Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută în cadrul activităților prilejuite de aniversarea centenarului Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul”

Bună ziua tuturor!
Onorată asistență,
Doamnelor și domnilor,
Dragi elevi,

Sărbătorim astăzi un secol de la înființarea Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul”, unitate de elită a învățământului preuniversitar românesc.
Şcoala dumneavoastră este, însă, în același timp, şi o componentă emblematică a sistemului de învăţământ militar, care a obţinut de-a lungul timpului rezultate remarcabile. Mulți dintre absolvenții Colegiului au avut cariere profesionale de excepție, atât în instituția militară, cât şi în mediul civil.
A fi militar nu este o meserie ca oricare alta. Învățământul militar nu transmite doar cunoștințe, stimulând dezvoltarea intelectuală, dar formează deprinderi şi modelează caractere. A îmbrățișa această vocație necesită dăruire şi pasiune, abnegaţie şi profesionalism.
Este nevoie de pregătire asiduă pe toată durata carierei militare. Învățarea continuă este obligatorie pentru a performa într-o societate bazată pe cunoaștere, care generează schimbări inclusiv în forțele armate.
Prin proiectul „România Educată”, pe care l-am lansat în dezbatere publică anul trecut, am promovat ideea de educație incluzivă de calitate, fundamentată pe valori, care să stea la baza unei Românii puternice într-o lume din ce în ce mai interconectată.
Armata este, fără îndoială, şi o şcoală a educaţiei patriotice, o instituţie clădită pe valori morale. Onoare, patrie, datorie, iată crezul care trebuie să vă anime întreaga viață, așa cum a fost și pentru predecesorii noștri, fie că au fost binecunoscuţi lideri politici şi militari, precum ilustrul domnitor al cărui nume îl poartă colegiul dumneavoastră, sau eroi necunoscuți, care şi-au sacrificat viața pentru a apăra pământul strămoșesc.
Armata este o instituţie fundamentală a statului român, rol consolidat prin jertfa de sânge adusă, de-a lungul timpului, de cei căzuți la datorie pentru apărarea patriei.
Armata României a avut un rol semnificativ în toate momentele istorice esențiale care au făcut posibilă devenirea noastră ca naţiune civilizată, europeană şi democratică.
Rememorăm aportul Armatei la Războiul de Independență şi la făurirea României Moderne, participarea la Primul Război Mondial şi realizarea Marii Uniri de la 1918, participarea la cel de-al Doilea Război Mondial, iar după 1990, participarea la operații în teatrele de operații din Angola, Afganistan, Irak, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Mali, acolo unde interesele majore ale României o cer.
Ca Preşedinte al României, încă din primele luni de mandat, am inițiat Acordul Politic Național care a permis creșterea finanțării cheltuielilor pentru apărare la 2% din PIB, începând cu anul 2017, pentru o perioadă de zece ani.
Aceasta nu înseamnă numai asigurarea înzestrării armatei cu tehnică şi echipamente militare performante, adică o stare de operativitate mai ridicată, ci înseamnă şi un plus de instruire, de educaţie şi condiţii mai bune de muncă pentru militari.
În cazul Colegiului „Mihai Viteazul”, de exemplu, înseamnă o dotare mai bună cu materiale didactice, laboratoare moderne, informatizarea învățământului, condiții de cazare mai bune pentru cei care învață aici.

Dragi elevi,
Voi sunteţi generaţia care va duce România mai departe. Pentru aceasta, trebuie să învăţaţi și să deveniți buni specialişti, lideri şi comandanţi militari, dar şi cetăţeni responsabili pentru un viitor prosper al societăţii noastre.

Dragi cadre didactice,
Aveţi nobila misiune de a dezvolta potențialul fiecăruia dintre elevii școlii dumneavoastră de elită și de a instrui profesioniști. Fiți modele pentru acești tineri, care își vor aminti cu bucurie și mândrie de anii petrecuți aici, în școală!
Dezvoltați spiritul creativ, dar și spiritul critic al elevilor dumneavoastră, pentru a deveni ei înșiși adulți responsabili, bine pregătiți pentru provocările viitorului! Nu uitați niciun moment cât de importantă este contribuția dumneavoastră la formarea unor caractere puternice și la îndrumarea elevilor spre cariere de succes!

Doamnelor şi domnilor,
Drept recunoaștere a rezultatelor foarte bune obținute, am decorat drapelul de luptă al Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul”, care aniversează 100 de ani de la înființare, cu Ordinul Virtutea Militară în grad de Ofiţer.
Vă îndemn să rămâneți o comunitate unită, un adevărat exemplu pentru ceea ce înseamnă „România Educată”.

Vă felicit şi vă doresc mult succes în tot ceea veți întreprinde! La mulți ani!