uneori chiar a modelat evoluția arhitecturii în România.
Profesor honoris causa și profesor invitat al multor universități, distins cu premiul Academiei Române, ați ridicat edificii tot atât de bine cum ați avut capacitatea de a construi echipe academice și structuri de profesioniști care și-au dovedit trăinicia.

Domnule Ion Marin,
Parcursul dumneavoastră profesional constituie un exemplu pentru tinerii muzicieni români. Deopotrivă dirijor și compozitor, sunteți inițiatorul celui mai amplu proiect educațional și social construit pe temelia muzicii, precum și președinte onorific al Corului Național de Cameră «Madrigal – Marin Constantin».
Prin toate aceste dimensiuni ale carierei dumneavoastră legați de câteva decenii, prin muzică, România de Europa și de întreaga lume.

Doamnelor și domnilor,
Anul acesta celebrăm Ziua Culturii Naționale la scurt timp după marcarea a două momente cu profunde semnificații pentru România, Centenarul Marii Uniri și preluarea de către țara noastră a Președinției Consiliului Uniunii Europene. Despre oricare dintre aceste momente am vorbi, inevitabil am aduce în discuție rolul pe care oamenii de cultură l-au jucat în construcția națiunii și în angajamentul României în parcursul său european.
Chiar dacă își găsește inspirația în identități și diversitate, cultura este cea care ne apropie. Artiștii şi operele lor oferă poporului nostru oportunitatea de a se prezenta demn lumii, într-un dialog benefic atât României, cât și civilizației universale.

Tuturor vă doresc o carieră fructuoasă, mulți ani de acum înainte!”