Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarația de presă comună susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, cu Președintele Ford România, domnul Ian Pearson

Thank you, Mr. Pearson! Thank you for the invitation, for the discussion and for the good results you have!

Dați-mi voie, dragi craioveni, în primul rând să vă spun că sunt foarte bucuros că am revenit astăzi aici, în Craiova.

Am primit invitația de la domnul Pearson să facem o vizită în fabrica Ford și, cu această ocazie, am văzut ce noutăți avem aici. Am văzut o echipă foarte dedicată, am văzut oameni harnici și cred că este un semn foarte bun pentru locația economică Craiova.

Despre echipa Ford cred că pot să spun, fără nicio reținere, că este una foarte performantă și întreaga echipă Ford, începând de la conducere până la angajații care lucrează în diferitele secții, sunt exemple foarte bune pentru întreaga țară cum trebuie să funcționeze o uzină modernă. Felicitări tuturor!

Am auzit că există intenția de a extinde fabrica, ceea ce este lăudabil și sper să fie un mare succes.

Dar dați-mi voie, în acest context, să vorbesc un pic mai mult despre Craiova și despre economia românească în general.

La sosire, în aeroport, am avut și o întâlnire cu reprezentanții autorităților locale și le-am spus câteva lucruri. În primul rând, locația economică Craiova este extrem de importantă pentru mine, dar asta este evaluarea mea. Este însă extrem de importantă pentru România. Craiova este o locație economică de primă mână în Europa și pentru asta e nevoie de investiții și de extindere.

Pentru autoritățile locale am avut un mesaj clar: construiți proiecte pentru bani europeni! Știți că am negociat 80 de miliarde de euro bani europeni pentru România, bani care vor putea fi folosiți în următorii ani cu mare succes.

I-am invitat să pregătească din timp proiecte pentru Craiova, proiecte pentru întregul județ, pentru întreaga regiune. Infrastructură, dezvoltare economică, dezvoltarea sistemului educațional, fiindcă acești investitori au nevoie de mână de lucru calificată, și toate acestea pot fi făcute și vor fi făcute folosind prioritar bani europeni.

De asta m-am bătut acolo pentru bani europeni. Nu pentru mine, pentru România și pentru dezvoltarea României, pentru restartarea României.

Am avut ocazia astăzi, sigur, să văd și noul model. Am făcut un test drive, mi-a plăcut mașina, și cred că este important ca România să fie cunoscută pentru astfel de unități, astfel de uzine de mare succes. Și nu este un secret pentru nimeni – industria automotive, deci producția de mașini – această industrie este vitală pentru România, dar nu numai că este vitală. Aici, în România, industria automotive se poate dezvolta încă foarte, foarte mult. Avem potențial. Acum vom avea și banii pentru a face investițiile care transformă România în așa fel încât să fie mult mai atractivă pentru investitorii și din domeniul automotive, sigur, și din toate celelalte domenii.

Eu țin să felicit pe domnul Pearson și echipa Ford Craiova. Le doresc mult succes. Le doresc mult succes craiovenilor și abia aștept să mă întorc să văd cum se dezvoltă lucrurile aici, în capitala Băniei.

Vă doresc tuturor mult succes și sănătate!