Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarațiile de presă susținute de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, la finalul ceremoniei de decorare a domnului Ivan Patzaichin

Jurnalist: A apărut în spațiul public informația că în urmă cu o zi ați discutat cu premierul și cu ministrul finanțelor. Aș dori să vă întreb dacă este reală această întâlnire și cât de îngrijorătoare credeți că este situația de la Ministerul Finanțelor.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Este adevărat că ieri am avut o discuție așezată și aplicată cu Prim-ministrul Ludovic Orban și cu ministrul finanțelor, domnul Florin Cîțu. Mi-au prezentat câteva date, câteva abordări, în special în legătură cu rectificarea bugetară, dar am discutat și despre salariul minim.

Datele sunt clare, cifrele sunt reci, concluziile sunt un pic mai complexe și, din păcate, a trebuit să constatăm că situația este cea care este. Deficitul va trece, este clar, între timp, de 4%. Pe de altă parte, este la fel de clar că anumite cheltuieli trebuie făcute. Bunăoară, s-a găsit că pentru pensii nu au fost, pur și simplu, prevăzuți suficienți bani și aici trebuie făcută o rectificare. La fel și în alte domenii, unde de multă vreme nu s-au mai făcut plăți, nu s-au onorat contracte și aceste lucruri sunt inadmisibile într-o societate normală și cu un guvern responsabil.

Așadar, rectificarea este obligatorie. Pe de altă parte, creșterea salariului minim este nu doar o solicitare a sindicatelor, este o necesitate și se va realiza, însă despre aceste detalii vă vor spune mai multe lucruri cei din Guvern care se ocupă concret de aceste chestiuni. Dar le-am discutat în sensul că am dorit să fiu informat de la sursă despre aceste lucruri.

Jurnalist: Ce trebuie făcut în 2020 pentru ca deficitul să fie reglat la 3%? Este fezabil?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Am discutat nu mult, dar puțin și despre bugetul pentru anul 2020. Nu știu dacă se va putea ajunge cu deficitul în marja de 3%, probabil la Finanțe se va lucra în continuare pe buget. Însă trebuie să fim realiști – guvernele de până acum au făcut tot felul de promisiuni, s-au stabilit inclusiv prin lege anumite majorări și acestea nu pot fi ignorate sau neglijate. Oamenii au așteptările lor și acestea nu trebuie înșelate.

Pe de altă parte, este nevoie de reluarea unui program serios național de investiții publice, care cu siguranță va ajuta economia națională. Deci, din acest punct de vedere, deocamdată ecuația bugetului 2020 este una complicată și vom mai discuta pe această chestiune.

Jurnalist: Ivan Patzaichin are un program ecologic. Obișnuiește să meargă în diferite zone ale țării cu lotca lui. Dacă v-ar invita, ați accepta să urcați în lotca lui Ivan Patzaichin și să vâsliți împreună cu el?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Astăzi am vâslit împreună un pic la această ceremonie foarte frumoasă și cu siguranță cu Ivan Patzaichin o să rămânem în legătură.

Jurnalist: Considerați că alegerile anticipate ar putea fi declanșate înainte de vara anului viitor, eventual printr-o comasare cu alegerile locale, în primăvară?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu am declarat și rămân pe această declarație. Alegerile anticipate sunt o soluție bună și ar fi de dorit să se ajungă la alegeri anticipate. Însă acum este încă prea devreme ca să ne exprimăm asupra unui termen. Vedeți că au loc reașezări și în partidele politice.

Trebuie să avem un pic de răbdare până când lucrurile se reașază un pic. Voi relua discuțiile mele cu liderii politici și la final voi concluziona în ce măsură se pot realiza sau se pot realiza repede alegeri anticipate.

Jurnalist: Vă gândiți să aveți la Palatul Cotroceni un consiliu alcătuit din sportivii de mare performanță, cu care să vă consultați privind soarta sportului românesc?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Am de gând, de aici, de la Cotroceni, să mă implic în ce înseamnă organizarea sportului românesc. Acest lucru l-am discutat de la bun început cu noul Guvern și o să am întâlniri destul de dese pe această temă. Este clar că noi am greșit, noi ca societate, guvernele au greșit în maniera în care s-a gestionat sportul românesc. Este nevoie de promovarea sportului în masă, este clar nevoie de promovarea sportului în școli și este clar nevoie de promovarea sportului de performanță, dar într-un fel modern, nu într-un fel cum s-a făcut într-o perioadă, când condițiile au fost cu totul altele.

Deci, cred, sunt convins că felul în care lucrează federațiile trebuie să schimbat, modernizat. Felul în care lucrează ministerul cu federațiile, felul în care statul sprijină sportivii de performanță, toate acestea trebuie regândite. Noi funcționăm după un model anacronic, care pur și simplu nu mai poate continua.

Jurnalist: În turul al doilea al alegerilor prezidențiale au votat aproape 950.000 de români din străinătate. În momentul de față, diaspora este reprezentată de doar 6 parlamentari. Considerați că ar trebui făcute modificări pentru a fi reprezentați mai bine românii de afară?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Cu certitudine! Am avut cu ocazia acestor alegeri prezidențiale surprize dintre cele mai plăcute în ceea ce privește votul în diaspora. În primul tur s-a atins un record, record care a ținut două săptămâni. În turul doi s-a atins un nou record. Și cum avem deja, practic, un milion de votați în diasporă, eu îmi doresc foarte mult ca ei să fie mult mai bine reprezentați în Parlament și voi avea discuții cu liderii politici, cu partidele pentru a crește numărul parlamentarilor care reprezintă diaspora, care, iată, a devenit foarte activă și acest lucru ne bucură.

Jurnalist: Rectificarea bugetară presupune suplimentarea bugetelor SIE și SRI. Mâine ați convocat CSAT pentru a discuta acest lucru.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Și pentru a discuta aceste chestiuni este nevoie de un aviz din partea CSAT. Sunt rectificări, nu semnificative, dar ele sunt necesare pentru a acoperi pur și simplu necesarul pentru cheltuielile de personal. Altfel nu pot continua funcționarea până la sfârșitul anului și aceste lucruri vor fi rezolvate rapid.
 
Jurnalist: Ce așteptări aveți de la delegația României pentru Jocurile Olimpice?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: De la delegația României am foarte mari așteptări, vă spun sincer, fiindcă aici vom vedea prima dată dacă s-a înțeles nevoia unei abordări moderne în sportul românesc. Sigur, timpul este scurt până atunci și vom fi reprezentați de sportivii care sunt pregătiți, dar sper, împreună cu Comitetul Olimpic, împreună cu ministerul, să avem un impuls semnificativ și o abordare semnificativă și sper să avem atunci și rezultate.

Jurnalist: Echipa națională are un nou antrenor în persoana lui Mirel Rădoi. Credeți că ne vom putea califica cu Mirel Rădoi?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Ar fi bine să avem ceva rezultate încurajatoare și acolo.

Jurnalist: Există o propunere pentru funcția de Șef al Statului Major după plecarea domnului ministru?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Există o propunere, ea va fi analizată mâine și eu îmi doresc ca mâine în CSAT să tranșăm problema și să mergem mai departe într-o configurație și cu o echipă profesionistă și performantă.

Jurnalist: Vreți să vă întâlniți să discutați cu liderii politici pentru consolidarea majorității parlamentare, cu Barna, Tăriceanu?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Dacă vorbim de majoritate parlamentară, sigur, actualul Guvern are nevoie de o majoritate pentru a trece legi importante, cum ar fi Legea bugetului, Legea asigurărilor sociale, și alte lucruri. Însă această majoritate care a făcut posibilă moțiunea de cenzură și învestirea Guvernului Orban este o majoritate destul de fragilă. Ceea ce înțeleg eu printr-o largă majoritate este ce îmi doresc după alegerile parlamentare, când am speranțe mari într-o cu totul și cu totul altă majoritate, formată din forțele cu adevărat democratice, care atunci vor duce România pe o cu totul și cu totul altă orbită și politic vorbind, și din punctul de vedere al investițiilor, al sistemelor publice, toate lucrurile pe care le-am promis românilor în campania electorală și intenționez să mă țin de aceste promisiuni.

Jurnalist: În seara alegerilor și după primele rezultate înspre miezul nopții știm că Viorica Dăncilă nu v-a sunat așa cum se procedează, să vă felicite. A venit acest apel?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, m-a sunat doamna Dăncilă ieri pe la prânz și am vorbit. M-a felicitat.

Jurnalist: Începeți al doilea mandat. Diferă prioritățile de acum față de cele de acum 5 ani?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Diferă, fiindcă ambițiile mele sunt mai mari și dorința mea de a consolida, de a reseta statul, de a reforma instituțiile este mai mare. Recunosc, îmi doresc mai mult și mai bine pentru români și pentru România, deci din acest punct de vedere va fi un mandat mult mai intens și cu rezultate semnificative.

Jurnalist: Dacă Simona Halep v-ar propune să jucați o partidă de tenis ați accepta?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Cu siguranță accept provocările și de tip sportiv la momentul potrivit. Mulțumesc!