Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarații de presă susținute de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, înaintea participării la reuniunea Consiliului European

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Bună ziua! Începem peste câteva minute Consiliul European de vară. De data aceasta avem teme foarte importante de discutat. În prima parte a sesiunii discutăm Agenda Strategică pentru următorul mandat. Este un pas care a fost pornit la Summitul de la Sibiu, unde s-au stabilit principiile pe care vom merge când discutăm Agenda Strategică. Avem un draft elaborat pentru această agendă, un draft care se inspiră în puncte esențiale din documentul de la Sibiu, din Declarația de la Sibiu și cred că astăzi vom aproba o agendă care va fi foarte bună pentru următorul mandat și vine cu chestiuni care au fost antamate, cum am spus, la Sibiu.

În a doua parte, cina informală, vom discuta despre ocuparea posturilor cheie din administrația Uniunii. Această chestiune este fără o agendă specifică, va fi o discuție liberă și credem că vom face pași înspre o soluționare. Nu mă aștept, însă, ca până la final să avem o decizie care poate fi trimisă în Parlament, dar asta rămâne, sigur, de văzut.

Jurnalist: Spuneați că în Agenda Strategică se va regăsi și Declarația de la Sibiu, dumneavoastră veți avea și o prezentare a concluziilor Președinției române, mâine veți susține o conferință de presă cu cei doi președinți ai instituțiilor europene. Putem spune că, din punct de vedere strategic, spiritul de la Sibiu se va regăsi în viitorul Uniunii Europene pentru următorii ani?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Cu siguranță fiindcă întâlnirea, Summitul de la Sibiu, a fost una foarte bună. Am convenit principii care sunt foarte sănătoase și binevenite pentru următorul mandat și, cu siguranță, vom găsi multe puncte care, evident, vin din ce s-a elaborat în Declarația de la Sibiu.

Jurnalist: Veți prezenta în fața liderilor europeni și rezultatele obținute de România în cadrul Președinției rotative, acum după șase luni de mandat. Sunteți mulțumit de ceea ce a făcut România?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Rezultatele pe care le-am obținut sunt foarte bune. Între timp, toată lumea a conștientizat acest lucru. Avem, sigur, Summitul de la Sibiu care a fost un succes recunoscut de toată lumea. Dar, avem și rezultate foarte bune pe dosarele care au fost lucrate și numărul foarte mare de dosare care au fost finalizate cu succes în Președinția română arată că avem oameni foarte buni aici, la Bruxelles, care au reușit să ducă aceste dosare până la finalizare. Este un lucru poate puțin așteptat, dar cu atât mai mult putem să spunem că această Președinție a fost una foarte bună.

Jurnalist: În urmă cu câteva minute, în afară de PPE, toate celelalte grupuri politice pro-europene din Parlamentul European au spus că nu îl susțin pe Manfred Weber, candidatul PPE pentru a ocupa șefia Comisiei Europene. În acest sens, ce va face PPE? Vă așteptați la un compromis astăzi? Vă așteptați ca PPE să reușească să-și propulseze candidatul la șefia Comisiei Europene?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Suntem în plină negociere politică și fiecare parte încearcă să se poziționeze cât poate de favorabil în această negociere. Nu vreau să comentez zvonuri sau să fac eu pronosticuri. Intrăm toată lumea în această fază de negocieri, grupurile de partide, liderii de guverne, de state, și când vom termina această negociere se va anunța public rezultatul. Vor fi încă mulți pași intermediari. Sper să reușim totuși într-un timp rezonabil să finalizăm aceste negocieri fiindcă este important să avem un rezultat cât se poate de repede.

Jurnalist: Avem șanse slabe ca astăzi să avem un acord cel puțin în privinţă Președintelui Comisiei Europene?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu îmi permită să fiu foarte rezervat în această chestiune.

Jurnalist: I loved going to Sibiu and I plan to take my family there on vacation. It is a beautiful city! Mi-a plăcut foarte mult Sibiul și plănuiesc să-mi duc familia acolo în vacanță. Este un oraș frumos!

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: That is a very wise decision! O decizie foarte înțeleaptă!

Jurnalist: How much do you like Brussels? Would you consider a more permanent move here, because there were those who said it would be nice to have you as Council President? Cât de mult vă place la Bruxelles? Ați lua în considerare o mutare permanentă, pentru că sunt persoane care au spus că ar fi bine să vă avem ca Președinte al Consiliului European?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: If that’s somebody’s opinion, of course that’s fine with me, but I do not think that at this moment it is good to comment on rumours. We started a negotiation on the position of the Commission President. We do not have for the time being significant progress in these negotiations, so let’s wait and see how the discussion goes today, maybe tomorrow, or maybe at the end of next week. We are in the phase of political negotiation. It is simply too early to say it is going to be that one, or that one, or that one. Hopefully, everybody agrees on swift negotiation, so that we have as soon as possible names for these positions, because this would be the best outcome – negotiate though but finalize in a decent period of time.

Dacă aceasta este opinia cuiva, este în regulă, dar nu cred că este momentul să comentăm zvonuri. Am început negocieri pentru poziția de Președinte al Comisiei Europene și nu avem deocamdată progres suficient în aceste negocieri, așa că trebuie să mai așteptăm și să urmărim cum evoluează discuția astăzi, posibil mâine, posibil la finalul săptămânii viitoare. Suntem în faza negocierilor politice. Este prea devreme să spunem că va fi acesta, sau acela, sau altul. Să sperăm că toți vor fi de acord să avem negocieri rapide, pentru a avea cât mai repede numele pentru aceste poziții. Acesta ar fi cel mai bun rezultat – să negociem intens, dar să finalizăm aceste discuții într-o perioadă decentă de timp.

Jurnalist: So you put your pyjamas and your toothbrush for a long night of negotiations? V-ați pregătit pijamalele și peria de dinți pentru o noapte lungă de negocieri?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: It is not absolutely sure that we will need the pyjamas. Thank you! Nu este sigur că vom avea nevoie de pijamale! Mulțumesc!