Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Adresarea Prim-ministrului Maia Sandu către Institutul Național de Justiție

DOUĂZECI ȘI TREI.

Douăzeci și trei de zile de când m-am adresat procurorilor și le-am zis că din acea zi Procuratura este independentă, liberă să-și îndeplinească misiunea. 23 de zile în care cei 660 de procurori ar fi trebuit să aplice legea și să reacționeze la zecile și sutele de ilegalități despre care știe toată țara. În aceste zile ar fi putut fi investigate zeci de scheme de corupție prin care se fură banul public şi care pun în pericol interesul național.

A fost mai mult decât suficient ca să înțelegem un lucru foarte grav – procurorii existenți nu au de gând să-și facă datoria. Este clar pentru noi toți că nici în procuratură, nici în sistemul judecătoresc nu există o masă critică de oameni care să vrea să curățe sistemul.

E clar că avem nevoie de procurori și judecători noi! Cât mai mulți, suficient de mulți ca să reformeze sistemul, să-l schimbe din temelie. Tineri, școliți, integri. Ca să-i înlocuiască pe majoritatea procurorilor și judecătorilor, pe toți cei corupți și lași. Vă întrebați de unde să-i luăm? În Moldova există o instituție care pregătește judecători și procurori – aceasta este Institutul Național al Justiției.

Doar că, din păcate, această instituție nu asigură justiția cu un număr suficient de profesionişti bine pregătiți, specialişti integri. Pentru perioada academică octombrie 2019 – aprilie 2021 au fost planificate doar 20 locuri pentru judecatori și 20 pentru procurori. Doar 20!

Noi avem nevoie de sute de procurori și judecători noi! Este insuficient ca în sistem să vină doar 20 de procurori și 20 de judecători pe an, în contextul în care sistemul nu vrea să se reformeze, iar noi trebuie să-l înlocuim practic integral.

Acest Institut al Justiției a fost creat încă în anul 2006, la insistența și cu sprijinul plenar al Consiliului Europei. Scopul acestei instituții a fost formarea iniţială a candidaţilor la funcţiile de judecător şi procuror, dar și formarea continuă a procurorilor şi judecătorilor aflați în funcţie. Din păcate, această instituție nu şi-a atins scopul, dacă analizăm situația catastrofală din sistemul justiției. Atât pregătirea inițială, cât și formarea continuă sunt sub orice standarde.

De aceea, solicit demisia imediată a conducerii acestui Institut. De-a lungul timpului această instituție a angajat oameni cu probleme de integritate. Există informații și despre practicile de mituire în instituție, atât la admitere, cât și la absolvire. Cum putem avea justiție integră când chiar Institutul îi învață pe viitorii procurori şi judecători cu normalitatea fenomenului de corupție?

Solicit Ministerului Justiției și Ministerului Finanțelor să identifice de urgență soluțiile legale pentru a crește de 2 sau chiar de 3 ori numărul de persoane care urmează a fi instruite pentru profesia de judecător și procuror chiar începând cu anul acesta. Dacă nu există nicio posibilitate de a suplimenta acest număr fără a modifica legea, rog Ministerul Justiției, de urgenţă să pregătească modificările la cadrul legal. De asemena, este important să ne asigurăm  că procesul de admitere şi procesul de evaluare finală se face corect și transparent.

Programele de formare trebuie şi ele revizuite și îmbunătățite. Va trebui să avem gijă și cine sunt cei care predau în acest institut. Nu pot fi admise în calitate de formatori ai viitorilor judecători și procurori persoane compromise care au discreditat profesia de magistrat executând comenzi politice sau adoptând decizii ilegale.

Noi conștientizăm că Institutul nu poate instrui peste noapte un număr mare de procurori și judecători noi și integri și că, prin aceste măsuri, problemele din sistem nu se vor rezolva imediat, de mâine, dar suntem obligați să începem azi. Așa încât peste câțiva ani să avem o justiție dreaptă, care să nu permită vreodată capturarea statului așa cum s-a întâmplat în trecut.