Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarații de presă susținute de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, la finalul Summitului NATO

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Sărut mâna, bună ziua!
S-a terminat partea oficială a Summitului NATO și pot să vă spun că au fost discuții foarte calme, foarte așezate. Și concluzia principală este că NATO este unită. Suntem uniți, NATO este puternică și mergem împreună mai departe, fără niciun semn de întrebare.
Cu această ocazie, s-a reiterat importanța alocării de resurse, acel burden sharing, și națiunile care nu au ajuns încă la 2% majoritatea și-au luat angajamentul ferm și astăzi să accelereze procedura de alocare bugetară, pentru a ajunge și ei la 2%.
S-a discutat, evident, despre procesul de reflecție sau despre un proces de stabilire a unor strategii pentru NATO. Însă discuțiile au fost foarte bune și am decis împreună ca, sub conducerea Secretarului General, să demareze un astfel de proces de reflecție.
În afară de asta, două chestiuni punctuale, dar importante. Am salutat prezența Macedoniei de Nord ca al treizecilea membru NATO și, de asemenea, am hotărât, din cadrul NATO, să sprijinim Albania pentru a trece mai ușor peste urmările cutremurului.

Jurnalist: Domnule Președinte, mai poate spune cineva acest moment, având în vedere angajamentul luat, că NATO ar putea fi în moarte cerebrală?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu, nici nu cred că a luat cineva acea afirmație așa, ca atare. A fost o afirmație – a și reiterat Președintele Macron acest lucru – a fost o afirmație care a dorit să șocheze un pic, ca să inițieze un proces de reflecție. Și noi toți suntem de acord că NATO este puternică, fiindcă membrii NATO sunt state democratice. Iar discuția face parte din democrație. Fără discuție, nu poate să existe o democrație și, în acest fel, lucrurile sunt convins că vor merge foarte bine mai departe.

Jurnalist: Acest proces de reflecție, domnule Președinte, către ce ar trebui să se îndrepte? O relație a NATO mai apropiată cu Statele Unite ca până acum sau o concentrare mai degrabă pe o apărare comună europeană? Cum îl vedeți?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Acum, importanța relației transatlantice nu a fost pusă la îndoială de nimeni, ba chiar mulți, și eu am subliniat importanța acestei relații, însă este nevoie de un proces de reflecție. Trebuie să stabilim împreună care sunt amenințările la care trebuie să facă față NATO, cine sunt adversarii noștri, cum se relaționează NATO cu noile puteri - de exemplu, ce abordare va avea NATO față de China. Sunt întrebări foarte legitime și aceste chestiuni trebuie clarificate. Cum, de exemplu, trebuie să clarificăm cum abordăm terorismul internațional, cum se abordează teatrele de război unde NATO nu este prezentă ca atare, dar sunt prezenți membrii noștri. Deci, trebuie să existe o corelare între noi și dacă misiunea nu este expres una NATO, ca să evităm, de exemplu, situații cum au apărut în Siria.

Jurnalist: În privința tehnologiei 5G este o discuție pe care România a purtat-o și cu Statele Unite, există și un Memorandum. În ce măsură credeți că este posibil, și în cât timp, să existe o abordare unitară și în cadrul NATO?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Această chestiune a fost abordată de unii dintre participanți la discuție și devine din ce în ce mai clar că trebuie să legăm abordarea tehnologiei 5G și din punct de vedere al securității naționale, deci, implicit și din punctul de vedere al securității NATO. Este un proces care nu este finalizat prin decizie, dar faptul că mereu se reia discuția arată că această preocupare există și ea este una reală. Odată ce introducem 5G, această chestiune devine vitală, fiindcă 5G nu înseamnă o telefonie mai performantă sau un smartphone mai performant. 5G este gândit să intre în toate sferele vieții cotidiene, a vieții de stat, a comunicării între cetățean și instituții, între instituții, până la urmă și între lucruri – este ceea ce se numește Internetul Lucrurilor. Și atunci impactul, evident, va fi și pe securitate națională și trebuie să ținem cont de aceste lucruri.

Jurnalist: Voiam să vă mai întreb, pentru că ați vorbit la început despre deschidere din partea NATO cu privire la importanța Mării Negre -a existat această deschidere?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Ea există în continuare. Există Strategia NATO pentru Zona Mării Negre și la ea se lucrează în continuare, și astăzi am reiterat importanța regiunii Mării Negre pentru întregul NATO.

Jurnalist: Și în acest sens, în ce cadru de referință rămâne abordarea NATO față de Rusia?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Abordarea față de Rusia a rămas neschimbată și nu vedem de ce ar trebui să schimbăm acum această abordare. Sigur, unii au subliniat nevoia unei comunicări mai bune cu Rusia, dar abordarea NATO este exact aceeași pe care am avut-o și până acum - o abordare de consolidare a Flancului Estic - și în acest fel, evident, se poate da sentimentul de siguranță și garanția de securitate a membrilor NATO de pe Flancul Estic.

Jurnalist: Dar despre relația NATO-China, având în vedere că este pentru prima dată când se abordează tema China?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Tema a fost abordată, a fost recunoscută ca o temă importantă și va fi, probabil, o parte esențială din strategia care se va elabora, prin acest așa-zis proces de reflecție.

Mulțumesc! O zi bună!