Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută în cadrul evenimentului de prezentare a raportului de activitate a Înaltei Curți de Casație și Justiție în anul 2019

Doamnă Președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție,
Domnule Președinte al Curții Constituționale,
Doamnă Președinte al Consiliului Superior al Magistraturii,
Domnule ministru al justiției,
Doamnă Procuror general,
Onorată conducere a Înaltei Curți de Casație și Justiție,
Distinși invitați,

O societate se dezvoltă și își atinge potențialul atunci când cetățenii săi se simt protejați și știu că, ori de câte ori le sunt puse în pericol drepturile și libertățile, își vor găsi dreptatea în instanțele de judecată.

Misiunea veritabilă a justiției este cea de serviciu public și, tocmai de aceea, legislația și modul în care funcționează întreaga construcție instituțională trebuie să aibă în centru cetățeanul și apărarea lui de abuzuri.

Salut în mod expres inițiativa Înaltei Curți de Casație și Justiție de a-și prezenta raportul anual de activitate într-un cadru deschis, care încurajează dialogul și discutarea atât a realizărilor, cât și a aspectelor care încă rămân de rezolvat, pentru că rolul Înaltei Curți este esențial pentru buna funcționare a sistemului judiciar și a societății în general.

Semnalarea adevăratelor probleme cu care se confruntă sistemul judiciar este nu numai în beneficiul activității instanțelor, ci, în final, al justițiabilului.

Încurajez, de aceea, o implicare consecventă, coerentă și unitară, cu respectarea competențelor conferite de Constituție, a tuturor actorilor din sistemul judiciar și a Înaltei Curți de Casație și Justiție, ca autoritate aflată în vârful ierarhiei instanțelor judecătorești.

În ultimii ani, justiția din România a fost supusă unor încercări de subordonare față de politic.

La aceste provocări, răspunsul societății românești a fost pe măsură. Democrația noastră s-a maturizat, iar românii au fost alături de magistrați, exprimându-se în mod clar pentru valorile europene, statul de drept și pentru o țară în care legea este aceeași pentru toți.

Sunt câștiguri majore pentru România, pe care avem obligația să le protejăm și să le consolidăm.

Independența justiției, crearea unui cadru legislativ corect și predictibil sunt deziderate pe care să le urmărim în continuare neabătut, indiferent de dificultăți.

Pe baza acestui bilanț, în acest an aveți posibilitatea unei evaluări oneste a rezultatelor atinse și creării unui cadru de dialog cât mai constructiv pentru o viitoare strategie de dezvoltare a sistemului judiciar în ansamblu.

Volumul mare de activitate al instanței, complexitatea dosarelor, instabilitatea legislativă sau presiunile politice sunt câteva dintre provocările constante cu care v-ați confruntat  pe parcursul ultimilor ani. Eforturile întreprinse deja de Înalta Curte de Casație și Justiție de a face propria jurisprudență mai accesibilă reprezintă cu siguranță un pas foarte important pentru prevenirea situațiilor litigioase.

Din păcate, agenda publică a fost ocupată cu subiecte care rareori au atins problemele de fond din sistemul judiciar, care ar fi necesitat discuții așezate și soluții eficiente.

O societate mai bună se construiește plecând de la un fundament solid, iar acest fundament este încrederea cetățenilor în valorile statului de drept, în faptul că legea – ca rezultat al exprimării voinței suverane a cetățenilor prin intermediul autorităților alese - este egală pentru toți.

Încrederea în stat, în justiție, în instituțiile publice este, de fapt, liantul întregii societăți. Percepția asupra funcționării sistemului de justiție se formează din fiecare interacțiune a cetățenilor cu acesta, motiv pentru care un dialog constant și onest între sistemul judiciar, cetățeni, dar și ceilalți actori publici este mai mult decât necesar.

Doamnelor și domnilor,

Prin prisma competențelor care ne sunt conferite de Legea fundamentală, suntem chemați să contribuim la dezvoltarea democratică a României.

În ciuda tuturor provocărilor, sunt incontestabili pașii uriași pe care România i-a făcut în direcția unei justiții independente, funcționale și moderne, o justiție aliniată valorilor europene în care credem cu toții. Iar Înalta Curte de Casație și Justiție și judecătorii, în general, au jucat un rol determinant.

Cu siguranță nu trebuie să ne oprim aici, căci tot acest proces este unul continuu, rezultatul unui efort comun care are nevoie de asumare, implicare, consecvență și curaj, precum și de lideri morali care să inspire.

În încheiere, vă asigur că în realizarea misiunii dumneavoastră veți avea mereu în mine un susținător ferm al unei justiții independente și performante.

Vă felicit pentru întreaga dumneavoastră activitate și vă doresc mult succes și în acest an! Mulțumesc!