Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută în cadrul ceremoniei de înmânare a Medaliei Comemorative „Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului” și a Medaliei aniversare „Centenarul Marii Uniri”

Domnule Prim-ministru,
Domnule ministru al apărării naționale,
Domnilor generali, comandanți de unități și mari unități,
Doamnelor și domnilor conducători de instituții din domeniul culturii, patrimoniului arhivistic și cultivării memoriei eroilor,

Doamnelor și domnilor,
Prin conferirea Medaliilor „Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului” îmi doresc să exprim recunoștința statului român pentru sacrificiul înfăptuit de generația Marii Uniri pe câmpul de luptă al Războiului de reîntregire.
În același timp, Medalia aniversară „Centenarul Marii Uniri” este expresia gratitudinii noastre pentru personalitățile fondatoare ale modernității României întregite.
Instituțiile militare și civile pe care le reprezentați, în numele cărora ați primit medaliile Centenarului, sunt păstrătoarele memoriei eroilor și ale faptelor de acum un secol, care luminează patrimoniul nostru național.
Vă felicit că vă îndepliniți cu cinste această responsabilitate!

Doamnelor și domnilor,
În urmă cu câteva zile, s-au împlinit 100 de ani de la primele alegeri parlamentare desfășurate în conformitate cu principiile votului universal.
Deși femeile erau în continuare excluse, scrutinul din noiembrie 1919 a arătat un important progres al democrației în România, precum și faptul că statul român, respectând promisiunile făcute în timpul grelei campanii din 1917, s-a înscris pe un nou curs politic, de factură europeană.
Astăzi, 28 noiembrie, se împlinesc 101 ani de la Unirea Bucovinei cu România. Pe jertfele de acum un secol s-a clădit nu doar o Românie mai mare, a tuturor românilor, ci și o patrie care să-i unească pe toți cei care au dorit o țară mai bună și mai dreaptă, fără discriminări ori privilegii.
Să ne amintim spusele marelui om politic Iuliu Maniu, care pe Câmpul lui Horea de la Alba Iulia vedea Marea Unire drept oportunitatea de „a înstăpâni pentru totdeauna o adevărată democrație și o deplină dreptate socială!”.

Doamnelor și domnilor,
Centenarul României înseamnă mai mult decât comemorarea eroilor sau aniversarea unor date istorice. Sacrificiile și evenimentele pe care le cinstim și-au avut izvorul în viziunea elitelor pentru o Românie de factură occidentală și s-au hrănit din speranța oamenilor într-o societate incluzivă.
Acest proiect de țară, încă de la început deopotrivă un act patriotic și un angajament european, își păstrează caracterul său fondator și rolul de a inspira generațiile de astăzi.
Instituțiile pe care le reprezentați sunt depozitarele mărturiilor unui trecut glorios, dar și ale unui mesaj care nu și-a pierdut actualitatea: noi, uniți, suntem capabili de a ne croi o altă soartă, demnă și binemeritată în Europa și în lume!
Înmânându-vă primele distincții ale Centenarului, vă îndemn să le onorați întărind acest mesaj! Aveți datoria să-l purtați pe mai departe, viu și actual, și să contribuiți la împlinirea sa!

Vă felicit!