Ai copii acasă? Privesc.Eu înregistrează lecții video cu cei mai buni profesori din Moldova. Le organizăm și publicăm pe Învaț.Online.

Declarațiile de presă susținute de Președintele României, domnul Klaus Iohannis

Jurnalist: Bună ziua. Am văzut astăzi că cei din cadrul Partidului Social Democrat au reafirmat că nu vor vota pentru o eventuală prelungire a stării de alertă. Care este mesajul dumneavoastră acum?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Mesajul este exact același pe care l-am dat și acum câteva zile: nu ne dorim acest lucru, nu ne-am dorit această epidemie, această pandemie, ea a venit peste noi indiferent că am avut o guvernare sau alta. Eu, sincer, sunt foarte mulțumit că am avut o guvernare liberală, cu care împreună am putut să gestionăm această epidemie și vreau să resubliniez: Guvernul, autoritățile au făcut tot ce a trebuit și au luat măsurile corecte și în timp.
Acum, din păcate, nu s-a terminat. Cu toții ne-am fi dorit să scăpăm mai repede de epidemie. Ați văzut și astăzi, din păcate, avem peste 200 de noi cazuri. Deci nu putem să vorbim despre fosta epidemie. Este încă în comunitate virusul și pentru ca Guvernul să aibă pârghiile necesare să ia măsurile atunci când se impun, după părerea mea, este nevoie de prelungirea stării de alertă.
Însă vreau să fac aici o remarcă, care sper să fie bine înțeleasă. Eu nu îmi doresc să se prelungească starea de alertă cu măsurile care acum sunt în vigoare toate. Eu vreau o variantă mai simplă, mai suplă, care conține exact acele lucruri care trebuie să rămână obligatorii, de exemplu portul măștii în interior - suntem în exterior - deci portul măștii în interior, distanțarea, măsurile de igienă. Gândiţi-vă că fără acest instrument al stării de alertă, miniștrii nu mai pot emite ordine care să vină în sprijinul medicilor și în sprijinul sănătății publice, deci sunt motive practice, care ne fac să credem că trebuie să continuăm.
Sigur, măsurile de relaxare pe care și eu le-am anunțat vor fi luate, deci nu ne gândim să ne întoarcem în timp, vrem să mergem mai departe, dar trebuie să fim prudenți și pentru acesta, în continuare, eu fac apel la parlamentari să înțeleagă că aici nu putem să ne târguim pe voturi, ci este vorba de sănătatea oamenilor și de o justă măsură, repet, o justă măsură, lucru pe care l-am solicitat și Guvernului. Dacă și unii și alții vor face ceea ce este bine pentru români, atunci lucrurile vor merge.

Jurnalist: Ar fi suficientă prelungirea cu 15 zile a stării de alertă?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Vedeți că sunt măsuri care probabil vor trebui impuse și în viitor, nu doar 15 zile. Dacă lucrurile merg bine și sper să meargă așa, atunci vom avea după două săptămâni încă o fază de relaxare. Ne gândim să mai permitem și alte activități, care chiar acum încă nu sunt posibile. Dar, de exemplu, portul măștii sau distanțarea sau ordinele comune ale miniștrilor ca să reglementeze anumite domenii, în domeniul medicinei, în domeniul învățământului și așa mai departe, acestea sunt necesare în continuare. Ele reglementează, nu afectează viața oamenilor în sensul că nu permit activități, până la urmă, aproape toate activitățile vor fi posibile, dar fără acest instrument, niciun guvern nu poate să reacționeze atunci când apare o problemă. Gândiţi-vă că apare undeva un focar de infecție, se reaprinde într-o localitate infecția.
Fără un instrument, Guvernul nu poate să facă nimic, nu poate nici să declare carantină, nu poate să ia măsuri care atunci impun o intervenție. Am văzut cu toții că sunt unii politicieni care probabil mai mult fug după voturi decât după sănătatea românilor, care spun că putem să ne relaxăm cu totul și că nu este nevoie de aceste măsuri și că să vină specialiștii cu dovezi. Păi nu vă supărați, ce fel de dovezi așteaptă ei, altele decât cele care sunt comunicate zilnic: 237 de noi infectați de ieri până astăzi, peste 150 de persoane la terapie intensivă acum, la momentul în care vorbim. Avem, iarăși, din păcate, noi și noi decese. Deci epidemia este între noi, virusul este în comunitate. Orice rațiune normală ne spune să fim precauți. În fața unei boli ești precaut sau ești prost, una din două.

Jurnalist: Numărul mare de infectări ar trebui să fie un semnal de alarmă? Aveți un mesaj pentru români?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da. S-a constatat peste tot că atunci când încep să intre în vigoare măsurile de relaxare, numărul de persoane infectate crește un pic. De asta tot reiau apelul meu spre protecție, atenție și luat măsuri care ne permit să acționăm.
Vă mulțumesc! Vă doresc tuturor să rămâneți sănătoși!