Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarații de presă susținute de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, la finalul ceremoniei de decorare a unor personalități culturale

Jurnalist: Domnule Președinte, vă rugăm să ne permiteți câteva întrebări pe diverse teme. Săptămâna trecută ați motivat respingerea propunerilor făcute de PSD pentru cele două ministere, Ministerul Dezvoltării și Ministerul Transporturilor. Între timp, a venit un răspuns de la Palatul Victoria. Doamna Prim-ministru vă cere din nou să acceptați cele două propuneri pentru cele două ministere, susținând în același timp că sunt două propuneri legale, care îndeplinesc funcțiile legale. Ce veți face dumneavoastră?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, aceste două propuneri vor fi refuzate în cursul acestei săptămâni. Într-o zi, două, vor fi finalizate documentele și reexpediate la Guvern.

Jurnalist: Care sunt motivele?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Astea o să le citiți când o să vedeți scrisorile.

Jurnalist: Dumneavoastră ați motivat primul refuz pe care l-ați avut, în privința domnului Ilan Laufer. Ați spus că este vorba despre motive de legalitate. Ce condiții de legalitate nu a îndeplinit Ilan Laufer?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Exact acelea care sunt înscrise în scrisorile pe care le-am trimis Prim-ministrului. Sunt chestiuni juridice, care trebuie foarte bine studiate, și recomand să se studieze.

Jurnalist: (...) înainte ca aceasta să vină cu altă propunere eventual pentru cele două ministere?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu am primit niciun fel de alte propuneri, și discuțiile pe care le-am purtat nu au vizat alte propuneri.

Jurnalist: Ce finalitate vedeți, domnule Președinte, la această situație, care pare în acest moment fără rezolvare?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Ah, nu, rezolvarea este foarte simplă. N-are decât partea guvernamentală să citească cu atenție legislația invocată de mine, iar PSD n-are decât să vină cu niște propuneri care mă conving că ministerele vor fi bine conduse.

Jurnalist: Dar care au fost motivele pentru care i-ați refuzat pe cei doi? Au condamnări penale sau care au fost motivele?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Sunt motivele invocate în scrisoare. Vă rog să o studiați, rezultă totul de acolo.

Jurnalist: Ministrul Justiției v-a trimis din nou aceeași propunere pentru șefia DNA, Adina Florea.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, documentele sunt în analiză și vor primi într-un termen adecvat un răspuns.

Jurnalist: În ceea ce o privește pe Adina Florea, mai aveți vreun motiv să o respingeți pentru a treia oară?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Dosarele sunt în studiu și vor primi un răspuns într-un termen adecvat.

Jurnalist: Domnule Președinte, Opoziția spunea, la sfârșitul anului trecut, că discută cu dumneavoastră pe diverse teme. La începutul acestui an, având în vedere că ați anunțat candidatura pentru un nou mandat la Cotroceni, ați discutat cu cei din Opoziție, cu PNL, cu USR, o strategie?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, obișnuiesc să discut cu politicieni și vor continua aceste discuții pe tot parcursul anului. Cred că vă reamintiți că am provenit din PNL, unde am fost Președinte, și, în mod evident, voi colabora, pentru pregătirea campaniei, cu PNL, așa cum se cuvine.

Jurnalist: Dar le dați sfaturi celor din PNL cu privire la lupta pe care o duc liberalii cu cei din PSD?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Lupta pe care o duce Opoziția cu Puterea este o luptă legitimă și sper că va fi încununată de succes.

Jurnalist: Dacian Cioloș a anunțat astăzi că este dispus să candideze la prezidențiale. Aveți un punct de vedere, o opinie, ați discutat cu el? Credeți că ar putea să ia din electoratul dumneavoastră?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Cred că este foarte să-și prezinte fiecare oferta electorală. Dacă este bine, sigur că este bine să avem candidați la prezidențiale. De asta ne-am luptat în Decembrie ’89, să avem libertatea și de a alege, dar și de a fi aleși.

Jurnalist: Nu regretați că l-ați susținut pentru funcția de Premier?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu l-am susținut, l-am propus și l-am promovat. Deci, a fost un pic mai mult decât o susținere. Și cred că a făcut o figură bună în timpul acelui mandat.

Jurnalist: În legătură cu evenimentul inaugural al Președinției noastre a Consiliului Uniunii Europene s-a discutat foarte mult în primul rând pe marginea invitaților, care au fost prezenți, unii dintre ei, chiar în loja oficială, în spatele dumneavoastră, persoane cu condamnări penale, de exemplu.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, evenimentul a fost pregătit de Guvern. Eu am fost invitat și, ca atare, am participat. Ținuta culturală a evenimentului a fost foarte bună, lucru pe care l-am transmis domnului Ion Marin și adineauri, la decorare. Restul cred că trebuie să întrebați mai degrabă la Guvern cum s-a construit lista invitaților. Nu aș dori să comentez acest lucru.

Jurnalist: Ați putea reveni asupra problemei șefului Statului Major, în condițiile în care ministrul Apărării contestă acest decret semnat de dumneavoastră și amenință și cu o plângere? V-a trimis, înțelegem, și o plângere prealabilă, pentru a vedea care sunt argumentele Guvernului.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Am văzut că este foarte vocal acest ministru, care nu a fost capabil să vină cu o propunere legală, și o ține una și bună. Sunt două aspecte. Propunerea pe care a făcut-o ministrul Apărării în CSAT nu a fost o propunere legală. În speță, a propus o persoană pe două funcții, în aceeași ședință, ceea ce nu se poate. A doua chestiune, pe care omite să o spună acest ministru pesedist - că de fapt nu a avut o propunere pentru șeful Armatei. Nu există nici o propunere a lui către mine cu o nominalizare a unei persoane pe care ar urma să ocupe această funcție. Decizia pe care am luat-o atunci a fost singura posibilă și corectă, de a prelungi mandatul șefului Armatei în funcție. Acum, sigur, PSD este foarte supărat și ministrul este foarte supărat că nu i-a ieșit jocul, dar asta nu schimbă absolut nimic. Propunerea ministrului a fost pur și simplu nelegală, iar o propunere pentru șeful Armatei a lipsit, pur și simplu. Faptul că se adresează acum în contencios, cu ierarhia militară, mi se pare un demers inoportun, riscant. Generalul Ciucă este o persoană foarte respectată și cu o poziție importantă, tocmai și în cadrul Președinției noastre, și în structurile militare europene, și în structurile militare NATO. Ce va gândi un înalt responsabil, de exemplu, din armata unei țări cu care suntem aliați dacă află că ministrul apărării merge în contencios să-și conteste propriul Șef al Armatei? Niște acțiuni prost gândite, de tip pesedist.

Jurnalist: Ne puteți spune care este jocul, ca să înțelegem miza acestei lupte pe care o duc, spuneați, cei de la PSD? Care este jocul, dacă ne puteți da informații? Sau este vorba de informații secrete?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu este vorba de nicio informație secretă. Jocul este unul și același, pe care îl joacă PSD de la început. Vrea să pună mâna pe toate funcțiile din stat. Or asta nu se poate, funcțiile din stat se ocupă și pe criteriul competenței.

Jurnalist: Adina Florea a cerut astăzi arestarea celor doi procurori – Onea și Negulescu - având în vedere acuzațiile care planează asupra lor. Voiam să vă întreb dacă este oportună arestarea lor pentru a se continua această luptă anticorupție. Cei doi sunt acuzați de organizarea unui grup infracțional.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu cunosc detalii din anchetă și nu mă exprim pe aceste chestiuni.

Jurnalist: Dar poate funcționa lupta anticorupție dacă avem procurori care sunt acuzați de astfel de fapte? Nu este afectată?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Lupta anticorupție trebuie să se desfășoare corect, super-corect. Și dacă cineva greșește, plătește. Dar asta nu înseamnă ca îi văd vinovați sau nevinovați. Repet, nu am date din anchetă și sunt convins că lucrurile vor merge în CSM exact pe lege.

Jurnalist: Cum argumentați faptul că ați pus în aplicare o decizie a Curții Constituționale după 22 de zile, în condițiile în care spunea „de îndată”?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Așa am interpretat și așa am făcut. Este foarte corect ce am făcut.

Jurnalist: Ce veți face dacă Guvernul va insista pentru a treia oară cu aceleași propuneri. Va fi un blocaj instituțional. Cum vedeți rezolvarea acestui conflict?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Rezolvarea este cât se poate de simplă. Guvernul trebuie să îndeplinească condițiile, adică să prezinte actele celor nominalizați în conformitate cu legislația în vigoare. Legea este obligatorie și pentru Guvern în România. Iar PSD trebuie să vină cu propuneri care mă conving pe mine, și pe toți ceilalți, că ministerele vor fi bine conduse.

Vă mulțumesc! Vă doresc o seară bună și o zi frumoasă a Culturii mâine! Seară bună!