Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută în cadrul ceremoniei organizate cu prilejul Zilei Armatei României

Bună ziua tuturor!
Onorată asistență,
Doamnelor și domnilor,

Celebrăm, aici, la Carei, 75 de ani de la eliberarea de sub ocupație străină a ultimei brazde de pământ românesc.
Este o sărbătoare de suflet, o zi specială în care onorăm jertfa de sânge și sacrificiile tuturor eroilor noștri, care de-a lungul timpului au luptat și au contribuit la apărarea ființei naționale și a statului independent, suveran și unitar român.
Armata se bucură de apreciere și considerație din partea românilor și este firesc să se întâmple așa, pentru că este o instituție modernă și profesionistă.
Acordul politic pe care l-am inițiat în 2015 a asigurat îndeplinirea unuia dintre angajamentele asumate în cadrul NATO și a permis finanțarea cheltuielilor pentru apărare cu 2% din PIB.
S-au putut realiza, astfel, achiziții majore pentru înzestrarea Armatei, precum și investiții în instruirea militarilor noștri.

Doamnelor și domnilor,
Mediul de securitate regional și global este într-o continuă schimbare, generând riscuri și provocări din ce în ce mai dificil de gestionat. Prin urmare, trebuie să ne adaptăm eforturile de apărare a țării și de asigurare a securității naționale, în strânsă corelare cu evoluțiile la nivel aliat și european.
În prezent, țara noastră este un partener credibil și un furnizor de securitate în Regiunea Mării Negre, o zonă cu o dinamică accentuată.
Avem nevoie de o armată puternică, bine pregătită, care să continue să aibă o contribuție decisivă la promovarea securității și stabilității regionale, precum și la îndeplinirea angajamentelor României în cadrul Alianței Nord-Atlantice și la implementarea Politicii de Apărare și Securitate Comună în Europa, prin participarea la misiuni în beneficiul securității internaționale.
Am realizat, în ultimii ani, progrese semnificative în context aliat. Regiunea Mării Negre a devenit o temă de importanță strategică pentru NATO și se bucură astăzi de mai multă vizibilitate, inclusiv datorită eforturilor noastre.
Am militat permanent pentru ca NATO să acorde o atenție specială acestei regiuni și să aibă o prezență înaintată sporită aici. Anul trecut, la Summitul NATO de la Bruxelles, situația din Regiunea Mării Negre a fost una dintre temele abordate de liderii aliați.
Eforturile la nivel politic și diplomatic se reflectă în plan concret militar prin înființarea, în cursul ultimilor patru ani, a structurilor NATO de pe teritoriul României. Mă refer, desigur, la Unitatea NATO de Integrare a Forțelor, Comandamentul Multinațional de Divizie și Brigada Multinațională de la Craiova.
Vom susține, în continuare, întărirea acestor structuri pentru consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare și realizarea coerenței pe Flancul Estic al Alianței.
Și în viitor, consolidarea rolului țării noastre în NATO și în Uniunea Europeană și dezvoltarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii vor rămâne prioritățile politicii noastre externe și de securitate.
Astfel, România va avea garantat cel mai înalt grad de securitate și un profil de partener serios, credibil și responsabil la nivel internațional, care acționează transparent și predictibil.
Vom acționa, și de acum înainte, pentru întărirea relației transatlantice, în vederea proiectării stabilității, precum și pentru sprijinirea partenerilor noștri în această zonă.
De asemenea, vom continua să participăm activ la creșterea relevanței măsurilor de apărare colectivă la nivel aliat.

Dragi militari,
Sărbătoarea de astăzi vă este dedicată în primul rând dumneavoastră, celor care serviți patria sub drapelul tricolor, cu dăruire și spiritul datoriei împlinite.
Aflați în poligoanele de instrucție din țară sau în teatrele de operații de peste hotare, vă îndepliniți exemplar misiunile încredințate, alături de aliații și partenerii noștri.
Cuvintele onoare, patrie, demnitate reprezintă pentru dumneavoastră un crez și vă formează un mod de viață dedicat servirii patriei.
Vă mulțumesc pentru toate sacrificiile dumneavoastră și vă asigur de prețuirea și respectul tuturor românilor!
Sunt convins că și în viitor veți demonstra același înalt profesionalism, spirit de elită și hotărâre pentru a asigura un nivel operațional ridicat structurilor Armatei României, la nivelul standardelor NATO, și pentru a vă consolida prestigiul câștigat, în țară și în afara ei, prin muncă, abnegație și seriozitate.
Vă felicit cu prilejul Zilei Armatei și vă doresc multă sănătate și succes în tot ce vă propuneți!
La mulți ani Armatei României!
La mulți ani, România!