Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarația de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută în cadrul declarațiilor de presă comune cu Președintele Partidului Popular European, domnul Joseph Daul, Președintele Grupului PPE din Parlamentul European, domnul Manfred Weber, și Președintele Partidului Național Liberal, domnul Ludovic Orban

„Bună dimineața! Welcome!

Este această zi, 9 mai 2019, o zi importantă. O zi importantă pentru Europa, o zi importantă pentru România. Europa a venit în România!
Dați-mi voie, cu această ocazie, aici, în Muzeul Astra din Sibiu, să-i salut pe Joseph Daul, prietenul meu, Președintele PPE, pe domnul Manfred Weber, candidatul PPE pentru alegerile europarlamentare la nivel european, pe Ludovic Orban, prietenul meu, Președintele PNL.

Este un moment cu totul special pentru mine să deschid aici, la Sibiu, Summitul Partidului Popular European, cu doar câteva ore înainte de începerea Summitului de la Sibiu.

Vom discuta, astăzi, în primul rând, despre ce înseamnă Uniunea Europeană pentru fiecare dintre noi, despre valorile noastre comune și despre ce trebuie să facem ca să ducem acest proiect de succes înainte, pentru bunăstarea și siguranța cetățenilor noștri.
Nu este deloc întâmplătoare alegerea zilei de 9 Mai, Ziua Europei. Am ales Ziua Europei pentru aceste două reuniuni, Summitul PPE și Summitul de la Sibiu. Și cum toți suntem europeni, vă felicit de Ziua Europei!

Ca să putem decide pentru viitor, trebuie să privim în urmă, la temelia construcției europene și la numeroasele beneficii pe care le-a adus Uniunea cetățenilor săi.
Aceste evenimente importante se desfășoară într-un loc cu o semnificație deosebită, în Sibiu, orașul care a fost, în 2007, Capitala Culturală a Europei. Sibiul este un oraș profund european și este locul cel mai potrivit pentru a găzdui o dezbatere la cel mai înalt nivel despre viitorul Uniunii Europene.

Momentul este unul istoric pentru România, și nu doar pentru că dimensiunea și importanța Summitului sunt fără precedent pentru țara noastră, ci și pentru că, după treizeci de ani de la căderea comunismului, am adus Europa acasă, aici, în România.
Șefii de stat, șefii de guvern, care se întrunesc în această dimineață în cadrul Summitului Partidului Popular European vor avea o contribuție majoră la discuțiile de la reuniunea informală, care va avea loc în a doua parte a zilei.

Liderii PPE au jucat un rol determinant în istoria construcției europene, au pus piatra de temelie la acest edificiu și au înțeles că locul țărilor din Centrul și Estul Europei eliberate de comunism este în Uniunea Europeană.

Liderii de astăzi ai Uniunii, Președintele Juncker, Președintele Tusk, Președintele Tajani, toți provenind din PPE, alături de liderii Partidului Popular European, precum Președintele Daul, aici prezent, liderul grupului PPE din Parlamentul European, domnul Manfred Weber, aici prezent, au avut de gestionat provocările majore cu care s-a confruntat Uniunea în ultima perioadă.

Viziunea și efortul constant al acestora au jucat un rol decisiv în menținerea unității de care au dat dovadă țările membre în vremuri foarte dificile.

Ca Președinte al României, membru al familiei Popularilor Europeni, am contribuit la acest efort colectiv care, cred eu, a dat roade și care trebuie fructificat astăzi, aici, la Sibiu, dar și în anii care vin.

La sfârșitul acestei luni, cetățenii noștri sunt chemați la urne pentru a-și alege reprezentanții în Parlamentul European. Aceste alegeri sunt însă despre mult mai mult decât atât. Aceste alegeri sunt despre a rămâne uniți și solidari, uniți și solidari în apărarea valorilor fundamentale ale marii noastre familii europene - libertatea, democrația, statul de drept, siguranța și prosperitatea tuturor cetățenilor.

Lupta împotriva celor care nu au nici un fel de soluții pentru oameni, dar își ascund incompetența sub sloganuri extremiste și populiste, este una pe care avem responsabilitatea să o câștigăm. Viitorul Uniunii Europene depinde de noi!

Îi urez mult succes prietenului nostru Manfred Weber, un candidat puternic pentru președinția Comisiei Europene. Manfred lucrează zi de zi în Parlamentul European cu europarlamentarii români din partea PNL și asta arată în mod clar cât de apropiat este Manfred de România și cât de implicat este Partidul Național Liberal în procesul de decizie la nivel european.

Vorbeam mai devreme de provocările pe care a trebuit să le gestionăm în ultimii ani. Am asistat, și în România, dar și în alte țări membre ale Uniunii, la un asalt asupra statului de drept.

Există în continuare forțe politice ai căror lideri vor să se situeze deasupra legii, cărora nu le convine când instituții fundamentale ale statului de drept investighează și aduc la lumină faptele de corupție și furtul din bani publici, fie că sunt naționali sau europeni.

Apărarea statului de drept a devenit o sintagmă care se aude tot mai des în Europa. Este misiunea noastră să le explicăm cetățenilor europeni că aceasta nu este o chestiune de retorică politică, ci una de care depinde chiar viața de zi cu zi a fiecărui european.
Mai simplu spus, dacă statul de drept este amenințat, atunci fiecare cetățean are, mai devreme sau mai târziu, de suferit.

România este o țară profund europeană și așa va rămâne și în viitor, iar pentru asta contează și votul pe care îl veți da la referendum. Este un vot, votul de la referendum, pentru viitorul european al României.

Vă promit astăzi aici, alături de familia mea politică, de puternicul Partid Popular European, că Europa va fi mereu acasă în România și că România va fi tot mai puternică și tot mai respectată în Uniunea Europeană!
Vă mulțumesc!”

Declarația de presă a președintelui PNL, Ludovic Orban, susținută în cadrul Summitului PPE de la Sibiu
 
Bună ziua,
 
În calitate de președinte al Partidului Național Liberal, le urez bun venit partenerilor noștri din Partidul Popular European. De asemenea, le urez bun venit tuturor șefilor de stat și de guvern care vor participa la Summit-ul istoric care are loc, astăzi, la Sibiu. De asemenea, urăm bun venit mass-mediei internaționale, mass-mediei europene prezentă astăzi, la Sibiu, devenit pentru o zi capitala Uniunii Europene.
 
Este o onoare pentru noi să putem să fim gazdele unui eveniment atât de importat cum este Summit-ul Partidului Popular European, un Summit care este fundamental pentru deciziile care se vor lua în continuare la nivel european.
 
Partidul Național Liberal este angajat alături de partenerii din Partidul Popular European să ducă mai departe misiunea de a construi o Europă democratică, o Europă dezvoltată, o Europă care să ofere fiecărui cetățean european șansa de a avea o viață decentă, șansa de a reuși în viată.
 
Chiar dacă avem forțe politice, atât în România cât și în alte țări europene, care contestă proiectul european, care pescuiesc în ape tulburi, care încearcă să câștige capital politic dintr-un război absurd cu instituțiile Uniunii Europene, cu Uniunea Europeană, punând de multe ori la îndoială unitatea statelor europene, în ceea ce ne privește pe noi vom lupta alături de partenerii din Partidul Popular European să asigurăm în continuare că Europa va rămâne unită, că Europa va fi un loc în care fiecare cetățean european va putea avea o viață decentă, va avea libertate, i se va respecta demnitatea și toți cei care ocupă funcții publice, indiferent  unde ocupă aceste funcții publice la nivel local, județean, național sau european, sunt în serviciul cetățeanului.
 
Partidul Național Liberal este angajat în această bătălie și alături de președintele Iohannis și alături de toți cetățenii români de bună credință, reprezintă o garanție a respectării valoriilor, principiilor și regulilor europene, o garanție pentru fiecare cetățean român, că apartenența la Uniunea Europeană este garanția pentru fiecare a reușitei în viață.

Avem încredere că data de 9 mai 2019, Sibiul și România, vor rămâne ca o dată și locuri memorabile pentru viitorul Europei, pentru că deciziile care se vor lua aici, vor oferi garanția că Europa merge mai departe, că Europa va fi mai unită, mai competitivă și va oferi în continuare garanția  pentru fiecare cetățean al Uniunii Europene, că va avea o viață în care cu adevărat să se bucure de beneficiile democrației și apartenenței la Uniunea Europeană.