Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarații de presă susținute de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, înaintea participării la reuniunea Consiliului European

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Bună ziua! Avem astăzi un Consiliu mai degrabă informal, dar foarte important. Avem pe ordinea de zi două teme: analiza alegerilor pentru Parlamentul European și o primă discuție între lideri pentru a găsi cele mai bune proceduri sau cea mai bună procedură de selectare a persoanelor care vor ocupa funcțiile de conducere în instituțiile europene – în special, sigur, Președintele Comisiei, Președintele Consiliului și Președintele Parlamentului European, dar mai sunt și alte poziții care vor fi ocupate până la sfârșitul acestui an. Cum vom aborda alegerea pentru aceste poziții va fi o temă importantă astăzi.

Jurnalist: Domnule Președinte, PPE a câștigat alegerile, are cele mai multe mandate, are un candidat pentru șefia Comisiei Europene, în persoana lui Manfred Weber, ați avut un Summit PPE astăzi la care ați participat. Dar există o poziție din partea mai multor lideri politici împotriva domnului Weber, să spunem așa. Care sunt argumentele PPE și va merge PPE la capăt cu Manfred Weber?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Acum, fiind vorba de poziții extrem de importante, toți actorii încearcă să se poziționeze cât mai bine și atunci nu trebuie să vedem aceste afirmații altfel decât un joc de poziționare. PPE merge din 2014 pe așa-numita soluție a Spitzenkandidat, deci candidat de vârf, care candidat este vârful de lance în campanie. Pentru populari a fost în această campanie Manfred Weber și candidatul va fi mai departe promovat pentru poziția de Președinte al Comisiei Europene. Și la PPE demult s-a luat această decizie, că așa se va merge, și astăzi s-a discutat, dar foarte, foarte scurt, fiindcă nu a avut nimeni o altă opinie, și PPE va merge așa, cu Manfred Weber, mai departe.

Jurnalist: Este dispus PPE, în aceste condiții, să facă un compromis, să facă anumite alianțe? Pentru că singur nu poate.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Este foarte clar că trebuie mers cu calm și cu multă înțelepciune în această procedură, fiindcă nu numai PPE singur nu poate, nici împreună în coaliția PPE cu socialiștii, cum a fost în mandatul trecut, nu este suficient, este nevoie cel puțin de încă o grupare politică. Sigur, asta rămâne încă deschis, să vedem cu cine se va negocia, deci este clar că pentru o majoritate suficientă în Parlamentul European, este nevoie de cel puți trei grupuri politice. Asta complică, sigur, întreaga ecuație, dar, ca să vă răspund concret la întrebare: nimeni nu poate să formeze o majoritate fără PPE și de aceea suntem deciși să intrăm în aceste negocieri cu fermitate, cu calm și cu deschidere față de propunerile care vor veni.

Jurnalist: La aceste alegeri europarlamentare s-a repetat practic situația de acum cinci ani de la alegerile prezidențiale. Mii de români nu au reușit să își exercite dreptul la vot. Mai are legitimitatea în acest moment ministrul Teodor Meleșcanu...

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Dați-mi voie să vă răspund astăzi la teme legate de Uniunea Europeană și despre aceste teme extrem de importante, unele de o gravitate ieșită din comun, vom vorbi la București. Vă mulțumesc!