Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută în cadrul ceremoniei de decorare a unor personalități civile cu prilejul Zilei Naționale a României

Distinși membri ai Guvernului,
Excelențe,
Stimați invitați,
Dragi români,
 
Ziua Națională este un prilej cât se poate de potrivit pentru a-i cinsti pe oamenii care, într-o lume tot mai complexă, dau, cu generozitate și talent, sens și rezonanță cuvântului România.

Doamnelor și domnilor,
Educația este una dintre prioritățile mele ca Președinte al României. În același timp, educația este liantul care a contribuit la construirea statului român modern și care va fi indispensabil în asigurarea coeziunii sociale și a dezvoltării economice de care țara noastră are atât de multă nevoie.
Un rol important în arhitectura sistemului educațional îl joacă universitățile noastre.
Instituții precum Universitatea de Medicină „Grigore T. Popa” din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara sau Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu au contribuit, prin formarea de specialiști și prin numeroase activități de cercetare, la atingerea multor deziderate pe care românii le-au exprimat de-a lungul timpului.
Vă urez „La mulți ani!” și sunt convins că, și în viitor, contribuția dumneavoastră la dezvoltarea comunităților din care faceți parte va fi una majoră.
Dincolo de dimensiunea sa națională, învățământul superior are și o dimensiune europeană din ce în ce mai importantă.
În 2017, în cadrul Consiliului European de la Göteborg, am sprijinit adoptarea unor noi pași în vederea integrării sistemelor de educație din Uniunea Europeană.
Una dintre propunerile lansate atunci a fost crearea unor universități europene, constituite sub forma unor consorții care aduc laolaltă experiență, resurse umane și materiale și care își armonizează procesele administrative.
Iată că Universitatea din București, Școala Națională de Științe Politice și Administrative și Universitatea Tehnică de Construcții București sunt astăzi pioniere ale acestei inițiative.
Consorțiile din care faceți parte vor contribui la formarea de specialiști și la dezvoltarea de programe de cercetare de excelență, la conturarea unei identități civice europene și la adaptarea societății noastre pentru provocările viitorului.
Vă felicit și vă urez mult succes în acest demers!
Dacă tot am vorbit de schimbări pozitive, le mulțumesc acelora dintre dumneavoastră care ați reprezentat cu succes România peste hotare sau ați contribuit la crearea unui dialog dinamic și important între stat și societatea civilă pe tema educației.

Stimați invitați,
De multe ori, acolo unde autoritățile nu au reușit să rezolve problemele din învățământ, unde legislația diluată de modificările constante nu a fost de ajutor, oameni și organizații neguvernamentale au făcut un pas în față și și-au asumat o luptă adesea dificilă.
Au reușit să producă schimbări reale, la firul ierbii, și să redea șansele unui viitor mai bun pentru generații întregi de elevi și studenți.
Vorbim despre abordări inovatoare în educația timpurie, despre modernizarea modului de predare și învățare sau reducerea analfabetismului funcțional, despre recunoașterea meritelor acelor dascăli dedicați care schimbă destine sau despre curajul de a uni energii și voci din educație.
Avem aici, alături de noi, reprezentanți ai acestei generații implicate, proactive și creative a societății civile din educație.
În grupurile de lucru ale proiectului „România educată” ne-ați împărtășit din experiența dumneavoastră și ați ajutat la construirea unei viziuni incluzive despre cum ar trebui să arate un sistem de învățământ de calitate.
Aveți o activitate susținută, care merită recunoscută de întreaga societate și sper ca, pe viitor, parteneriatul dintre stat și mediul non-guvernamental să se consolideze și să devină un generator de idei inovatoare în domeniul politicilor publice.
Vă mulțumesc și vă urez mult succes în continuare!

Doamnelor și domnilor,
Distinși medici, medici stomatologi, asistenți medicali, farmaciști,
De prea puține ori vorbim despre excelență în medicina românească și trebuie să recunoaștem că avem nenumărate povești de succes.
Ziua Națională constituie un prilej extraordinar de a vă oferi însemnele prețuirii statului român dumneavoastră, profesioniștilor din sănătate, cei care aduceți cinste ramurii medicale pe care o reprezentați, atât în țară, cât și în lumea întreagă, acolo unde sunteți adevărați ambasadori ai medicinei românești!
România, așa cum au visat-o precursorii noștri la jumătatea secolului XIX, și a săvârșit-o, prin sacrificii, generația Marii Uniri, este țara unei națiuni născute, dar și unite printr-un destin european.
Istoria și dezvoltarea medicinei din România, ca și operele științifice ale înaintașilor dumneavoastră, sunt dovezi elocvente pentru legătura noastră istorică și fructuoasă cu civilizația și valorile Europei occidentale, relație esențială și pentru progresul și perspectivele domeniului dumneavoastră.
Atributul comun sub semnul căruia vă desfășurați activitatea îl constituie profesionalismul. Carierele încununate de succes pe care vi le-ați făurit sunt rezultatul efortului, devotamentului și pasiunii depuse pentru a avea grijă de sănătatea noastră și pentru viitorul medicinei!
România normală este țara în care profesioniștii se simt încurajați și bine răsplătiți, țara în care aleg să profeseze și pentru că își pot desfășura activitatea în condiții prielnice atingerii performanței. Acest drum către excelență pe care dumneavoastră l-ați parcurs nu este unul facil, ci, din contră, este unul anevoios, piedicile fiind carențele profunde cu care se confruntă sistemul de sănătate românesc.
Tocmai de aceea, meritați cu atât mai mult toată cinstea și prețuirea noastră și nu doar la ceas de sărbătoare, ci zi de zi, așa cum și dumneavoastră vă dedicați zilnic nobilei meserii pe care ați ales-o!

Doamnelor și domnilor,
Cu prilejul fiecărui 1 Decembrie mă bucur să înmânez unor personalități ale culturii românești distincțiile cele mai importante ale statului. Marcăm, astfel, în fața națiunii, reperele identității noastre și cinstim contribuția României la dialogul intercultural și la patrimoniul universal.
Dumneavoastră, reprezentanți de seamă ai culturii naționale, vă aflați în această sală, nu întâmplător numită „a Unirii”, pentru că ceea ce ați creat, fiecare în domeniul său, a avut un numitor comun, care înnobilează, încă și mai mult, performanța artistică.
O trăsătură comună este contribuția pe care o aveți la educarea tinerilor în spirit umanist. Ați ajutat decisiv la promovarea și cunoașterea de către noile generații a valorilor culturii autohtone și universale. Sunteți în mod constant un sprijin pentru tinerele talente în parcurgerea greului, dar atât de frumosului drum spre împlinire și afirmare artistică.
Vreau să vă felicit pentru dedicarea cu care, ani de-a rândul, v-ați pus talentul în slujba reprezentării în lume, cu cinste, a tricolorului nostru.
Prin muzică, pictură, teatru, literatură, folclor, film ori arhitectură ați dovedit că acum mai bine de o sută de ani, la Alba Iulia, s-a săvârșit nu doar unitatea tuturor românilor, dar s-a afirmat deschis voința de modernizare europeană a României, izvor al unor contribuții de mare valoare la tezaurul cultural al umanității. Sunteți, prin opera dumneavoastră, exemple ale vitalității acestei moșteniri.

Doamnelor și domnilor,
Astăzi, în apropierea Zilei Naționale, am dorit să onorez valorile și performanța din educație, sănătate și cultură.
Împreună, am trăit un moment cu puternice valențe simbolice. Dumneavoastră însă sunteți cei care le dați adevărata cinstire nobilelor domenii pe care le reprezentați aici.
Vă doresc să continuați a vă împlini această misiune în fiecare zi, mulți și fericiți ani! Vă felicit!