Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarația de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Președintele Sloveniei, domnul Borut Pahor, Președintele Croației, doamna Kolinda Grabar-Kitarović, Președintele Poloniei, domnul Andrzej Duda, și Președintele Comisiei Europene, domnul Jean-Claude Juncker

„Domnule Președinte Pahor,
Doamnă și domnilor Președinți,
Doamnelor și domnilor,

Am fost onorat să particip la cel de-al patrulea Summit al Inițiativei celor Trei Mări. Mulțumesc în mod deosebit domnului Președinte Pahor pentru eforturile întreprinse ca acest eveniment să reprezinte un real succes!

Așa cum știți, Inițiativa este o platformă regională care sprijină dezvoltarea economică a regiunii, sporind convergența și coeziunea europeană și întărind relațiile transatlantice. Salut faptul că în reuniunea de astăzi aceste priorități, fixate la Summitul de anul trecut de la București, au fost reconfirmate.          

În primul rând, este o Inițiativă care încearcă să consolideze competitivitatea economiilor noastre prin maximizarea interconectivității regionale. Al doilea obiectiv vizează creșterea convergenței reale între statele membre ale Uniunii Europene, contribuind astfel la consolidarea unității și coeziunii în cadrul Uniunii, pentru a permite continuarea politicii de integrare europeană, ca bază pentru consolidarea proiectului european.

De aceea, mă bucur că domnul Președinte Juncker a acceptat și astăzi să fie alături de noi, după ce anul trecut, la București, a reprezentat, pentru prima dată, Comisia Europeană la un Summit al Inițiativei.

În al treilea rând, Inițiativa contribuie la consolidarea legăturilor transatlantice. Prezența economică a Statelor Unite în regiune este un veritabil catalizator pentru cooperarea în zonă, are valoare strategică și este o componentă esențială a parteneriatului transatlantic. Salut, așadar, prezența Secretarului Energiei, domnul Perry, care a participat și anul trecut la București.

Summitul și Forumul de Afaceri pe care le-am găzduit în România în 2018 au reprezentat maturizarea politică și conceptuală a Inițiativei și, totodată, trecerea ei la dezvoltări pragmatice. Cu acel prilej au fost agreate instrumente importante în avansarea Inițiativei: lista de proiecte prioritare de interconectare în domeniile transport, energie și digital, rețeaua Camerelor de Comerț din regiune și a fost inițiată crearea Fondului de Investiții al Inițiativei.

Astăzi am constatat cu satisfacție că aceste instrumente, stabilite la București, funcționează. Astfel, raportul de etapă privind implementarea proiectelor de pe lista de la București consemnează progresele unui număr important dintre acestea. Forumul de Afaceri al Inițiativei, a cărui primă ediție a avut loc anul trecut la București, continuă să reprezinte o componentă importantă a Summiturilor noastre anuale.

Prima reuniune a rețelei Camerelor de Comerț din regiune a fost organizată cu succes în marja Forumului de Afaceri de anul acesta, iar Fondul de Investiții al Inițiativei a devenit operațional. Salut faptul că țara mea, prin Eximbank, este parte la acest efort și încurajez și ceilalți parteneri interesați să se alăture acestui demers.

Mă bucură și faptul că Germania, după ce a participat pentru prima dată la Summitul de la București, continuă să se implice activ în susținerea Inițiativei. Salut, totodată, interesul în creștere al instituțiilor financiare europene, care sper că va dobândi forme concrete în perioada următoare în ceea ce privește proiectele prioritare și Fondul de Investiții. 

Rezultatele de astăzi confirmă validitatea obiectivelor asumate cu succes la Summitul de la București, a căror implementare a fost continuată de prezentul Summit. Trebuie să continuăm această manieră pragmatică de acțiune, pentru a veni cu soluții concrete pentru prosperitatea cetățenilor noștri.

Vă mulțumesc!”

(...)

Întrebare: Cum apreciați rezultatele acestui Summit prin raportare la rezultatele Summitului de la București, mai ales în ceea ce privește progresul proiectelor de interes pentru România și crearea acelui Fond de Investiții?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Dacă vorbim despre Fondul de Investiții, trebuie să vedem că România aici și-a luat rolul foarte în serios și participarea consistentă din partea Eximbank deja arată o implicare puternică în aceste proiecte. Raportul de progres arată că lucrurile încep să se miște și acesta este rezultatul cel mai important al acestui Summit, să constatăm că din faza de discuții politice, cum a fost la început, am trecut, anul trecut la București, în faza de planificare, am întocmit o listă concretă de proiecte și anul acesta deja am intrat în faza pragmatică a acestei Inițiative, care începe să se contureze în diferite proiecte care vor fi implementate. Trebuie subliniat aici că nu vorbim despre proiecte pe termen scurt, nici nu vorbim despre proiecte cu impact foarte local, ci vorbim despre proiecte care se dezvoltă pe termen mai lung și cu impact regional, și cred că este excelent să constatăm că progresul, de anul trecut până anul acesta, a fost făcut.