Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută în cadrul ceremoniei de preluare a mandatului de Ministru al Justiției de către domnul Marian Cătălin Predoiu

Bună ziua tuturor!

Domnule prim-ministru, vă felicit pentru preluarea guvernării și astfel constatăm că se închide o etapă care, dacă pot să parafrazez pe unii, să o numesc de tristă amintire deja, guvernele pesediste eșuate. Acum începe o guvernare care se va face numai în interesul românilor și al României.

Domnule ministru Cătălin Predoiu, vă felicit pentru preluarea mandatului și vă mulțumesc pentru că v-aţi pus la dispoziție.

 Domnule prim-ministru, ați ales un adevărat profesionist, un om care şi-a dovedit capacitatea pe această poziție și pe alte poziții importante și sunt încredințat, domnule ministru, că veți începe un mandat care în primă fază va fi relativ scurt, ca și mandatul întregului guvern, dar veți avea o șansă mare de a repune în matca lor normală multe proceduri specifice.

Doamna ministru Birchall, vă mulțumesc pentru munca depusă în acest mandat, chiar dacă a fost unul scurt, și dați-mi voie să fac o apreciere a mandatului și a muncii dumneavoastră aici, în fața tuturor. Am constat - unu: că v-ați implicat total în rezolvarea problemelor care v-au revenit. Am constatat - doi - foarte important: că au fost situaţii critice în care dumneavoastră, ca ministru al justiției, ați fost în contrasens cu conducerea guvernului și a partidului care a dat acel guvern eșuat și să știți că am apreciat de fiecare dată această postură pe care ați avut-o, o postură pentru sistemul de justiție, pentru independența justiției și nu pentru niște politruci care au încercat să subjuge sistemul românesc de justiție.

Onorată asistență, pentru mine, prezența la această predare-primire de mandat vrea să arate în mod simbolic că dau foarte multă importanță domeniului justiției. Sper că nu este pentru nimeni o noutate acest lucru. Eu îmi doresc foarte mult pentru România și pentru români o justiție dreaptă, o luptă anticorupție eficientă, iar dumneavoastră, domnule ministru, și îl rog pe domnul prim-ministru să vă sprijine în aceste demersuri, aveți o sarcină dificilă.

Avem legile justiției, care au fost masacrate de fosta majoritate toxică pesedistă din Parlament și bine că s-a schimbat această majoritate, ele sunt în funcțiune, dar asta nu înseamnă că sunt perfecte. Trebuie reluată discuția, trebuie reluată așa cum trebuia făcută de la început, împreună cu profesioniștii din sistem, împreună cu forurile cu care suntem parteneri – cu GRECO, cu Comisia Europeană – împreună cu politicienii de bună-credință, iar acolo unde se găsește că modificările au fost bune să fie lăsate, iar acolo unde se găsește că au fost eronate să fie corectate. În același fel, domnule ministru, vă revine sarcina să veniți cu o gândire în domeniul Codurilor, fiindcă aici, este clar, se așteaptă o pune în acord a Codurilor cu anumite decizii ale Curții Constituționale. Bine că s-a oprit asaltul pesedist asupra Codurilor! Ar fi fost o reală catastrofă națională dacă ar fi continuat acest asalt. Este o muncă grea, dar sunt convins că prin expertiza pe care o aveți, prin felul foarte calm și diplomatic de a vă apropia de temă veți reuși o abordare care, în definitiv, ne va face pe toți să spunem „OK, acum legile sunt potrivite, codurile sunt potrivite și judecătorii și procurorii nu au decât să le aplice cu bună-credință.”

Domnule ministru, o parte specială și complicată care vă revine este managementul Ministerului Public fiindcă la Ministerul Public majoritatea sau multe din posturile extrem de importante, de mare vizibilitate, sunt ocupate de procurori care îndeplinesc aceste funcţii cu interimat. Aici, iarăși, cu foarte mult calm, cu foarte mult tact vă veți apropia de aceste chestiuni și sunt încredințat că se vor găsi cele mai bune soluții și aici, cu siguranță, împreună și cu oamenii din sistem, dar și cu politicienii care, în definitiv, răspund în fața românilor pentru politica care se face în domeniul justiției și cu o notă specială în domeniul luptei împotriva corupției.

Domnule ministru, vă doresc mult succes în acest mandat! Mulțumesc!